ervaringen met Energieaudit - Samenaankoopproject

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Reeds ervaringen met Energieaudit - Samenaankoopproject

Beste forumleden,

Op 15 december 2005 stelde ik reeds een vraag over wie reeds een energieaudit liet uitvoeren (serieuze opmeting en berekening incl. gebouwenschil).

Uit de reacties destijds leidde ik af dat je vaak weinig garantie hebt om waar te krijgen voor je geld. Naast de test om geslaagd te zijn voor het gebruik van de EAP/EPB software blijkt niet iedere "deskundige" én technische bouwkennis te hebben, én capaciteit om het economische plaatje (terugverdientijden) correct te berekenen voor de klant, met een correcte dienst na verkoop (bvb optie EPC). Zie ook de presentatie van VITO die wijst op problemen met meetfouten http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/doc/eap_presentatie4.pdf). Er blijkt op de koop toe nogal wat verwarring tussen de termen energieaudit, energiescans, energiesnoeiers, deskundige, edm.

Er is ook een tweestrijd tussen de voorstanders van het idee "meten is weten". Anderzijds zijn er veel die stellen dat je het geld van zo'n audit beter in isolatie stopt, en het allemaal zinloos is, tenzij voor de opleiders.

Ondertussen lijken de audits niet echt van de grond te komen en zijn we bijna 3 jaar later. Ik heb om voormelde redenen nog steeds geen audit uitgevoerd . De toekomst breng echter het EPC (EnergiePrestatieCertificaat). Ik vermoed dat, van zodra dit verplicht is, een energieaudit als voorbereidende stap op het bekomen van een certificaat meer interesse zal opwekken, wil je bvb binnen 10 jaar verbouwen of verkopen.

Enkele maanden terug besliste mijn gemeente (Begijnendijk) om een samenaankoopproject van PV panelen, Zonneboilers en energieaudits op poten te zetten onder de campagne "zonnewinst". Voor het vraagstuk van de energieaudits laat men zich assisteren door de VZW VIBE. Een uitgebreid vragenblad / referentiedossier is reeds opgesteld, met vragen aan de kandidaten over technisch onderzoek, economisch onderzoek en interactie met de klant. De vraag om offertes is normaal reeds verstuurd, zodat we in september in een werkgroep de offertes kunnen bespreken. Voor oktober is gepland dat een geselecteerde auditeur zijn presentatie zou geven aan de deelnemende burgers. Ik probeer als niet-techneut te volgen en heb reeds veel bijgeleerd.

Omdat er bijna geen ervaringen over audits zijn verschenen wil ik opnieuw volgende vragen lanceren :

1.Zijn er reeds mensen die voor hun privé-woning een energieaudit lieten verrichten ?
2.Wat werd bij jullie door de auditeur nagegaan ?
3.Wat zijn de goede en slechte ervaringen met welke auditeurs ?

Bedankt om vooral op deze vragen te antwoorden. Een uitleg over wat een audit is, is niet nodig (zie hiervoor info op voorgaande posts).

Groeten

Dieter

Reacties

Wij hebben bij ons een energieaudit laten doen.
Tevreden, tja, ....wel een en ander bijgeleerd, maar toch niet zodanig veel

Beste Dieter,

De audit is eigenlijk een beschrijving van de energieprestatie van de woning. De knelpunten van de schil en de produktie van warmwater voor CV komen hiermee naar voren.

De volgende stap is eigenlijk het belangrijkst:

Welke verbeteringen zijn nu het interessantste voor deze woning. De verbeteringen dienen uitgewerkt te worden naar een bestek met een kostprijs. Aan de hand van deze kostprijs en de besparing voor deze verbetering kan de terugverdientijd bepaald worden.

Het maken van een bestek zit normaal niet in de energie audit.

Ik zou iemand zoeken die dit extra stapje erbij maakt, iemand die dus goed in staat is oude en nieuwe rendementen van de produktie te vergelijken en in staat is een bestek op te maken van alle verbeteringen.

Voor ons bedrijf hebben we dat ook laten doen, was gratis van de POM.

Wel, veel verder dan het bijhangen van reflectoren aan de tl-armaturen kwam hij niet. De rest van het verhaal van energiebesparing kenden we al genoeg, maar soms kosten die maatregelen teveel naar je beurs. Het is niet de bedoeling te investeren in energiebesparing om erna failliet te gaan.

Dus nog veel kaf tussen het koren van die energieconsulenten. En ik vrees dat een opleiding achter de uurtjes niet kan volstaan om een dergelijk beroep uit te oefenen. Dagelijkse betrokkenheid en ervaring wel.

Bedankt voor de reacties, ook vanuit de hoek van de professionele klanten van zo'n audit (karl)

De reacties lijken te bevestigen wat ik reeds vermoedde : in veel gevallen zal zo'n audit geen echte meerwaarde hebben. Tot op heden heb ik nog geen enkele echt positieve reactie gelezen van particulieren.