speksteenkachel of niet.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,ik ben benieuwd naar de mening van de ervaren mensen.

Heeft het zin om een speksteenkachel aan te schaffen wanneer je allebei werkt,en zodoende pas aan het eind van de dag/begin van de avond tijd hebt om de kachel aan te steken ,om de woning op warmte te krijgen,en is het juist zo dat het dan pas warm wordt wanneer je naar bed moet.
(en weer koud is als je weer thuis komt)

m.vr.gr.
Andries van Oudenaarden

Reacties

Andries,
In de andere vraagstaart "Tulikivi of Nunna..." is dit reeds uitvoerig aan bod gekomen. U hebt dan wel een (lang) avondje leesplezier.
Maar even kort, omdat wij ook in die situatie zitten: u zal een zeer zwaar (en dus duur) model moeten aanschaffen, m.a.w. u moet overdimensioneren. En bij echt vriesweer zullen alleen de zwaarste modellen de woning kunnen verwarmen met 1 stookbeurt/24u.
Maar dit blijft afh. van uw specifieke toestand die toch bekeken moet worden. U zal al heel wat wijzer worden na dat avondje (en nachtje) leesplezier.

Raf

Andries,
Wij hebben sinds eind maart een speksteenkachel staan. Mijn vrouw en ik gaan ook beide werken. Ik heb tot nu toe enkel 's avonds moeten stoken en ik kan je zeggen als wij de dag daarna thuiskwamen het nog altijd 23 à 25 C° was. Nu is april niet echt koud geweest. Wij hebben een Phata C laten plaatsen van ongeveer 1600 kg en wij verwarmen daarmee onze living, de keuken en de berging, dit is samen ongeveer een 70m². Wij hebben alleen maar spijt dat we dat niet eerder hebben gedaan. Het is inderdaad een serieuze investering, maar de behagelijke warmte die je krijgt, is niet te onderschatten. Wij hebben 2 zoons die beiden in een rolstoel zitten(spierziekte) en die hadden voordien altijd last van koude voeten en benen. Sinds wij onze speksteenkachel hebben, is daar geen sprake meer van. In dit opzicht alleen al, zijn wij zeer tevreden van onze speksteenkachel. Ik zou zeggen, lees de berichten eens van Tulikivi of ........., je bent er enkele dagen mee stil, dan zal je misschien overtuigt geraken voor eventueel een aankoop.
Grtz
Patrick

raf,

Bedankt voor je antwoord maar het was mijn bedoeling om even te filteren naar de mensen met eenzelfde situatie als de mijne,en daarop hun mening(wel speksteen of gewoon toch een houtkachel).

m.vr.gr.
andries

hey,

wij hadden hetzelfde 'probleem'. Vaak is het zo - in een gewone kachel - wanneer het vuur dooft, is het gedaan met de warmte. Daarom hebben we een kachel (merl op aanvraag)gekocht die spekstenen zijkanten en -bovenkant heeft(5cm). Als je dan gezellig(en dat is het)om 18-19u het vuur aansteekt en rond 21u stopt met stoken, blijft het nog gemakkelijk knus warm tot 23-24u. De huidige moderne toestellen hebben zijn in principe 'houtzuinig' en kunnen zeer goed geregeld worden. Wij hebben overdag quasi geen CV meer op staan (in de winter dan). Wel 1 nadeel: hout wordt duurder en duurder.
Mijn advies: geen 'echte' speksteenkachel kopen als je overdag niet thuis bent.

Jan en Patrick,

Bedankt voor julie antwoorden en meningen,mijn voordeel is dat ik het hout voor niks kan krijgen aangezien ik bij een bedrijf werkt wat bomen rooit voor de gemeente.

M.vr.gr.
Andries

hey,
merk wel op dat niet alle hout zomaar de kachel in kan (dennehout bv bevat teveel hars en in zeker niet goed voor uw rookkanaal+droog hout moet je kunnen stockeren).

Beste Andries

Je zegt : om de woning op warmte te krijgen,en is het juist zo dat het dan pas warm wordt wanneer je naar bed moet.

Daar zit hem nu net het verkeerde begrip : " om de woning op warmte te krijgen " want dat is nu net waar een massieve speksteenkachel sterk in is tenminste als je de juiste dimentie hebt gekozen

Om 24 uur aan een stuk warmte te krijgen met één stookbeurt heb je " massa " nodig afhankelijk van de isolatiegraad van je woning en de daaruit voortspruitende warmteverliezen

Als je een kachel met de juiste massa hebt dan hoef je de woning niet warm te stoken de volgende avond, omdat het dan nog steeds warm zal zijn, je moet enkel bijstoken om de woning warm " te houden "

Doe eens de moeite om de rubriek " Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni " te lezen ( een goede 1450 reacties ) want dat is daar reeds uitvoerig aan bod gekomen en als je dat gelezen hebt zal een speksteenkachel ook voor u geen enkel geheim meer hebben

Als ik kon herbeginnen dan koos ik weer voor de massieve speksteenkachel maar dan wel 20 jaar vroeger in plaats van eerst 20 jaar met een inbouwcassette te stoken

Ulrik

Ik stook met mijn simpel 'spekstenenzijkantenkachel' zo'n 5 houtblokken per avond.Overdag is het mischien wel koud in huis, maar dat geeft dan niet...ik ben er toch niet

“speksteenkachel” of niet…?
Het is eigenlijk juister om zich af te vragen: “zware finoven” of niet.

