Themische zonnepanelen voor ondersteuning CV

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In diverse berichten vind je info terug over verwarmingsondersteuning door thermische zonnepanelen. Het gaat daarbij quasi uitsluitend over de techniciteit van de oplossing die in eerste instantie gebruikt wordt voor warm sanitair water. Het aantal zonnepanelen en de opslagtank wordt overgedimensioneerd zodat het overschot aan warmte naar de CV kan gestuurd worden.

Over de resultaten die je mag verwachten vind je quasi geen info. Vandaar deze oproep aan ervaringsdeskundigen : als je al zo een systeem hebt, kan je hier aub eens wat cijfers posten met verbruik voor de ingreep en resultaat na de installatie ? Welk systeem heb je ? Zijn er dingen die je zeker zou aanraden ? Welke zijn uw bevindingen qua terugverdientijd ?

Als we die info hier kunnen centraliseren zal dat een schat aan info geven voor geïnteresseerden.

Reacties

Wij gebruiken met twee personen 3 m3 gas per week voor warm water. Dit water wordt door een HR ketel gemaakt. Gebruiken wel een elec.waterkoker. Voorheen had ik een 180ltr boiler met waakvlam. Ik heb helaas maar een keer gemeten hoeveel gas de boiler gebruikte. Met waakvlam was dat 4 m3 per week. Volgens mij wordt het veel intressanter als je het overschot aan warm water ook in je electrische-wassers zou kunnen gebruiken.
*Wim*

Ik heb de afwasmachine/wasmachine( voor 2 personen) op warm water gezet, droogkas hebben we bedankt voor haar diensten en op rust gesteld, koken enz. doen we op aardgas, ons verbruik ligt rond de 0.9m3/dag in de zomer als er niet verwarmd wordt.
Ik heb me laten voorrekenen dat zonnepanelen met boiler een terugverdientijd hebben van ong. 25 jaar dus niet echt interesant.

Ik vergeet te vermelden dat wij electrisch koken.
*Wim*

Zelf heb ik ook nog directe elektrische verwarming
Ik heb al veel alternatieven bekeken en heb nog nog geen keuze gemaakt. Er zijn wel eerst enkele belangrijke dingen die voorrang hebben: de isolatie moet verbeterd worden, eventueel gebruikmaken van de nieuwe subsidies voor super isolerend glas (K=1,1) om die oude (K=?2,6) beglazing te vervangen.
De vloer en chape uitbreken om ook te isoleren zou wel kunnen maar lijkt me te omslachtig. Dan maar wandverwarming of overgedimensioneerde radiatoren. De warmte bron ?gas?WP?zonne energie?seasonal energy storage MgSO4 (magnesiumsulfaat)?
Om met VacuumTubes je CV te ondersteunen heb je er relatief veel nodig. Daarom eerst isoleren (balansventilatie met WTW?)
Stanaard met een grote watertank kan je enkel de tussenseizoenen ondersteunen, in de winter heb je echt niet voloende vermorgen winst van je VT's. Zonder echte seizoen energie opslag haalt het niet veel uit. Met een nauwkeurige warmteverlies berekening kan je je onderzoek verder zetten.
De haalbaarheid van de technologie met MgSO4 wordt momenteel onderzocht en is zeker het opvolgen waard.
Het blijft echter en zeer grote investering maar vergt weinig elektrische energie. Er zijn voorlopig geen tovermiddeltjes. (tenzij een speksteen kachel in kombinatie met een lapje grond met daarop 7 x (aantal wat je jaarlijksnodig acht) knotwilgen)Deze oplossing is echter niet de beste keuze voor een werkend gezin waarbij er overdag niemand thuis is.

Groetjes.

Uit de reacties hierboven blijkt dat ik niet de enige ben met interesse in thermische panelen voor ondersteuning van de CV maar tot nu toe hebben we hier nog geen enkele reactie van iemand die zelf zo een systeem heeft.
Zijn die zo tevreden dat ze geen interesse meer hebben voor dit forum of is het andersom : besparen ze zich de "schande" van het zich out-en over hun misaankoop ?

Op een bepaalde website wordt tot 50 % besparing voorgesteld in combi met een condensatieketel. Een andere raadt het gebruik met dergelijke ketel absoluut af.

