De Duitsers doen het weer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Duitsland heeft afgelopen jaar (samen met Denemarken) wereldwijd de grootste energiebesparing gerealiseerd.

Ze gebruikten in 2007 5.6% minder energie dan het jaar ervoor.

Goed voor 18.5 miljoen ton olie equivalent.

Daarbovenop hebben ze beslist om tegen 2020 40% minder CO2 uit te stoten dan 1990.

Nu zaaien om later de vruchten te plukken !

Onze regering zaait voorlopig alleen maar tweedracht.

Dirk

Reacties

Niet moeilijk als je eerst een grote energieverspiller bent. Ik denk dat het voor een land als pakweg Ethiopie heel wat moeilijker zal zijn om 5.6 % energie te besparen. Als de USA - ooit! - eens energie beginnen te besparen, dan gaat dat in procenten (en in absolute cijfers) ook spectaculair zijn.
Ondertussen blijven die duitsers wel de grootste energievretende bakken, genre bmw x3, x5, audi q7, en noem maar op, produceren, waarmee ze dan graag aan 250 km/u over de autobahn scheuren.

Nog een veel dikkere proficiat voor Finland, Griekenland, Spanje, Oostenrijk, UK, Denemarken, Slovenie, Italie, Frankrijk, Zweden, Portugal, Zwitserland, Hongarije, Kroatie, Roemenie, ... die al tientallen jaren minder CO2 per inwoner de lucht inblazen dan de duitsers.
Niet moeilijk om progressie te maken. Doen wij ooit ook wel eens.
Misschien toch maar even stilstaan bij het feit dat de duitsers de strengere emissienormen voor auto's blokkeren, zij elk jaar meer tonnen bruinkool bovenhalen, zij weigeren een lagere snelheid op snelwegen in te voeren, enz...
Het oogt allemaal mooi, de duitse burgers die aangezet worden om groener te leven...om de duitse industrie te sparen.

>>Niet moeilijk om progressie te maken. Doen wij ooit ook wel eens.
Goed gezien! Was het maar waar.

Danny, je slaat de nagel helemaal op de kop. Als er één land is dat de eu emissienormen voor auto's probeert te saboteren, dan is het D wel. Aangezien ieder merk in zijn totaliteit beoordeeld wordt, nemen ze dan een karretje als de smart of zo, in hun gamma op, zodat het gemiddelde er redelijk uit ziet. Kunnen ze ondertussen wel hun energieslurpende modellen verder blijven promoten. Pure volksverlakkerij.

Klopt, had het ook net in andere draad erover. De daken liggen in D vol PV blijkt, terwijl een bewust elektriciteit consumerend gezin met 10 panneeltjes voldoende heeft. Toch beetje spilziek, die Duitsers, lijkt mij.

Het vleesverbruik van de Duitsers is ook niet goed te praten in het licht van de Kyoto-akkoorden. Ze zouden beter wat minder schnitzels en worsten eten en wat meer cornflakes.

vr gr
Pluto

Zucht ....

Dan probeert ne mens al eens positief te wezen ...

Vooroordelen en veralgemeningen ... ja de duitsers eten wel eens een worstje, en ze rijden in veel te dikke bakken.

Maar alles kan beter nietwaar.

Mijn boodschap was dat de Duitsers DOEN wat wij hier al jaren promoten!

Namelijk minder energie verbruiken, en de rest zoveel mogelijk hernieuwbaar opwekken.

Duitsland realiseerde het afgelopen jaar een besparing op primaire energie van 5.6%
Daar kunnen wij een puntje aan zuigen.
In dezelfde periode deden wij het met 0.1% minder energie.

Eigenlijk hebben wij helemaal geen recht van spreken in deze, wand de gemiddelde (worstenetende en veel te hard rijdende) Duitser verbruikt jaarlijks 75% MINDER primaire energie dan de gemiddelde Belg.

