PV-panelen al laten plaatsen voor bouwvergunning?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Afgelopen week bericht gekregen dat ze als voorlopige installatie datum voor mijn zonnepanelen 18 juni hebben voorzien. Op voorwaarde dat ze ze al beschikbaar hebben én dat we tegen dan onze bouwvergunning hebben... Aan da eerste kan ik weinig doen maar voor da 2de kriebelt het enorm om ze al te laten plaatsen, bouwvergunning of ni.

Het is namelijk zo dat ik tegen dan nog geen bouwvergunning zal hebben. Wij zitten namelijk met een verkavelingswijziging die we ervoor moeten laten goedkeuren en momenteel zitten we nog maar in het stadium van het 'openbaar onderzoek' met zo'n geel bord tegen de straat. Daarna volgt nog wa over en weer gestuur van onze aanvraag tussen schepencollege en Stedenbouw. 't Zal dus nog w amaanden duren eer we ons bouwvergunning daadwerkelijk in handen gaan hebben.

De panelen komen achteraan op ons huis te liggen, buiten het zicht van de straat. Onze naaste buren hebben zich ook allen akkoord verklaard met onze plannen. Ik kan me dus moeilijk voorstellen dat er ook maar een probleem zou zijn waardoor we ni aan een bouwvergunning zouden raken.
Ik heb echter schrik dat moesten we de panelen al laten plaatsen voor de vergunning er is, we het risico op een boete lopen of dat er een of andere ambtenaar komt zien en ambetant zou beginnen doen. Bij m'n gemeente heb ik al wel gevraagd of ze zouden optreden en die zagen geen reden. Enig probleem voor hen is dat ik m'n gemeentelijke subsidie nog ni zou kunne vragen voor ik de vergunning heb. Wat hen betreft heb ik ni zo ne schrik maar wa met Stedenbouw heh... Komen die kijken voor ze een vergunning voor zoiets uitreiken en zouden die lastig doen als ze dan zouden zien dat de panelen er al liggen?

Wat zouden jullie doen? Wachten of toch al maar leggen? 't is maar dat de zomer (het hoogseizoen) er aan komt en ik daar graag nog zoveel mogelijk van zou willen mee pikken.

Reacties

Overigens zei een van de door ons gekontakteerde installateurs om de panelen al zowieso te leggen zodra het zou kunnen, met of zonder vergunning, toen ik hem onze situatie vertelde. Die verzekerde ons dat men een PV-installatie nooit afkeurt... Ook daardoor ben ik geneigd om ze nu al te laten leggen.

oei versta u heel goed ,en kan best zijn dat ze dat niet afkeuren.Maar indien wel ga je ze toch in je gazon moeten leggen of neemt de installateur ze terug???
Zou me toch maar eens goed bezinnen.Morgen komt de zon zeker nog op. Maaar versta u heel goed ,ben net dezelfde als het kriebelt lol
denk trouwens dat er daarvan een topic loopt op mijn forum

groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Voor het afkeuren heb ik ni zo ne schrik als ik onze situatie zo bezie. Hetgeen waar ik vooral schrik van heb is dat ze van stedenbouw komen kijken voor ze de bouwvergunning uitreiken en als ze ze dan al zien liggen dat ze me dan nog een boete zouden aansmeren in afwachting van de bouwvergunning...

De vraag is dan ook vooral of Stedenbouw komt zien bij het aanvragen van een verkavelingswijziging voor PV-panelen.

Ik heb ooit zo eens een vergelijkbare situatie meegemaakt met de belastingen: iets verkeerds ingevuld waardoor da'k een pak meer moest betalen. Gebeld en ze erkenden de fout en die zou recht gezet worden maar intussentijd verlangden ze wel dat ik da verkeerd bedrag zou betalen omda'k daar nu eenmaal de rekening van had gekregen. Toen zelfs aanmaningen en bericht van nen deurwaarder gekregen...
De schrik zit er nu dus in dat ze me een boete aansmeren als ze die panelen zien liggen, ook al zal ik er wel een bouwvergunning voor krijgen...