Tja ...

ik heb jaren terug 16,5 m² vlakkeplaatpanelen gelegd, en deze houden het in het tussen seisoen heel wat vooruit, wij verwasmen met wandverwarming met sime HR gasbrander, in het voorjaar hebben we bijna gans de maand Februarie op zonneboiler gedraaid, af en toe eens op de regen achtige dagen alsnog moeten bijstoken, maar toen we het nog niet gebruikten was ons verbruik heel wat hoger, volgens mij een zeer goede investering geweest, maar het rendement van de zonnepijps is het rendement een stuk hoger, maar wist niet hoe ze juist werkten, maar heb heel goede info gekregen en nu kan ik deze ook maar aanprijzen, er zijn wel grote prijsverschillen, maar de goedkopere hebben geen spiegels achterin maar de meer opbrengs in prijs is onverantwoord, vandaar als ik nog zou bijplaatsen toch zou kiezen voor het goedkopere type.

Jerom.
Ik ben ook heel benieuwd naar antwoorden. Zodra de CV omstreeks April/Mei uit gaat en September/Oktober weer aan gaat gebruik ik ongeveer 32 weken lang 3 m3 gas per week. Deze zou ik in ieder geval kunnen besparen. Mijn jaar verbruik is 1100 m3. 156 m3 daarvan is voor het maken van warm water. 944 m3 gebruik ik voor warmte in de woning. Wat kan de zon en een paneel mij brengen. De achterkant van onze woning staat pal op het zuiden zodra de zon op de ramen komt krijgt de HR ketel vanzelf al veel minder te doen.
Zou het mogelijk zijn een link te leggen met de gegevens die van de PV installaties komen. Bij hun kan je zien hoeveel zon er heeft geschenen. Zouden deze uren om te zetten zijn om ongeveer de opbrengst van de thermische panelen te bepalen.
*Wim*

Hallo

Op deze link staat wel wat info(tis de mijne)

http://users.skynet.be/zonnigniel/

Mvg Eric

Wow Eric, dat is inderdaad nuttige info ! Alles op 1 pagina en zeer overzichtelijk.

Uw buffervat van 2000L intrigeert mij : waarom zoveel ? Ik dacht onze huidige boiler (200L), die vlak naast de badkamer staat, te koppelen aan een buffervat van 750L in de kelder.

De hudige boiler werkt met CV water die via een WW het sanitair water opwarmt. Naverwarming via electriciteit.

En euh ... wanneer gaan we het over het prijskaartje. hebben. Breng dat dan in verhouding met bv de 153m³ die je op jaarbasis bespaard.

Ik ken iemand in onze klimaatwijk die 20 m2 thermische panelen staan heeft. Deels ook voor de centrale verwarming. Maar hij heeft een probleem in de zomer. Dan komt er namelijk veel te veel warmte uit zijn pannelen. Vorige zomer heeft hij dat gebruikt om zijn zwembad op te warmen.

Wat doe je anders met de extra warmte die uit je pannelen komt? Krijg je dan geen stoomketel in de zomer als je systeem overgedimensioneerd is?

Beste Wim,

U slaat de spijker op de kop: besparingen op sanitair warm produktie hebben een lange terugverdientijd.

Als u 3 of 4 m³ gas per week gebruikt voor sww dan kan de besparing niet hoog zijn. Ook wordt het verbuik van de waakvlam structureel te hoog ingeschat. Ipv de meestal geroepen 50 Euro per jaar denk ik dat 25 Euro per jaar er dichterbij zal zitten. Daar kan je geen apparaat voor vervangen(tenminste niet met een economische reden).

Het verbruik van bijv een elektrisch keukenboiler welke de gehele dag als aftappunt gebruikt wordt kan gemakkelijk 450-500 kWh per jaar bedragen. Dit aftappunt kost dan ineens 80 Euro per jaar; net zoveel als het totale verbruik aan gas bij Wim.

Mijn conclusie: zoek uw besparingspotentieel niet bij uw sww produktie( maar wel geen elektrische boilers, deze zo snel mogelijk vervangen !), bij uw verwarming en verwarmingsinstallatie valt veel meer te halen, maar denk dan niet alleen aan de ketel maar ook aan de hydraulisch balans in het CV watergedeelte. Een lage retourtemperatuur kan je alleen maar creeeren als de hoeveelheid water door het CV systeem ingesteld wordt en de verdeling conform het ontwerp is geregeld.

En wees eens eerlijk: wie maakt er een ontwerp van zijn verwarmingsysteem met als basis een nauwkeurige warmteverliesberekening?