Dirk

want dus

Dirk,
Ge moet niet alles geloven wat ze in Duitsland vertellen hé
Van de top-10 der meest vervuilende steenkoolcentrales in Europa staan er 6 in Duitsland, maar zoiets zullen ze niet aan de grote klok hangen. En het grootste deel van hun staal voeren ze in uit China, dus een gedeelte van het Chinese energieverbruik + milieuvervuiling moogt ge bij op "den Duits" zijne kerfstok schrijven.
PS Mijn grootvader moest van "den Duits" niet weten, dat heb ik altijd goed onthouden

vr gr
Pluto

Een mooi voorbeeld is BMW.

Wat zij allemaal doen voor minder uitstoot...daar zouden ale merken wel eens een voorbeeld moeten aan nemen.

De 520d heeft een lager verbruik en uitstoot van CO2 dan een Toyota Prius...en dan maar zeggen dat alle wagens hybride moeten zijn, hahaha....

De website van beide fabrikanten zeggen dit: Toyota Prius 104g/km, BMW 520d 136g/km.
Toch duidelijk voor elke duitser dat 136 minder is dan 104. Ook daar een forse vooruitgang voor de duitsers. Kunnen de jappen een lesje van leren.

Dirk, De beste stuurlui staan aan wal. En op internetfora barst het er van. Wat telt is het resultaat, de cijfers. De rest is show. Duitsers zijn uitstekende organisatoren en ze kunnen denken op lange termijn. Ze zijn voortrekker in passiefhuisbouw, wind- en zonne-energie, energiezuinige apparaten, rationeel energie gebruik, ... En dat kunnen ze bewijzen met harde cijfers: 5,6% minder (fossiel) energieverbruik dan het jaar voordien. Het is een enorme sprong. Wie dat in twijfel trekt, moet het zelf maar eens proberen. We zien zo graag de splinter in iemands anders ogen (de Duitse auto-industrie) maar vergeten de balk in onze eigen ogen (miserable isolatie van onze gebouwen, verlichting langs autosnelwegen, alternatieve energie opwekking om van te huilen, het niet stillegen van motoren voor spoorwegovergangen en bruggen, ...). Het spijtige is dat diegene die niets doen, ook niet beseffen wat het betekent om 5,6% op jaarbasis te besparen. Ooit zullen we wel zo ver staan als de Duitsers. Hopelijk niet over een jaar of dertig. Want de komende tientallen jaren zijn wellicht belangrijker dan de volgende duizend jaar om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De Duiters beseffen het. Wanneer wij? Wim

De Duitsers doen het al jaren en we zullen het geweten hebben ook. Meerbepaald bij een zachte noordoosten of oosten wind en gecombineerd met warm weer: fijn stof dat, toegevoegd aan wat hier lokaal aan fijn stof geproduceerd wordt, ons leefklimaat ferm verpest. Daarbij komt nog dat we op één van de drukste kruispunten van Europa leven...

Cijfers? E*_*bel produceert ook meer dan da helft van de elektriciteit (53%) zonder co2 uitstoot. Oogt mooi, niet?

Eerst voor eigen deur vegen: woning goed isoleren en bewuster consumeren zijn nog maar een begin.

Als je hun auto-industrie, hun bauxietverbruik, hun 250 op de snelweg, hun uitstoot van fijn stof, hun chemische industrie die de meest vervuilende activiteiten verplaatst naar andere landen, hun metaalindustrie, ....optelt, dan kom je tot een serieuze juffer ipv een splinster.

Vele jaren geleden was ik ook onder de indruk van hun organisatietalenten (voor de duidelijkheid, was niet WOII). Maar met elk kontakt werd duidelijker dat ze vooral op papier in alles beter zijn en de realiteit er helemaal anders uit ziet.
Indien we hun gedrag gekopieerd hadden, dan hadden we electrabel, tractebel, enz NOOIT vekocht maar verder uitgebouwd. Dan stellen we morgen onze steenkoolmijnen opnieuw open. Zijn er dan echt geen betere voorbeeldlanden aan te halen?

Om het even niet over de Duitsers te hebben, maar wel over de relativiteit van procenten en voorbeelden......

In onze klimaatwijk zijn we met 4 energiemeesters, waar ik er 1 van ben. Je zou kunnen zeggen dat ik de slechtste leerling van de klas ben want ons verbruik is in de periode van de campagne met meer dan 10 % gestegen.

