welke soort pellets gebruiken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste

ik ben sinds kort in het bezit vaneen pelletkachel merk thermorossi nu ben ik aan het uitzien naar pellets op dit forum heb ik kunnen lezen dat merk niet veel uitmaakt maar je wel moet zien naar het din+ label ik heb nu een leverancier gevanden die mij 2soorten pellets kan aanbieden allebei din+
maar met verschilende houtsoorten en daar wringt het ik weet niet wat gekozen
de eerste soort den en 40%hardhout
lengte 10 – 40 mm
diameter 6 mm
warmtegehalte 5 kWh/kg
vochtgehalte< 8 %
asgehalte < 0.7 %

de tweede soort oostenrijkse en duitse den
lengte 10 – 30 mm
diameter 6 mm
warmtegehalte Min18mj/kg (droog)
vochtgehalte < 10 %
asgehalte Max. 0.5 %
soortelijk gewicht 650 kg/m³
dichtheid 1.12 kg/dm²

nu mijn vraag wat is er voor jullie de beste pellet van de twee ik kom er niet uit

Reacties

het verschil is zeer gering zuivere den brand iets lichter
en zuiverder , daarentegen geeft pellets met deels hard hout
meer warmte maar het verschil is gering
daarom heb ik 4 a 5 soorten om ter zuiverst en de uiteindelijke beslist de verbruiker..........gilbert

Beste energiefanaten,

Experimenteel aangelegd stook ik met 4 verschillende kachels ,waarvan 1 low-budget chinese kachel (wat men pleegt een kopie van te noemen, voor een 1/4 van de prijs gefabriceerd en geleverd ...).
Net terug van zakenreis in de Sovjetunie heb ik enkele tientallen zakken pellets in een container laten droppen.
Pellets made in USSR dus.
Nu even uitgeprobeerd.
Wat blijkt nu : pellets die €75 a €125 ton goedkoper zijn dan de DIN+, branden even goed, geven evenveel as-resten, en maken de ruitjes even vuil in alle 4 kachels.
Zonder instellingen aan de kachel te wijzigen, en geen noemenswaardige problemen gehad.

Mijn voorzichtige conclusie = hoe goedkoper de pellets hoe zachter voor de portefeuille, prijs is in pelletwereld geen kwaliteitsgarantie en laat je dus a.u.b. niet misleiden door allerlei documenten die de 'betere'pellet promoten. Dit zijn stalen van de productie, nooit een totaal beeld van de gehele pelletproductie op jaarbasis.

Laat de eerste pellet-fabrikant zich kenbaar maken die vrijwillig en onverwachte, niet aangekondigde controles in zijn bedrijf mogelijk maakt.

Bij certifieringsopdrachten stuurt de fabrikant een ,natuurlijk uitgelezen, staal pellets naar een certifieringsmaatschappij en die analyseert dit staaltje pellets. Ze komen NOOIT of te NIMMER onaangekondigd ter plaatse de productie controleren.
Dit is wel het geval bij bvb. voedingsindustrie.

Consument laat U niet in zak en as zetten.... als persoon X zijn pellets supergoed, 2x zoveel warmte geven, enz. vraag dan een aantal zakken gratis om het VERSCHIL te bewijzen t.o.v. de anderen.
En kies voor de goedkoopste die je kan vinden.

PS: op gecertifierde DIN+ is mijn vuurkorf van een MCZ doorgebrand. (na 1,5 maand)

En waar haal jeje pellets precies?
Ook in grote hoeveelheden?
Ook in bulk?
Peter

Hoe zit dat met die onbekende stropellets?
Mon

Beste Bart,

Kent U het verschil tussen DIN- en DIN+ pellets?
Bij DIN+ pellets zijn er elk jaar anonieme controles en dit maakt het verschil. Wanneer een fabrikant door de mand valt na een anonieme controle verliest hij zijn DIN+ label en dit is voor hem van levensbelang. Vermits houtpellets normaal gezien van afvalhout wordt geproduceerd zijn er sommige fabrikanten die er alles in verwerken ( ook veel behandeld hout...kan men nagaan aan de clorides en sulfaten)tot zelfs afval van plastiek.
Ik heb analyses gedaan van -Russische-, Braziliaanse, Lithouwse-Poolse-,Letse houtpellets...soms spotgoedkoop. Hun analyses kloppen doorgaans niet. Het valt op dat alle grote verdelers na verloop van tijd allemaal van deze markten wegblijven. Canadese houtpellets zijn doorgaans goed.