Als ik nu wist dat de kans nihil is dat ze komen kijken of dat als ze komen kijken ze toch zo goed als zeker geen aktie gaan ondernemen, dan denk ik wel da'k de gok zou wagen. Er komt nen hoop zon aan de komende maanden...

bij zo een belangrijke investering zou ik toch wachten op een goedkeuring(of een document waarin staat dat je de werken al mag starten)

je weet maar nooit

Ik zou toch wachten,je weet nooit dat er iemand ziet dat je reeds aan het plaatsen bent en je een hak wil zetten.

christophe
mijn zonnepanelen live http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Zou het ook niet doen DO.
Geduld hebben zou ik zeggen.

Als je uiteindelijk, zij het achteraf, de vergunning krijgt dan is er geen probleem.
De miserie begint als je die vergunning niet krijgt, of als er voorwaarden worden opgelegd die je niet meer kan naleven (kleur bijvoorbeeld).

Houd er ook rekening mee dat je tijdens de werken een bevel tot stopzetting kunt krijgen. Dat is pas miserie!

Ik zal me niet uitspreken over dit concrete geval. Bij bouwovertredingen in het algemeen toch een opmerking: het risico is (zeer) klein, de gevolgen potentieel zeer groot.
Ik wordt helaas beroepshalve wel eens geconfronteerd met (gebroken) mensen in die situatie. Dan hoor je maar een ding: had ik maar ...

groeten
rik

In Vosselaar na 6 maanden nog geen vergunning voor een paar pv paneeltjes, begrijpe wie kan!

6 maanden is inderdaad zeer lang.
Wij hebben onze vergunning gekregen in Torhout na 3 weken.

Ik heb mijn panelen laten leggen voor ik mijn vergunning had. Heb trouwens 8 weken moeten wachten op mijn vergunning.
Tegen de tijd dat ik een brief kreeg dat ik mijn vergunning mocht afhalen had ik al 750Kwh geproduceerd.
Als je altijd op die papieren wanmolen moet wachten.
Zo een installatie word toch niet afgekeurd.

Een paar maanden geleden heeft hier een vraagstaart gelopen rond een installatie die WEL werd afgekeurd.
Dat zal wel vrij uitzonderlijk zijn. Maar pas toch op met die uitspraken.

groeten
rik

@Guy,

is de wettelijke termijn niet 3 maanden, indien deze overschreden wordt mag je automatisch starten met de werken?

Mvg,
Peter

http://www.zonneblog.be

Peter

Nee hoor.
Als de termijn van 75 dagen (die in sommige gevallen verlengd wordt) overschreden is dan kun je twee dingen doen:
- afwachten;
- in beroep gaan bij de deputatie, niet zoals je zou doen na een weigering.

groeten
rik

Ik wil hier niemand depressief maken, maar dit wil ik toch wel even meegeven. Dit riskeer je namelijk bij de Dienst Ruimtelijke Ordening in Zaventem...

(1) Je draagt je dossier binnen, en krijgt een ontvangstbewijs, maar dit is geen officieel document.

(2) Je hoort 3 weken niets meer. Wat blijkt? Wegens de afwezigheid van 1 persoon blijven alle dossiers op een stapel liggen. Gelukkig wordt dan het officiële ontvangstbewijs geantidateerd op datum van (1). Joepie!

(3) De 75 dagen zijn voorbij, en je hoort niets. Je neemt even poolshoogte, en wat blijkt? Omdat alhier de Luchthaven ook zijn zeg moet hebben, is het dossier eerst naar hen gestuurd. Het vervolg van de procedure (advies van de provincie,...) blijft wachten op dit advies.

(4) Van de stilzwijgende goedkeuring van een dergelijk advies na 30 dagen (dus in het voordeel van de Klant) willen zij niet weten. Wachten is blijkbaar boeiender...

