houtverwarmingsketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag, ik ben nieuw op dit forum.
ik het centrale verwarming met stookolie, ik zou nu overwegen om een houtverwarmingsketen bij te plaatsen, om water van hetzelfde circuit te verwarmen (naar de radiatoren). Heeft er iemand hier ervaring mee?
Graag meer info, links?,

Hartelijk dank.

reyndersj [at] hotmail.com

Reacties

met een drieweg valve zou je kunnen schakelen tussen centrale verwarming of je houtvuur, met ingebouwde thermostaat schkel je deze dan in, in rust neemt deze de centrale verwarming, eens je houtvuur meer warmte geeft dan je cv kiest ze voor het houtvuur.

Er bestaan drie types hout cv.
CV KACHEL: hier is het vuur zichtbaar en wordt daarom in de woonkamer geplaatst, maar deze heeft het slechtste rendement.
HOUT CV: deze kan met hout en kolen gestookt worden en kost ongeveer 1700 euro.
HOUTVERGASSINGSKETEL: kost ongeveer het dubbele en hier kunnen geen kolen mee gestookt worden. Een hout vergassingsketel heeft een hoger rendement, produceert bijna geen as en heeft de minste uitstoot. De houtvergassingsketel heeft dan ook de voorkeur.

De levensduur van een hout cv is ongeveer 20 jaar.
Het aansluiten van van een hout cv is complexer dan een mazout of gas cv.
Hier een overzicht van de nodige appendages om een hout cv goed te laten werken:

OVERVERHITINGSBEVEILIGING: Bijv. Watts TST20, deze opent bij 98⁰C (meestal in geval van defecte circulatiepomp of bij stroom uitval) en loost het oververhitte cv water op de riolering.
VULAUTOMAAT: Bijv. Honeywell VF06, deze opent wanneer de waterdruk lager is dan de ingestelde waarde (bijv. 1,5 bar) zodat koud leidingwater in de retour wordt gevuld, ter compensatie van het geloosde water.
OVERDRUKKLEP: Bijv. Flamco prescor, deze opent als de druk hoger wordt dan 3 bar.
MENGVENTIEL: Bijv. ladomat 21, Deze dient om de ketel te beschermen tegen een te lage retourwater temperatuur. Door een retourtemperatuur beneden de 60 graden kan de verbranding niet heet genoeg plaats vinden, waardoor roetaanslag op de warmtewisselaar en de schoorsteen ontstaan. De ladomat 21 werkt als een bypass tussen de aanvoer en retour van de ketel zodat er warmwater naar de retour kan stromen.
BUFFERVAT: 600 tot 1200 liter hiermee kan de warmte worden opgeslagen op momenten dat de ketel brand maar er geen warmte vraag is. Omdat een houtvuur uiteraard niet zoals bij een normale cv ketel kan worden uitgeschakeld.
VUURREGELAAR: Bijv. Honywell FR 124, deze laat het vuur moduleren door de luchttoevoer te reduceren.
DRIEWEGKLEP: Om de hout cv in combinatie met een ander cv ketel te gebruiken.
SCHOORSTEEN: Hiervoor wordt het best dubbelwandige inox buis gebruikt met de door de fabrikant voorgeschreven binnen diameter. Gebruik liever geen schoorsteen ventilator omdat deze veel warmte door de schoorsteen naar buiten zuigt.
ZONNEBOILER: Hiervoor is een boiler nodig met een extra warmte wisselaar voor de hout cv ketel.
Best een model kiezen dat ook een elektrische weerstand heeft om bij te verwarmen als er te weinig zon is in de zomer zodat de cv niet hoeft aan gezet.

Voor verschillende hydrolische schema’s kijk op de site www.vigas.de
Deze laten de mazout cv uitschakelen via de ketelthermostaat, doordat het retourwater wordt verwarmd door de hout cv. Dit levert behoorlijke verliezen op doordat je via de schoorsteen van de mazout cv warmte verliest omdat de warmtewisselaar als radiator gaat werken. Ik heb zelf gekozen voor een driewegklep en schakel de mazout cv uit via een relais. Maar eigenlijk kun je de mazout cv net zo goed buiten gooien want die heb je niet meer nodig, dat spaart je ook nog een hoop leiding werk uit omdat de hout cv op de plaats van de mazout cv gezet kan worden.

Met deze combinatie kun je comfortabel een slecht geïsoleerde woning verwarmen en van warmwater voorzien voor een paar euro aan elektriciteit per jaar. Je moet natuurlijk wel zelf voor het hout zorgen, in mijn geval heb ik 20 kuub per jaar nodig. Maar dit kun je ook kopen voor nog geen 600 euro.

Kleine nuance wat betreft CV kachels :
op de Duitse markt zijn ondertussen ook modellen verkrijgbaar met deftige verbrandingsrendementen (>90%), zelfs in combinaties hout/pellets , die modellen voldoen ook aan de nieuwe emissiecriteria (in Duitsland recent nogal streng bijgesteld na een hele discussie over de risico's van fijn stof...). Een voorbeeldje :

http://www.ctm-heiztechnik.de/uploads/tx_ttproducts/datasheet/Datenblaetter_EcoPellet_Maxiflam_BlueEmission.pdf

PS : zoals altijd heeft kwaliteit wel zijn prijs...
reken maar op een 7.000 EUR (zonder extra's, BTW, plaatsing)

Kent iemand adresses, merken, links van firma's die deze hout CV ketels verkoopt??
Wie is daar in gespecialiseerd?
Zijn dat ook de traditionele merken van mazout CV producenten??
Liefst adressen in België of grensfirma's.

Hartelijk dank, Jo.

Kijk ook even op het topic GROEPSAANKOOP PELLETKETEL
Ik ben in onderhandeling met leveranciers die ook houketels van topkwaliteit leveren.(ETA en Ariterm)
In deze groepsaankoop kunnen zeker ook houtketels en houtsnipperketels opgenomen worden.
Kijk maar eens op de websites van de fabrikanten (zie voor de adressen op mijn topic)
Groeten,

Peter

Hallo Gino,

 

Je blijkt goed op de hoogte te zijn van houtverwarmingsketels. Zou je me wat kontaktadressen en technische info kunnen geven over ketels die geschikt zijn voor zowel gewoon hout (dus blokken van ca 50cm lengte) als versnipperd hout? Ik heb gehoord dat dit zou bestaan en gezien ik mijn boerderij aan het verbouwen ben zou ik deze optie willen bestuderen.

 

Alvast dank.

 

groeten

 

Peter