Sanitair water verwarmen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik verwarm de woning en het sanitair water met stookolie.

Gezien de huidige stookolieprijzen, is het misschien gunstiger het sanitair
water te verwarmen met elektriciteit (tegen nachttarief) ?

Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen ?

Reacties

Peter,

als je dan toch naar elek wil, dan zou ik je een zonneboiler aanraden.

In Uw situatie dien je sowieso de boiler te vervangen. Neem er ene met twee spiralen/ww, en met een elektrische weerstand in de bovenste waterlaag.

Dan kun je als volgt kiezen:
a) is er zon, dan heeft je ganse boiler warm
b) anders kun je, via de twee spiraal, direct warm water aanmaken via je stookolieketel
c) en indien je dat wenst, kun je - aan nachttarief - het bovenste deel dagelijks op 60°C brengen.

Enige voorwaarde voor bovenstaande is een voldoende grote boiler, waarmee ik bedoel: 300l of meer.

MVG, Piggy

Veel succes met een elektrische boiler op het zgn goedkope nachttarief! En warm deze ook netjes elke nacht op, ook voor de dagen dat je het water niet volledig opgebruikt. En kom ook tekort voor andere dagen (tenzij je een hele grote neemt?), dan kan je bijverwarmen op het nog duurdere dagtarief.

Een KWH gasverwarming (er bestaan heel erg goede gasgeisers!) kost maar ca 1/3 van de prijs van een KWH elektriciteit. Je verwarmt net wat je gebruikt, niets meer / niets minder... Geen stilstandverliezen

Hoe komt dit prijsverschil tussen gas en elektriciteit? Welnu :
- door omzettingsverlies bij verbranding gas om elektrische energie te maken (40% rendement?)
- elektrische transportverliezen
Prijsverschil gas vs. elektriciteit zal er dus nog wel héél lang blijven

Ik weet waarom ik mijn elektrische boiler (op nachttar.) buiten gegooid heb, en vervangen door een goede gasgeiser:
- ecologisch
- beter voor de centen

gas is hier geen optie

Peter,

Electriciteit is (zelfs op nachttarief) nog altijd veel duurder dan stookolie.

Aangezien gas bij jou geen optie is zou ik als het kan een zonneboiler installeren en die naverwarmen op stookolie.

Onze installateur CV vertelde ons nog niet zo lang geleden dat bij ons de bestaande boiler niet vervangen moet worden door een grote zonneboiler maar dat we een kleine boiler kunnen bijplaatsen als we overschakelen op zonne-energie.
De twee boilers zouden dan gekoppeld worden. Hoe dit technisch gezien in mekaar zit weet ik niet.

Misschien eens navragen bij een installateur of dit in jouw geval ook kan. Als je een deel van je bestaande installatie kan hergebruiken zal het prijskaartje waarschijnlijk een heel stuk lager zijn dan als je een volledig nieuwe installatie moet plaatsen.

peter,
in 1 l. stookolie schuilt onngeveer 10KW aan energie. Echter deze is niet allemaal omzetbaar in bruikbare warmte. je dient rekening te houden met het rendement van de ketel, het rondpompen van dat warme water naar je boiler, etc. met een stookolieprijs van .75 e/l denk ik dat je ongeveer rond de euro zal uitkomen voor je 10KW terwijl je voor elektriciteit op nacht rond de 1.2 e zal uitkomen.

Peter,

zoek anders ook eens op 'sanitaire warmtepompen'. Werkt op electriciteit en zou een 1 op 3 rendement hebben.

Ik ben er ook aan het denken om ons systeem ermee om te bouwen maar kijk nog even de kat uit de boom.

Patrick

Een kleine berekening (corrigeer me indien niet correct)

1 liter stookolie = 10 kWh --> rendement 90% --> 9 kWh --> 0.95cent/9 kWh --> ongeveer 10 cent/kwh

1 kWh elektriciteit nachttarief = 0.13 €/kWh

2500 kWh gas --> 260€ --> 0.10 €/kWh

verbruik ongeveer 2500 kWh/jaar --> verschil = 2500 * 0.03 = 75€

Dus stookolie en gas komen gelijk uit. Elektriciteit is ongeveer 1/3 duurder.

