welke kachel aankopen ??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,
Wij zijn van plan om een kachel te plaatsen in onze living.
oorspronkelijk ging onze gedachten uit van een houtkachel.
Nu wilde we graag iets milieu bewuster gaan bijverwarmen met die kachel en vragen ons af wat nu het beste alternatief is voor een bijverwarming in de vorm van een kachel ??
Graag jullie advies
Greetz

Reacties

Een houtkachel is ok als de verbranding zo volledig mogelijk is. Ideaal dus een massieve kachel met vuurvast materiaal (chamotte) bijv. leemkachel, tegelkachel - of evt. speksteen - zodat de warmte niet te snel wordt afgevoerd en dus hoge verbrandingstemperaturen (800°C) worden bereikt. Stalen of gietijzeren kachels (ofschoon sommigen in de design-boekskes staan te pronken) zijn dus eigenlijk niet verantwoord.
Nadeel is dus de grote massa (fundering) en kostprijs. Een kacheltje uit een gewone DHZ zaak van 300 EUR is absoluut niet ecologisch.
Sommige kachels (of houtfornuizen) prijken wel met een soort van "eco"systeem (secundaire verbranding om de niet-verbrande houtgassen toch nog mee te verbranden) om mee te kunnen doen in de kopgroep van ecologische kachels. Vaak is de vuurkamer binnenin ook bekleed met chamottestenen om heter te kunnen branden.
Er is geen eenvoudig antwoord op je vraag, met de zoekfunctie vind je nog wel een pak meer opinies/ervaringen hier.

Het beste alternatief is een finoven. Er kan geen enkele ander verwarmingssysteem aan tippen.
Mon

Wat zijn die pellets waar je zoveel over hoort ?
En zijn die spek-en tegelkachel niet heel warm aan de buitenkant als de stookt° zoveel hoger kan ?
Wil gewoon een alternatief voor een gewone houtkachel die morgen ook nog ecologisch en economisch verantwoord is en die alleen dient om bij te verwarmen niet als hoofd verwarming
Nu heeft iedereen plotseling houtkachels gekocht en morgen vind je geen hout meer om te stoken of toch niet meer aan economische prijzen.

Investeer in een bos!

- idd: vaak worden er nog stukje bos verkocht (openbare verkopen) voor weinig geld (enkele duizenden euro);
- je kan ook meehelpen bij het natuurbeheer (Natuurpunt bijv.) - en dan kan je ook een karretje (of meerdere) hakhout bijeensprokkelen (wel geen beuk of eik op stam, maar vind het eigenlijk niet verantwoord om dat soort hout op te stoken); met een beetje rondkijken/rondvragen is er zeker nog aan hout (gratis) te geraken; je moet zelf alleen nog moeite doen om er gebruiksklare blokjes van te maken en een plek hebben om het te laten drogen.

Die temperatuur van zo'n finoven is veel lager dan van een gewone gietijzeren of stalen kachel, net door de lage thermische geleidbaarheid: dus veel warmer vanbinnen, maar veel zachter (meer stralingswarmte, geen verschroeid stof of convectiestromen) aan de buitenzijde.

Pellets zijn comfortabeler (kan meer geautomatiseerd worden), maar dan boet je uiteraard in aan onafhankelijkheid - en je betaalt er uiteraard ook weer voor.

maarja ik wil helemaal geen bos neerleggen
Gewoon iets anders dan de gewone houtkachel rond dezelfde prijs ongeveer of bestaat dat niet ?

Daxcer,

Je moet wel weten wat je wil. De meeste houtkachels zijn nauwelijks meer dan een ijzeren kist met een aantal openingen erin. Goedkoper en slechter kan niet.

Als je, om je eigen woorden te gebruiken, geen bos wil neerleggen, maar wel verantwoord hout wil stoken, heb je volgens mij weinig keus: investeer in een goede finoven. Die geeft je minstens tweemaal meer nuttige warmte per kilogram hout dan een gemiddelde houtkachel.

