Hoog gasverbuik?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eventjes de situatie schetsen.

We hebben een 10 jaar oude HR gas/warmwater ketel van het merk ACV (type delta) met een warmwatervat van dacht ik 80liter. Op het typeplaatje achteraan staat iets van 32kw input/28kw output vermogen, op de bestelbon 25kW (ik ben een leek in die dingen).
Die ketel wordt voor het volgende gebruikt :

=> Verwarmen van woonkamer-keuken; Vloeroppervlakte 66vierkante meter. (van 6h tot 10h op 20.9 graden, daartussen op 15 graden). Die ruimte heeft slechts twee muren die contact hebben met de buitenlucht, waarvan één met 12m2 ramen (1.3k) op het zuidwesten.

=> Verwarmen van de badkamer (ik schat zo'n 24 graden)

=> Als het echt koud is, willen we al eens de verwarming op de overloop opendraaien. Slaapkamers en garage worden niet verwarmd.

=> Warm water : ongeveer 200 @ 250 liter warm water per dag, ongelijk verdeeld (soms niets, soms 800 liter). Een badkuip en een douche met spaardouchekop.

Het huis lijkt me goed geïsoleerd – berekende energieprestatie was 50 (50 wat? In die tijd moest een huis ‘60’ hebben als ik me goed herinner) - en ligt half ondergronds (tegen een berg aangebouwd –hiermee werd geen rekening gehouden bij het berekenen van die ‘50’). De ondergrondse betonkuip is eveneens uitgerust met een geïsoleerde spouwmuur, geen kruipkelder, vloerisolatie, 1.3k glas op het zuidwesten (geen verwarming nodig op zonnige zomerdagen) en geen trekgaten en dergelijke. Als we er in de winter - lichte nachtvorst en overdag zo'n 5 graden, opklaringen - vrijdagavond een weekendje op uittrekken, bedraagt de temperatuur op zondagavond nog steeds zo'n 17 graden. 's Nachts staat de verwarming op 15 graden. Bij –6 vorst – kouder is het vorig jaar niet geweest - daalt de temperatuur ’s nachts niet onder de 18 graden.

Dus even nagemeten.

Tijdens de zomer, dus zonder centrale verwarming, enkel warm water, verbuiken we flink 3 kubieke meter gas gemiddeld per dag. Zelfs als we geen warm water aftappen, gaan we nog richting 2kubieke meter.

Tijdens een koude winterdag (overdag -2 graden) jagen we er meer dan 14 kubieke meter door.

Jaarlijks geeft dat zo'n 2700 kubieke meter gas, wat, als ik hier op het forum rondstruin, veel lijkt. Als ik de verbuikscijfers die her en der op dit forum opduiken moet geloven, zou wat we doen met minder dan de helft moeten kunnen.

Klopt dat?

En lijkt de combinatie zonneboiler, gas-condenstatieketel met modulerende doorstroomboiler voor de naverwarming iets realistisch/economisch/ecologisch verantwoord? En aan welke prijs kunnen we ons verwachten? (goede toestellen, niet noodzakelijk de goedkoopste).

Alvast bedankt,

Bert

Reacties

Dag Bert,

we hebben een vergelijkbare situatie:
- huis is groter,
- lijkt met beter geisoleerd
- ook een ACV ketel

+ we hebben nu een dagverbuik van 1,4 m3/dag voor het warm water, wat me te veel is. Daarvan alleen is 0,8 m3 gewoon voor de waakvlam aan te houden
+ jaarverbruik is ongeveer 2100 m3, de allerkoudste dagen dit jaar hadden we ongeveer 19m3

Ik hoop dat je er iets aan hebt!
franky

wij zitten met een jaarverbruik van 1280 m3 gas, maar volgens de klimaatwijken is dat 40% lager dan het Vlaamse gemiddelde. Dat Vlaamse gemiddelde zou dus op 2133 m3 moeten liggen.

Op het eerste zicht is onze situatie goed te vergelijken. Ons huis is wel extra goed geïsoleerd voor die tijd (begin 2001 in gebruik genomen).
Ik zou vermoeden dat jullie warm-water gebruik erg hoog ligt. Heb zelf infeite geen idee wat ons eigen warm-water verbruik bedraagt, het lijkt me gewoon een hoog cijfer.

