Solar total

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik kreeg volgende mail van ST

De configuratie is totaal anders dan bij de orderbevestiging.

Wat is jullie mening hierover ? Doen of niet ?????

Wij meldde u vandaag dat uw panelen van 175 Wp jammergenoeg buiten onze wil om niet leverbaar zijn, wij kunnen u een alternatief bieden, zijnde:

Trina 210

Aangezien wij Klant tevredenheid zeer hoog in het vaandel dragen, hebben wij voor u een oplossing gezocht.

Wij leveren u 16 Modules met elk 210 Wp, dit zijnde 35 Wp per paneel meer.

Dit geeft een totaal van 3360 Wp. Dit is 140 Wp minder dan u oorspronkelijk besteld hebt. Dit maakt dat dit in mindering gebracht zal worden op uw totaalbedrag.

Dit is zoals u kan zien op de montagetekening in de bijlage, het maximum aantal modules dat we op uw dak kunnen leggen.

Wij kunnen 16 modules op 1 Diehl Ako omvormer aansluiten. Echter, vermits u schaduw heeft op uw dak kunnen we beter werken met 2 omvormers. Dit kunnen we dan enkel aansluiten op een SMA (Sunny Boy) omvormer. Deze omvormers hebben echter maar een garantie van 5jaar. Dit kunnen we opvangen door u de zorgeloze werkingsgarantie aan te bieden. Deze garantie zou u 65 euro per jaar kosten, en dit kan tot 20 jaar. Meer informatie over deze zorgeloze werkingsgarantie kan u terug vinden in de bijlage.

Wij zien de toekomst graag tegemoet met u als tevreden ambassadeur van Solar Total.

Reacties

Ik heb ook zoiets meegemaakt met ST.(zijn 3x thuis geweest)
Konden uiteindelijk niet leveren wat ik wou.
Zocht en vond ondertussen iemand anders...

Groeten,
Fille

Beste,

we hebben inderdaad ook door ST een ander voorstel gekregen juist voor het plaatsen, we hebben dat dan aanvaard, en we zijn heel tevreden. Het merk van zonnepanelen is echter niet veranderd, gewoon een ander Wp, en dus een (in ons geval, na akkoord) een hogere opbrengst.
Wat betreft die omvormer. Tja, ik heb een boon voor Diehl Ako (gevoelsmatig, kan niet direct een verklaring geven, behalve dan het aspect van de correcte garantie van 20 jaar. Wat zeker goed is dat er (nu) gekozen wordt voor 2 omvormers, want indien inderdaad een stuk van je panelen beschaduwd word, dan is dat funest voor je GEHELE opbrengst, dus ook voor de panelen die in de volle zon zitten.
Dus opsplitsen, goed idee. Wat betreft die garantieuitbreiding. Dat voelt niet zo goed aan bij mij...

Ik ben en blijf wel een tevreden ambassadeur, maar dat Sunny Boy vind ik toch maar raar. Kijk eens op

http://www.matrixps.org.uk/UK/photovoltaics/solar.inverters/platinum/platinum.html

of er geen invertor tussenstaat waar je er dan 2 kan van nemen
franky

Dacht dat SMA 10 jaar garantie gaf voor zijn omvormers.

SMA geeft standaard 5 jaar garantie, met een optionele (lees: bij te betalen) mogelijkheid tot uitbreiding tot 10 jaar.
Maar mits een beetje negociëren met een leverancier moet die optie vlot gratis te lichten vallen. Wij kunnen ervan meespreken...