Dirk Bauwens

Dat moet niet hout zijn Dirk ! liever niet !
Persoonlijk zie ik enorm op tegen het stokeren van dat hout.
Maar neem nu gas dat wordt ook iedere dag duurder dus dat is ook geen alternatief meer.
Steenkool en mazout eveneens.
Ik lees veel van spek en tegelkachels of pelletskachels en geef eerlijk toe dat ik daar nog nooit van gehoord had.
Het beeld dat ik daarbij krijg is er eentje van een enorme logge constructie, die eigenlijk bedoeld is voor hoofdverwarming en dus daardoor hun meerprijs waardig zijn tov gewone houtkachel.
Maar ik zal waarschijnlijk compleet verkeerd zitten.
Vandaar dat ik mijn licht even opstak op dit forum.
Wilde even neutraal advies want iedere winkel verkoopt zijn winkelwaar alsof het het heilig water is natuurlijk.

Daxcer schreef: “Persoonlijk zie ik enorm op tegen het stockeren van dat hout”

Misschien minder als je rekening houdt met het gegeven dat 1 kilogram hout zo’n 5 kWh aan energie bevat?

Dirk Bauwens

Inderdaad, iedere verkoper heeft zijn eigen verhaal. De ene spreekt de andere vaak tegen. En de meeste verhalen lijken wel te kloppen op zich. Maar als je ze naast elkaar legt kom je veel tegenstrijdigheden tegen.

Maar zelfs zonder tegenstrijdigheden zit er veel zever tussen. Dus zeker een goed idee om hier wat informatie te sprokkelen.

Ik denk dat je eerst voor jezelf moet uitmaken wat je precies wilt. Er is inderdaad een groot verschil tussen de verschillende systemen. Als je enkel op bepaalde aspecten focust en bepaalde aspecten als evident aanneemt kom je uit bij 1 bepaalde keuze. Voor andere mensen is die keuze dan misschien niet de meest geschikte.

Bij ons thuis zijn ze nu bezig een nieuwe liftdeurhaard aan het zetten. Qua energie-efficientie niet het meest geschikte.

Als je niet meteen voor een Speksteenkachel, finnoven, tegelkachel, .... of dergelijke wilt gaan denk ik dat je beste keuze een vrijstaande kachel zal zijn. Een ingebouwd model zal normaal gezien meer hout moeten verbranden om dezelfde warmte te verspreiden.

Volgens mij is hout (in al zijn vormen) een goede brandstof omdat het een hernieuwbare energiebron is. En als het hout afkomstig is van hakhout-bossen (een soort van super-korte knotwilgen) is het ecologisch zeker verantwoord.
Wij hebben in onze tuin een stukje bos staan en enkele knotwilgen. Dat is onvoldoende om een gans jaar mee te verwarmen, maar alle beetjes helpen.

Een bevriend koppel heeft een tegelkachel staan als hoofdverwarming. De man des huizes heeft intussen naam gemaakt in zijn omgeving als zijnde beschikbaar als er bomen moeten omgelegd worden of geknot moeten worden. Op die manier heeft hij elk jaar voldoende gratis hout.

Veel plezier op je zoektocht

Daxcer,

Ook ik ben op zoek gegaan naar een alternatieve verwarming. Zelf eveneens nooit gehoord van een pelletkachel. Onze bedoeling is stookolie besparen. Op onze zoektocht zijn we uitgekomen op een persoonlijk verhaal van iemand die eveneens op zoek gegaan was naar een alternatieve verwarming of een beterkope verwarming. Zijn hele zoektocht en verhaal had hij toegevoegd aan onze website. Wij hebben deze persoon benaderd en hebben een bezoekje mogen brengen bij hem thuis. Hij had eerst een Rika pelletkachel willen kopen maar daarna
heeft hij gekozen voor een Edilkamin Polaris Pelletkachel. Na het bezoekje hebben wij eveneens zo een Polaris pelletkachel besteld. Binnen enkel weken wordt hij geinstalleerd.
Zijn website is http://www.a-brandproducts.com
Links onderaan vindt je al zijn informatie, omdat hij heel andere produkten verkoopt die niks met pelletkachels te maken heeft.
Veel succes met je verdere zoektocht.