Een andere energiemeester heeft daarentegen -48% gehaald. Een dikke proficiat daarvoor!
Maar tegelijkertijd zie ik dan dat hij met zijn huidig elektriciteitsverbruik (verwarming staat op stookolie) toch nog bijna het dubbel verbruikt dan wij met ons gezin van 5. Dat geeft aan dat cijfers, en vooral percenten, ZEEEEER relatief zijn!

Maar toch is die proficiat dik verdiend. Hij heeft immers de inspanning gedaan om zijn verbruikspatroon bij te sturen en "zijn leven te beteren".
En misschien kan hij nog verder gaan op de ingeslagen weg.....

Als we allemaal ons steentje bijdragen en vooral voor onze eigen deur vegen zijn we op de goede weg!

Zonder de Duitsers wisten we waarschijnlijk niet wat een passiefhuis was en misschien dankt dit energieforum onrechtstreeks wel zijn bestaan aan onze oosterburen. Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland hebben één gezamelijke zonde: hun passie voor grote en snelle wagens, maar ze bouwen de beste huizen ter wereld. En ze zijn niet te beroerd om te investeren in innovatie en techniek. Europa had er zonder deze landen vandaag heel anders uitgezien. En die laatste zin is zeer multi-interpretabel!

Vreemd, die misplaatste laagdunk voor Duitsers.
Het (daarenboven gehele) duitssprekende gebied is op gebied van bouwen ver voor. Daar gaat de dagdagelijkse discussie over warmtepomp of niet enz... Hier over wel of niet isoleren...zo simpel is het.
Wisten jullie dat in München PVC-ramen gewoonweg verboden zijn! Dat is eens iets!

Die auto's... tja, wie koopt die? Enkel duitsers?.. komaan zeg. Als je dan toch begoeden hebt met grote bakken, liever een hitech BMW dan een Hummer. liever een verkoudheid dan griep.
Ik ben dan ook iemand die de verbruiker bekritiseert, eerder dan de fabrikant. Als je de verbruikers slachtoffers gaat noemen en het bedrijf aanpakt, is er in de kortste tijd ergens wel een ander bedrijf.

@Jan De Gols:

Niet vergeten dat in Duitsland productie & verbruik van elektriciteit (uit PV) apart gemeten en berekend wordt. In Duitsland is het dus voordelig om meer op te wekken dan je zelf verbruikt, daarom dat er 'daken vol liggen', niet om het eigen verbruik te dekken, maar om meer subsidies te krijgen.

Om het nog maar eens over de duitsers te hebben , ze hebben wel vandaag reeds 800 CNG tanksstations waar je met de wagen aardgas kan tanken in belgie hebben we er al 3 (maar zijn nog niet publiek toegankelijk)+/- 20% minder co² uitstoot tov een benzinewagen en geen roetdeeltjes...

veel show al die windmolens en zonnepanelen.
Vallen goed op, je ziet ze van ver.
Je gaat zelf geloven dat je goed bezig bent.
Prima marketing.

Bekijk de getallen, het gaat hier om niet veel meer dan enkele druppels op een hete plaat.

Besparingsmaatregelen die vele effectiever zijn vallen niet op.
In onze wijk zie je het verschil niet van buiten uit tussen iemand die 1000 m³/ jaar verbruikt en iemand die er 4000 verbruikt.

Dat besparingsmaatregelen belangrijker en efficiënter zijn valt niet te ontkennen. Maar daarnaast ben ik wel benieuwd hoe jij de energievoorziening ziet als opkomende technieken als windmolens en zonnepanelen slechts druppels zijn. De eerste kerncentrale gebouwd was ook maar een druppel op de totale energievoorziening.

@matthias

Vergeet niet dat de vrees voor energievoorziening staat of valt met het behoud van het hedendaags verbruik. besparing en rationalisatie zorgt ook voor een lagere nodige capaciteit. Dat resulteerd in minder productie.