(5) En een antwoord op e-mails krijg je slechts nadat je herinneringen stuurt met de schepen van RO in kopie (Eric Van Rompuy).

Leve de klantvriendelijkheid van de Administratie!

Waarom wordt aan die 75 dagen ook geen stilzwijgende goedkeuring gehangen, zodat de Staat zichzelf straft indien ze niet op een vlotte manier hun werk doen?

Filip

Stilzwijgende vergunningen leiden vooral naar combines waarbij dossiers met opzet bijven liggen zodat (onmogelijke) vergunningen er toch komen.
En dat zijn geen vergunningen voor de kleine man hoor.

groeten
rik

Ik denk dat er tussen de theorie en de praktijk soms wel eens (grote) verschillen bestaan.

Ik ben indertijd werkzaam geweest als milieuambtenaar bij een gemeentebestuur. Toen ik daar toekwam lag er een hele stapel dossiers op mij te wachten. De vorige milieuambtenaar was al meer dan 5 maanden vertrokken, er was niemand anders die deze dossiers kon behandelen (tijd, kennis van zaken e.d.). Strikt genomen waren die dossiers dus allemaal al flink over tijd.

De reden voor de lange onderbreking was dat de zittende coalitie de gemeenteraadsverkiezingen verloren had en moest vertrekken. En de nieuwe kwamen maar op 1 januari aan de macht en konden dus voor die datum niets meer doen. Ik moet zeggen dat ze er dan wel snel werk van gemaakt hebben, ik ben begonnen op 1 februari.

Zo zijn er veel regeltjes die de administratie (op alle niveaus) minder vlot laten lopen dan zou kunnen. En die regeltjes zijn hoofdzakelijk in het leven geroepen om alles correct te laten verlopen en iedereen zijn zegje te laten doen (adviesaanvragen bij allerlei betrokken administraties). De meeste van die regels zijn op zich wel goed, en de vertragingen die erdoor optreden zijn meestal in verhouding met de problemen die kunnen optreden als je er je voeten aan zou vegen.
Maar voor de burger die ermee geconfronteerd wordt is het natuurlijk frustrerend, dat is te begrijpen.

Moesten we in een perfecte wereld leven waar iedereen het algemeen goed prioritair stelt, zou dat allemaal niet nodig zijn. Maar spijtig genoeg lopen er heel wat egoïsten en profiteurs rond die er een sport van maken om zich van de anderen en de regeltjes niets aan te trekken. Die verzieken de boel voor iedereen hé. En dat speelt op alle niveaus. Denk maar aan een systeem wat bij bepaalde sportclubs bestaat (heb ik in mijn jonge jaren toch nog meegemaakt) waarbij iedereen vrijwillig de nodige som geld in het bakje legt als hij iets uit de frigo neemt. Daar zijn ook dikwijls profiteurs bij die zich niet aan de regels houden.

Allez, we zullen toch nog maar wa wachten op die vergunning... 'k Heb geen zin om mij in een positie te zetten waarbij ik overgeleverd ben aan de goodwill van een of ander vastgeroest ambtenaarke als die erachter komt dat ik ze al zou hebben liggen voor de vergunning er is.

@DigitalOverdose:

Wij gaan nochtans de andere richting uit, hoor: sofort LEGGEN die handel!

Vanaf volgend jaar is er toch geen vergunningsplicht meer, enkel nog een meldingsplicht. Dus het zou al een hele gang moeten gaan, mocht zo'n ambetantenaarke er in slagen om tussen nu en het eind van het jaar een hele procedure (met beroep,...) afgehandeld te krijgen om ons stokken in de wielen te steken.

Maar onzen besten vriend rik zal hier wel weer wat zinnigs weten op te repliceren, zeker

Filip, DigitalOverdose

Begrijpelijk dat u haast heeft. De waarde van de GSC is nu hoog (450 Euro) , zal waarschijnlijk gaan zakken en de bevoegde mminister heeft aangegeven de dubbele belastingaftrek te willen veranderen.