Olivier

Olivier

Geachte,

Is er iemand die 100 % tevreden is van zijn Pelletkachel ?
En kan men er echt voldoende mee verwarmen.
Mijn idee was een aankoop van een Edilkamin Polaris
pelletkachel .
Kan iemand mij raad geven ?
Liefs geen verkoper van pelletkachels ...

Want die spreken allen voor hun !

Mv Bruno

Beste Bruno,

ik heb een inbouwpellet kachel van Edilkamin, nl. de Pellbox SCF met kanalisatie. Het vermogen bedraagt 9,5kw.

Daarmee verwarm ik met veel gemak mijn living en keuken.
In totaal is dat 50m².

Het duurt maximaal 10 minuten alvorens de kachel op temperatuur is en op de maximale instelling duurt het nog een vijftal minuten voor het overal goed warm is.

Nadien stel ik de kachel op het minimum in en het blijft perfect goed van temperatuur.

Ik ga voor 520 eur kunnen verwarmen voor een hele winter.
(2500 kg pellets)

Dit is veel goedkoper dan met stookolie waarmee ik vroeger verwarmede?

kan iemand mij meer vertellen over de edilkamin scf

hallo,
ik ben eveneens op zoek naar een 'bijverwarming'. niet voor
een living, maar wel voor een atelier. ik heb hier nu
gelezen dat ijzeren kachels eigenlijk al onverantwoord zijn
kwa brandstof verbruik. op de ander kant is mijn budget
heel beperkt (broodloze kunstenaars) en nu ben ik ben per
toeval terecht gekomen bij ingmar turbo kachels http://www.turbohaarden.nl/ weet iemand of die aan te raden
zijn?
thx
Thomas

Bij die "turbohaard" gaat de meeste warmte zoals bij alle ijzeren kachels naar buiten door de schouw in plaats van naar de te verwarmen ruimte... niet doen dus.

Wel finoven, speksteenkachel, en soortgelijken...

Goed gezegd, Patrick M!

Dergelijke turbohaarden zijn weliswaar iets beter dan de gemiddelde houtkachel (ze halen ongeveer 2 kWh netto warmte uit iedere kilogram hout). Een echte finoven (hoedt u echter voor namaak!) haalt ongeveer het dubbele, dus 4 kWh uit iedere kilogram hout. Bovendien is de manier waarop een finoven een bepaalde ruimte verwarmt totaal anders (lees: veel beter) dan de manier waarop een ijzeren kachel die ruimte zou verwarmen.

Alleen ruimtes die maar af en toe verwarmd moeten worden kunnen beter niet met een traditionele finoven verwarmd worden.

Dirk Bauwens

Thomas,

Op welke manier, voor welke specifieke activiteit wordt die ruimte gebruikt?
Is het nodig dat die hele ruimte verwarmd wordt?

Dirk Bauwens

Inderdaad Thomas,

Alleen de ruimte onderverdelen zal er voor zorgen dat je comfortabel én betaalbaar zult kunnen verwarmen. Een soort hok maken van houten latten en folie (bijvoorkeur meerdere lagen of bubbelfolie) is een exellente manier. Een grote tent neerzetten is ook een manier. Ikzelf heb meerdere winters doorgebracht in een dergelijke opstelling: een oude boogserre bedekt met een stuk of zeven goedkope dekzeilen. Er was weinig energie nodig om die ruimte snel en aangenaam te verwarmen. Ik weet niet hoe jullie vloer is; vloeren kunnen vaak erg onaangenaam koud zijn. Die zou je ook kunnen afschermen door bijvoorbeeld houten platen bovenop bijvoorbeeld polystyreenplaten of rotswolplaten te leggen.