Beste Bert,

Een manier om woningen te vergelijken is het gasverbruik voor verwarmen te bepalen in m3 in m2 woonoppervlak(koken en warm water niet mee tellen).

Het woonoppervlak aan de hand van buiten afmetingen en de ruimten met de intentie deze te verwarmen(waar dus een afgiftesysteem aanwezig is, een slaapkamer, wc, ed dus ook)

Als u een k 55 woning heeft zou u tussen de 10-12 m3/m2 uit moeten komen.

U warmwatergebruik lijkt mij heel veel. Wijzelf gebruiken nu 75 liter per dag aan warm water(incl vaatwasser op warmwater).

Uw verbruik aan gas voor warm water kan u nu mooi bepalen, want als het goed is staat de verwarming nu niet aan en blijft het gasverbruik over voor koken en warmwater.

Franky,

Wij hadden vorig jaar een gasboiler(met waakvlam) voor warm water en ons verbruik was 0.8 m³ gas per dag voor koken en warm water. Ons warmwaterverbruik was toen 45 liter per dag.
Zo hoog kan het verbruik van een waakvlam dus niet zijn !

Nu hebben we een indirect gestookte boiler van 120 liter, een waterverbruik van 75 liter per dag(keukenboilertje weg en vaatwasser aangesloten) en een gasverbruik voor koken en warmwater van 1.0 m³ per dag.

Onder dat Vlaams gemiddelde zouden we toch vlot moeten raken, zegt m'n buikgevoel. Ik denk dat onze ketel nogal overgedimensioneerd is, en dus een hoop water warmhoudt (CV en SWW) dat we niet nodig hebben. Bij de berekening - gisteren de documenten opgezocht - is de installateur ervan uitgegaan dat we de slaapkamers op 18 en de gangen/garage op 16 graden zouden stoken bij een buitentemperatuur van -10. Verlies door buitenmuren werd op 0.8 geschat - bij het document dat de energieprestatie berekend is dat 0.47. (w/m2 dacht ik) en doordat we half ondergronds zitten, zal dat in de praktijk nog wat lager zijn. De de k-waarde van de vensters is ook wat lager dan de waarden door de installateur gebruikt.

@Franky : In december kwamen we aan een gemiddeld gasverbruik van 14m3 per dag. Tijdens de koudste dagen kan dat best 19 of zelfs hoger geweest zijn, maar ik noteerde de meterstanden enkel de eerste van de maand.

Rene,

dat warmwaterverbruik is natte vingerwerk. 5 man die 2 maal per week een bad nemen (inhoud pakweg 120 liter), plus nog wat kleinere afnames/douche tussendoor, da's 1400 liter per week, of 200 per dag. Al zal een bad wel niet voor 100% uit warm water bestaan.

Deze warme dagen zit ons verbruik iets boven de 3kubieke meter gas per dag - enkel voor warm water dus. Dagen dat we geen warm water afnemen gaan we richting 2m3

En als we 12kubieke meter gas per vierkante meter vloeroppervlak meten, dan zouden we op 1200 kubieke meter moeten uitkomen (minder zelfs, want we verwarmen slechts een 70m2.).

Bert,

Het oppervlak is niet alleen het oppervlak wat u nu verwarmd, maar het oppervlak waar u een voorzien heeft getroffen om te kunnen verwarmen.

Het warmwaterverbruik is normaal de hoeveelheid in liters welke wordt afgenomen van de boiler stel met een temp. van 60 graden. Dus om water van 40 graden te krijgen wordt er koud water bijgemend. Dit laatste hoeft u niet mee te tellen.

Als u 3 m3 per dag gebruikt is dit dan inclusief koken ?
En die 2 M3 dan alleen voor het koken ?

3m3 *365 = 1095 m3 per jaar voor warm water en koken.
Dat is ongelooflijk veel.

Koken doen we electrisch, zodat het nog enormer meer wordt. Het warm water staat op 65-70 graden, dus zal de dagelijkse warmwaterafname een stuk lager liggen dan die 200 liter denk ik.

Beste Bert,

ALs u 120 liter warm water per dag gebruikt, zou u normaal iets van maximaal 1.5 m3 gas per dag mogen gebruiken bij een toestel met een niet zo goed rendement als de uwe.

ALs dit echt meer is dan heeft u toch nog ergens anders verbruik(springt de verwarming smorgens aan ?, of u heeft misschien een gaslek).

