Houten draagbalken verstevigen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

In ons renovatieproject zijn we tussen het verdiep en de zolder balken tegengekomen van 14,5 op 7cm die een afstand van 3,5m overbruggen. De HOH afstand is 47cm. Momenteel is de zolder nog onbewoond maar onze bedoeling is er uiteindelijk kamers te maken. Nu heb ik me laten vertellen dat de balken wat aan de kleine kant zijn voor grote belastingen te dragen, daarom volgende vraagjes aan jullie.
- Hoe kan ik deze balken verstevigen zonder nieuwe steungaten in de draagmuren te maken. (de huidige balken eruit halen en vervangen is geen optie)
- waar kan ik de materialen hiervoor vinden en wat zijn de typische benamingen/producten die hiervoor nodige zijn?
- Kan ik de vloer ook zodanig vastzetten dat ze niet meer, of minder, opveert wanneer er over gelopen wordt?

Alvast bedankt!

Reacties

Hoi Jeroen,

Ik kan me je situatie niet helemaal voorstellen maar is het geen optie om bovenop (dus op de zolder en steunend op de draagmuren) de bestaande balken nieuwe zwaardere balken te leggen en hierop dan een nieuwe vloer. Maar 14,5 op 7 is toch al een hele balk en ze liggen 47 cm uit elkaar, dan denk ik enkel dat er eventuele problemen zouden rijzen wanneer je dwars op de balken op de zolder een muur zou maken.
Maar het is heel moeilijk om met oplossingen te komen als we de bestaande situatie niet kunnen zien. Kan je geen foto's maken en op een webalbum zette of zo?

Patrick

een hele balk om 1 tot 1.5m te overbruggen, als je het veren een beetje wil tegengaan moet je minstens 7" gebruiken, of in moderne taal 17.5cm bij overspanningen van 3.5m.
maar de balken zijn op zich sterk genoeg, zo rap zakken die niet in, toch niet bij gewoon huishoudelijk gebruik.
de simpelste methode is dwars op de huidige balken er halverwege terug een balk onder plaatsen, op die manier halveer je de dracht van je huidige vloer, maar je zit dan wel ergens met een balk die onder je plafond uitkomt. maar 't is wel de goedkoopste en snelste oplossing.
als je hoogte genoeg hebt op de zolder zou je er terug een balkenvloer kunnen overleggen, maar dat kost veel meer en is veel meer werk.

hans

@Patrick

Ik zal bij gelegenhied mijn didgitaal kodakske eens meenemen en wat sfeerbeelden maken. Maar nu je het zegt, boven op de zolder balken bijleggen, daar had ik nog niet aan gedacht. Moet ik wel even zien of dat technisch mogelijk is. En hoe groot (kopmaten) zou je de balken dan nemen en HOH afstand ervan?

@Hans

Het plafond komt dan inderdaad een stuk lager, of zoals je zegt ga je de balk zien. Maar, zoals ik het begrijp gaat 1 balk dwars onder de ondere balken om de last mee te dragen. Hoe veranker je deze balk dan aan de muur en hoe groot (kopmaat) zou je die balk dan nemen?

@Beiden

Iemand vertelde me dat je ook tegen je huidige balken, in dezelde richting, een tweede balk kan lijmen/vastschroeven (bout en draadeind). Deze zit dan weliswaar niet met de kop in de muren maar zorgt voor een meer gelijkmatige gewichtsverdeling en betere stijfheid. Wat denken jullie daarvan?

Jeroen

Jeroen,

De grootte hangt af van wat je juist op je zolder gaat doen hé. Ga je in massief hout werken, of met gyproc (of andere) wandjes.

Een balk onderaan er bij aan hangen: denk niet dat dit een goed idee is indien je dan nog eens boven op je zolder kamers gaat maken. Er zal dan wel wat meer stijfheid zijn, maar ook meer gewicht dat nergens anders gedragen wordt dan aan je balken die je al had.

Patrick

Jeroen,

Je kan natuurlijk ook een Z profiel er tegen schroeven tegen die balkjes die doorbuigen.

groetjes

@Patrick

Ik ga waarschijnlijk muurtjes maken met cellenbeton op de zolder.

@Stijn

Wat bedoel je met een Z-profiel?