Met als resultaat een leidingnetwerk dat is afgestemd op afgiftevermogen, en waterdebieten voor lager retourtemperatuur.

Over het algemeen worden installaties geplaatst met standaardmateriaal(16*2 bijv, want daar passen de aansluitingen goed op) en een veel te grote circulatiepomp;

Gevolg veel te veel water door het circuit met als consequentie veel te hoge retourtemperaturen en dus een mogelijkheid om te besparen. Neem vervolgens nog eens het effect van dichtlopende thermostaatkranen erbij(zonder drukgeregelde pomp tenminste)
en we hebben een formule 1 watercircuit. Om dit op te lossen plaatsen we vervolgens een bypass afsluiter, welke als hij opent ook nog eens de retourtemperatuur verhoogd.

Ik vraag mij dan af, of er in die situatie nog wel bespaard wordt met thermostaatkranen ?

Heel erg duidelijk Eric ik zet uw adres bij mijn favorieten en ik ga het verloop per dag volgen.
Je computer kan je toch de gehele dag laten draaien je hebt toch stroom over. (lol)

Rene,
Het is een gegeven dat je radiatoren van je CV installatie zijn afgestemd op hogere watertemperaturen. Ik had toen geen dubbelglas. In de loop der jaren neem je dubbelglas een HR ketel maar de radiatoren blijven het zelfde. Die verander je niet zo snel als het in huis comfortabel is. Wat zou ik en ik denk vele met mij daar nog in kunnen vinden. Ik begin te begrijpen dat de retour temperatuur van een HR systeem belangrijk is.
*Wim*

Beset Wim,

"Het is een gegeven dat je radiatoren van je CV installatie zijn afgestemd op hogere watertemperaturen. Ik had toen geen dubbelglas. In de loop der jaren neem je dubbelglas een HR ketel maar de radiatoren blijven het zelfde. Die verander je niet zo snel als het in huis comfortabel is."

Klopt, verwarming werd vroeger uitgerekend met 90/70 of 80/60. Radiatoren werden in de meeste gevallen echter te groot gedimensioneerd omdat er in de branche een grote angst heerst " om het niet warm te krijgen".

IN dit geval werkt dit gunstig, want als er dus een condensatie ketel wordt geplaatst met glijdende temperatuurregeling kan men nog heel lang condenserend werken op het oude radiatorencircuit. Om het rendement zo hoog mogelijk te houden dient de retourtemperatuur zo laag mogelijk te zijn en zo lang mogelijk onder de 45 graden te blijven. Daar komt de ketel in het gebied dat hij niet meer kan condenseren en verliest hij snel rendement. Het loont dus de moeite om hier wat aandacht aan te besteden.

Met een warmteverliesberekening per verwarmde kamer en de geplaatste vermogensafgifte van de aanwezige radiatoren kan men met een radiatorgrafiek het temperatuurregime per kamer bepalen. Het instellen kunnen we vervolgens doen met de temperatuurmethode per radiator. We kunnen zelfs met de warmteverliesberekening en de radiatorgrafiek de benodigde stookcurve vaststellen.

Eric,

Als ik het zo bekijk is het rendement vermogen van de vlakkeplaat collectoren aardig teruggelopen gezien de condensatie/corrosie (witte waas), heb jij dit gemerkt.

@ zizon

Het is geen condensatie of corrosie het heeft iets te maken met de hoek waarmee het licht op het glas valt.

Wanneer ik bvb 10 stappen opzij doe om de foto te nemen kan het zijn dat het er perfect uitziet of wanneer je met je neus op het glas zit zie je ook dat er niets mis is.

Raar maar waar

@Jerom

Wat betreft die 2000 liter,met 27m² panelen is dat normaal nog wat weinig de volgende keer zou ik zeker meer puffer nemen want dat is de kost niet.

Het betreft hier ook een 2 woonst met 7 personen die zich graag wassen dus ook handig om een slechtere periode te overbruggen.

@ allen

Wat de terugverdientijd betreft dat maakt me niet uit,ik heb dit gebouw gezet om zo zuinig mogelijk te zijn en ik geef liever wat meer uit tijdens het bouwproces om daarna heel goedkoop te wonen.

Ik maak me zeker geen zorgen over de energie prijzen.
Wanneer je eens rondkijkt denk ik regelmatig "het is blijkbaar nog niet duur genoeg"

Mvg Eric

Hier ook zonneboiler gebruiker en cv ondersteuning
groeten stef
http://www.zonstraal.net/