blikseminslag op zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met de talrijke blikseminslagen van vorige dagen stel ik mij
de vraag of een Pv installatie wel veilig is bij onweer?
Kan iemand met ervaring mij berichten?
Dank U

Reacties

De zonnepanelen (frame aarden),verder is het aan te bevelen om een overspanningsbeveiliging te plaatsen die de omvormer en het net beschermd tegen overspanning.
Dit komt vaak voor bij indirecte inslag.
Electronische componnenten zijn daaraan heel gevoelig.
Ik denk dat het ook wel nuttig zou kunnen zijn op het dak een bliksemafleider te plaatsen indien de ligging van het huis gelegen is in een nogal geïsoleerde omgeving...

het is verplicht de PV modules te aarden in Belgie, dus dit is normaal als het goed geinstalleerd is geen enkel probleem. Je kan ook op de DC kant een bliksembeveilig plaatsen, maar dit is iets minder standaard te verkrijgen dan de overspanningsbeveiligingen aan AC kant.

Groeten

hier ook met dat probleem in mijn hoofd ,en al ooit een directe inslag meegemaakt
groeten stef
http://www.zonstraal.net/

Het is in België NIET verplicht panelen te aarden.

Aldus BTV.

Ik dacht dat de persoon in kwestie zei dat het ooit wel zo geweest was. Principe zou zijn, daar de metalen delen niet genaakbaar zijn dit geen zin heeft.

Mvg

JB

Bedankt voor jullie reactie, maar.... Jeroen segt dat aarding niet verplicht is,en Luk spreekt dat tegen
Wie heeft het bij het rechte einde?

Ik moet als de zonnepanelen geinstalleerd worden(oktober)
mijn installateur op zijn plichten wijzen ??

Persoonlijk denk ik dat een overspanninsbeveiliging nuttig is weet iemand wat grapje kost??

je kan je panelen proberen te beschermen tegen blikseminslag maar er is geen enkele firma op de hele wereld die je kan garanderen dat de bliksem niet op jou panelen inslaat met hun toestellen of hulpmiddeltjes.

als de bliksem er is moet hij ergens een weg vinden naar de aarde.(dit is normaal de kortste weg maar heb al paar gevallen gezien dat dit niet altijd zo is)

volgende week bezoek aan intersolar en als ik daar iets meer vind laat ik het hier weten

groetjes

Pol bedankt informeer maar bij Intersolar

Mijn zonnepanelen zijn alleszins NIET geïsoleerd en de firma Solltech heeft mij bevestigd dat dit niet noodzakelijk is (alhoewel het wel duidelijk vermeld staat in de montagehandleiding!)

Eric

Hallo iedereen,

bijgevoegd de reactie van Vlaams Elektro Innovatiecentrum vzw (www.vei.be):

In alle omstandigheden door u meegegeven in de info aangaande de modules ( modules klasse II, DC kabels dubbel geïsoleerd, omvormers met of zonder transformatoren, aarding aan de AC zijde) dienen de metalen frames geaard te worden met een beschermingsgeleider met een sectie van 2.5 mm² indien mechanisch beschermd of 4 mm² zonder mechanische bescherming.

Voor wat het AREI betreft is deze materie nog niet opgenomen maar in behandeling.

Groeten
dirk lingier schrijft:
> Met de talrijke blikseminslagen van vorige dagen stel ik mij
> de vraag of een Pv installatie wel veilig is bij onweer?
> Kan iemand met ervaring mij berichten?
> Dank U

ik heb duits artikel gevonden in tijdschrift

wil wil dit posten in mijn plaats?

groetjes

Geldt dat eigenlijk ook voor thermische panelen? Die dingen zitten ook op een metalen frame en gaan met metalen leidingen naar de pompgroep e.d.

In principe kan je inschatten of je woning meer risico loopt dan andere (hoogte, mate van alleen staan,...)

Stel dat er een bliksem zou inslaan, dan zoekt de bliksem zijn weg zo snel mogelijk naar de aarde via alle metalen delen.

Dan is het interessant (als je je wil beschermen, of als je denkt dat je een hoog risico loopt)om je PV panelen aan een bliksemafleider te koppelen.

Op deze manier zal het grootste deel via de buitenkant van je huis naar de aarde lopen. Een relatief klein deel volgt echter de weg van de metalen kabels die je huis ingaan.

