inductie-kookplaten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Op alle sites en in alle artikkels i.v.m. energiezuinig bouwen worden inductiekookplaten aangeprezen o.w.v. hun energiezuinig karakter. Ik was en ben nog altijd overtuigd om mij dergelijke kookplaten aan te schaffen. Maar in een elektriciteitswinkel beweerde de verkoper dat dit puur boerebedrog is. Tijdens het koken zijn deze platen inderdaad energiezuiniger beweerde deze man maar voor deze platen moeten de spoelen (?) constant aan staan en dit zou dus een constant verbruik aan stroom met zich meebrengen.
Ik vraag mij trouwens ook wel af waarom deze inductieplaten niet meer gekocht worden als ze inderdaad zo goed zijn als wordt beweerd.
Aangezien mijn beperkte kennis van elektriciteit gooi ik het hier even op het forum...
Graag reacties

Erik

Reacties

hallo iedereen,

een vraagje i.v.m. het stand-by verbruik van een inductievuur.

Ik had een inductievuur gekocht en heb vastgesteld dat het stand-by verbruik rond 65 watt zit (569 kWh/jaar!!!). Navraag bij de producent leerde mij dat dit normaal 1,8 watt zou zijn. Vervolgens heb ik een technieker van de producent laten komen en deze kon vaststellen dat het verbruik na drie dagen stand-by 4,8 kWh was.

2 weken later ontving ik een brief van de producent en hierin stond, en ik citeer:
“naar aanleiding van het bezoek van onze technieker bevestigen wij dat het toestel technisch in orde is. Geen enkel technisch mankement werd vastgesteld”.

Voor de producent is het vuur dus perfect in orde, ondanks het feit van een standby verbruik van 65 watt (komt overeen met 569 kWh/jaar) i.p.v. 1,8 watt (waarde die zelf hebben opgegeven).

Aangezien ik van de producent niets meer verwachtte ben ik naar de verkoper gegaan. Deze deed hierop een beetje navraag, ook bij andere merken en als antwoord kreeg ik dat alle toestellen met tiptoesten (dus inductie en vitrokeramische) zo een standby verbruik (rond de 65 watt) gaan hebben. Klopt dit?

Zijn er inductievuren waarvan jullie zeker weten dat deze een veel lager standby verbruik hebben?

Peter

PS Wij hebben geen gas dus is dat geen mogelijkheid.

Peter,

65W in stand by ??? Dan moet de electronica of spoelen al warm worden als ze niet aanstaat. Draait je koelventilator constant ???
Volgens mij is er iets serieus mis met je kookvuur.

Peter,

hoe is dat gemeten? Is het 3-fasig aangesloten?
Bij 65 watt moet er toch ergens iets zeer warm worden...

Walter

ik stelde vast als ik de test deed om 1 liter water te koker, ik op gas heel wat langer duurde dan op induktie kookplaat, 4 liter dat moet je maar eens koken in grote pot op gas, het verschil wordt dan echt enorm, en je hebt van Brand reeds induktieplaten van 600 €, heb ik onderander, voor een doorsnee gezin moet dit volstaan,als je zelf je pot wegneemt zonder uit te schakelen valt je verbruik ook weg, enkel nog een standby, als je dan alsnog uitschakel is ook dat sluikverbruik weg, zoal hier ergens boven vermeld enkel verbruik voor display.

De Boer merkte op.
Verder ik weet niet of het bij allemaal zo is hier zit een droogkook beveiliging die zorgt dat een pan nooit oververhitten kan met brand als gevolg, is dus zeer veilig voor oudere mensen die wat last van vergeetachtigheid hebben.

Om die reden zijn wij bij het verbouwen van de keuken op electrisch over gegaan. Want als het goed gaat, nok nok, worden we alemaal oudere mensen. Dan hoef je als het eigenlijk niet meer kan, in verband met die veiligheid, over te gaan van gas naar electrisch.
*Wim*

Wat is het effect van 3-fasig aansluiten op het sluimverbruik?

"Om die reden zijn wij bij het verbouwen van de keuken op electrisch over gegaan. Want als het goed gaat, nok nok, worden we alemaal oudere mensen. Dan hoef je als het eigenlijk niet meer kan, in verband met die veiligheid, over te gaan van gas naar electrisch."

De vraag is alleen of als ik op m'n 30e een inductievuur koop ik er op m'n 65e nog plezier van zal hebben of al aan de volgende set bezig ben...