Mijn bevindingen over Solar Total,
is dat ze heel veel realisaties maken met zonnepanelen.Het duurde ook lang eer een vertegenwoordiger kon langskomen.Hun installlaties zijn ook maanden op voorhand gepland.
De markt van zonnepanelen is nogal fluctuerend.Leveranciers kunnen niet volgen met leveringen.Daarom kan Solar Total niet altijd leveren wat er gevraagd wordt,maar ze bieden steeds een degelijk evenwaardig alternatief.
Hun plaatsers zijn heel professioneelen werken hard.(Meestal zijn het Nederlanders die van Rotterdam komen en vertrekken daar al om 4 uur 's morgens.)
.De engeneering is van hoog niveau.Voor de plaatsers beginnen komt er nog een onafhankelijke ingenieur langs die echt de beste manier van plaatsen bepaalt.
Het is echt een solide firma met een lange ervaring die europees verspreid is.
Enig minpunt is opvolging nadien van de papieren die nogal lang en traag verloopt.(waarschijndelijk te wijten aan hun overweldigend succes)
Ik vind de Platinum omvormers die ze gebruiken de beste die er zijn. Er is geen andere Firma die 20jaar garantie aanbiedt...

Keysaler, die 20 jaar garantie heeft ook te maken met het feit dat de Platinum omvormer een mechanische omvormer is en de SMA een elektronische omvormer.

Roel,

De platinum is een elektronische omvormer,en is heel robuust.Er zijn heel grote koelplaten in aluminium over de hele achterkant ,die zorgen voor een schouweffect waardoor de koeling heel doeltreffend is.
Op vollast na enkele uren heb ik eens mijn hand er tegen gezet en die was bovenaan amper lauw.
Daardoor zien de elektronische komponenten veel minder af en gaan ze veel langer mee.
Diehl, de fabricant van deze omvormer geeft ook per omvormer een getekend attest met het serienummer van die omvormer af met zwart op wit 20jaar er op. Dus zelfs als Solar Total niet meer zou bestaan ,dan heb je nog de garantie van 20jaar van de fabriek uit.
Geen enkele andere leverancier van omvormers geeft 20jaar!
Bij die sunny boys kan je 5jaar extra krijgen als je ervoor bijbetaalt.Maar dan zit je nog maar aan 10jaar.
Dus als je echt 20jaar gesrust wil zijn dan zou ik niet twijfelen.

We hebben sinds april een installatie van Solar Total. Paneel-type is ook helemaal op het einde veranderd. Maar perfecte installatie / geen klagen over.
De discussie over de omvormers is echter iets anders : ik heb nu ook een Platinum-omvormer maar als je de duitse forums naleest, dan worden deze omvormers niet echt aangeraden. Sunny Boy is OK volgens deze forums. Vraag me niet waarom of wat het verschil is.
Geven de Sunny Boys betere rendementen ? Slaan ze sneller aan ? Geen idee / ik ken niets electriciteit & elektronika.
Platinum-omvormers zijn in elk geval veel duurder dan Sunny Boy-omvormers.
Het koelingssysteem via vinnen van Platinum zou inderdaad de levensduur verlengen.

Ik heb met mijn 3600 Wp installatie vandaag 5 kWh gehaald & gisteren 15 Wp. Vorige week vrijdag & zaterdag maar 1-2 kWh (het was slecht weer natuurlijk). Zou dit hoger geweest zijn met een andere omvormer ? Geen idee.

Wilen jullie eens stoppen met jullie goednieuwsshow over Solar Total.

ST deugd gewoon niet, het is een bedrijf fie door de verzadiging in Zuidnederland en limburg nu over heel Belgie probeert te verkopen. Ze leveren nooit wat ze eerst vooropstellen, hun vertegenwoordiger beschikken niet over de basiskennis.

Ik heb vertegenwoordiger die hier is geweest schaakmat gezet omdat hij verkeerde dingen vertelde ivm de invloed van de temperatuur en het rendement van de panelen.

Ik heb nooit een offerte gekregen.

Dit bewijst genoeg hoe ST werkt, bij goedingelichte mensen geraken ze niet binnen.

mvg Christof

Christof,
Ik heb ginder mijn zonnepanelen gekocht en heb die mensen zien werken op het dak,ze werken heel professioneel.Niets aan te merken.
Kwa prijs zijn ze ook de beste,je mag rondkijken,voor de prijs/kwaliteit vind je geen betere momenteel.
Ze kunnen de vraag nauwelijks bijhouden,wat bewijst dat ze momenteel het meest gevraagd worden.
In Nederland hebben ze de vorige jaren de subsiedies op pv-installaties gestopt,waardoor ze nu veel werk hebben op de Belgische markt.
Ik zeg niet dat andere leveranciers niet goed zijn,maar ze zijn meestal duurder.
Ik vond Ikaros heel professioneel.