Ook daar kan je maatregelen treffen, met overspanningsbeveiligingen, maar voorkomen dat er geen bliksemenergie je huis inkomt is amper mogelijk.

Geert

niemand die plaats heeft voor mijn artikel?

Zonnepanelen aarden is niet wettelijk verplicht maar het zou enorm af te raden zijn dit niet te doen. Beste oplossing is eigenlijk een 2de aarding te slaan buiten, zo hou je de bliksem buitenshuis. Sluit je panelen aan met een leiding van 1x10mm² (zelf zou ik 16mm² gebruiken, hoe breder hoe beter)
Overspanningsbeveiliging op DC is zeker aan te raden daar een omvormer al gauw 2500€ kost
Wat ook nooit vergeten mag worden door de installateur is dat hij de leidingen zo plaatst dat je geen kooi van faraday creert. Dit trekt namelijk de bliksem aan als een magneet. Velen vergeten dit!!! Dit is moeilijk uit te leggen zonder figuur maar dit moet wel ergens terug te vinden zijn op het net!

Pol: waarom moet iemand het artikel in jouw plaats posten? Heb je het online staan?

Van toepassing is norm NBN C-18-300.
Die 2de aarding moet ook verbonden worden met de aarding van het gebouw.
De plus en min leiding moet zo kort mogelijk bij elkaar geplaatst worden. Lussen zoveel mogelijk vermijden om de inductiespanning zo klein mogelijk te houden.
Dit heeft niets te maken met de kooi van Faraday en is zeker geen magneet voor bliksem.
Je kan ook afgeschermde kabel gebruiken: dit is wel een kooi van Faraday voor de kabel.

Ik heb hierboven al eens gereageerd maar toch nog één ding:
zomer 2006: tijdens een hevig onweer constateer ik een lek boven aan een plafond zodat ik op mijn dak kruip om de toestand te bekijken; op het moment dat ik mijn zonnepanelen aanraak, krijg ik een elektrische stroomstoot (gelukkig was het toen nog zwaar betrokken). Later bleek dat één van de panelen verbrand was en dat op die manier mijn ganse productie sterk achteruitging. Indien mijn panelen geaard geweest waren, had ik geen stroomstoot gekregen en was mijn differentieelschakelaar wellicht bij de eerste foutstroom reeds afgesprongen zodat ik het defect veel vroeger had moeten gaan opsporen.
Aarden die boel dus!

mvg

Eric

"TIJDENS een hevig onweer kruip ik op mijn dak..."???

Jij bent ofwel een kamikaze, ofwel heb je suïcidale trekjes! Het zou nog mogen STROMEN door een lek in mijn plafond, geen haar op mijn hoofd die zou durven denken aan het tijdens dat onweer op mijn dak kruipen in die omstandigheden!

@ eric:

Een aarding zal niet helpen tegen een stroomstoot van uw PV paneel zelf. De panelen leveren gelijkstroom, en staan los van het net. Er kan geen verliesstroom optreden en uw differentieel zal op deze stroom ook niet reageren.

Het is moeilijk uit te leggen als je niet echt thuis bent in deze materie. Elektriciteit loopt altijd terug naar zijn bron en dat is daarom niet altijd de aarde.

Een gewone verliesstroom is een stroom die terugloopt naar het sterpunt van het net in de hoogspanningskabine in de buurt. Dit gaat ofwel via de aarding ofwel via iets anders die de verbinding maakt met de aarde (mens, water...). Via de aarde loopt de stroom dan terug naar de transfo i.p.v. de normale nulgeleidder van het net. Het gewone stroomnet is een TT-net, dit wil zeggen dat de nulgeleider verbonden is met de aarde in de hoogspanningscabine. De verliesstroomschakelaar speurt naar een verschil tussen de binnenkomende stroom en de uitgaande stroom van het net. Indien een verlies gevonden schakelt deze af, want er ontbreekt een stuk stroom die langs een andere manier terug naar de cabine loopt.

Stroom loopt altijd terug naar zijn oorspronkelijke bron.

Vermits uw panelen de bron zijn zal de stroom ook niet terug lopen naar de de hoogspanningscabine in de buurt maar naar de panelen zelf. Die stroom zal dus ook niet passeren langs de verliesstroomschakelaar in uw zekeringkast.