Voor de mensen die persé op gas willen koken, je kan ook altijd een bidon gas halen en daarmee koken. Een gas aansluiting is dus niet per definitie noodzakelijk.
Of dit prijstechnisch interessant is weet ik niet.
De installatie zal alleszins wel een stuk goedkoper uitvallen... (misschien een idee voor als ik nog niet genoeg geld heb om een inductievuur te kopen hihi)

Groeten,

Jochem

ter aanvulling van jochem,

heb vroeger lang op gasflessen gekookt in een huurhuis (vertrouwde de gastoevoer niet echt, en electrisch, zoals eigenlijk voorzien, hou ik niet van)
Het gesleur met flessen, wwar ik in het begin voor vreesde, viel enorm goed mee, wij deden ruim een half jaar met een fles, en we koken iedere dag, en gebruikten ook de oven veel. een fles was toen (ruim een jaar geleden) 16 of 17 euro.

een vriendin van ons heeft een vakantiehuisje in de ardennen, daar staat een gaskachel om de leefruimte te verwarmen, ze doen in volle winter ongeveer een week met een gasfles dacht ik...

in veel streken in frankrijk (vb bretagne) koken en verwarmen de mensen op die manier, daar wordt dan ook zonder probleem aan huis geleverd.
op zich makkelijker dan om de paar dagen een zak pellets in de brander te kippen....

is dus eigenlijk best wel te doen.

De laatste tijd koken wij bijna alles in ons stoomkokertje. Dit heeft verschillende voordelen: behoud van vitamines, bereid zonder vet, stukken goedkoper dan een inductieplaat en een lager energieverbruik dan bv. inductie om de eenvoudige reden dat alles tegelijk gekookt wordt met hetzelfde verwarmingselement (stoomkokertje heeft gestapelde mandjes waardoor een ganse maaltijd (inclusief vleesgerechten) op 20 a 25 minuten gaar is met dezelfde stoom...

Moleman en Walter,

heb dat als volgt gemeten:
de elektriciteitsinstallatie was volledig af met uitzondering van de officiele teller. Heb op de kabel van 10 mm², komende van de zekeringenkast en die bestemd was voor te koppelen aan de teller, een stekker geplaatst. Deze heb ik vervolgens in een huishoudelijk energiemetertje gestoken en het energiemetertje in de verlengkabel komende van de werfkast. Vervolgens heb ik alle zekeringen met uitzondering van deze van het vuur uitgezet en gedurende meerdere dagen het verbruik gemeten. We woonde er toen nog niet met als gevolg dat het vuur niet aan stond en niet gebruikt werd.

Ik kwam na circa 72 uur uit op een verbruik van 4,8 kWh.

Of iets warm werd heb ik niet gecheckt. De ventilater heb ik niet horen draaien. Het vuur is aangesloten op mono 220.
De kabel van het vuur naar de zekeringkast is 6 mm² en deze kring bevat enkel het vuur.

Ondertussen heeft de verkoper nog wat rondvraag gedaan en mij bevestigt dat het inderdaad niet normaal is. Zij gingen de producent aansporen iets te doen. Deze hebben mij 3 dagen geleden gebeld. Heb mijn verhaal op nieuw moeten doen om vervolgens nogmaals te horen dat dit de eerste keer is dat ze zo een probleem hoort en dat ze niet weet wat ze moet doen. Zou overleggen met haar baas en mij terug contacteren. 72 uur later nog niets gehoord.

Peter

Kan iemand zeggen of het beter is om een inductievuur 3-fasig aan te sluiten ipv 1-fasig (3-fasig is aanwezig). Als't kan ook met uitleg zodat ik kan volgen. Het nl van op de hogeschool geleden dat ik nog elektriciteit gehad heb.
Vooral de invloed op het sluimverbruik (spoelen ed) zou ik willen weten.

gr

raf

Die energiemetertjes slaan volledig de bal mis met inductieve en/of kleine belastingen. Om de meting iets betrouwbaarder te maken kan je een resistieve belasting (bv. een gloeilamp van 40 of 60 watt) parallel plaatsen en dan het verschil berekenen...

Het verbaast me wel dat een inductiekookplaat een *koelventilator* heeft!
Dat ontkracht wel dat fabeltje van een hoog rendement nu blijkt dat het intern zo heet wordt dat er zelfs moet gekoeld worden :-/

Wat heeft een koelventikator met efficiëntie te maken?
Zo'n inductiekookplaat is een hele brok hoogvermogen electronika (om de hoge stromen in de spoelen aan te sturen). Die electronica is geconcentreerd op een kleine plaats en genereert warmte die weg moet, om de betrouwbaarheid ervan te kunnen garanderen. Als je daar 5W verstookt, terwijl je 2000W energie in de pot steekt, dan is dat toch zeker 0.25% efficiëntie verlies. Als je een te kleine pot op een klassieke electrische kookplaat zet, of je kookplaat te laat uitschakeld, dan speel je gemakkellijk 25% energie kwijt. Een factor 200 verschil!

Eric,

Een deftige verbruiksmeter meet het aktieve vermogen en niet het schijnbare vermogen. En vaak is er een groot verschil tussen schijnbaar vermogen en aktief vermogen in standbystand. Uiteindelijk betaal je enkel aktief vermogen.