ALs u vervolgens vastloopt in een proces, waarbij u niet kan inschatten wanneer dit afgelopen is(vergunningsaanvraag)
is het begrijpelijk dat de gemoederen hoger oplopen.

Tijd kan nu namelijk veel effect hebben op uw rentabiliteit van uw investering.

Hendriks inbreng lijkt mij trouwens evident. Wij krijgen nu de gelegenheid de andere kant te ervaren en daarmee ons voordeel te doen.

gelieve in mijn voorlaatste bericht het woord "niet" te willen lezen als "net"

groeten
rik

Overigens zijn de stedenbouwkundige ambtenaren geen inspecteurs. Regularisatieaanvragen moeten in principe net zo beoordeeld worden als gewone aanvragen.

'k Ben toch nog zwaar aan't twijfelen hoor. Nog wa vraagskes:

1. Hebt ge eigenlijk een bouwvergunning nodig om u al te registreren bij de VREG voor het aanvragen van GSC's?

2. Of zouden die daar achteraf moeilijk over kunnen doen moest er geen vergunning komen?

3. Als in het zeer extreme geval gevraagd wordt om de installatie weer af te breken, kan ik ze dan volgend jaar ni gewoon terug op m'n dak leggen vermits dat PV-panelen dan louter nog onder de 'meldingsplicht' zouden vallen?

Volgens ons:

1. Nee
2. Nee
3. Ja

Het is een vergissing de (overigens nog niet bestaande) meldingsplicht te verwarren met een onvoorwaardelijke vrijstelling van vergunning.

Maar, haha, ik heb wel nog nooit geweten dat de gerechtelijke molen zo snel draait dat iemand binnen het jaar moet afbreken. Daar gaat jaren overheen.
En de hoge raad voor herstelbeleid zorgt er tegenwoordig wel voor dat er nauwelijks nog vonnissen zijn.
Witte-boordcriminaliteit geniet immers de laagste prioriteit.

groeten
rik

Hier na 9 maand nog geen officieel groen licht voor pV-panelen.
Na drie maand kon ik het reeds niet meer aanzien,... De panelen liggen ondertussen al 6 maand erop en doen rustighun ding. Buren hadden absoluut geen bezwaar,...

W

Een paar weken geleden samen gezeten met de collega's van een twintigtal andere west-vlaamse gemeenten.
19 van de 20 trappen niet in de val en behandelen pv in verkavelingen vooralsnog niet als afwijking op de verkavelingsvoorschriften. Dit betekent dat de vergunningen op korte termijn worden afgeleverd.

Wat de kans op weigering betreft. Motieven voor weigering blijken te zijn:
- ligging in beschermde dorps- stadsgezichten;
- gebouw is "waardevol patrimonium";
- pv mag de normale uitbreidingskansen van aanpalende woningen niet belemmeren. Wat wordt daarmee bedoeld? Als je pv op een achterbouw ligt die later eventueel in de schaduw kan komen te liggen als je buur ook een achterbouw opricht dan - zo is de redenering - zal de eigenaar van de pv bezwaren hebben tegen de bouwplannen van zijn buur - en dat moet voorkomen worden door de pv te weigeren.

groeten
rik

Hendrik, wat bedoel je met : 'op korte termijn'?

Bij mij is men gestart met het 'aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning'(geel formulier)...

Inig idee wat dat inhoud? Ben geen expert ter zake dus geen idee hoe lang het kan duren. We wonen in een verkaveling...

Groetjes,

Wim

Allez, blij dat het in West Vlaanderen wat vlotter verloopt. Hier in de provincie Antwerpen gaat het er anders aan toe: http://www.groenturnhout.be/wp/?p=338#more-338

Ondertussen ben ik 2 maanden ver met mijn aanvraag en het ziet er naar uit dat het nog wel een tijdje zal duren eer alles in orde is. Ik schat zoiets van oktober/november...