Geslek zou kunnen (al ruiken we niets, maar de plaats waar de ketel staat is goed verlucht).
Ons verbruik is reeds 10 jaar ongeveer constant (licht dalend). Als we ervan uitgaan dat de installateur op lekken controleert bij de installatie, zouden we ergens tijdens die 10 jaar een plots opstoot hebben moeten zien. De verwarming springt in elk geval niet aan 's morgens (verwarmingsgedeelte van de ketel is uitgezet).

De ganse boel vervangen lijkt me hoe langer hoe meer de meest economische/ecologische oplossing te zijn.

Hallo

Met 1m³ gas en een toestel met een rendement van ca 90% kan je 220 liter water met 35° in temp. verhogen(van 5° naar 40° ?) dus douchewater maken.

De getallen die ik hier lees zijn wel ongelooflijk,zouden jullie niet dringend een zonneboiler plaatsen ?

Mvg Eric
http://users.skynet.be/zonnigniel/

Niets is zo gemakkelijk als testen op eventuele gaslek:
Alle gaskranen naar de toestellen open, en Alle waakvlammen uit.
Kijken naar de teller (nauwkeurig aflezen)
Als deze na enkele uren nog op dezelfde stand staat, dan zijn alle leidingen volledig lekvrij!

5 X 2 ligbaden (ipv douche) per week is anders wel vrij veel, en verklaart ook minstens een deel van het veel-verbruik.

Hier ca 16000 KWH gas per jaar.

Gisteren hadden we de afsluiter van onze klimaatwijk.

één van de deelnemers heeft omdat ze wekelijks de meterstanden opnamen gemerkt dat zijn gasmeter defect was. Alle toestellen afgesloten (zoals Filip suggereerd) en toch bleef de teller draaien. Er was blijkbaar ook geen lek, enkel een defecte meter.

Het probleem zou nu reeds opgelost zijn.

hallo,

ik heb hier ook een vraagje

in januari 2008 zijn wij in een nieuwbouw gaan wonen. Gisteren kregen we een brief om onze meterstanden door te geven. Blijkt mijn start op 138 kubieke meter stond en dit op 6 maanden gegaan is naar 1195 kubieke meter, wat blijkt dat wij 1000 kubieke meter gas verbruikt hebben op 6 maanden tijd. Nu waren we gaan vragen in het immo kantoor of dit wel klopt dat dit op 138 begonnen was en dit geen fout is van hen door verkeerde getal op te schrijven omdat via eandis toch hoor dat dit gebruik veel is voor een gezin met 1 kindje (18 maand)

Wat kan ik eigenlijk doen ?
Per dag uitrekenen deze week hoeveel gas ik per dag verbruik?
Kan ik aan eandis vragen of ze eventueel kunnen kijken wanneer de eerste ingebruiknemendag hebben staan want stel:

1e gebruiksname september 2007 op 0 en januari 2008 op 138 kubieke meter (om het huis beetje te stoken)
en van januari tot juni 2008 1197 kubieke meter, is dit toch een groot verschil????

Wendy, je schrijft: "Wat kan ik eigenlijk doen ?
Per dag uitrekenen deze week hoeveel gas ik per dag verbruik?"
Om daaruit te extrapoleren?

Dit zal geen enkele zin hebben. 's Winters loopt het bij velen op tot 5 à 8 m3 per dag, in de zomer niets, of slechts een heel klein verbruik voor een geiser of zo...

Om een vergelijkingspunt te geven: Bij mij is verbruik:
14/02/2008 - 3/07/2008: 613 m3
in eerste 1,5 maand van 2008 (01/01 - 14/02/08) niet gemeten, maar ik neem aan dat dit niet enorm verschilt van periode 14/02/08 - 31/3/08): 444 m3 (wat + 613 = 1057 m3 geeft...)

Ik betwijfel dus of je verbruiksgegevens echt op een fout berusten. Bovendien moet een nieuwbouw uitdrogen (extra verwarmingskosten).

Wendy,
Sorry fouten in cijfertjes hierboven + nog een meting gevonden (maar kan niet editen):
Bij mij :
25/01/08 - 3/07/08: 613 m3
vóór 24/01 niet gemeten
maar 25/01 - 20/2/08 geeft 190 m3
Jouw metingen zijn idd niet laag