Ze zijn heel zeker niet de goedkoopste, ik zou zelfs zeggen duurder dan de gemiddelde prijzen, en prijs kwaliteit zijn ze het slechts aangezien ze nie op voorhand kunnen zeggen wat ze gaan leggen,

deze firma is zeker te mijden

Ook ik heb erg mijn twijfels over Solar Total.
Gelukkig heb ik mijn panelen ergens anders gekocht, maar een kennis van me heeft wel nare ervaringen:
1. Prijs veel te hoog. Lag op ongeveer €5,4/KWp
2. Levering enkele maanden nadat was afgesproken
3. Ergste van al is de installatie die ze gelegd hadden. De panelen zouden verdeeld worden over 2 verschillende daken (omdat dit niet anders mogelijk was): eerste dak perfect zuid-geöriënteerd, de andere naar het oosten. Na een paar dagen contacteert mijn kennis me en zegt dat zijn installatie wel erg weinig opbrengt. Wat blijkt: beide strings parrallel geschakeleld op eenzelfde omvormer!!! Gelukkig was de laatste schijf nog niet betaald en is na aandringen die installatie omgebouwd naar 2 aparte omvormers. De uitleg van Solar Total: tja, wij leren ook nog elke dag bij!!
Van een professionele firma gesproken???

Als solartotal niet deugt, bij wie moeten we dan terecht ?

Tot op heden nog geen klagen over Solar Total.

Offerte onmiddelijk gehad, bouwaanvraag was al weg alvorens we het voorschot moesten betalen (wegens verhuis van diverse diensten bij Solar Total)

Ik heb me zelf via allerlei wegen geïnformeerd op het net.
Een verkoper wil enkel maar verkopen, dus die vertrouw ik voor geen haar...

Bij Solartotal hebben ze soms leveringsproblemen , en stellen ze soms een vergelijkbaar alternatief voor. Ben je hier niet content mee, dan vraag je gewoon een beter alternatief.
Ik denk dat andere bedrijven hier ook wel soms mee kampen. Groeipijnen van de markt hé.

Tot op heden heb ikzelf nog geen negatieve dingen meegemaakt. SolarTotal is al een groter bedrijf met hoogstwaarschijnlijk diverse verkopers op pad, en na enkele honderden installaties kan je moeilijk nog van een klein bedrijf spreken. Als er dan enkele verkopers tussen zitten die enkel hun comissie bij verkoop willen opstrijken en verder hun administratie laten liggen, kan er wel eens wat mislopen. Ik wacht ook af wat er verder gebeurt, en denk dat het raadzaam is om zelf af en toe eens te horen hoe ver het met 't dossier staat. Bij mij was het nu aan de gemeente voor de bouwaanvraag (termijn zit er nu op), dus zal ik ook daar eens horen hoe het nu verder gaat...
Betreft de alternatieve panelen die ze soms leveren : als de leverancier niet kan volgen, mogen ze van mij gerust een waardig alternatief voorstellen. Ben ik hier niet content mee, zal ik het zeggen, en mogen ze me oftewel een korting geven oftewel een beter alternatief voorstellen.... Sommigen staren zich misschien blind op een merknaam , en zo zit de commercie natuurlijk in elkaar, maar met een beetje rondkijken op het net op betrouwbare sites kan je zelf wel evalueren of het alternatief ok is of niet... Als de vraag het aanbod overstijgt, zoals momenteel wel meer het geval is, is het nu eenmaal zo... Iedereen wil alles sito presto, wat tot tekorten op de markt leid... Als je een huis bouwt moet je ook soms weken of maanden wachten op bepaalde stenen, dakpannen,vloer,... waarom zou dei vlieger niet mogen opgaan voor zonnepanelen...? Omdat er geld mee te verdienen valt??? Hoer rapper het er ligt hoe sneller de premies toekomen....