Waar het uiteindelijk om gaat is om zo weinig mogelijk massa te verkrijgen in de onderverdelingen. Dan moet je in feite alleen maar wat lucht opwarmen. Lucht kan snel en goedkoop opgewarmd worden. En wanneer jullie het atelier verlaten blijft ook maar weinig onnuttige restwarmte achter.

Dirk Bauwens

Dirk bedankt voor die tips,

de serre is een goed idee! Eens zien of ik zoiets kan vinden.
ook met de vloer heb je zeker gelijk. er zijn tegels, daaronder beton, en geen kelder. Ik was ook al van plan om 'podesten' te bouwen, zodat je daaronder dingen kan opslaan en bovenop zittende werken kan doen. dan heb je meer van de warmte die onder het plafond blijft hangen. we hebben nu ook al 2 ventilatoren, en de bubbelfolie reeds onder ons acrylgals dak. We zullen eers eens op die manier verder gaan. Eventueel dan wel nog een kachel bij, die in principe niet zoveel gebruikt word. De winter begint pas. We zullen dit jaar onze ervaringen maken omdat we pas nu beginnen om de ruimte echt te gebruiken. En dan volgend jaar misschien verbeteren.
bedankt voor je hulp!!! ik kom zeker graag terug als ik verder vragen heb.

Thomas

Thomas,

Blijkbaar is je atelier ook een hoge ruimte. Niet dat ik me wil moeien, maar in principe zou je dan onmiddelijk aan vloerverwarming moeten denken. Daarmee heb je, vergeleken met de verwarmingsmethode van een traditionele houtkachel, oneindig veel minder kostbare warmte tegen het plafond en veel meer tegen de vloer.

In een vloer komt "warmte" véél beter en véél efficiënter tot zijn recht dan tegen het plafond.

Dirk Bauwens

DE SCAN KACHEL ...WIE HEEFT ER ZO EEN?ZIEhttp://www.scan.dk/page/161?idx=8 ZOU ER EVENTUEEL EEN KOPEN MET SPEKSTEEN ROND ,IS DAT VERANTWOORDT????NU ,HAD INTERESSE VOOR EEN TULIKIVI MAAR DAT KOST EEN BEETJE TE DUUR TENZIJ EEN FINANCIERING AANGAAN MAAR IS DAT WEL NODIG IN DIT BELGENLAND

http://www.scan.dk/page/9 IS DE GOEDE SITE

http://www.bergkachel.nl/

goedkope tegelkachel

Vloerverwarming in een atelier?

Indien het om een LEW atelier gaat ok. Maar in een standaard gebouw zou ik dit afraden, het is echter zeer onaangenaam op een vloer van +30°C rond te lopen. Velen krijgen er zware benen en spataders van.

Om die reden is in standaard nieuwbouw woningen vloerverwarming best te combineren met enkele radiatoren.

Mvg

JB

@ jeroen beeckx,

Eerst heb je het over een kachel met een zeer beperkt vermogen…
Daarna trek je mijn tip ivm vloerverwarming in het absurde door het over een vloer van +30°C te hebben, terwijl zelfs een vloer op 20 graden reeds wonderen (bij wijze van spreken) zou verrichten in zo’n atelier. Radiatoren en blazers springen véél minder zuinig om met energie dan een “warme” vloer. Bovendien transporteren convectoren en radiatoren de kostbare energie vooral naar een plaats waar ze het minst effectief is: tegen het plafond. Warmte is in de eerste plaats nodig waar de mensen zich bevinden en dat is over het algemeen in contact met of in de nabijheid van de vloer...

Dirk Bauwens

WIE HEEFT ER EEN SCAN KACHEL??ZOJA ..MAG IK DAN ENIGE UITLEG.THANKS!http://www.scan.dk/page/9