... aansluitend op mijn laatste berichgt hierboven wou ik ook nog vragen waarmee je de balken best vastzet in de muur? Nu zijn de muurgaten soms bijna een centimer breder waardoor de balken kunnen schuiven en meer kunnen opveren. Gebruiken jullie cement, pur schuim, ... ?

in renovaties laten wij het als volgt uitvoeren: vloer van de zolder eruit, en de te dunnen balken aan weerszijden dubbelen met latten van 3.5*18cm (maw als je een snede door de huidige balkjes neemt, links en rechts een lat ertegen), die je ongeveer om de 15cm afwisselend in de bovenste en de onderste helft met nagels in de bestaande balkjes schiet. op die manier worden balk en planken een "massieve" balk. je kunt meteen ook de vloer pas krijgen.

een Z profiel is een soortprofiel dat de vorm geeft lijk een Z bijvoorbeeld van het merk ide (joris ide)

een Z profiel is een soortprofiel dat de vorm geeft lijk een Z bijvoorbeeld van het merk ide (joris ide)

jeroen,
kan niet zo goed aan je tekeningetje uit.
vandaar dit tekeningetje:
gezien vanuit een verticale snede dwars op de bestaande vloerbalken:
+ zijn de nieuwe latten
- zijn de bestaande balken
* bestaande plafond
= nieuwe vloer
__ daar waar je afwisselend boven en onder (maximaal om de 15 cm) met een dikke nagel, of nog beter een vijs, wel meer werk) de latten op de balk verankert

===============================
++ ++
++ ++
++-------++
__++-------++__
++-------++
++-------++
++-------++
++-------++
__++-------++__
++-------++
-------
*******************************

deze ingreep cergroot de sectie van de balk, en is vergroot dus zowel de draagkracht als de stijfheid.

vastzetten van de balken kun je gewoon met mortel doen, goed indrukken en spleten volledig opvullen, zorgen dat de nieuwe mortel goed kan vasthechten op de oude muur, dus losse oude morteldelen goed uitkrabben en stenen bevochtigen, als het onder de balk moet worden opgevuld, dan kun je best zorgen dat je vloer eerst tijdelijk van onderuit stut

de "tekening" is geen succes want de site laat de spaties vooraan weg, nieuwe tekening:

.==============================
. ++ ++
. ++ ++
. ++------++
. __++------++__
. ++------++
. ++------++
. ++------++
. ++------++
. __++------++__
. ++------++
. ------
. ------
.*******************************

tja, dan maar zo, ik stuur je een tekeningetje per mail
(als je eens in brussel of gent bent heb ik een pint tegoed van jou jeroen...

Wij hebben volgende gedaan
1 deel van de zolder hebben we de oude roostering volledig verwijderd en vernieuwd, boven een bestaand gyprocplafond (opgehangen aan metalstuds)
Dus als dit je situatie is kan je roostering eventueel wel vernieuwen.

In het 2 de deel van de zolder kon dit niet en stelde onze architect het volgende voor: tussen de bestaande roostering nieuwe balken aanbrengen, en de oude laat je gewoon zitten

En niet vergeten, je balken onderling met spantsel verbinden, zodat de druk verdeeld wordt

zeer interessante topic, heb met plezier gelezen. Zit met hetzelfde probleem, en vraag mij zowel kwa versteviging als isolatie nog wat dingen af.

1. isolatie: ik lees hier vanalle oplossingen, maar wat zijn goede alternatieven om simpelweg tussen de balken de ruimte op te vullen, puur als lucht-isolatie van geluid. Contactisolatie kunnen we niet veel doen, we willen de 100 jaar oude planché niet verwijderen van de balken. Glaswol? Rotswol? Isomo? Enkel langs onder, tussen de balken dus ...

2. Onze balken zijn 14 cm hoog, 6cm dik en liggen om de 40cm. Ze overspannen 450cm ... In het midden van elke kamer zijn de balken dubbel. Aangezien ik de planché boven niet wil verwijderen, zullen mijn balken naar onder toe "hoger" worden als ik bv. planken van 20cm naast de bestaande balken vijs om te verstijven. Vloer recht leggen boven is niet nodig, daar kan je op biljarten bijna ... Maar als je springt veert het natuurlijk, en dat wil ik tegengaan door de stijfheid te verbeteren. Gaat dit resulaat opleveren?

3. Onze plafonds gaan normaal gezien STUCANET worden. Dus metalen/kartonnen netten, die dan worden bezet. Dit rechtstreeks tegen de draagbalken want dit hangt niet zwevend (eerst nog dwars plafondlatten aanbrengen). Dus een vrijhangend gyproc plafond wordt het NIET. (gyproc - plafond - houten huis - barsten!!!!)

Mijn vraag: is het een probleem voor het stucanet dat het hangt tegen de planken die naar onder "uitsteken" ipv normaal gezien rechtstreeks tegen de draagbalken?

Is stucanet direct tegen houten draagbalken zowiezo een probleem? Ik begin het mij meer en meer af te vragen ...