De aarding is hier dus van geen belang en de verliesstroomschakelaar kan dit ook niet detecteren omdat dit een stroombron is los van het net (vergelijk het met een batterij).

Als je u wil beveiligen tegen schokken van uw PV panelen zelf moet er op de DC inrichting van uw panelen een isolatiebewaking staan. Gewone verliesstroomschakelaars werken enkel op AC.

Uw panelen aarden heeft wel zin om de bliksem af te leiden naar de grond, of om in het geval er toch 230V zou op komen van het gewone net, dit ook af te leiden naar de grond.

bedankt Bertvdg, dat ziet er mij een fatsoenlijke
en wetenschappelijke uitleg uit.
Dus aarden kan gebeuren bij de installatie
Het is zo dat vanaf de panelen boven op het dak een kabel naar benden loopt, langs de buitenkant van de muur naar beneden en daar naar binnen wordt gebracht naar de elec.kast
dat is in het kort mijn uitleg

alvast bedankt iedereen voor de reactie

PV-panelen bj ons uitdrukkelijk aangegeven aan brandverzekering

Stefan

@ dirk:

Aarden mag zeker. T'is te zeggen, alle metalen delen van de installatie. De kaders, alu regelwerk waar alles op staat...

De elektische delen van de laagspanning mogen niet geaard worden. Dat is hetzelfde met laagspanning van spotjes ofzo...

Het AREI schrijft trouwens voor dat alle genaakbare metalen delen van een woning moeten geaard worden aan de hand van een equipotentiale verbinding of een bijkomende equipotentiale verbinding. Dat kan uw waterleiding, gas, CV, badkuip...zijn maar ook een metalen trap of carport...De contructie van de PV panelen zou je hier ook onder kunnen plaatsen.

Aarden dus, en gezien het op het dak ligt zou ik 16mm² nemen wegens de kans op blikseminslag.

plaatsen artikel:

ik heb geen plaats op het net op artikel op te zetten

tevens ook documentatie van intersolar over dit probleem

Hallo iedereen,

aarden is nodig ivm de bovenstaande gevallen, maar ook met modules zoals SunPower deze hebben namelijk backcontacts en kunnen een contactspanning opwekken en vervolgens minder opwekken...
De SunPower modules moeten geaard worden aan de positieve kant en aan het kader om deze spanningen te laten wegvloeien en dit in combinatie met een transformator omvormer.
Doch dit terzijde...

Groeten

Al of niet aarden is echt wel een interessante en noodzakelijke discussie.

Overwegingen:
De gelijkstroomkant is in bijna alle gevallen dubbel geisoleerd. Dit geldt zowel voor de modules als voor de kabels: aarden lijkt dus niet echt noodzakelijk.

De metalen delen zijn meestal niet genaakbaar: aarden lijkt ook daarom niet echt noodzakelijk.

Aarden van de montageprofielen en de modulekaders doet het PV-systeem op het dak een beetje als bliksemafleider fungeren. Ook dat spreekt tegen aarden (tenzij je dan tevens het systeem sterk beveiligd tegen overspanningen en inslag kan laten afvloeien naar aarde via een zeer degelijke kabelsectie en zeer lage aardingsweerstand).

Er is ook bij de keuringsorganismes geen eenduidig standpunt daaromtrent. Ik ben installateur en persoonlijk ben ik toch nog steeds geneigd om het PV systeem te aarden en wel met een stevige kabelsectie maar ik doe het bewust niet. Wel verbind ik steeds alle metalen delen op het dak met een aardingkabel en tevens trek ik een aardingsgeleider met een stevige sectie door tot aan de omvormers. De aardingskabel die naar de omvormers loop blijft echter langs beide zijden onaangesloten. Als men het er dan toch ooit over eens geraakt en er zou blijken dat het beter of veiliger is om alsnog te aarden dan is het slechts een half uurtje werk om retroaktief reeds geplaatste systemen volledig te aarden.