Even verder door redeneren --> 2500 kWh/jaar --> kost 250€/jaar.
Indien je een zonneboiler neemt, 50% eigen productie --> voordeel van 125€ /jaar.
Gemiddelde prijs van zonneinstallatie = 5500€ - 2200€ - 565€ (belastingrecup en netbeheerder) = 2735€ --> terugverdientijd = 2735/125 = ongeveer 22 jaar!!!!
Maak ik ergens een fout??

Rik

Real-time monitoring PV installatie: http://users.telenet.be/riho/PV

Rik,
Altijd dezelfde wedervraag: Hoeveel zal gas kosten in 2030 ? Nog altijd 't zelfde van nu ?

Verschil zit in berekeningswijze: Bij berekenen prijs/KWh neem ik gewoon een totaal verbruik gedeeld door een totale kost. Ik laat de marketing en hersenspinsels van bij opstellen van tarieven even voor wat ze is!

Bijvoorbeeld - telkens bij de +/- goedkoopste maatschappij:
4000 Kwh el bij Eco...er (4 bewoners)= 595 €/4000 = 0,1487 €/Kwh (bron: prijsberekenaar Eco...er)
16000 Kwh gas bij Ebem = 1002,94 €/16000 = 0,06268 €/Kwh (bron: vreg)
Dit geeft een verschil van factor 2,37

Wat cijfertjes nog relatiever maakt:
Als ik in deze hypothese 1000 Kwh el vervang door 1000 Kwh gas, dan kost dit 170 € minder aan el, en 52,48 € meer aan gas...
170 / 52,48... Dit is meer dan een factor 3 ...

Uiteraard hangt hier een en ander af van tariefieringsmethode, maar in beide gevallen neem ik hier de goedkoopste leverancier en zijn de cijfers in dit voorbeeldje hoewel niet reëel wel vrij realistisch, en gebaseerd op een reële overschakeling elktriciteit -> gas
(alhoewel de overschakeling hier nog van een veel grotere orde is, door deze overschakeling elektr. -> gas te doen voor alles wat enigszins met verwarming te maken heeft)

willy schrijft:
> Altijd dezelfde wedervraag: Hoeveel zal gas kosten in 2030 ? Nog altijd 't zelfde van nu ?

Klopt, maar ook elektriciteit zal duurder zijn.

En of een toestel voor verwarming van sanitair water meer dan 20 jaar zal meegaan??? Tegen dan zal het wel al aan vervanging toe zijn zeker... (en kan men opnieuw voor een ander - dan mss efficienter - alternatief kiezen)

Filip,
Mijn reactie was er op de vergelijking gas/zonneboiler en niet gas/electriciteit. De zon zal nog steeds gratis zijn in 2030 (tenzij men een soort accijnzen op het gebruik gaat invoeren).
De vergelijking van gas met electriciteit interesseert me zelfs niet, tenzij die electriciteit een warmtepomp aandrijft: dan pas worden appels met appels vergeleken.
willy

Willy,
Klopt wel.
En voor wie geen gas heeft (Peter?), en bovendien een enigszins gunstig gelegen plaats voor zonneboiler (ik niet), moet een zonneboiler zeker heel ernstig overwegen!
Filip

Willy,

de oplossing is misschien om PV panelen te zetten, zodanig dat je electriciteit hebt. Die energievorm kan je aanwenden voor vanalles.

PV panelen zitten goed in de subsidies en via een hypotheek heb je tal van fiscale voordelen.

Met de electricteit drijf je dan je warmtepomp aan... de overschot gebruik je voor andere dingen.

Dit was onze redenering, ook heb ik liever PV panelen op het dak dan mijn dak te herwerken voor een zonnecollector.