Nogmaals : bij mij kan het ook nog altijd mislopen, maar tot op heden , alles correct, en zelfs sneller dan verwacht... (bouwaanvraag was al weg voor ik de voorschotfactuur gekregen had)

Wim,

ik ben het volledig met je eens.

Tegenwoordig is het zo dat de consumenten overal prijs vragen,en er lang over doen om te beslissen bij wie ze wat zullen kopen.Maar eenmaal hun keuze gemaakt ze geen geduld meer hebben.

Sommige leveranciers moeten al een jaar op voorhand bij de fabricant van zonnepanelen reeds melden hoeveel panelen ze het jaar nadien gaan verkopen.
En als de vraag onverwachts hoger is dan hebben ze leverproblemen.
Maar ze bieden steeds een volwaardig alternatief ingeval ze een stockbreuk hebben.

Johan,
het is waar...

Eis dat ze het gevraagde leveren,al duurt het dan enkele maanden langer of bepaal een deadline in de bestelbon,of annuleer je aankoop dan.

wat betreft 170 of 200w panelen,je betaalt toch per wp.Enkel het aantal panelen en de oppervlakte verandert.

Gisteren zijn ze thuis mijn installatie komen plaatsen, alles volgens afspraak. Vorige week 20 x 210W-panelen voorgesteld met 2 omvormers i.p.v. de vooropgesteld 24 x 175 met één omvormer. Komt dus op hetzelfde neer van 4200W piek.(ook zelfde prijs) Hebben op mijn vraag 22 panelen geplaatst zodat ik nu 4620WP heb laten plaatsen.(natuurlijk extra prijs, maar aan vooropgestelde Wpiekprijs) Alles verliep zonder problemen en over de installatie door een Duitse Firma uit Frankfurt heb ik helemaal niet te klagen. Perfect afgewerkt, gepoetst en zelfs alle rommel meegenomen, zelfs de kapotte pannen. Een pluimpje dus voor ST (tot nog toe)Mannen hebben goed doorgewerkt met 3personen van 9-18u30. Er is dus wel wat werk aan zoiets plaatsen!

Heeft iemand ervaring met de extra verzekering (zorgeloze werkingsgarantie) die solar total nu aanbied? Twijfel of ik die nog erbij zal nemen.

Indien solartotal van product verandert, dan is het aan de eindklant om goed uit de doppen te kijken welke specificaties de panelen hebben !

Toleranties, werkingstemperatuur, garantie, ....
als ze u panelen leveren van 210 Wp met -5/+3 tolerantie, dan kun je even goed alle panelen hebben van 200Wp. Dat betekent dat de omvormer minder zal renderen ook.

Je kan ook meer hebben, maar ik heb het nog niet zoveel geweten dat het meer is. Onze 180Wp schuco panelen zijn -0/+5 en meestal zitten ze rond de 180, 181, 182. 189 heb ik er nog geen ontvangen jammergenoeg.