Ik denk ook dat je beter DIN+ pellets neemt.
Eens mijn pelletketel (in groepsaankoop) geïnstalleerd is organiseer ik ook daarvoor een groepsaankoop.(zie nu al "Groepsaankoop Pelletketel")
Peter

hallo Bart
ik meen toch te weten dat er verschil is, maar ik ben het met je eens dat pellets niet duurder hoeven te zijn omdat ze beter zijn de productie is allen automatisch en het verschil van zaagsel betekend weing op het eindprodukt
ik heb 5soorten waarvan 2 met dien + en de beste zijn waar de klant tevreden van is. groeten ..........gilbert

Wel Mon,

Daar ben ik nu ook info van het zoeken ze. Ik hoor nu dat ze binnenkort op de koolzaadmeeting in Tienen, zulk toestel in werking laten zien.

Ik had eerder al een installatie van stropellets gezien op de werktuigendagen in Oudenaarde. Hier stond een machine om het stro te hakselen en te persen tot pellets, op dezelfde stand stond ook een pelletketel die hierop werkte.

In ieder geval mijn eerste indruk was positief qua hardheid en stevigheid van de pellets.

Wees maar zeker dat er hier binnenkort concurrentie komt met de gewone houtpellet.

Johan.

Johan,

Kan je mij iets meer vertellen over die koolzaadmeeting? Waar? Wanneer?

Bedankt, Anne-Mie

Koolzaaddag - Tienen(BE)
28.06.2008

De dienst land- en tuinbouw van de provincie Vlaams-Brabant wil de landbouwers en het brede publiek inlichten over de teelt van koolzaad, de verwerking van de zaden en de toepassing van plantenolie voor motoren. Tevens stelt zij de mogelijkheden van koolzaadkoeken in het daglicht zowel voor dierenvoeding als voor verwarming. Omdat stro en ander organisch materiaal ook energiebronnen zijn die door de landbouw geproduceerd worden, komen ze ook aan bod in onze demonstratiestanden.

Daarom organiseert de dienst land- en tuinbouw samen met de Intercomices en tal van andere bedrijven en medewerkers een info- en demonstratienamiddag over koolzaad, toepassingen van de plantenolie en de koeken en stro als energiebron. Klik hier voor de affiche ( 180KB).

Locatie: Dirk Vandegaer
Sint Jorisstraat 167, 3300 Tienen (Oorbeek)
Datum: zaterdag 28 juni 2008
Opening: 13 tot 18 uur

Programma
Opening om 13 uur, bezichtigen van de opgestelde standen met informatie.
Geleide bezoeken aan standen met gastsprekers om 13 u 30, 15 u en 16 u 30.
Permanent bezoek aan demoveld met zomerkoolzaad en gastspreker.
Standen
- Een informatiestand met brochures over koolzaadteelt, verwerking, gebruik en ombouw van dieselmotoren, verkoop van koolzaadolie als wagenbrandstof, enz...
Een informatiestand met lichtbeelden over koolzaad en omgebouwde wagens.
Demonstratie van koolzaadpers in werking.
Demonstratie van omgebouwde wagens op zuivere koolzaadolie.
Demonstratie van verwarmingstoestellen op strobriketten en andere brandstoffen.
Maken strobriketten voor de verwarming.
Wij hopen u op deze dag te mogen begroeten en tekenen met vriendelijke groeten,

Zie duidelijke info.

Mvg,

Johan.

Guy,

Kan je mij de DIN+ norm doormailen, waarin dat staat van die onaangekondigde controles. Navraag bij een bekend Nederlands keuringsorganisme leverde hieromtrent niets op. Ze hebben het zelf opgezocht (vandaar de lange reply-tijd hier).

Trouwens, lijkt het me ecologisch niet echt interessant een boot vol te proppen uit Canada en deze hier te leveren. Ik vermoed dat je qua milieuschadelijkheid toch op qif-qif uit komt en daarbij voor hoevelen onder het forum telt ecologie hier nog ....... de meesten gebruiken pellets om de hoge oliefactuur te verzachten.

