Verbranden van afval in allesbrander.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De buren van mijn ouders wonen in een oude boerderij die bijna invalt. Ze stoken alles op in hun (alles)brander zelfs in de zomer. Bijna elke dag komt er echte zwarte rook uit hun schouw en is het buiten niet te harden. Als je alle vensters en deuren dicht doet dan riek je het nog binnen.
Na al vele malen de politie, burgemeester en schepenen te hebben ingelicht is er nog niets gebeurd.

Wat kan hier aan gedaan worden??

Reacties

Hoe weten jij of je ouders dat die buren "alles" opstoken???

Zelfs de beste houtkachel, gestookt met het beste hout, rookt zwart wanneer de luchtinlaat niet goed afgesteld staat!!

En als die boerderij "bijna invalt": misschien kunnen die buren wel wat hulp gebruiken. Dat doe je zeker niet door politie, burgemeester en schepenen "in te lichten"...

Dirk Bauwens

Heb je al eens met de buren geklapt? En als ze alles opstoken wat is daar dan de reden van?
Zoals Dirk al zegt; bepaalde houtsoorten kunnen ook enorme rookontwikkeling veroorzaken. In ieder geval geverfd hout of geimpregneerd hout niet stoken.

Beste,

GE ZIJT NIET ALLEEN ; mijn buurvrouw heeft eerste de scheidingshaag(klimop doodgespoten, en wekelijks komt ze i het geniep de resterende takken doorknippen). Die neemt ze dan mee naar huis en stookt ze op in de stoof in haar living (als he het niet gezien hebt stinkt alles wat openstaat uren in omtrek). Zelf moet ze deuren en vensters openzetten , en dit bij temperaturen van 25 graden. Dat kan. morgen gaan we klacht bij politie indienen, zal laten weten wat die zeggen.

grtjes

zo ken ik er nog... hier in huis zijn al de rookdetectoren afgegaan door het stoken van troep in de buurt.

Patrick

Bij mijn ouders helpt praten niet en politie en burgmaesster doen er ook niets aan. Daarom mijn vraag dat ik hiervoor niet naar het een of ander ministerie of organisatie kan stappen.

politie zeer vriendelijk, bijna koffie gekregen.
Cd met bewijzen van vandalisme afgegeven.
Zouden het nodige doen, en zeker de klagers bellen (waren met 3 man) ,Nog een tel gehad, oja vandaag staken ze op de gemeente. hij zal zeggen op 1 dag komt het niet aan , is toch al 6 jaar bezig. de politie uw vriend, zal wel.
Burgemeester is toch het hoofd van de politie.
Zullen een papier moeten vragen waarop onze klachten staan en dit als bewijs in de kluis steken, voor de dag dat er ongelukken gebeuren.
Wat een klote land

@ raf:

Ga naar het vredegerecht.

Procedure in gang steken en het proces is volledig gratis. Dus waarom niet doen?

Raf,

Maak een dosiertje aan met alle dialogen, briefwisselingen, aangetekend schrijven, etc...die je met de locale instanties hebt gehad.
Daarmee stap je naar LNE (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie).

Dag

Ik zou zeggen vooraleer naar de politie te stappen of andere stappen te ondernemen ga eens rustig praten met die mensen

Als ik iets verkeerd doe hou ik ervan dat de mensen er EERST attent opmaken.

Vergeet niet dat je verder met die mensen moet omgaan want een goede buur is beter dan een verre vriend

Dat is wat ik ervan denk

Mvg

Raf

Ik heb er hier ook zo een in de buurt en 't is dan nog mijn eigen schoonbroer dus dat is ook al gemakkelijk maar 't is een zelfstandige en gewend van alle regels aan zijn laars te lappen zoals de meeste zelfstandigen en als ik hem een opmerking maak lacht hij er eens mee en zegt : in de verbrandingsovens verbranden zij ook alles en daar is er ook dioxineuitstoot dus kan ik het beter zelf verbranden en ik heb er dan tenminste nog warmte van ook en anders moet ik er op het containerpark nog voor betalen

Het woord " allesbrander " neemt hij daarbij nogal letterlijk op want " alles " gaat er dan ook werkelijk in zoals verniste lattenbodems met rubbers en al die hij meebrengt van klanten waar er nieuwe geplaats worden zelfs lege cola-flessen gaan er in maw alles wat enigsinds maar kan branden of smeulen en warmte kan geven en hij vind dat tof van die flessen want als dat heet wordt ontploft dat zo een beetje en dan krijg je vuurwek te zien ...