Ik ben momenteel ook aan het overwegen een installatie te laten plaatsen door Solartotal (6600 Wp). Qua prijs zijn ze alleszins de beste. 3 bekenden hebben ondertussen met hen geplaatst en zijn daar zeer tevreden over. Eéntje heeft op het laatste nippertje ook andere panelen aangeboden gekregen, maar gelijkwaardig. Momenteel worstel ik nog met de (sinds enige tijd aangeboden)Zorgeloze Werkings Garantie. Deze garandeert o.m. herstelling van alle defecten binnen de 7 dagen (zelfs diagnose binnen 48 uur) en dit gedurende 20 Jaar. Indien niet hersteld binnen 7 dagen betalen ze het verlies aan groene stroom certificaten terug. En dit voor een schappelijke prijs (in mijn geval €112,- per jaar) Dit lijkt dus een schitterend aanbod.
Maar als ik deze polis goed lees dan zie ik dat deze garantie niet geldt in geval van overmacht. Een van de mogelijke oorzaken van overmacht is het niet meer aanwezig zijn van vervangonderdelen op de vrije markt. Nu vrees ik dat er binnen 5 tot 10 jaar voor geen enkele van de vandaag geïnstalleerde omvormer nog onderdelen zijn te vinden. M.a.w. op dat ogenblik hoeft SolarTotal dus niets meer te doen. En zit er als klant niets anders op dan een nieuwe omvormer te kopen. En is deze extra garantie dus waardeloos. Ik heb deze bedenking (samen met nog enkele andere vragen) gemeld aan Solartotal en kreeg het volgende antwoord: "Wij gaan dit steeds naar alle redelijkheid en bilijkheid oplossen". Dit garandeert mij uiteraard niets en het resultaat zal zijn dat ik zelf voor de kosten van een nieuwe omvormer of andere komponent zal mogen opdraaien.
Nu moet ik ook wel stellen dat het voorheen mogelijk was een 20 jaar fabrieksgarantie te krijgen voor de Diehl omvormer (zoals op dit forum al vermeld) maar deze dekt uiteraard ook alleen fabrieksfouten en geen slijtageverschijnselen (en het is uiteindelijk de slijtage van componenten die er na 10 jaar voor zorgt dat de omvormers defect gaan). Dus ook waardeloos m.i.
Zijn er nog mensen die deze bedenking hebben en eventueel garantieformules ontdekt hebben bij andere installateurs die wel gedurende 20 jaar ondersteuning geven en desnoods de omvormer vernieuwen als hij defect is?
Peter schrijft:
> Ik kreeg volgende mail van ST
>
> De configuratie is totaal anders dan bij de orderbevestiging.
>
> Wat is jullie mening hierover ? Doen of niet ?????
>
>
> Wij meldde u vandaag dat uw panelen van 175 Wp jammergenoeg buiten onze wil om niet leverbaar zijn, wij kunnen u een alternatief bieden, zijnde:
>
> Trina 210
>
>
>
> Aangezien wij Klant tevredenheid zeer hoog in het vaandel dragen, hebben wij voor u een oplossing gezocht.
>
>
>
> Wij leveren u 16 Modules met elk 210 Wp, dit zijnde 35 Wp per paneel meer.
>
> Dit geeft een totaal van 3360 Wp. Dit is 140 Wp minder dan u oorspronkelijk besteld hebt. Dit maakt dat dit in mindering gebracht zal worden op uw totaalbedrag.
>
>
>
> Dit is zoals u kan zien op de montagetekening in de bijlage, het maximum aantal modules dat we op uw dak kunnen leggen.
>
>
>
> Wij kunnen 16 modules op 1 Diehl Ako omvormer aansluiten. Echter, vermits u schaduw heeft op uw dak kunnen we beter werken met 2 omvormers. Dit kunnen we dan enkel aansluiten op een SMA (Sunny Boy) omvormer. Deze omvormers hebben echter maar een garantie van 5jaar. Dit kunnen we opvangen door u de zorgeloze werkingsgarantie aan te bieden. Deze garantie zou u 65 euro per jaar kosten, en dit kan tot 20 jaar. Meer informatie over deze zorgeloze werkingsgarantie kan u terug vinden in de bijlage.
>
>
> Wij zien de toekomst graag tegemoet met u als tevreden ambassadeur van Solar Total.

Peter schrijft:
> Ik kreeg volgende mail van ST
>
> De configuratie is totaal anders dan bij de orderbevestiging.
>
> Wat is jullie mening hierover ? Doen of niet ?????
>
>
> Wij meldde u vandaag dat uw panelen van 175 Wp jammergenoeg buiten onze wil om niet leverbaar zijn, wij kunnen u een alternatief bieden, zijnde:
>
> Trina 210
>
>
>
> Aangezien wij Klant tevredenheid zeer hoog in het vaandel dragen, hebben wij voor u een oplossing gezocht.
>
>
>
> Wij leveren u 16 Modules met elk 210 Wp, dit zijnde 35 Wp per paneel meer.
>
> Dit geeft een totaal van 3360 Wp. Dit is 140 Wp minder dan u oorspronkelijk besteld hebt. Dit maakt dat dit in mindering gebracht zal worden op uw totaalbedrag.
>
>
>
> Dit is zoals u kan zien op de montagetekening in de bijlage, het maximum aantal modules dat we op uw dak kunnen leggen.
>
>
>
> Wij kunnen 16 modules op 1 Diehl Ako omvormer aansluiten. Echter, vermits u schaduw heeft op uw dak kunnen we beter werken met 2 omvormers. Dit kunnen we dan enkel aansluiten op een SMA (Sunny Boy) omvormer. Deze omvormers hebben echter maar een garantie van 5jaar. Dit kunnen we opvangen door u de zorgeloze werkingsgarantie aan te bieden. Deze garantie zou u 65 euro per jaar kosten, en dit kan tot 20 jaar. Meer informatie over deze zorgeloze werkingsgarantie kan u terug vinden in de bijlage.
>
>
> Wij zien de toekomst graag tegemoet met u als tevreden ambassadeur van Solar Total.