Hans, inderdaad, je herhaalt wat ik zei. Bovendien kunnen er ook nog meetfouten optreden bij niet-sinusiodale golfvormen zoals bij geschakelde voedingen of triac aansturingen.
En tot slot: de verbruiksmetertjes uit de makro of doe-het-zelf zaken zijn vooral voor standby stromen waardeloos, vandaar de 'truuk' met de parallelle resistieve belasting zoals een gloeilamp...

Gommer, in uw voorbeeld van 2000 watt gaat er geen 5 Watt maar 200 Watt verloren, dat is toch niet direct een voorbeeld van efficientie. En we spreken nog niet over het warmteverlies van uw kookpotten naar de omgeving en de thermische massa van de dikke bodemplaat en de wanden...

Enkele maanden terug hebben we een nieuwe keuken geplaatst
met inductieplaat.(Brandt) heb enkele nieuwe potten en pannen moeten aanschaffen(aldi) maar het is zeker de moeite waard.
Alles vlugger aan de kook en minder tijd nodig om alles te bereiden. Tip : leg eens een blad van de krant onder je pot of pan en nog minder opkuis werk.
Een zeer tevreden onthaalmoeder die graag lekker kookt en zo nog meer tijd heeft voor de kindjes.

wij gaan binnenkort verbouwen en nu raad iedereen ons
aan om inductie te kopen (energiebesparend enz.)
ik ben gewoon om op gas te koken, nu is er mij verteld dat
dit gelijkaardig zou zijn, klopt dit?

Caroline,

Sinds jaren hebben wij inductie. Even krachtig als gas.

voorbeeld : 33cl water aan de kook brengen in steelpan -> 1 minuut op 3000W (boost functie) en klaar is kees.

Wat je niet kan is alle 4 de platen op hun maximum vermogen gebruiken (wat bij gas wel kan).

Aankoop en verbruik is wel duurder dan gas

't Is allemaal niet onverdeeld positief.
Ik vraag me af welke invloed de straling van de spoelen heeft op m'n vrouw die elke dag toch een tijdje aan het vuur zal staan.

En als ik het sluipverbruik lees van die dingen, dan overweeg ik gewoon een vitro kookplaat te nemen en een stoomkoker inderdaad.

@ Pol,

Sluipverbruik uitschakelen is heel simpel: stekker eruit of stopcontact met schakelaar voorzien.

Vorig jaar zo'n aparte plaat in de Aldi gekocht. 40 EUR. Staat er nu opnieuw. Heb het nog niet veel gebruikt, maar tot nu toe altijd goed gewerkt (trouwens garantie van twee jaar of zo). Geen sluipverbruik (geween stekkerschakelaar gebruiken). Lijkt me een goed alternatief of aanvulling voor de inbouwsystemen. Ook kookpotten (cf. andere vraagstaart) zijn daar (of die andere duitse discounter) geregeld te vinden.

Ik heb reeds 7 jaar inductie-kookplaten van Miele type: KM494. 3 jaar terug was er een defect aan de temperatuurvoelers die vervangen werden door de technische dienst van Miele. Enkele weken terug, iedere morgend, bij het starten van gelijk welke kookplaat, werken ze enkel enkele seconden  daarna enkele seconden niet terug enkele seconden aan enz.. . Dit gedurende ongeveer 1/2 uur. Tijdens deze periode duidt de knop afwisselend 7 en 9 aan (niet wanneer booster opstaat,blijft dan op 9 maar de verwarming gebeurt ook wisselend). Daarna werken ze normaal. De technische dienst van Miele laten komen. Hun reactie was volledige kookmodule (voor de 4 platen) van de kookplaat vernieuwen met een minimale kost van 770,00 €.Mijn vraag nu ; hebben jullie ook al dergelijk probleem gehad met uw inductie-kookplaat en wat was uw oplossing?

 Sluipverbruik is waarschijnlijk een "blindvermogen" dat je meet. Dat is vermogen dat niet gemeten wordt door je teller van de leverancier, maar wel in de centrale dient opgewekt te worden.

Je wordt er zelf dus niet armer van.

Hetzelfde heb ik voor met mijn zonnepanelen. Als de omvormer 's nachts volledig stilligt dan registreert een meter die ik zelf in die kring geplaatst heb 91W.

Moesten die omvormer en die inductieplaten zuivere weerstandsbelastingen zijn, dan zou je dat verschijnsel niet hebben. Trouwens, alle spaarlampen hebben daar ook mee te maken.

Een beetje over tijd, maar toch een en ander proberen rechtzetten.

 

Volgens de IEC 62301-standaard van Europa zou een toestel in stand-by , verkocht na 1 jan 2010 maar max. 1 W aan sluipverbruik mogen hebben en max. 2W als er informatie wordt weergegeven.

Deze norm werd per 1 jan 2013 verstrengd naar resp. 0,5 W en 1 W.

Hier vindt u het ganse artikel in pdf.

 

 

Stefan