bankirai

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar bankirai in kunststof voor mijn terrasbedekking die brandklasse A moet zijn
Kan iemand mij een firma adviseren aub?

Reacties

Mijn voorstel:

Kijk eens op www.vlonderplank.nl of www.terrasplank.nl
daar vind je alle soorten terrasplanken

Marc

Mijn voorstel voor u Mr. Marc Rijk: Gelieve geen reclame-postings te doen.
Indien we uw product zouden nodig hebben zullen we het wel vinden hoor...

Jeroen S

Wat moeten die Hollanders toch altijd hier? Wij moeten hun rommel niet. Daarbij, 't is boerenbedrog. Een mengsel van hout en kunststof, 100% recycleerbaar? 't Is maar hoe je dat ziet. Zonde van het "ecologisch" hout, want dat wordt zo wel kompleet verknoeid.

Hans

Tja het was even zoeken maar op www.tuinkriebels.nl kan je gewoon alles lezen over Bangkirai en Decodeck. Ennnn eindelijk een site met prijzen;)

Frank

aan bob e.a.,

dit soort producten worden ook wel wood-composite genoemd. Ikzelf ben er erg geinteresseerd in (om mn gevel mee te bekleden, dan) en heb me er wat in verdiept: In europa nog maar pas op de markt en dus beperkt aanbod en beperkt aantal leveranciers en weinig ervaring in de markt. In de USA wordt dit al langer gebruikt ter vervanging van de houten sidings van al hun houten huizen en ook voor ballustrades. Er wordt 700.000 ton van geproduceerd ginder, in EU nog maar 20.000 ton Het grote voordeel is dat het niet werkt oiv weersinvloeden, rot niet, moet nooit opnieuw behandeld worden. voor zover ik er zicht op heb, bestaan er 2 soorten kunststof als bindmiddel, PE/PP en PVC. De eerste 2 geven een nogal glanzend oppervlak, PVC geeft een mat oppervlak, en ziet er in mijn ogen beter uit.
Waar ik mijn twijfels bij heb, is de kleurvastheid. Kijk maar eens naar die plastieken speeltuigen in de tuinen, na een paar jaar zijn die helemaal afgebleekt, die zijn meestal ook uit PP (ongelakte zwarte autobumpers ook). Daarnaast: PVC-ramen, worden hier al jaren geplaatst, en daar hoor je niks over verbleken, natuurlijk wel meestal wit) Bovendien, in de USA zijn er al genoeg toepassingen waar deze produkten jarenlang aan de weersinvloeden bloot gesteld zijn ,moesten er op dat gebied problemen zijn, zouden ze niet zo succesvol zijn. Dus technisch moet het wel kunnen. Alleen vraag ik me af hoever onze Europese producenten hiermee zijn. + zij hebben nog geen referenties.

recycleerbaar? zouden ze deze benamingen erop mogen plakken omdat er een hoog % hout in zit?
Feit is dat als je kunststof wil recycleren, je liefst zo'n zuiver mogelijke stof wil, zonder kleurstoffen, vulstoffen, brandvertragers enz. Bovendien gaat de kwaliteit er bij elke recyclage op achteruit. ik kan me moeilijk voorstellen dat deze materialen nog eens gerecycleerd worden, ook owv de hoge vulgraad met houtvezels/stof.

ecologisch: ik vind ze ecologisch owv:
- de plastics zijn aardoliederivaten en dan is de aardolie tenminste niet gebruikt in een voertuig maar wel om een produkt van te maken.
- er moeten geen bomen voor gekapt worden (al dan niet FSC), de meeste mensen zouden hier voor tropisch hout kiezen.
- ik moet niet om de zoveel jaar mijn hout behandelen met een 2-komponenten vernis of verf (niet erg gezond/ecologisch)

dawast,
thomas

Ecologisch: het eco-Profil materiaal waarvan sprake, is gemaakt uit 60% houtvezel (A-klasse, dus onbehandeld, afvalhout uit zagerijen, meubelfabrieken enz.). Dergelijk hout wordt nu ook zeer veel gebruikt als brandstof voor opwekken van 'groene energie'. Zeg mij echter eens wat er 'groen' aan is om hout te verbranden, tenzij, wat natuurlijk wordt ingeroepen door Electrabel om de lucratieve groenestroomcertificaten op te strijken, dat het een hernieuwbare grondstof is?
De kunststofbron voor de eco-Profil houtcomposieten is maalgoed dat afkomstig is van lokaal verpakkingsafval (zowel post-consumer, dus wat wij allemaal op de afvalberg gooien, als post-industrial, dus ook bijvoorbeeld de grote plastic containers waarin de voedingsindustrie grote hoeveelheden vloeistoffen verscheept). Verder wordt er enkel gebruik gemaakt van poly-ethyleen en poly-propyleen, die bij eventuele verbranding zelf geen bijkomende dioxines en PCB's vrijstellen, in tegenstelling tot enkele andere kunststoffen.
De flauwekul van een eerdere bijdrage over PE/PP tegenover PVC slaat eerlijk gezegd nergens op. PVC is gewoon veel stijver dan de van nature soepele PE en PP. Zo heeft elke kunststof zijn specifieke toepassingen.