Ik heb reeds een keer een mail gestuurd naar de dienst leefmilieu om te vragen wat ik precies kan doen en ik kreeg niet eens een reactie er moeten in ieder geval " bewijzen " zijn want stank is niet genoeg maar ik kan hem moeilijk vragen om eens vuil te stoken om het dan met een gerechtsdeurwaarder te laten vaststellen via de juiste meetapperatuur

Via de vlarem norm ben je ook niets want die moeten een week lang metingen doen en komen dan direct met een bus ( wat zeker niet zal opvallen ... )

Ulrik

Toen ik voor het eerst kennis maakte met dit forum, dacht ik dat héél België aan de GROENE ENERGIE zat. Als we de grens konden verleggen denk ik dat het zô over was, want hier in Nederland zijn ze niet zo moeilijk met bekeuringen uit te delen als het over milieu gaat, voordat je een lucifer aanstrijkt heb je d'r al één te pakken. De milieu-politie vliegt regelmatig met vliegtuigjes e/o helicopters over en als ze ergens een HOOP afval zien leggen seinen ze dat door en binnen twee uur heb je de mannen op je erf om te vragen wat daar de bedoeling van is en als het naar het stort gaat willen ze daar tzt de bon van van zien.

Als deze mensen een houtkachel hebben ga je niet in de zomer je hout verbranden wat je in de winter nodig heb.
Wat blijft er dan over om in de zomer je kachel te stoken en ook nog eens een zootje ellende uit de pijp laten komen. Het lijkt er op dat deze mensen aan milieuvervuiling doen, waarbij opzet in het spel is. Maw, er wordt een milieudelict gepleegd (een strafbaar feit) waarbij de dader de "titel" milieucrimineel krijgt opgespeld. In Nederland kan je beter iemand voor z'n donder rijden of het ziekenhuis inslaan, dan ben je beter af.

Het is terug winter en de afvalstokers zijn terug volop in actie.

Ik woon op het domein Waesmeer in Tielrode (deelgemeente van Temse) en vooral in de nabijliggende Ruisstraat wordt er door een paar enkelingen afval gestookt dat het niet mooi is.

Geur van beschimmeld hout (afbraakhout?), teergeur (treinbilzen?),  afgewisseld met de geur van koffie en plastiekmonomeren  (plastiek en huisvuil verbranding?).

Verkoop en gebruik van "Allesbranders" is volgens mijn bescheiden mening het eerste item dat de wetgever bij hoogdringendheid moet verbieden om het milieu en de gezondheid van de burger te waarborgen.

Ik moet de ingangsfilters van mijn aardwarmtewisselaar soms op 14 dagen vervangen omdat ze reeds anthracietkleurig donker zijn. De  fijnstoffilters van de inkomende lucht van mijn balansventilatie moet ik op 1/4 van de voorziene tijdsduur vervangen (die zien er dan zo goed als zwart uit).

Politie:Je kan klacht neerleggen, maar dit blijkt op termijn weinig op te brengen (men begint opnieuw).  De Politie kan bovendien niet persé binnen controleren bij die stokers zonder huiszoekingsbevel.

Bertvdg raadde aan om naar het Vredegerecht te gaan, en dat overweeg ik momenteel heel ernstig (ik heb zeker nog buren die "mee" willen gaan...).

Maar heeft iemand hier op dit forum reeds ervaring hoe het Vrederecht hier over oordeeld? Is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid of "familiale verzekering" vlot bereid om hiervoor gratis een raadsheer aan te bieden?

 

Rudy, als je die vieze lucht  door de BV laat gaan, riek je er dan ook iets van binnen?

Heb ook een buur die volgens mij  soms andere dingen stookt dan hout, mijn BV is nog niet in werking.

Rudy, vredegerecht is voor oproep tot verzoening. Indien één van beide partijen niet wil meewerken of niet komt opdagen, kan de rechter niets op papier zetten. Hetgeen beide partijen overeenkomen wordt namelijk op papier gezet. Je kan dit natuurlijk ook zien in een eerste stap van velen, waarbij bij verdere vervolging kan aantonen dat jullie als buurt al het mogelijke hebben gedaan om tot een vergelijk te komen.

Brochure's ivm vredegerecht zijn te bekomen bij de politie of op de site van de federale overheid.

Wat ik weet van het vredegerecht is.

-deze instantie probeert te bemiddelen

- beide partners worden uitgenodigd om tot verzoening te komen maar

je bent niet verplicht om daar naartoe te komen en als de andere partij je daar alleen laat staan is de volgende stap een advocaat en deze kost wel geld.

Indien de betrokken partij wel komt opdagen en de vrederechter komt tot uitspraak dan dienen beide partijen zich ook aan deze uitspraak te houden.

Maar dat doet mij dan weer denken aan de thread onbewoonbaar verklaring passiefhuis en een verwijzing op de site naar een reactie van test-aankoop:" Je kan in dit land gelijk hebben, je kan dan ook nog je gelijk bewijzen, maar dit wil niet perse zeggen dat je dat ook krijgt" Dat is nu een keer mooi gezegd hoe het er in dit land aan toe gaat.