Vandaag mijn installatie van 4200Wp besteld bij Ineltra. 22 panelen Suntech (190Wp/poly) en Sunnyboy 4000TL. ST had me ook een offerte gemaakt. Beide offertes waren zeer gelijklopend. Prijs bijna dezelfde (Ineltra € 0.02/Wp goedkoper), zelfde kwaliteit van materialen (Suntech/SMA) en zelfde service.

Ik heb uiteindelijk toch gekozen voor Ineltra omdat ze volgens mij meer technische achtergrond hebben. Ze vallen onder een industriële groep, waardoor ze meer technisch knwo-how inhuis hebben. Ze doen ook alles zelf (inkoop/verkoop/plaatsing/service). Na 10 of 20 jaar heb je dan (misschien) meer kans nog iemand terug te vinden die je kan verder helpen met je garantie/problemen. 3 jaar geleden heb ik ook reeds mijn zonneboiler gekocht bij hen en daar ben ik zeer tevreden over.

ST werkt volgens mij met zelfstandige verkopers en zelfstandige plaatsers. Dus ST zelf in maar een commercieël verkoopsbedrijf. Na 10 of 20 jaar zullen de verkopers weg zijn en de plaatsers misschien andere. Dan is het maar de vraag, met wie je contact gaat opnemen...

Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Iedereen moet zijn eigen rekening maken. Over 20jaar spreken we nog eens en dan weten we waar we staan

Plaasting van mijn PV installatie is voorzien tegen het einde van het jaar. Laat de zon en de panelen maar komen !!!

Greetz,

Solar-Boy

De Platinum omvormers van Diehl zijn kwa betrouwbaarheid momenteel denk ik bij de beste die te verkrijgen zijn op de markt.
Op hun meegeleverd garantiebewijs staat zelfs 20jaar + 6maanden opgeschreven.
Ze zijn zelfs zo fier te vermelden dat ze door hun knowhow er van overtuigd zijn dat hun toestellen zelfs veel langer zouden meegaan dan 20j.
Ik veronderstel dat als een firma 20j garantie geeft,dat die toestellen dan veel langer meegaan?
Zie maar bij auto's,geven ze bij kia geen 7jaar garantie nu?
Die auto's zijn dan niet versleten...

wij hebben sinds 12/10/07 een installatie op ons dak van SolarTotal 30Xsuntech 170. deze panelen hebben tot op heden 4000kw/h opgeleverd. wat men bij ST belooft wordt ook uitgevoerd. geen enkele leverancier kan u maanden opvoorhand met absolute zekerheid melden welke panelen er uiteindelijk geplaatst gaan worden tenzij het een zeer klein bedrijf is of ze je laten wachten tot ze de panelen terug geleverd hebben gekregen.
bij ST worden de installaties meestal binnen de 5 maanden geplaatst, bij anderen moet je soms meer dan een jaar wachten.

Geen enkele leverancier???

Wel, Belpower (een onderdeel van de beursgenoteerde Reibel groep) beloofde, leverde EN plaatste ons Duitse Solarwatt 230 Wp panelen binnen de 6 (ZES) weken!

Voilà!

