nanosolar panelen is dit de technologie van de vol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb zojuist PV zonnepanelen besteld en vandaag lees ik
dit op het inernet. Nanosolar panelen 1/5de van de prijs
per Watt. zie http://blog.nanosolar.com/
Klopt het dat dit revolutionair is en is onze investering
in waarde gedaald?

Reacties

Eric was u voor op 19/12/2007 :

"Een artikel gevonden op de site van Tweakers op 19dec07 :

Nanosolar maakt eerste batch geprinte zonnecellen

Door Harm Hilvers, woensdag 19 december 2007

Nanosolar heeft de eerste batch met zeer dunne, flexibele zonnecellen geïntroduceerd. Het bedrijf maakt gebruik van alternatieve zonnecelmaterialen en dit is het eerste succesvolle product met dit materiaal.

Nanosolar met ceo Martin RoscheisenDe productie van deze zonnecellen is bijzonder, omdat gebruikgemaakt wordt van een speciaal proces om de cellen te printen. De 'inkt' is namelijk gemaakt van 'koper indium gallium selenide', in plaats van het traditionele maar relatief dure silicium. Nanosolar is niet het eerste bedrijf dat deze techniek toepast, maar veel voorgangers liepen tegen technische problemen aan.

Volgens ceo Martin Roscheisen is het productieproces van zijn bedrijf zo efficiënt en goedkoop dat het mogelijk is om panelen te bouwen die zonne-energie produceren voor minder dan een dollar per watt. Dit is aanzienlijk goedkoper dan energie uit fossiele brandstoffen. Om dit te bereiken heeft Nanosolar de afgelopen vijf jaar rond de 100 miljoen dollar geïnvesteerd in onderzoek en productontwikkeling. Alle productieruimte voor 2008 is reeds verkocht.

De eerste drie panelen die door Nanosolar goed genoeg zijn bevonden voor de commerciële markt hebben een speciale bestemming gekregen. Nummer één zal bij Nanosolar blijven en tentoongesteld worden, het tweede exemplaar zal via eBay verkocht worden en het derde en laatste paneel zal gedoneerd worden aan het Tech Museum in het Amerikaanse San Jose."

http://www.nanosolar.com/blog3/2007/12/18/nanosolar-ships-first-panels/

Alvast veelbelovende uitvinding als de inkt waarmee ze de folie printen betaalbaar blijft, want de gebruikte metalen lijken me zeldzaam te zijn.

Trouwens de verkoop van het eerste paneel op E-bay liep gisteren al op tot meer dan 10000 euro!

Uw investering zal niet dalen in waarde want jij krijgt gegarandeert 20jaar lang uw groene stroom-ertificaten.
Als deze technologie zou doorbreken zullen verschillende subsidies wegvallen en wordt het misschien meer of minder of even interessant als wat jij nu gekocht hebt.
Kortom, jij bent zeker.

Wat de techniek zelf betreft, als het effectief zo zou zijn dan kan dat een doorbaak betekenen in goedkope zonnepanelen.
Laat ons eerst maar een beetje de zaken afwachten, want er zijn wel al meer doorbraken aangekondigd.

Een Engelstalige reportage (stream):

http://www.kqed.org/quest/television/fullscreen?id=399

Een CNN rapport (download 11.6 MB):

http://www.nanosolar.com/cache/CNNvideo.wmv

De nanosolar pv-panelen leveren slechts een 5 procent efficientie, dacht ik gelezen te hebben.
Daarentegen leveren de nieuwste pv-panelen meer dan 22 procent en de ontwikkelingen daar staan ook niet stil.
Misschien mogen we binnenkort al panelen verwachten van meer dan 40 procent.

Trouwens zijn enkele afrikaanse landen bezig grootschalige zonne-energie projecten op te zetten, en dit te leveren aan Europa.
Op zich een mooi initiatief, bahalve dat we zo weer afhankelijk blijven van andere minder stabiele landen.

