pellets in inbouwhaarden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo gasten,
Ik ben toevallig op het forum terecht gekomen en zou toch even willen reageren op sommige berichten. Ik heb namelijk zelf een plaat ontworpen in mijn inbouwhaard met een opstaande lip van 10 cm aangelast waardoor de hele inbouwhaard dient als vergaarbak. Onderaan zijn er 2 staafjes gelastzodat ik juist boven het luchtrooster zit en alzo met mijn luchtschuif mijn verbrandingsduur kan bepalen ( meer of minder lucht) . De bodemplaat is ongeveer 1cm dik en volledig met gaten van 5mm geperforeerd ,door de boven en de onderzijde even uit te schuinen met een groter boor van 8mm krijg je een venturiesysteem waardoor je een luchtversnelling op gang brengt. Resultaat is met ongeveer 10kg pellets heb ik een verbranding van 8uur en het grote voordeel is als mijn pellets bijna opgebrand zijn leg ik er gewoon een blok hout op en stook ik verder.
Ben nu verder aan een groter model aan het werken waardoor de inhoud en dus ook de verbrandingxduur kan verlengen.
Groetjes gasten wou dit toch even laten weten ciaooooooooo

Reacties

hoe gaat de voorraad pellets in de haard ,
er is een korf inde handel om in een haard te zetten ,maar dit is meer voor de sier dan verwarmen.
grpeten .....gilbert

@ Lange,
Lijkt mij dat JIJ spreekt over een gewone haard waarin je pellets gebruikt als brandstof.
Na ombouwen mogelijk ietsjes meer geschikt maar dit is toch iets HEEL anders dan een echte pellethaard of kachel.

Een echte pelletkachel gaat zelf ontsteken (Thermostaat), gaat zich regelen dmv de toevoer van pellets te verminderen/vermeerderen en helemaal niet door de luchtschuif te veranderen.
Voor mij klinkt dit zoals een klassieke kachel of haard waar je, eenmaal je hout aan het branden, enkel nog ietsjes kan regelen door die luchtklep te veranderen. Luchtklep aanpassen wil zeggen smooren en dat is ... zorgen voor een slechte verbranding met meer CO, teervorming enz tot gevolg.
Gewoon even simpel rechtdoor redenering natuurlijk.
Waarmee ik helemaal geen afbreuk wil doen aan je AANPASSING of WIJZIGING die mogelijks goede en leuke resultaten geeft.

Kan je me bevestigen of dit over een echte PELLETHAARD gaat of over een gewone HOUThaard ?