Michel

12 juli j.l. sloeg de bliksem in de onbeveiligde schoorsteen van ons woongebouw (oude fabriek in Amsterdam) De schoorsteen barstte uit elkaar, helaas.
Er staan 36 zonnepanelen op het dak op ejkele meters van de schoorsteen die nu niet meer werken. De omvormer Sunnyboy 3000 is in ieder geval defect. Er is zichtbaar een halfgeleider uit elkaar gesprongen. Hoe groot is de kans dat alle zonnepanelen eveneens defect zijn? Ze leveren zo te meten geen stroom meer dan alleen een uiterst laag voltage (0,055 Volt voor 6 panelen)

Met vriendelijke groet,
Hans de Jonge

12 juli j.l. sloeg de bliksem in de onbeveiligde schoorsteen van ons woongebouw (oude fabriek in Amsterdam) De schoorsteen barstte uit elkaar, helaas.
Er staan 36 zonnepanelen op het dak op ejkele meters van de schoorsteen die nu niet meer werken. De omvormer Sunnyboy 3000 is in ieder geval defect. Er is zichtbaar een halfgeleider uit elkaar gesprongen. Hoe groot is de kans dat alle zonnepanelen eveneens defect zijn? Ze leveren zo te meten geen stroom meer dan alleen een uiterst laag voltage (0,055 Volt voor 6 panelen)

Met vriendelijke groet,
Hans de Jonge

Wij aarden in geen geval, dit om de bliksem niet aan te trekken.

Zonnepanelen zijn ook geen direct genaakbare delen volgens ons, en mochten ze genaakbaar zijn, dan zijn ze in de meeste gevallen nog gescheiden van het net door de omvormer.

Niemand van jullie heeft ooit een rechtstreekse blikseminslag gezien op een elektrische installatie. Ik ook niet, maar ben wel beroepshalve geconfronteerd met de gevolgen. Of je panelen geaard zijn of niet, maakt niet uit. Je gaat stukken paneel in de tuin vinden en de aansluitkabel, met of zonder aarde ga je vinden in de ruimte waar hij passeert onder vorm van gesmolten brokken koper. Als je de panelen niet aard om de bliksem niet aan te trekken maakt dat geen verschil. De doorslagspanning tussen primair en secundair in de inverter is onmetelijk klein in verhouding met de spanning van de bliksem. Geen verschil dus.
Voor je veiligheid aarden heeft niet veel zin. Als je een punt ver weg van de aarding van je panelen aanraakt ga je een flinke prik krijgen, die zelfs gevaarlijker is dan het net, omdat het gelijkstroom is.
Ik denk dat het beter is niet te aarden.

Ik heb een bliksemafleidingssysteem op mijn woning, prijs +/- € 4500 en een overspanningsbeveiliging prijs =/- € 450 op de gehele installatie van 3 x 400 volt + Neuter + Terre (aarding), verder nog een overspanningsbeveiliging prijs +/- € 45 op de telefoonkabel van Belgacom en een overspanningsbeveiliging op de TV-distributiekabel van P.B.E. prijs +/- € 65. Ik overweeg nu de plaatsing van 33 zonnepanelen van 230 Wp. Diverse kandidaat leveranciers voor die zonnepanelen waren zéér blij met de bliksembeveiliging.

Sorry, ik ben blijkbaar een nul vergeten. het bliksemafleider - systeem kostte +/- € 4500 in 2006

Bovenop de punt van mijn huis, staande op de ruimte langs een vaart heb ik een koperen afgedopte 12mm pijp geplaatst.
Die pijp heb ik met standaard? ca 5 mm dik aarddraad verbonden met een metalen staaf die ik diep in de grond heb geslagen.
n.b. We zitten hier op een nogal gewilde plek voor bliksem inslag, in 18 jaar al zeker 5 bomen gesplitst.
De werking van de installatie is effectief gebleken, na een klap, gevolgt op de hoorbare voorontladig( ruisend geknetter) was alleen een zekering in de tv stuk.

Nu heb ik aan beide kanten van het huis in hoge bomen een lange pijp bevestigd die via een aarddraad in de sloot/aarde worden afgeleid.
De pijp steekt slechts tot in de top van de boom.
Dit is zeker in de zomer niet zichtbaar maar heeft een zuigende werking op eventuele bliksem tot gevolg, die gecontroleerd onschadelijk wordt gemaakt.
Het vergroot op deze wijze ook de veiligheid in de tuin tijdens onweer.

Gezien de hoogte van e.e.a. is het nu zo dat de bomen de klappen mogen afleiden en de afleider op het dak de extra beveiliging is, simpel en effectief.