Die besparing mag je vergeten. Een status-quo qua energieverbruik zou al een klein mirakel zijn. Elke besparing wordt wel teniet gedaan door een nieuwe energievreter (iedereen heeft nu plots een digibox en een router en een breedbeeldtv en een...)
We zullen dus minstens evenveel moeten produceren, maar dan wel op een ecologische manier. Vooruitgang = energie.

@ matthiasvk. Aha! Bedankt voor de info, ik vermoedde reeds zoiets. Dus conclusie: een Duitser legt zijn dak bij voorkeur vol PV omdat het de meest interessante vorm van beleggen is.
Alle redenen zijn goed uiteraard om de uitstoot te beperken, zeker als de overheid deze langs deze weg bijvoorbeeld onrechtstreeks aanmoedigt en subsidieert.

Matthias,

Om eerlijk te zijn, ben ik nog geen echte "alternatieve" (in de echte betekenis van het woord) energiebron tegen gekomen die ecologisch is.

Zo een born moet constant energie leveren aan een voldoende vermogen om in de vraag te kunnen voorzien.

Ik hoop op snelle ontwikkelingen.

In besparingen zie ik wel heil. Voorbeelden zijn er genoeg. Thuis E-besparen kan heel makkelijk tot 30 à 40%. Enkel moet je de massa bewegen om dit ook werkelijk te doen. Wat op zich een zeer grote uitdaging is.

In deze maatschappij zijn de vorken te groot
Auto 3 tot 35 l/100 km
verwarming woning 600 tot 5000 m³/jaar

Zelfde voor elektriciteit.

In de industrie kan dit ook Toyota heeft op 6 jaar tijd zijn E-verbruik in productie laten dalen met 30% (sjappoo ).

Maarten

Maarten,

Energie besparen moet altijd de eerste stap zijn, daar zijn we het hier wel allemaal over eens denk k.

Het niet continue leveren van energie door alternatieve bronnen is geen enkel probleem omdat het aandeel van alternatieve energie in het totaal nu eenmaal heel laag is.

Bovendien moet je niet één bron bekijken, maar het totaal van alle bronnen samen (zon, wind, water, biomassa, ..) dan krijg je al een heel ander plaatje.

Het verbruik is ook niet continue gedurende de dag, wel integendeel. Je kan dus dezelfde argumenten gebruiken tegen kerncentrales die snachts stroom staan te produceren terwijl er onvoldoende verbruik is.

Er zijn op dit moment enorme ontwikkelingen aan de gang op gebied van elektrisch rijden. 2010 lijkt een scharniermoment te gaan worden. Dan komen er verschillende grote merken met een elektrisch model op de markt.

Als elektrisch rijden eenmaal doorgebroken is zal de wispelturigheid van alternatieve energie geen enkel probleem meer vormen.
Op moment van aanbod zullen batterijen geladen worden, en op moment van piekverbruik kan (zal) men zelfs de opgeladen autobatterijen gebruiken als energiebron. (waarbij je meer krijgt voor je stroom die je in het net injecteerd, dan dat je betaald voor stroom die je "tankt")

Over druppels op hete platen ... Het Duitse enercon mag in het noorden van Zweden een windpark bouwen van 3000 à 3500 MW dat zich uitstrekt over 450 KM²

Dirk

Dirk,

Die 3500 MW is waarschijnlijk weeral eens het maximum vermogen en niet het gemiddelde vermogen dat maar 25% ervan is. Ik spreek dan nog niet van vermogensdalen.

Onze kerncentrales leveren ongeveer 5 à 6 GW, de vraag 's nachts daalt nooit onder de 8 GW, dus draaien ze nooit voor niets. zie elia.be.

Voorlopig is het niet continu leveren van stroom door alternatieve bronnen nog geen probleem omdat ze marginaal zijn. Maar als je hun aantal te sterk gaat opvoeren is dit er wel (bvb sluiting kerncentrales).
Op het internet vind je een eindverhandeling van een student aan de VUB over windmolens (haalbaarheid windmolenparken in België). Hierin stelde hij dat windenergie als nadeel ook heeft, dat indien er geen wind is, deze energeivraag overgenomen wordt door heel inefficiënte turbines (soort vliegtuigmotoren met generator), hierdoor doe je veel van je uitstoot winsten te niet. http://statbel.fgov.be/studies/ac407_nl.pdf (kijk vooral naar het algemeen besluit)

Biomassa en water lijken me OK. Enkel zijn deze bij ons eerder beperkt kwa hoeveelheid energie. Zit ook in die eindverhandeling.