Laat ons het eens worden dat het verschil tussen din- en din+ verwaarloosbaar is. Voor mij persoonlijk een grote kwakkel die er enkel om dient om gehaaide pelletproducenten hun marges op te drijven. Je investeerd geen 350.000€ in pelletproductie als je er geen return op krijgt nietwaar.

Beste Erwin,

Waar haal je de goedkope Pellets vandaan? Ik zou die ook willen proberen.

momenteel zijn de voordeligste pellets bij www.everflem.be
je hebt er keuze van 5 soorten waarvan wonterpellets ,belgische met din + en oostenrijkse din+en euco norm en dit alles momenteel aan de zelfde prijs
zonder bijkomende kosten.

Gilbert..
1: Uw reclame begint enerverend te worden (en hoort hier _niet_ thuis)
2: U bent niet de goedkoopste. Ik heb ze voor minder aan huis geleverd.

Mvg,
Peter

ps: voorwaar uw site info correct is.

Peter,

Ik heb pellets bij Gilbert besteld en uiteindelijke laten thuis leveren aan 3,2 euro per zak van 15 kg pellets, met DIN+ norm. Ik heb de naam van de pellets zelf gecontroleerd op de Duitse website die de Din+ norm geeft, om te zien of het wel degelijk Din+ pellets waren.

Ik heb wel ondertussen via Gilbert een pelletkachel laten installeren.

Goedkoper voor Belgische pellets met DIN+ norm zal je wel niet vinden.

In andere omstandigheden betaal je ongeveer 3,75 euro per zak van 15 kg aan huis geleverd voor DIN+ pellets, bij Gibert.

Ik heb bij 16 verschillende leveranciers van pellets prijs gevraagd en hij was toch de goedkoopste met de beste kwaliteit. (voor telkens een hoeveelheid van 2250 kg pellets, 150 zakken)

Steven

Steven,

U mist de point. Reclame voor uw eigen winkel is hier niet gewenst. Kom ons vertellen dat Wonter pellets enorm goed zijn, en vertel dan ook gelijk waarom. Maar kom niet vertellen dat ze bij x beter of goedkoper zijn. Gilbert zou beter zeggen welke Belgische Din+ hij heeft ipv te pronken met prijzen. Geef liever uw ervaringen met pellet xyz. Daar hebben we meer aan.

Mvg,
Peter

Beste Bart,

Het verschil tussen DIN- en DIN plus pellets is volgens VITO, de anonieme controles bij DIN+ pellets. Men komt onaangekondigd controles nemen van de productie. Dit maakt een groot verschil met andere normeringen. Bij andere normeringen gaat men gewoon een staal nemen van de beste producties ( en dan liefst nog afgezeefd...stof eruit). Welke zin hebben zulke controle? Indien bij een DIN+ men niet voldoet dan wordt deze norm gewoon afgenomen.

De pellets van Electrabel komen per boot vanuit Canada. Per dag is dit ongeveer 1200 ton. De aanleghaven is (was) Rotterdam.

Peter,

De pellets waarover ik het heb zijn Mandi pellets. Die worden in België gemaakt.

Via onderstaande website kan je alle producenten controleren of het wel degelijk DIN+ pellets zijn die worden aangeboden:

http://www.dincertco.de/en/certificate_owner/recherche_nach_zertifikaten_fuer_produkte.html

Tussen al die producenten kan je Mandi terug vinden.

Je kan hun certificaat van DIN+ downloaden als je wil.

Ik denk niet alleen aan het milieu maar ook aan mijn portemonnee(zoals de meesten onder ons). Als er kwaliteitspellets aan een goedkopere prijs kan gekocht worden en dit is toevallig via Gilbert, dan mag iedereen dit weten. (DIN+ pellets zou toch moeten kwaliteit zijn)

Dat was de reden van mijn vorig bericht.

Steven

sinds 2 jaar ben ik ook in het bezit van een thermorossi
pellet kachel, de ervaring leerde me, dat net zoals met houtkachels de kleur van de pellets een rol speelt,
nl beuk, eik, es geven echt hete warmte, terwijl lichte houtsoorten als den, spar, wel een grotere vlam geven maar daarom niet meer warmte produceren.