Alle tips welkom, danku!

ivm de houten draagbalken:
nieuwe balken in metalen balkschoenen vijzen, deze telkens tussen de oude en tot tegen de bovenliggende plancher opkrikken (met ijzeren schoren) en daarna de balkschoenen vastvijzen in de muur (ev. met lange bouten). Dit moet desnoods niet tussen alle oude balken. Gen breek en kapwerk nodig en de balk ondersteund mooi.

ivm stucanet: wij wonen in een oud huis (bj 1958),plafond uitgevoerd in stucanet (kwaliteit van nu is beter/slechter? tov toen?). Op enkele plaatsen zie je scheuren (of eerder verzakkingskes)in het plafond thv de lengterichting van de draagbalken... mogelijkheid is om een loshangende gyproc plafond te maken. Wij hebben dit ook gedaan (ruimte 14 vierk.meter). Kostprijs all in-afgewerkt: 170euro, toch niets goedkoper dan bezetter, niet?

ivm isloatie: ruimtes tussen balken opvullen met rots-, steenwiol, vlas-isolatie, houtwol,....keuze te over. Enkel dampscherm onder de isolatie wanneer eronder vochtige ruimte is (bv.badkamer). groetjes

Hallo Jan,

Dank voor de hulp! Nieuwe balken dertussen steken is beter dan de oude verstevigen? Zou je dan gaan voor "hogere" balken dan die er nu steken? Mijn onderkant van mijn plafond wordt dan wel niet meer gelijk.

Stucanet of zwevende gyproc ... de keuze is moeilijk. We willen graag "echte" bezette moluren en rosetten, niet plastiek tegen-plak-spul ... En dat gaat bij gyproc wel het geval zijn.

Als je het bestand bij deze post bekijkt dan moet je normaal ons plafond zien. Ik denk zelf niet dat nog extra balken steken nodig is, der steken der al zo veel! Het is niet dat er maar om de 100cm een balk steekt, tis om de 35cm, en in het midden rond de schouwen ook 2 dubbele.

peter

Voor normaal kamergebruik is dat meer dan voldoende. En als je er steekt,èn je wil stucanet, zul je er wel genoeg moeten steken. Ik zou loshangend gyproc plafond maken alleen al wegens geluiddemping...
Tenzij je een 'doeken' plafond wil. Dat wordt op de muren vastgemaakt, warm geblazen en is daarna zo kaarsrecht als maar zijn kan... kan je wel geen rozetten zetten. Trouwens, die isomo-moluren kun je niet onderscheiden van echte hoor, mer wat verf erover...en 4xzo goedkoop

Hoi,

Ik zou een overspanning willen maken van 6 meter. Nu heb ik een volledig vrije zolder waar nog een verdiep bovenop kan. Een aannemer zei me dat -als je twee balken met elkaar vastschroeft, dat je voldoende draagkracht hebt om er een vloer van te maken. Er komen wel geen andere muurtjes op, hoogstens een afscheiding in gyproc van een kleine technische ruimte, en een lavabo. Oppervlakte: 3 x 6m.

Is dit een realistische aanpak voor dergelijke overbrugging?

Paul

6 meter in vrije overspanning met 7X18 cm balken is te veel vrees ik, beter naar 8X24 gaan als ge kunt.

Vooral niet vergeten , indien mogelijk, de balken ong. halverwege te verstevigen met klossen of kruishouten, zodat ze bij belasting (belopen) niet kunnen "kantelen", je krijgt een veel steviger geheel.

Er bestaan duidelijke bestanden (eens zoeken op google) over welke overspanning je met welk soort hout en met welke sectie, onder welke belasting nog veilig kunt overbruggen.

 

Geert

Hallo ,heb je al een oplossing voor je vloer-plafond?

Heb juist hetzelfde gedaan  zonder breken met perfect resultaat;

Je kan mij steeds mailen indien je de info nog nodig hebt gr wim;

wittewim@hotmail.com

 Even na datum, maar ik hoop toch nog een reactie te krijgen. 

Wij zouden hier een overspanning van 6 meter hebben, waarvan de laatste 30 cm aan de kanten niet te bereiken is. 

Maw 5,40 m zal 'vrij' liggen van bovenaf. 

Er liggen nu overspanningen van 13 x 6 cm.  om de 60 cm

Iets te weinig dus. :-) de vloer danst en trilt bij elke stap. 

 

Ik dacht er latten van 3,5 x 18 cm aan weerszijden aan te bevestigen, over de hele lengte. 

ik lees hier ergens dat ik toch naar 24 cm moet gaan. 

mijn vraag: die balken die je er tegen aan vijst: dien je die vanaf de onderzijde van de balk te bevestigen en zo de hele breedte mee te nemen (dus dat ik 18 cm netto overhoud) of kan ik bv 6 cm onderaan op de oorspronkelijke dikte houden, en zo op die manier met planken van 18 cm hoog toch een hoogte creëren van 24 cm??

 

En vraag 2: hoe zit het met het gewicht: is hier gevaar op scheuren in de muren? 

 

alvast bedankt voor jullie antwoord

 

Tine