Zonnepaneel Twins (combinatie PV en warmte)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met zulke panelen?
Het zijn zonnepanelen die aan de voorkant PV-zonnecellen hebben die bevestigd zijn op een koperen plaat met aan de rugzijde kopere leidingen waar vloeistof in verwarmd wordt.
Het idee is knap ,want daardoor worden de silicium cellen afgekoeld waardoor ze op zich weer een beter rendement hebben door de lagere werkingstemperatuur en meer electriciteit produceren.
Bovendien heb je warm water om een boiler of zwembad mee te verwarmen en dit zonder meer plaats in te nemen op het dak.
M.a.w.: twee vliegen in een klap.
Zijn er in België al mensen met ervaring of die dit geplaats hebben?

Reacties

Hoi,

Ik heb meerdere van deze panelen gezien op intersolar, het is idd een leuk systeem, als je beiden wil leggen en niet zoveel plaats hebt.

Of je pv installatie er beter door gekoeld wordt, dan zou ik nog niet durven zeggen. De warmte kan namelijk niet weg volgens mij. De warmte komt binnen, weerkaatst intern en de koperen leidingen hebben 70 of 80° of meer .... Dit wil zeggen dat heel de bovekant van uw paneel zo warm heeft. De onderkant zal misschien 40° hebben....

Indien je gewone pv panelen hebt, dan is de achetrkant één groot koeloppervlak. De achterkant licht in zijn eigen schaduw en de wind speelt ertussen om alles af te koelen. Dit lijkt me dus nog altijd beter.

Wat ik wel denk, dat si dat bij de combinatiecollectoren, in de winter je water warmer zal hebben. Daar je pv ook warmte zal generen voor je warm water.

greet

Alleszins denk ik hier aan mogelijkheden die van zonne energie zowel de warmte als de elektriciteit benutten op dezelfde oppervlakte.
Ik las op hun website dat het totaal rendement tot 43% gaat...
Niet slecht zou ik zeggen,het gaat tenslotte om zoveel mogelijk energie van zonlicht te benutten.

Ik denk dat hiermee een autonome zonneboiler zou kunnen gemaakt worden.

Of een zwembadverwarming die voor 100% zijn energiebehoefte uit zonlicht haalt.
De pomp wordt dan aangedreven door de opgewekte elektriciteit.Het water wordt gefiltert,verwarmd en naar het zwembad gepompt.
En dit overdag wanneer anders het dagtarief zou betaalt moeten worden.