Help!!!
Zelf heb ik ook een bestelling lopen bij Solar Total. En ja, ik ben ook benaderd door Solar Total met andere paneelvoorstellen. Ik weiger pertinent een ander paneelvoorstel omdat zij niet kunnen aantonen dat dit paneeltype 'kwalitatief vergelijkbaar is' met het paneeltype beschreven in de offerte. Ondertussen zijn sinds de bestelling 6 maanden verlopen en wacht ik nog steeds ... op plaatsing. Maar ook mijn geduld raakt stilaan op.
Wanneer ik de getuigenissen hier lees, vraag ik mij af of Solar Total verkoopstechnieken en algemene voorwaarden hanteert die een wettelijke basis hebben. Al iemand contact gehad met de economische inspectie omtrent deze praktijken?
Persoonlijk heb ik het vermoeden dat Solar Total panelen in batch aankoopt (eerst de STP 175 - 180 en nu de Trina 210 - 220 panelen) en deze ongeacht de inhoud van de bestelling aan de diverse klanten probeert op te dringen. Voor de klanten die reeds toestemden kan ik alleen maar hopen dat de panelen beschikken over de juiste certifiëring en dat de 'marges' qua vermogenstolerantie gerespecteerd zijn. Deze parameters zijn door de consument moeilijk te controleren op juistheid.
De consument is veelal leek in de materie en naief in zijn besluitvorming.

LU

Inderdaad, Ikaros heeft mij ook de ALEO panelen geleverd die ze beloofd hadden op de geplande datum ...

Bij mij hebben ze ook de trina's voorgesteld. Ik heb hier geen problemen mee, de specs zijn zowat gelijk. En als je stelt dat de trina's mogelijk niet voldoen aan de specificaties kan je dat net zo goed zeggen over de suntechs, alleen hadden ze die eerst voorgesteld...

Natuurlijk wel lulig dat ze nog steeds met die suntechs afkomen als ze die maar sporadisch kunnen leveren... Heeft misschien iets te maken met contracten met de leverancier, en zijn ze verplicht deze als hoofdmerk aan te bieden...

Ik lees her en der toch positieve commentaren over de trina's dus, en ze zitten 'al' 10 jaar in de solar business...(de panelen presteren soms zelfs beter dan de specs...)

Als je dan prijs gaat vergelijken tussen Suntech en Trina moet je goed gaan zoeken om iets zinnigs te vinden, uiteindelijk draait het allemaal rond dezelfde logica en prijs : prijs x voor y Wp, enkele % meer of minder voor merk a of b... Wil je uiteindelijk de suntechs dan moet je wachten (zoals je kan zien op diverse sites zijn ze momenteel nergens te krijgen, of worden ze misschien niet meer gemaakt...)

Nog een bedenking :
Mijn ervaring uit een vroeger leven met pc's was dat alle computerprocessoren uit 1 productielijn kwamen.
Dan gaan ze die dingen nameten en testen, hebben ze een goede dag of verbeterde productielijn, dan worden er enkel maar snelle geproduceerd, op een barslechte dag worden er dan tragere geproduceerd. Hebben ze er tragere nodig en produceren ze allen maar snelle, dan had je geluk en kon je makkelijk overclocken. Ik denk dat die vlieger ook een beetje opgaat met de zonnepanelen... (zie soms meer ,opbrengst dan de maximum opbrengst van de specificaties...)
Vandaar misschien ook de marktschaarste van de STP 175 Suntech als de fabrikant enkel maar 210 kan produceren, wegens meer geoptimaliseerd procedé, dan verkoop je liever die laatste... (of zelfs nog meer 220, 230,...)

ST: zelfde ervaringen - vertegenwoordigers zijn verkopers en kennen er eigenlijk niks van. Hij kende tijdens bezoek noch het merk van panelen noch merk van omvormer. Enkel maar blablabla en verkoopspraatjes over geld sparen.

Omvormer Diehl: 20 jaar productgarantie maar GEEN productIEgarantie ! 't kan na 15 jaar nog wel werken maar hoeveel bedraagt dan het rendementsverlies??

ST beloofde 80% productiegarantie maar ja dat is wel heel makkelijk als je in België makkelijk 90% of meer kan halen op 't zuiden.