1 fabrikant ( poperinge - reningelst ) springt er echt uit en geen enkel andere pellet haalt zo'n rendement, en nergens
kun je ze goedkoper vinden ( 160 euro voor 900 kg )
- vepa bvba hogramix - 057 33 39 30
- vlamertingsesteenweg 33 8970 reningelst

die din plus norm daar heb ik echt m'n twijfels over en ik laat me niet langer leiden daardoor, is west vlaanderen en veraf ( prijs is afhaalprijs ) maar loont echt de moeite
t verschil in warmte is immens met lichte pellets dien ik de kachel op stand 3 te zetten, met hogramix pellets slechts op stand 1 ( thermorossi ecotherm 3000 )

Kan iemand mij ervaring vertellen met pellets van pfijffer in oostenrijk, deze zouden din-plus en onorm gecertificeerd zijn. Ik wil hiervan een 22 ton bestellen en zou dit evt. met andere mensen willen doen. Prijs ligt rond de €180 per ton en per pellet zouden er 77 zakken van 15 kg gestransporteerd kunnen worden. Ik wil hier geen reclame maken, en deze prijs is de rechtstreekse prijs vanaf de fabriek. INdien iemand interesse heeft zou ik dat graag vernemen.( is lichte pelletkorrel gemaakt van de piccea den en heeft goeie eigenschappen)

Nogmaals hiermee is geen reclame gemaakt doch wil ik door groot in te kopen de kosten gigantisch laten zakken.

Joost,

Ik heb ook prijs gevraagd bij VEPA en men vraagt 180 euro voor 900 kg.

@ Steven,

Heb 2x nodeloos bij Gilbert geweest. Telkens op afspraak maar niet thuis!
Voor mij is hij zeker de goedkoopste want ik koop er NIETS aan!

Als je met zo iemand zaken moet mee doen!?

Marleen,

Ik probeer hem ook al gedurende drie weken te bereiken zonder dat het mij lukt.

Als je Mandi Pellets wil kopen (1 van de 2 in België geproduceerde DIN+ pellets) kan je ook terecht bij Stroomop in Kuurne. Als ik mij niet vergis vragen ze 3,6 euro voor een zak van 15kg.

Er is een leverancier in West-Vlaanderen die zakken pellets heeft aan 3,1 euro per zak van 15 kg, afgehaald.

Ik heb zelf een lijst gemaakt prijzen van verschillende soorten pellets, bij verschillende leveranciers.

Als je wil kan ik u deze mailen.

Mvg,

Steven

Beste Steven,

Zou jij die lijst ook naar mij kunnen doormailen, aangezien ik vandaag heb besloten om mijn mazoutbrander te laten vervangen door een pelletbrander.

Dank U,

Marcel.

Dag Marcel,

Ik mail u mijn lijst.

Dit zijn allemaal leveranciers uit oost-vlaanderen en west-vlaanderen.

Mvg,

Steven

Mijn ervaring met pelletkachels is dat de gelijkmatigheid van de pellets wel degelijk van belang is. Bij sommige leveranciers zijn er vrij grote verschillen tussen de zakken onderling. Dit gaf bij mij problemen met het opstarten of overdreven rookontwikkeling. Elke zak leek zijn optimale luchtinstelling nodig te hebben.

1 van de belangrijke zaken bleek de gelijkvormigheid in grootte te zijn: als je een zak met veel kleine pellets hebt, dan zal de luchttoevoer kleiner en de aanvoer van pellets via het wormwiel groter zijn dan bij grote pellets. Dit zorgt in een sterke verandering van optimale luchtinlaat.

Steven,
We hebben ons ook een pelletkachel aangekocht en zijn op zoek naar goede pellets en een goede leverancier. Wij wonen in zuid-oost-vlaanderen. Kan je ons ook de lijst van pelletsleveranciers doormailen aub? MVG en nen dikke merci, Myriam.

Myriam,

Mijn lijst komt er aan.

Avantis in Tiegem staat er wel niet op vermeld maar ligt niet ver van zuid-oost-vlaanderen

Mvg,

Steven

Steven,

Als het niet te veel moeite is zou ik ook graag je lijst van leveranciers krijgen.

Alvast bedankt!
Koen

Steven,

Als het niet te veel moeite is zou ik ook graag je lijst van leveranciers krijgen

met vriendelijke groet Geert

Geert,

Mijn lijst komt er aan.