Alle dat is wat ik ervan weet he maar ben zeker geen specialist terzake

Ik weet dat er een (vlaamse) sensibilisatiecampagne op komst is aangaande sluikstoken (zeer binnenkort)

 

Sensibiliseren is één ding ... maar na deze campagne zou men toch wel eens hard mogen gaan optreden tegen deze mini afvalverbrandingsovens.

 

In onze gemeente zijn er mensen met (ik schat) 20m³ afvalhout voor en rond de deur (geplastificeerd vezelplaat, geverfd, ...enz)  ... alles netjes in kleine stukken gezaagd .. klaar om op te stoken ...

 

En niemand van de gemeente die daar iets kan (wil?) tegen ondernemen ....

 

Dirk

Bij ons in de straat was er iemand die pallethout stookte die afkomstig was vanuit het oostblok. Deze palleten waren met een zware metaalhoudende verf behandeld. Deze paletten werden geleverd door een bedrijf die ze toch niet meer gebruikte. Het bedrijf is op de vingers getikt en mag de palletten) op straffe van een geldsom, de pallets niet meer aan particulieren uitleveren. Voorlopig is de stankoverlast en de schadelijke uitstoot van zware metalen gestopt.......totdat dit soort particulieren toch weer een adres vinden welke graag af wil van geverfd en gelijmd plaatmateriaal/hout.

Roel en Chris: Ja, jullie hebben gelijk, het Vredegerecht is inderdaad in de eerste plaats om te bemiddelen! Ik vermoed echter dat in geval van juridisch geding de zaak verhuist naar de Correctionele Rechtbank.

Walter Vaes:

Ja, je hebt ook gelijk! In mijn slaapkamer en woonkamer wordt o.a. door de balansventilatie lucht ingeblazen. Meermaals werdt ik 's nachts wakker van de stinkende brandlucht. Diverse malen ook met hoofdpijn. Dat motiveerde me dan ook 100% om er met alle middelen tegenin te gaan.

 

Ik stak 67 brieven in de gehele omgeving in de brievenbussen. Vanaf het begin van de Ruisstraat tot een flink eind in de straat. Ook bij de achterliggende bewoners in de Lange baan (op domein Waesmeer) en deels in de Leemstraat. (Beide straten liggen parallel ten Oosten van de Ruisstraat).

In de brief schreef ik o.a.:

De Vlarem wetgeving: stelt dat men enkel onbehandeld stukhout mag verbranden... In woonzones is afval verbranden helemaal niet toegelaten. Wie de geldende bepalingen aan zijn laars lapt, staat een fikse boete (2500 Euro) te wachten.

Ik zond vanzelfsprekend copy's naar de beheerder van Waesmeer NV, politie Temse en milieudienst Temse en mijn verzekeringsmaatschappij (familie-polis). Deze laatste wil de stokers juridisch aanpakken (opening van een nieuw schadedossier).

 

Sedert het posten van de brieven heb ik geen enkele schriftelijke melding gekregen, wel één mondelinge tip. Ik vermoed dat er meerdere stokers zijn MAAR... de stokers zijn blijkbaar (ik vrees tijdelijk) afgeschrikt.

De mondelinge tip heb ik nagetrokken en 'de grootste stoker' blijkt een werknemer te zijn die het afvalhout bekomt via het bedrijf waar hij werkt. Dus niet enkel de stoker maar ook zijn werkgever zal aardig opkijken van de gevolgen (via Ovam en/of Aminal...).

 

Ik heb dus maar één raad: Actie ondernemen, uw verzekeringsmaatschappij contacteren (u wordt schade aangedaan!).

Wordt vervolgt...

Ik wens jullie allen zuivere, gezonde lucht, een leefomgeving vrij van afvalstokers!

 

 

 

 

zou een koolstoffilter op de aanzuig van de BV helpen tegen geur?

Walter,

ja een actief koolstoffilter zou perfect werken, maar dan zal het wel een héél grote moeten zijn. Een BV draait er toch meerder tientallen m3 per uur lucht door, en om het energiezuinig te doen heeft dat filter best een zo laag mogelijke weerstand.

Nadeel zal het regelmatig vervangen maar vooral de kostprijs van het filter zijn. Ik dacht ook aan een soort waterfilter, een "douche" waar de lucht in tegenstroom doorloopt, maar dan zit je natuurlijk met wat je met het vuil water gaat aanvangen, en ook weerom de energie voor het waterpompje (is mogelijk evenveel of meer energieverbruik dan de BV zelf).

Er bestaan ook filters waar colloidaal zilver op neergeslagen is, maar daar zal het kostenplaatje véél te hoog oplopen.