Heb elders 10 jaar kosteloze omvormergarantie op SMA gekregen, 10 jaar fysieke systeemgarantie (5 jaar op electrische bekabeling) + garantie dat binnen de 3 werkdagen een defecte omvormer wordt omgewisseld zonder bijbetalen !

Vrienden,
Ik werk niet bij Solar Total, en heb er ook geen belang bij deze firma te promoten.
In juli is er bij mij een verkoper van ST over de vloer geweest. Hij kwam een beetje onzeker over, nadat ik al 4 andere firma's had ontvangen.
Wegens omstandigheden, was ik verplicht panelen te nemen van 80 x 160 cm., en wilde ik zoveel mogelijk vermogen op mijn kleine dak, en besliste ik Sanyo panelen te nemen. Hierdoor vielen er al veel andere leveranciers af, wegens het niet kunnen leveren van dergelijke panelen.
Tenslotte besliste ik in augustus de bestelbon te ondertekenen, wegens een prijsverschil van 15% t.o.v. een andere firma.
De dag nadat ik die bestelbon had ondertekend, kwam ik op dit forum terecht. Ik las al deze kritiek over het niet nakomen van de bestellingen. Ik kon nog binnen de 7 dagen annuleren, maar had geen andere leverancier aan deze prijsvoorwaarden.
Tot op heden moet ik zeggen dat alles vlot verlopen is met ST. De bouwaanvraag, die bij mijn woning nog verplicht is, heb ik na enkele weken ontvangen van mijn gemeentelijke diensten. De panelen zijn geleverd volgens afspraak.
In afwachting van het in dienst nemen van mijn installatie, wil ik dus via dit bericht melden dat niet alles fout loopt bij Solar Total, en dat ze wat mij betreft een lage prijs hanteren voor het leveren en plaatsen van een fotovoltaïsche installatie.

Heb het net in een ander topic ook al gepost:

Zwijg mij van solar total.
De grootste idioten die ik ooit gezien heb en van communicatie hebben die ook nooit gehoord volgens mij.
Bovendien zijn ze onbeschoft en agressief in hun verkoopstechnieken.

Ik heb zelfs 3 verschillende vertegenwoordigers over de vloer gehad (allemaal onafhankelijke verkopers zoals ze zelf beweren) en ze werken allemaal voor solar total.
En allemaal een verschillende prijs voor verschillend materiaal of zelfde materiaal.
Hoe kan zo iets in hemelsnaam?!?
Verschillende verkopers, verschillende plaatsers (zelfs buitenlanders), verschillend materiaal. En zij spreken maar van hun super garanties en prijzen. Dat ze die maar steken waar de zon nooit schijnt.

De ene zegt mono is beter dan poly en de andere vertellen net het omgekeerde. De ene wilt perse suntech verkopen en de andere perse trina's.
Als het dan erop aankomt om hun woorden op papier te zetten dan hoor je niks meer.
Ik heb 2 offertes ontvangen met enkel prijs, WP en aantal omvormers erop. Niks technische informatie zoals ik expliciet gevraagd hebt, geen namen van panelen of omvormer.
Verschrikkelijk gewoon.

En die zorgeloze garantie is gewoon 1 grote klucht. Als je dat tekent ben je gewoon opgelicht.
Als je een fatsoenlijke makelaar hebt en een deftige brandverzekering, dan kan je probleemloos je PV-installatie laten meeverzekeren. Dan ben je ook beschermd tegen brand en stormschade. En die verzekering van solar total dekt helemaal geen brand. Je moet alles goed lezen: zij spreken van 20 jaar "werkingsgarantie". Dit slaat terug op de werking van je systeem. Hagel, storm en noodweer valt daar helemaal niet onder.
Je betaalt met andere woorden bijna 100 EUR voor niks.
De vermogengarantie tot 25 jaar krijg je van fabrikant van de panelen en niet van je installateur.
Koop 1 keer de garantieverlenging tot 20 jaar voor je omvormer en je goed voor de komende 20 jaar.
20 jaar x 100 eur betalen = een nieuwe omvormer betaalt.