Maarten

Maarten,
>>Onze kerncentrales leveren ongeveer 5 à 6 GW, de vraag 's nachts daalt nooit onder de 8 GW, dus draaien ze nooit voor niets. zie elia.be.
Onze kerncentrales misschien niet, maar de Franse?
moest ik zo een reuzebatterij als het spaarbekken van Coo ( 6,6 GWh ) tot mijn beschikking hebben, zou ik die geen dag onbenut laten; er zijn mooie winsten te maken met nachtstroom op te slaan en op de drukste momenten van de dag weer in het net te injecteren. Die kernenergieopbrengst hoeft helemaal niet uit België te komen, 's nachts 6,5 GWh teveel geproduceerde energie uit Frankrijk importeren is even goed .
Voorts sluit ik me bij Dirk aan
>>Als elektrisch rijden eenmaal doorgebroken is zal de wispelturigheid van alternatieve energie geen enkel probleem meer vormen.
vr gr, willy

De Duitsers doen het inderdaad maar, is nogal wat anders dan zoals hier liggen te lullen over B-H-V.

Er zijn inderdaad ernstige problemen in België met de isolatie van woningen Maar men mag niet uit het oog verliezen dat de meeste kosten voor isolatie pas over 20 terugverdient zijn. Deze "terugverdientijd" zal met de fors gestegen brandstofprijzen wel ongeveer gehalveerd zijn.

Met als gevolg dat de mensen geen geld meer overhebben om nog te investeren in isolatie. Maar het geld nodig hebben om mazout aan te kopen.

groetjes

Jean

Klein berichtje van Guenther lang, voorzitter van IGpassivhaus.at

De komende 40 jaar is een gewone woning 240.000 Euro kwijt voor verwarming, een PH 18.000 Euro.......

Willy,

zie eens op volgende link www.elia.be.

Over het laden van die wagens om de wispelturigheid op te vangen.
In een windstille periode van enkele dagen laten we gewoon de wagen aan de kant staan?

Ipv dag/nachttarief kan de toekomst wel eens betalen an Elektriciteit volgens de vraag van het moment. Veel op pieken, weinig op zondagnacht.

Maarten

Ik voorspel voor de komende 40 jaar een volksverhuizing naar zonniger oorden (Afrika, Zuid-Amerika), dat brengt nog véél meer op dan 240.000 €

vr gr
Pluto

Dat de windenergie-voorziening niet continu is inderdaad waar en tevens het grootste probleem van windenergie. Maar er zijn wel degelijk opmerkingen hierover te zeggen, naast het feit dat windstroom momenteel de één van meest goedkope vormen van elektriciteit is (naast kolen (lol) en nucleair).

- Als windmolens verspreid staan over een uitgestrekt gebied, is er altijd wel ergens wind, het is niet zo dat er langere perioden zijn waar bv gans Europa zonder wind zit.
- Tegenwoordige turbines beginnen op te wekken bij 2 Beaufort, want betekent dat ze erg zelden 'niets' produceren
- Windmolens kunnen uitgeschakeld worden bij overcapaciteit, kerncentrales niet.

Het ideale scenario is wellicht een meerdere bronnen verhaal. Ik heb niets tegen nucleair, maar niet voor erg lange termijn (uraniumkosten, afval, afbraak etc). Biomassa, wind-, zon, getijden & geothermische energie zouden zeker een groot deel van onze elektriciteit kunnen opwekken, en op een duurzamer manier dan nucleair, kolen, e.a.. Maar we moeten dan wel af van het NIMBY-syndroom en er in investeren.

Matthias,

Akkoord met de mix waar we naartoe moeten.
Windenergie kan zijn plaats daar in hebben.