1) Speksteen is een natuursteensoort met (middelmatig) hittebestendige eigenschappen. Het gebruik van speksteen als kachelmateriaal geeft, in tegenstelling tot wat veel mensen lijken te geloven, weinig of geen voordeel. Drie ton speksteen kan bijvoorbeeld niet meer warmte bufferen dan drie ton baksteen. Een finoven gebouwd met andere materialen dan speksteen, kan minimaal net zo goed zijn en is in veel gevallen, door een geschiktere materiaalkeuze, zelfs beter dan een kachel die geheel gebouwd is met speksteen.

2) Zoals een aantal anderen al hebben laten doorschijnen is het zeker (bijna altijd) het beste om voor een zo zwaar mogelijke kachel te kiezen. Een echt zware, ruim drie ton of meer wegende finoven zal, met slechts één dagelijkse stookbeurt, meestal ’s avonds, 24 uur lang een constante hoeveelheid warmte afgeven en is daarom erg geschikt voor woningen waar de bewoners veel afwezig zijn. Het heeft geen nut om een redelijk geïsoleerde woning met veel massa periodiek te laten afkoelen! Wat de woning tijdens de niet verwarmde periodes aan energie verliest, moet achteraf toch aangevuld worden.

Lichte kachels (van rond de duizend kilogram) moeten in de meeste situaties minimaal twee keer per dag gestookt worden. Dat wil zeggen: ook een stookbeurt in de ochtend! In de praktijk komt dat voor de meeste mensen niet goed uit, dus slaat men die stookbeurt over. Met als gevolg dat men ’s avonds een flink afgekoelde woonkamer zal moeten opwarmen met een traag reagerende kachel. Dan wordt het inderdaad pas warm tegen dat men naar bed moet.

Dirk Bauwens

Hallo Andries,

Een massieve speksteenkachel of finoven is volgens ons een betere keuze dan een gewone houtkachel als je met 2 gaat werken.

Met een voldoende grote massieve kachel wordt je huis nooit meer te koud, het voordeel van een massieve kachel is nu net dat ze de warmte buffert. Je stookt bijvoorbeeld 2 uur en de kachel geeft 24 uur later nog steeds voldoende warmte af.

Het stoken zelf geeft voor ons totaal geen probleem. Het is nog warm genoeg als we thuis komen van het werk. Dus hebben we rustig de tijd om eerst samen te eten, de kinderen te wassen,.... en daarna pas op het gemak de kachel aan te steken.

Voorwaarde is wel dat je een model koopt dat voldoende groot is, anders kom je er niet met 1 stookbeurt/24 uur.
(Wij gaan ook met 2 werken en stoken 1x/24 uur, 2x stoken vind ik persoonlijk niet te doen als je met 2 gaat werken.)
Hoe groot je kachel moet zijn hangt af van je specifieke situatie. Informeer je dus heel goed en geloof niet klakkeloos wat er allemaal verteld wordt (hier op het forum en door verkopers/"specialisten") Er zijn jammer genoeg een aantal mensen op het forum die teleurgesteld zijn omdat ze het met de gekozen kachel niet warm genoeg krijgen of te vaak moeten stoken om het warm genoeg te krijgen.

Ik persoonlijk ben heel blij dat we voor een massieve kachel gekozen hebben, het is z'n geld meer dan waard.
Wij vinden dat een gewone houtkachel het comfort van een massieve kachel niet kan evenaren. En dit zowel naar warmtegevoel als naar tijd die je erin steekt. (Wij hebben vroeger ook een gewone houtkachel gehad.)
Wij stoken veel palletten en moeten toch niet constant langs de kachel zitten om bij te vullen. Met een gewone houtkachel zou dit ondoenbaar zijn.

Hou er wel rekening mee dat je ook nog moet zorgen voor hout, het is dus niet alleen maar de kachel aanmaken en de aslade leegmaken.
Je moet het hout halen, stapelen, zagen, klieven,.... en daar steek je ook tijd in. (Is uiteraard ook zo bij een gewone houtkachel.)

Lees zeker ook eens het draadje "Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni" daar staat nog een massa informatie over massieve kachels, o.a. reacties van tevreden gebruikers en ontevreden gebruikers.

Dat van dat dennehout is idd waar als de verbranding niet volledig is (te lage temperaturen - in simpele gietijzeren of stalen kachel - met als absoluut dieptepunt die ddg toestanden). Als de temperaturen hoog genoeg komen maakt dat allemaal niet uit.

Droog hout is uiteraard wel een vereiste.

En hout hoeft niet duur te zijn. Je kan altijd gaan meehelpen met de lokale natuurvereniging en je hebt zo gratis het hakhout. Uiteraard geen "eik en beuk op stam" (zonde om dat op te stoken trouwens), maar het geeft evengoed warmte af.

En ergens in een andere draad las ik nog dat "koken op hout" de ondergang betekent van Afrika en Azie. Ik vermoed dat je het koken daar toch niet kan vergelijken met een wat meer efficiënt houtfornuis dat je hier kan vinden. Heeft iemand trouwens ervaring met die Engelse of Italiaanse fornuizen (Esse, Rayburn, Demanicor,Wekos,...)?

 Ik zou heel graag willen weten welke kachel beschikken over spekstenen zijkanten en tevens goed staan aangeschreven. Dus als iemand mij een aantal tips kan geven.

 

alvast bedankt!!!