Verder kunnen zowat alle houtcomposieten gewoon worden gemalen en terug in hetzelfde productieproces worden verwerkt, dus hoeven ze niet echt afbreekbaar te zijn. Liever zelfs niet echt op korte termijn eigenlijk, want ik wil mijn terras uit WPC (= wood plastic composite) wel enkele jaren onderhoudsvrij gebruiken... Inderdaad hoeven er geen dure en schadelijke middelen aan gesmeerd worden om het in goede staat te houden.

FSC is één van de labels die de houtverwerkende industrie zelf uit de grond heeft gestampt om veel verdergaande en duurdere beperkingen vanwege de verschillende overheden te vlug af te zijn, zoveel weze duidelijk. Echter, als ik zelf een container FSC-hout (zo heet dat dan) importeer, met alle papiertjes erbij, en daarnaast nog een tiental containers illegaal gekapt hout (maar dat doet natuurlijk niemand !?), kan ik zonder dat daar iemand enige controle over uitoefent met een gerust gemoed dat certificaat in het groot in mijn inkom hangen, zodat elke klant van mijn ecologisch inzicht overtuigd is. Kortom: FSC sucks! (en alle andere zelf uitgevonden labels evenzeer)

FSC stelt echt niets voor de labels en dergelijke worden gewoon aangeboden zodat je het op al het hardhout kunt zetten. Af en toe lagen er in containers die binnenkwamen gewoon zakken vol labels terwijl alles al gelabeld was. Dus FSC is ook in mijn opzicht bullshit.

Wij zijn ook geintresseerd in de ECO-profile maar gisteren hoorden wij van een eigenaar zeggen in groothandel dat hij dit nog niet durft in te slaan omdat het met de tijd zou verkleuren. Iemand uit zijn kenniskring heeft het liggen als terras en ook op de beurs wordt niet ontkend dat er geen kleurvastigheid is ?? Eerst dachten we aan bankirai, maar toen we gingen kijken, lagen die 2 produkten naast elkaar buiten en we vonden de bankirai niet meer zo interessant vanwege het kromtrekken en verkleuren. Nu zijn we dus op zoek naar mensen die meer weten over de kleurvastheid van die ecoprofile, bestaan er meer soorten of merken of dergelijke ???

Heeft er iemand ervaring met terrasplanken uit gerecycleerde kunststof(www.govadeck.com)?
Zijn deze planken inderdaad zo ecologisch als de producent beweerd? Of nemen we toch beter hout met fsc-label?

toch even opmerken dat bankirai ook niet kleurvast is, dus ik zie niet direct het probleem....

vraagje: betreft eco-profile.

heeft er iemand al ervaring met de gevelbekleding van eco-profile?

gr
sven

Een houten bangkirai-terras heeft naast de ontbossingsgevolgen nog een groot nadeel. Het wordt gevaarlijk glad bij niet-zonnig weer. Dat nadeel heeft die kunststof-bangkirai niet!

Pas na mijn val, waarbij mijn ribben gekneusd werden en de teaken tuinstoel was gebroken (gelukkig maar, zoniet waren mijn ribben gebroken ipv gekneusd), hebben we op enkele doorgangplaatsen lange stroken rubbermatten gelegd.
Deze zijn dus de begaanbare paden geworden.
En ik ben niet de enige die al eens weggegleden is.

Het terras ligt nochtans op het zuiden. Het ligt op een stevig bangkiraikader dat gedragen wordt door verstelbare vijzels zodat het grondwater er niet aan kan.(Terras en paden, zo'n 70m², liggen er al meer dan 10 jaar).

We plannen zelfs om een dak over het terras op te trekken om dit glad gevaar te keren. Misschien beschermt dit dan ook levenslang het (onbehandeld) hout.

Ik gebruikte zelfs bangkiraitegels van 1 op 1m als tuinmuur (20 m op 2,5m hoogte). Redelijk origineel en schitterend als de zon door de latten schijnt. Onderhoudsvrij bovendien.

Volgend jaar ga ik mijn bankirai-terras uitbreken - het zal er dan 9 jaar gelegen hebben en in die enkele jaren is het compleet gedegradeerd : planken scheuren of er komen broze plekken in, na de winter is het bedekt met een hardnekkig mos waardoor het spiegelglad is na regen, ...

Nochtans is ons terras zuid-georiënteerd en is het aangelegd "volgens de regels van de kunst".