PS, vergeet niet dan een collector (sommige toch) 2 jaarlijks onderhoud nodig heeft. Dat vreet ook in de besparingen. PV panelen niet.

Patrick

>>PV panelen niet

Excuseer... dat geloof ik niet. af en toe zal je wel eens een celletje vervangen OF minder rendement hebben (niet vervangen)

Patrick,
PV en warmtepomp installeren zijn misschien twee goede zaken, maar aangezien PV vooral in de zomer produceert en warmtepomp vooral in de winter verbruikt, geeft de combinatie van de twee geen extra voordeel, en moeten dus beide projecten los van elkander beschouwd worden.

Filip,
Ik vind dat als je met electriciteitsprijzen rekent, in het geval van warmtepomp (en ook bv laden electrische of perslucht auto, enz) wel degelijk kunt rekenen met nachttarieven. Deze tarieven zijn misschien nú wel typisch voor kernenergie, maar in de toekomst zullen er waarschijnlijk altijd van dit soort tarieven bestaan. Zeker als het aandeel windenergie sterk toeneemt, kan men zich verwachten aan gelijkaardige vollewind- en windluwtarieven.

vr gr, willy

Willy,

in de zomer kan je meer produceren en uw elektriciteitsmeter draait dan terug en leg je in feite een reserve aan. In de winter kan je dan gebruik maken van deze reserve. Dus toch een extra voordeel.

Rik

http://users.telenet.be/riho/PV

Steven,

celletjes vervangen doe je niet, de installatie gaat gewoon minder opbrengen na 10-20 jaar. De zaak verslijt dus. Na 20j gok ik op 80% rendement minimum, ondertussen wel wat dure electronica te vervangen ook.

Echter bij zonnecollectoren heb ik me laten vertellen dat de pompen OOK stuk gaan na +/- 7 jaar. Ik schat dat effe een chaufagist laten komen voor onderhoud ook snel 100E zal kosten, en da's veel vergeleken met de opbrengst en de afschrijving bij een collector.

PV panelen zijn bijna volledig gesubsidieert door een combinatie van maatregelen, zonne collectoren niet echt.

Willy,

het type (lucht) warmtepomp op sanitair water moet zowel in de zomer als winter draaien. Nadruk - sanitair water !!
Dus in de zomer zou dit goed werken want de lucht is lekker warm (ach ja... misschien niet vandaag) en in de winter ook ... want dan draait de CV en zorgt die voor verliezen in de stookplaats (waar de warmtepomp de lucht uit trekt). En naverwarmen hoeft in dit systeem niet, ook kan je 's nachts warm water maken - dus tegen de morgen ben je ok.

Ik gok ook dat de PV paneel omvormers een 3-4% verlies hebben, dat is dan +100 wat verwarming dat ook nog eens in dezelfde ruimte (bij mij toch) staat te stoken, weeral energie dat te recupereren is. Die warmtepomp kan je dan zowel overdag als 's nachts laten draaien zeker?

Vandaag stoken we met mazout voor het sanitair, ik ga nu eerst proberen PV panelen te zetten en ons electriciteits verbruik nog te minderen.

ergens hoop ik dat de hoog rendement zonne collectoren een beetje doorbreken want ik vind de technology wel interessant. Het probleem is dat je moet naverwarmen... en hoe kan ik dat doen? Lukt niet echt met een mazout brander en boiler bij mijn weten (op energiezuinige manier). Een gas doorstroom boiler zou blijkbaar beter zijn.

Ik droom zo wat van een zonne collector in combinatie met sanitaire warmtepomt technology.

Patrick

Rik,
Natuurlijk ben je 'virtueel' aan het bufferen, maar dat is geen echt extra voordeel qua verbruik. De warmtepomp zal 's winters niet minder verbruiken omdat je 's zomers energie in het net geïnjecteerd hebt. Beide dingen staan redelijk los van elkaar.
Alleen bij de geringere (enkel SWW- warmteproductie) van warmtepomp tijdens de zomer spaar je een beetje op de netbeheer-bijdrage.