Ikzelf ben er niet voor, kijk wat Poetin uitgevreten heeft met de Oliemaatschappijen die de grote olievelden van Siberie mochten ontginnen, die zijn ook buitengekegeld wegens zogenaamde milieuovertredingen, en wie heeft opeens de touwjtes in handen en vindt dat de buitenlanders mogen meespelen? Gazprom.

Twijfelachtig dus.

Waar Duitsland mee bezig is, de gigantische omzetting naar erneuerbare Energien, de EEG, dat klinkt al veel beter.

Van waar toch die bewondering voor Duitsland? Nog niet gehoord van de gigantische omzetting naar de 'nicht so erneuerbare braunkohl' centrales? Nog niks gehoord over de uitspraken van Merkel dat boetes voor autofabrikanten die teveel CO2 uitstoten op de duitsers hun veto zullen stoten?

Het is hier al meer dan eens aangehaald: de duitse gezinnen moeten groener worden omdat hun industrie zou kunnen groeien. Nikskes milieu, de huidige duitse regering is gestart met het voornemen om opnieuw de grootste economische macht van europa te zijn.

De kolencentrales komen overal terug, Belgie nederland, duitsland. Frankrijk heeft voor 80 precent kernenergie.

Wat zo goed is aan duitsland is dat ze meer dan 5000 passiefhuizen hebben, de EEG voor een paar honderd duizend banen zorgt en een gigantische omzet genereert, marktleider zijn op het gebied van PV.
Eigenlijk moet je met merkel medelijden hebben, aan de ene kant de autolobby, aan de andere kant de EU end e groenen.

Het moet eens gedaan zijn met de auto als melkkoe te gebruiken. Moderne autos zijn energiezuinig, efficient. Als je al iets wilt aanpakken kan je beter inderdaad de kolenindustrie aanpakken, de grote jongens van de energiebedrijven.

Ik denk dat de gemiddelde duitser een stuk meer milieu-minded is dat de meeste andere europeanen. Zolang in Belgie nog hele wijken gebouwd worden aan de een van de laagste isolatienormen van Europa....

Zeer spijtig maar 1 bruinkoolcentrale veeg je niet uit met 5000 ph's (en nee, ook niet met een tienvoud ervan). Google eens wat en je zal snel doorhebben dat bruinkool gewoonweg de meest schadelijke delfstof is die je kan opstoken. Als je Merkel dan ook nog midden tssn groenen en autolobby plaatst, moet er je toch iets ontgaan zijn in de nieuwsduiding van de laatste jaren. Merkel heeft bij aanvang zééér duidelijk aangekondigd duitsland opnieuw op de economische kaart te plaatsen.
Moderne auto's energiezuinig? Ja, maar niet de duitser in zijn Porsche, BMW of Mercedes aan minimum 13 liter/100 km. De gemiddelde Griek, Italiaan of Portugees is zonder passiefhuis milieuvriendelijker dan de Duitser.
Trouwens, exportland bij uitstek voor groene technologie is de VS (met duitsland op 2). Als je dat als referentie neemt?

welles, nietes.

Vanmorgen gelezen:

http://thefraserdomain.typepad.com/energy/2007/12/nanosolar-ships.html

Bekijk ook eens de video in dat artikel, ze zijn voor 2008 al volledig uitverkocht (zeggen ze).
Kortom, het lijkt wel op een doorbraak (nu nog in het echt zien).

I TOLD YOU !!

Exact 3 jaar geleden heb ik volgend berichtje op het forum geschreven, ik werd toen uitgescholden voor hypokriet.