Voor een ietsje meer hadden we een natuurstenen terras kunnen aanleggen waar we nog lang plezier van zouden gehad hebben.

Bezint eer ge begint ...

Inderdaad, bezint eer ge begint...
Wij hebben in april 2004 een terras gelegd met Decodek composiet terrasplanken.
Het is niet glad? Niet geloven, ook in de winter na wat vriezen kan je gerust uitglijden.
Het ergste van al is hoe ons terras er nu bijligt na vier zomers (voor de geïnteresserden, foto's kunnen we steeds doorsturen). De planken scheuren overlangs, er komen putjes in, kortom we kunnen alles uitbreken en weggooien.
We hebben de fabrikant reeds gecontacteerd; tot op heden geen reactie.
Voor het geld dat het ons toen heeft gekost, hadden we beter tegels gekozen.

wij staan op het punt om voor om en bij de 30000 euro een bestelling te doen voor govadeck planken ( GEEN houtcomposiet , maar gerecycleerde kunststof) er werd ons verzekerd dat deze kleurvast en krimpvrij zijn ,bestand tegen chloor (komen naast zwembad) , enkel redelijk opwarmen in de zomer ( maar dit zou enkel een probleem geven bij de zwarte variant en wij hebben lichtgrijs gekozen) heeft iemand hier al concrete ervaring mee?????
het is toch een heel grote investering en aangezien we geen bankirai willen omwille van de gekende nadelen zien we geen ander alternatief...

Ik ben (nog) niet zo vertrouwd met allerlei terrasplanken en dergelijke, maar ik heb wél enkele jaren geleden contact genomen met een bedrijf in Zoersel dat ook vlonders kon leveren voor een dakterras, gemaakt uit onbehandelde tamme kastanje. Zo'n tamme kastanje kan afkomstig zijn van een vrij kleinschalige en oude teelt uit het zuiden van Frankrijk (dus vrij ecologisch en van lokale aanplantingen). Ik zeg "kan", want er zullen natuurlijk ook wel handige jongens zijn die zo'n teelt waarschijnlijk totaal onecologisch uitvoeren.

Ik kan niet oordelen over het uitglij-vermogen of de weerstand, maar ik kan wél zeggen dat tamme kastanje bij Natuurpunt (waar ik werk) wordt gebruikt voor weidepalen en dat die daar jarenlang in weer en wind kunnen blijven staan zonder opvallende schade. Een weidepaal is natuurlijk niet hetzelfde als een plank voor een terras, maar soit.

Wat ook onbehandeld wordt gebruikt robinia. Deze harde houtsoort wordt trouwens om natuurbeheer-technische redenen vaak gekapt in natuurreservaten (waarmee niet is gezegd dat er zomaar planken voor het grijpen liggen in elk reservaat!)

 

Wat ik WEL kan zeggen i.v.m. die mossenproblematiek. Mossen kunnen absoluut niet tegen koper. Gezien het zure karakter van regen, lijkt het me zinvol om te experimenteren met het plaatsen van een aantal koperen centen op de rand van je vloer. De mossen zouden dan afwezig moeten blijven. Da's trouwens de reden waarom er in antimosproducten altijd wel één of ander koperderivaat wordt gepropt.

Dat komt omdat iedereen denkt dat ribbels in de planken een anti-slipwerking hebben, maar het is juist omgekeerd, er blijft water in de ribbels staan omdat het alleen maar in de lengterichting van de plank kan afvloeien, meestal ligt de plank echter niet onder helling, waardoor water langdurig blijft staan en de plank weel water opzuigt dus vochtig hout = glad + evt .algen, mos, maakt het nog erger. Echt helemaal een ramp als het daarna ook nog gaat vriezen. Ik heb al een bankirai terras van een openbaar gebouw meegemaakt dat ze in de winter gewoon moesten afsluiten voor het publiek.

Kortom geribbelde planken zijn gewoon niets voor een maritiem klimaat. Bovendien bemoeilijken die ribbels de schoonmaak aanzienlijk.

Toch worden bijna alle terrasplanken met ribbels uitgevoerd???

Liever gewoon een effen plank, heel klein beetje bolgeschaafd, dan kan het water meteen naar de zijkant afstromen, is maar enkele centimeters, en kan niet blijven staan in de ribbels. 

Ik heb hier zelf als leverancier/uitvoerden van houten terassen in robinia veel ervaring mee - weg met die ribbels.

 

 

Ook weer de fout van die ribbels.

Kijk ook eens op http://www.plantenhoutgoed.be/ , die maken terassen, speeltuigen en houten constructies in duurzaam inlands hout zoals Robinia, tamme kastanje e.d.  Dat deze 2 houtsoorten sterk neiging hebben te trekken moet je er wel bijnemen!

En beste tilly,

even uit interesse: ligt uw govadeck er nog?

Met de ribbels bovenaan?

Bedankt voor de reactie!

guy