Bereken eens hoeveel windmolen of m² zonnepanelen je nodig hebt om te voldoen aan de vraag in B. Als je rekent met windmolens van max 2 MW die gemiddeld daar 25% van leveren, dan heb je er 20.000 nodig. Of 900 km² zonnepanelen?

Wordt er niet te veel blind gestaard op elektriciteit. Als ik me niet vergis is dit 20% van de totale CO2-uitstoot.

Is reductie in bvb verwarming van gebouwen niet veel makkelijker? Of gewoon besparingen op Elektriciteit.

Maarten

Pluto,

Dat vehuizen naar zuid-amerika lijkt me wel wat. Maar spijtig genoeg dien ik ook nog te gaan werken. Mijn pensioen komt er wel aan maar dat zal nog een hele tijd duren.

Wat je zegt over verhuizen naar warmere oorden is hetgeen veel gepensioneerden reeds nu doen in de winterperiode. Gaan overwinteren in spanje en in de zomer terug naar belgie. Als je de prijzen van nieuwbouwappartementen vergelijkt met spanje, turkije en deze van belgie. Ratio 1/10, daar kan je inderdaad wel eens goed over nadenken om te verhuizen.

Groetjes,

Jean

Jean,

Die gepensionneerden kunt ge het best vergelijken met trekvogels, passiefhuisbewoners en LEW-bewoners gedragen zich zoals pinguins, en degenen die niet isoleren en toch hier blijven wonen, ja.. dat zijn eigenlijk een soort van kiekens zonder pluimen, niet ? Wat is de vogelwereld toch boeiend !
Bottomline horen wij op 52° noorderbreedte niet thuis, want dan zouden wij een pels hebben gelijk de konijnen.

vr gr
Pluto

Maarten,

Tegenwoordig zijn er reeds windmolens van 5 MW, maar dat zijn wel gigantische dingen . 20% rendement klopt wel denk ik in deze streken, ik lees toch opbrengsten van 8000 MWh voor 4MWp windmolens. Zonnepanelen nemen heel wat plaats in, maar er zijn dan ook massa's daken te beleggen...

Verder loop ik ook niet zo mee in het CO2 verhaal, ik denk dat dat probleem zichzelf wat oplost als we gewoon minder fossiele brandstoffen verbruiken. 70 miljoen vaten olie per dag opstoken zorgt voor een heel pak CO2... En idd wordt er veel nagedacht over elektriciteit, terwijl verwarming en isolatie eigenlijk een dringender zaak is. Maar als er minder olie zou blijken te zijn, zou de focus van industrie & transport wel eens bij elektriciteit komen te liggen op middellange termijn.

Maarten, het is niet of-of maar en-en.

Concreet hebben wij voor een gezin van 5 personen ons elecverbruik van 4,7 KWh gereduceerd tot 1,9 KWh/jaar
*EN* we hebben 2 KWp PV panelen geplaatst die ons volledig verbruik afdekken (wanneer we de gratis elec van 600 Kwh erbij rekenen).

Hetzelfde doen we voor warm water: eerst zuiniger omspringen
*EN* de rest afdekken met een kleine zonneboiler van 150 liter.

*EN* we hebben onze woning van onder tot boven extra geïsoleerd.

*EN* we maken geen vervuilende vliegtuigreizen, één van de grootste vervuilers die inderdaad eerst zouden moeten aangepakt worden vooraleer aan isolatie of wat dan ook te beginnen...

Eric,

Proficiat mooi resultaat.

Voor velen is het echter 'OF' en hierbij wordt er dan gekozen voor het duurste en op milieuvlak mogelijk minst interessantste.

Ik hoop dat PV niet de weg op zal gaan van de biofuels.
Dikwijls bekijkt men het in extremen als groene en grijze Elektriciteit. Kolen zijn inderdaad grijs. Waterkracht (maar niet alle) is nogal groen. Alle andere vormen liggen er tussen. PV is toch zeker een stukje grijs gekleurd, de productie van PV panelen zou niet zo milieuvriendelijk zijn.

Bekijk het economisch, lage investeringen met een zo groot mogelijke CO2-reductie.

Maarten