wel of geen vloerverwarming?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij blijven twijfel of we wel of geen vloerverwarming gaan voorzien in onze nieuwe LEW. Onze woning is niet zo compact maar wel heel goed geïsoleerd: 15 cm rotswol in de spouw, 12cm EPS vloerisolatie, plat dak boven slaapkamers 14cm PUR en plat dak boven woonkamer keuken 14cm PUR + 35cm isofloc (foutje in dakopbouw) alle ramen aan NO-zijde zijn 3-voudig glas alle overige 1,1 met warm-edge afstandhouders.
In de woonkamer en bureel komt in ieder geval parket (lamelparket geschikt voor vloerverwaming). Ik vermoed echter dat er voor het comfort geen verschil is tussen vloerverwamring of radiatoren. Vermits we weining warmte gaan nodig hebben gaat de vloertemperatuur zo laag zijn dat we dit bijna niet meer gaan voelen en zeker niet waar er parket ligt. Feit dat de installatie veel simpeler is zonder vloerverwarming en dat die pomp voor de vloerverwarming niet bijna continu moet werken speelt ook mee.
Wie kan ons raad geven want wij blijven twijfelen!

Reacties

Volgens mij is vloerverwarming enkel rendabel als je veel thuis bent .(+/-10% minder verbruik)
Normaal gezin , overdag werken , zou ik vloerverwarming niet aanraden .

bij vloerverwarming werk je met stralingswarmte, wat aangenaam is, bij radiatoren met lucht die circuleert, en niet zo aangenaam, ik persoonlijk had reeds een woning met vloerverwarming, maar nu een met wand, en een klein deel vloerverwarming in de keuken omdat daar geen muren meer vrij waren, heb het mij nog niet beklaagd, voelt goed aan, maar je moet je regeling goed laten instellen, dan geniet je van het gemak, je kan zoals ik dan ook stoken met zonnepanelen, zo heb ik ook nog eens een korter stooksisoen, daar je op lage temperatuur kunt werken.

Wandverwarming zal niet meer lukken de stucadoor is net klaar. Maar een radiator geeft ook stralingswarmte hoor. De platen voor en achter geven stralingswarmte, het plooiwerk ertussen geeft convectiewarmte (luchtwarmte). Om die reden zouden we in ieder geval opteren voor radiatoren en niet voor convectoren.
In onze vorige woning hadden we ook vloerverwarming en daar waren we zeer tevreden van. Alleen was dat een voor die tijd (10j. geleden) een normaal geïsoleerde woning) Daardoor voelde vloer altijd aangenaam warm. Dat gaat in onze nieuwe woning niet zo zijn omdat er zo'n lage warmtevraag gaat zijn. Dus vraag ik mij vooral af: ga ik met 15 rotwol in de spouw nog stralingswarmte nodig hebben om een aangenaam gevoel te hebben, vermits de muren ook geen koude meer afstralen?
Want dan is het die investering niet waard, ook rekening houdend met het extra elektriciteitsverbruik om die pomp voortdurend te laten draaien.

Bemerk dat vloerverwarming geen rekening houdt met warmtewinst via de ramen. De vloerverwarming is een gebufferde warming die heel traag reageert. Dat wil zeggen dat je door de combinatie vloerverwarming - zonlicht oververhitting kunt krijgen, waar je met een lew met een snel reagerend verwarmingssysteem dat niet hebt en gratis zonnewarmte krijgt.

Bemerk ook dat hout een slechte geleider is van warmte en dat je meer vermogen zult moeten steken voor een zelfde resultaat. Sowieso is vloerverwarming en parket geen evidentie, maar het kan wel, maar ik vrees dat het niet past in de ethiek van een LEW.

Een alternatief zijn eventueel ventilo-convectoren, die kunnen ook op lage temperatuur, maar het is wel pure opwarming van de lucht. Als je stralingswarmte wil, zul je dus voor radiatoren moeten kiezen.

Het is jammer dat niemand (architect?) dit toch wel belangrijk item niet eerder uitgespit heeft. Ik weet dat veel architecten geboren zijn met een vloerverwarming in plaats van een moederkoek, maar dat wil nog niet zeggen dat het in alle situaties goed is.

Een vloerverwarming reageert juist wel erg snel op de temperaturen uit de ruimte.

Een vloerverwarming is traag, ja bij opwarmen van de complete massa wel. Wat betreft de warmteafgifte werkt deze juist heel snel.

Stel je hebt een vloer van 50m2, en je benodigde warmte is 550 watt. 1m2 vloer geeft zo`n 11 watt/m2/k.

Voor deze woning betekend dat je de vloer gemiddeld 22 gaden moet zijn om het binnen 20 graden te hebben.
Als nu het zonnetje in huis komt en de temperatuur stijgt naar 22 graden dan geeft de vloer dus geen warmte meer af.
De temperatuur is immers gelijk.
Bij 21 graden is het vermogen al gehalveert.

Dus als plots het zonnetje binnenkomt zal de vloerverwarming snel reageren.

Vloerverwarming met warmtepomp: is nu zeer economisch en ecologisch rendabel; zeker als je groene stroom hebt (PV of Ecopower ofzo...)
Beter samen plaatsen en niet achteraf. Ik heb nu al vloerverwarming en ge ze waarschijnlijk laten werken met een lucht/water warmtepomp van een bekend aircomerk; deze geven het beste rendement

Groeten