"Het is absoluut zinloos om massaal zonnecellen te gaan produceren zolang deze niet concurrentieel zijn met de klassieke energiebronnen. Het is weggegooid geld, KAPITAALSVERNIETIGING. Indien nu de zonnecellen plots blijken wel concurrentieel te zijn (bvb door een olieprijsstijging naar 100 $, of door de ontdekking van een nieuwe technologie) dan zal de (vrije) markt dit als eerste in de gaten hebben en dan vloeit het investeringsgeld massaal, niet één € overheidssubsidie is dan nodig. Kijk naar de PC en de GSM sector in de laatste 10 jaar, dan zult U begrijpen tot wat een vrije, niet gereguleerde markt in staat is (en dit zonder overheidssubsidies)"

vr gr
Pluto

eerst afwachten hoeveel het gaat kosten en wat het rendement zal zijn.
laten we hopen dat het zo goed is als ze voorstellen.
Want wij gaan geen verwarming toepassen in onze slaapkamers, maar zouden daar binnen 10 jaar wel kleine verwarming willen voorzien(alleen nodig wanneer kinderen studeren in de winter) op electr. via zonneenergie.

Nanosolar is een nanotechnologie bedrijf waar kapitaal inzit van google en nog een paar multinationals. Al de grote zonnecellen fabrikanten zijn actief bezig in wat men noemt "dunfilm". Nanosolar maakt gebruik van CIGS-dunfilm (momenteel zijn er tientallen bedrijven die het kunnen produceren). Omdat Nanosolar hoeveelheden actieve stof gebruiken op nanoschaal ( tien tot de min negende) zijn deze cellen zo goedkoop. Dit is ook een oplossing voor het tekort op de wereldmarkt van Silicium. Silicium zonnepanelen zijn en blijven voorlopig de best presterende zonnepanelen. Vroeger had men een 400 micron laag nodig nu zitten we aan 200 micron ( de helft). Nog beter rendement, nog minder actieve stof en nog langere levensduur (encapsulation is veel beter). We gaan voor de toekomst naar 100-125 micron. Die flexibele dunlaag cellen van Nanosolar zijn interessant voor gebruik waar Si-cellen niet toepasbaar zijn. Het rendement is laag en voorlopig zullen ze niet toepasbaar zijn als vervanging van de klassieke PV-zonnepanelen op uw dak.CIGS is slechts één van de zovele nieuwe dunfilm technieken. Er gaat einde 2009 zelfs een nanocoating (verf) met zonnecellen op de markt komen. Deze volledig doorzichtige coating kan men op vensterramen aanbrengen.
http://www.zonnepanelen.de

Nanosolar

In 2009 te koop, de eerste 12 maanden productie uitverkocht.

Prijs 0,99 dollar/ watt. = € 0,65/ watt.
PS. prijs is nog niet zeker, ivm groot inkoop.

Bij voorinschrijving te bestellen bij:

http://energielabeladvies.punt.nl/#452778

Zie film en internet adres: Nanosolor

http://www.nanosolar.com/blog3/#post-23

Dus nog even wachten tot 2009.

BIBITY

Beste Bobito,

Sharp gaat ook beginnen met een zonnepaneelfolie. Is deze techniek dezelfde als van Nanosolar ?

Als Sharp er mee gaat beginnen, neem ik aan dat er toch een serieuze potentie in deze techniek zit, anders zou men hier geen nieuwe fabriek voor bouwen.

Rene

Is deze techniek dezelfde als van Nanosolar ?
Niet hetzelfde, maar het lijkt er wel op.

Sharp op dunne kunststof folie ( zeer dun en flexibel)

Nanosolor doet het nu op Aluminium folie.

Nuon nederland gaat dit jaar ook een fabriek bouwen voor dunnefilm cellen. (Volgens mij met sharp.)

Deze ontwikeling is nog niet ten einde.
Denk aan nog goedkopere, duurzame dunnefilm cellen.
Die ook de warmte, infrarode straling die de aarde in de nacht uitstraalt op te vangen, cellen die ook onder een ander hoek dan lood recht op de zon de straling om kan zetten.

Als men belooft wat men zegt, kan men met deze techniek de zonne straling om zetten in harde valuta.

Eerst zien dan geloven.

Bobity