Ik krijg tegenwoordig zelf prijzen en merken doorgespeeld om dit op te nemen in de lijst.

Zo blijft het tenminste redelijke up-to-date.

Mvg,

Steven

Steven, ben ook geinteressers in zo een lijst

ben aan bestelling toe van kwaliteitspellets
groeten

Steven,

Kan ik deze lijst ook krijgen aub.

Alvast bedankt

Steven,

Ook hier interesse voor je lijst.
Alvast bedankt.

Taaien, Bruno en Peter,

Mijn lijst heb ik net naar jullie verstuurd.

Als je nog up-to-date prijzen te weten komt of andere leveranciers, laat het mij weten en ik zet ze er bij.

Dan kan ik die ook verder verspreiden.

Steven

Hoi Steven,

Mag ik je lijst ook hebben a.u.b

Mvg kelly

hoi steven kan je mij ook het lijstje doormailen aub
heb hier nog enkele prijzen liggen dan geef ik ze wel door

steve.flament@pandora.be

Kelly en Steve,

Ik heb mijn ljst gemaild naar jullie.

De meeste prijzen die ik ontvangen heb dateren van april 2008.

Mvg,

Steven

bedankt steven

ik heb al reply gestuurd met de prijzen die ik heb
kan die lijst niet ergens online worden gezet waar mensen hun ervaring kunnen bijzetten (bv type kachel met score van bepaald merk pellets)en handelaars hun prijzen kunnen doorgeven
wij pelletgebruikers kunnen er alleen maar goed bij varen en de goede pelletsverkopers ook

Steve,

Dat klinkt niet slecht, maar wie gaat dat opvolgen en wie gaat het online zetten?

Ik heb ondertussen mijn lijst met uw prijzen uitgebreid en van de leveranciers die ik heb het tel en emailadres toegevoegd.

Mvg,

Steven

mja zou wel willen iets in die richtng op te starten maar mijn pc kennis gaat niet zover

het zou allesinds leuk zijn dat er forum kwam enkel over pelletverwarming
met onderverdelingen van merken van kachels en pellets

het net staat vol over pelletverwarming maar een kat vind haar jongen er niet in terug
en hier is het de bedoeling om te praten over milieuvriendelijk verwarmen maar meestal draait dit uit op of prijzenaanvragen of problemen

is er iemand bereid om een klein forum op te starten

enkele voorbeelden voor onderverdelingen
pelletkachels (met daar de merken onderverdeeld )
pelletcvbranders (idem)
pellets idem merken

mensen met problemen gaan er ook veel aan hebben

Beste,

Ik ben momenteel bezig een site uit te werken met adresgegevens van pelletleveranciers en merken van ketels en kachels:

www.pelletinfo.net

Ze staat nog maar in de zeer prille kinderschoenen momenteel, dus nog even wat geduld.
Suggesties of adressen zijn steeds welkom uiteraard.

Mijn kennis van websites bouwen is ook beperkt, een forum op die site zit er nog niet direct aan te komen maar je weet maar nooit...

Koen

Koen,

Deze site probeert ook allerlei info te geven over pellets:
http://woodpelletsguide.com/

Ik heb zelf al heel wat info verzameld over leveranciers, prijzen, technische kenmerken per merk en adressen.

Mvg,

Steven

even ter aanvulling.

Mijn lijst gaat enkel over pellets en niet over kachels of ketels.

Mvg,

Steven

Steven

Kan je ook eens dat lijstje doorsturen naar mij

dank u

mvg,

fa234795@skynet.be

Pascal,

Ik heb mijn lijst met de prijzen van 10 verschillende soorten pellets en 16 leveranciers gemaild.

Mvg,

Steven

Hallo Steven;

Zou je dat lijste ook naar mij kunnen doormailen?

mvg
Nicolas

Hallo Steven. Vermits je geen PM adres hebt, kan ik je niet persoonlijk mailen voor onze prijzen en voorwaarden. Wij verkopen 3 soorten pellets : BADGER - MANDI - PURELY WOOD. In Betekom, Vlaams Brabant.

Anne-Mie,

Transport Eyckmans staat in mijn lijst die ik naar iedereen doorstuur.

Mijn gegevens over jullie prijzen datere van september 2008

Mvg,

Steven