Patrick,
over welke verliezen spreek jij, jouw CV-ketel staat toch binnen de isolatieschil van je huis, hoop ik.

Peter,
>>Ik verwarm de woning en het sanitair water met stookolie. Gezien de huidige stookolieprijzen, is het misschien gunstiger het sanitair water te verwarmen met elektriciteit (tegen nachttarief) ? Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen ?

in volgorde:
0 Besef dat jouw stookolie vermoedelijk nog veel duurder zal worden maar óók de electriciteit
1 Schakel dus zeker niet zomaar over op electriciteit (zelfs nachttarief is duurder dan stookolie en zal dat nog lang blijven).
2 Bekijk de mogelijkheid van een zonneboiler.
3 Bekijk de mogelijkheid van ander systeem (warmtepomp, pellet ....)
vr gr, willy

Willy,

ja, onze CV staat in de garage binnen het huis, echter met een lange stalen schoorsteen, de brander is heter dan echt moet vanwege het gevaar voor condens in die schoorsteen.

Dus dat straalt warmte (verlies) in de garage, ook heb je daar alle leidingen van het sanitair water etc. Een beetje geisoleerd maar toch nog verliezen op de collectoren etc.

Al die warmte gaat 'verloren' in de garage - dus men verkoopt die warmtepomp met de slogan dat je die warmte terug gaan recupereren. Eigenlijk koel je je huis een beetje af, althans de garage. Hier heb ik dus wat schrik voor, want in de winter stook je met mazout en wil je juist de warmte in die isolatie schil houden. Nu, de garage is toch verlucht en niet zo warm als de rest van het huis.

Patrick

Patrick,
>>Al die warmte gaat 'verloren' in de garage - dus men verkoopt die warmtepomp met de slogan dat je die warmte terug gaan recupereren

Wat jij met die warmtepomp doet is :
de garage afkoelen en zo de warmteverliezen van garage naar buitenklimaat inperken maar ook, tergelijkertijd, het warmteverlies van woonruimte naar garage verhogen. In zekere zin ben je gedeeltelijk binnen de isolatieschil aan het rondpompen (maar aangezien de garage goed verlucht is heb je toch ook winst uit buitenlucht)

Als je het OK vind dat jouw garage koel blijft ('t is toch alleen maar voor de auto te stallen) dan doe je er inderdaad goed aan jouw warmtepomp dáár de warmte te laten 'ophalen' ipv dat buiten te doen. Zo haal je ook de warmte van je pas geparkeerde auto op.
Maar: moest je goed verluchte garage een vast punt hebben waar de lucht naar buiten ging, zou dát de ideale plaats zijn om jouw SWW-warmtepomp te laten pompen. Maar precies die ideale verluchtingsuitgang wordt, in jouw geval, al gebruikt door de CV-ketel. Je zou dus kunnen zeggen dat die extra warmte reeds gerecupereerd wordt door de CV-ketel. M.a.w; met de warmtepomp koel je de ingangslucht van je CV-ketel af en bijgevolg dus ook je woonruimte( alhoewel je CV-ketel en warmtepomp niet gelijktijdig hoeven te werken: bv CV over dag en warmtepomp s'nachts, maar dat was ook niet de oorspronkelijke bedoeling).
enz enz: je ziet ik weet het ook niet goed, ahw mijn intuitie zegt: bronwarmte van warmtepomp buiten de isolatieschil halen!

Zou er zo geen enkel SWW-warmtepompje bestaan die in staat is de verbrandingsgassen van een CV-ketel op een veilige manier te condenseren of zelfs volledig af te koelen? Op die manier kan de (plotseling heel rendabele) CV in de zomer gewoon af maar kan het SWW-warmtepompje toch met gewone zomerse lucht verder werken.
willy