wachten met aankoop condenseerende ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tot het zover is, heeft Vaillant Group zich, samen met het consortium Microgen Engine Company (MEC), voorgenomen om een condensatie wandketel te ontwikkelen die ook elektriciteit opwekt door middel van Stirling-technologie. Vaillant Group is in het laatste
stadium om een belang nemen in het consortium en zich te verbinden om deze micro warmtekrachttechnologie samen met MEC te ontwikkelen en vervolgens te integreren in de vertrouwde Vaillant HR-ketel. Tussen 2009 en 2010 worden in België een aantal testtoestellen van de eerste generatie geïnstalleerd. Daarna volgt een grootscheepse marktintroductie in 2011.
Paul De Groote, technisch directeur van Vaillant, legt uit :" Wij zien een grote toekomst voor dit type ketel. Op een eenvoudige manier, zal het mogelijk worden om met een condensatieketel, waarvan de degelijkheid reeds ruimschoots bewezen is, ook decentraal elektriciteit voor eigen gebruik te produceren. Dit terwijl de installatie van het toestel even eenvoudig is als de installatie van een gewonde condensatieketel."
De verwachting is dat deze nieuwe ketel een goed alternatief zal zijn voor de vertrouwde condensateketel omdat zij warmte en elektriciteit produceert op de plaats waar elektriciteit nodig is zodat er geen transportverliezen optreden. Dankzij de decentrale en zeer efficiënte parallelle opwekking van warmte en elektriciteit kunnen Stirling microwarmtekrachttoestellen (micro WKK's) een rendement van 125% halen, wat ongeveer 18 % meer is dan met een gewone condensatieketel. Zij zijn ook bijzonder milieuvriendelijk omdat de warmte die bij de opwekking van de elektriciteit door de Stirlingmotor vrijkomt, vrijwel volledig voor verwarming van warm water in de woning wordt aangewend. Hierdoor produceert dit soort elektriciteitsopwekking veel minder kooldioxide (CO2) dan conventionele opwekking in elektriciteitscentrales.

Reacties

Niet echt nieuw Erik, Remeha heeft al zo'n ketel en wil die in 2009 al op de markt brengen.

http://www.remeha.nl/hre/

Zie de status ...

Iemand een idee of het concept zelf interessant is (vanuit energetisch rendementsoogpunt). Men begint immers plots te goochelen met rendementen van 120% en meer. Ik weet niet goed of ik dit als een nieuwe positieve evolutie moet zien, of eerder het zoveelste commerciële verkoopsargument.

Het verbruik van dergelijk toestel zal iets hoger liggen dan bij een gewone condenserende ketel maar de winst zit'm in de elektriciteitsproductie. De bedoeling is om echt zoveel mogelijk geproduceerde warmte nuttig te gebruiken: bij een condenserende ketel wordt een deel van de warmte uit de rookgassen gerecupereerd. Bij dit soort ketels wordt de na condensatie nog resterende warmte uit de rookgassen gebruikt om een stirlingmotor met bijhorende generator aan te drijven.

In het ideale geval zou je dus een ketel hebben waaruit helemaal geen warme rookgassen meer komen (da's natuurlijk utopie).

Je zou dit kunnen combineren met een relatief kleine PV installate (1500WP): 's winters draait de ketel vrij veel en produceert dus als bijprodukt veel elektriciteit, 's zomers staat de ketel bijna stil maar gaan de zonnepanelen veel produceren. Alles is netgekoppeld dus het elekticiteitsnet werkt als buffer om het verschil tussen geproduceerde en verbruikte elektriciteit op te vangen.

In Japan heeft bvb Honda al een 50000 zgn 'cogeneration' units draaien: hier gebruiken ze een verbrandingsmotor op aardgas welke een generator aandrijft, het bijprodukt is in dit geval de warmte die de draaiende motor produceert: hiermee wordt de woning en het sanitair water verwarmd. Niet zo'n hightech toestanden als met de stirlingmotor maar het werkt.

Die 125 % is gegoochel met cijfers. Lekker thuis met fossiele brandstoffen grijze stroom produceren. Ketel moet redelijk veel draaien om effectief stroom te produceren (alleen bij warmte vraag stroom productie. De verwachting is dat deze ketels alleen rendabel worden bij energie onzuinige woningen. En waarom zou je deze dan gaan isoleren als dat als gevolg heeft dat je dure ketel minder effectief wordt ?
Deze ketels zullen voorlopig alleen verkocht worden met grote subsidies erop. Gevolg gebruik fosfiele brandstoffen stijgt. Dit geld kan veel beter gestoken worden groene stroom.

@ arno,

ik kan je deels volgen in je stelling dat investeren in minder warmteverlies zo een toestel minder rendabel maakt.

Het is geen groen stroom, maar het vergroenen van grijs.
Maar het is duurzamer dan die volstrekt grijze stroom in de klassieke centrales.

Misschien is dit niet al te bekend.

Maar het is een publiek geheim dat als je een gewone ketel inruilt voor een HR Ketel je deze meerprijs nooit en te nimmer terugverdiend de levensduur van een HR Ketel is daar te kort voor. Wat moet het dan wel niet worden als je een HR ketel inruilt voor een dergelijke ketel met een stirling motor.
Kun je beter een kleine windmolen plaatsen.

Beste Zizon,

Als nu het verschil tussen HR+ en HR Top nu zo'n 9 % is dan is dit bij een gasverbruik van 2000 m3 per jaar 180 m3 aardgas maw 90 euro per jaar.

Ik denk trouwens dat het verschil van 9% groter gemaakt kan worden door een glijdende temperatuur regeling want daar heeft de HR + ketel niet zoveel baat bij.

Dus het verschil over 15 jaar is 1350 Euro.

Dan de 40% fiscale teruggave en de premie van infrax/eandis nog voor de condensatie ketel dan is de keuze snel gemaakt.

Alles is wel afhankelijk van de geplaatste installatie. De ketel moet wel kunnen condenseren.

Het is natuurlijk ook niet de bedoeling je recente gewone ketel om te gaan ruilen tegen een condenserende. Maar wanneer je oude ketel al een jaar of 15/20 is en aan vervanging toe is, zal de meerprijs voor een condenserende (als die meerprijs er zelfs nog is)ketel zich al zeer snel terugverdienen.

Een auto van een paar jaar ga je toch ook niet wisselen tegen een nieuwe omdat deze wat minder verbruikt. Haal je er ook nooit uit. Maar als je je 20 jaar oude jeep die 25liter/100km verbruikt gaat inruilen tegen een Polo Bluemotion wordt het ineens wel interessant

Beste Ben,

"Een auto van een paar jaar ga je toch ook niet wisselen tegen een nieuwe omdat deze wat minder verbruikt. Haal je er ook nooit uit. Maar als je je 20 jaar oude jeep die 25liter/100km verbruikt gaat inruilen tegen een Polo Bluemotion wordt het ineens wel interessant "

Als je oude ketel veel te groot is komt er wel even 7% rendementsverbetering erbij met een juiste dimensionering. Met een goede regeling is ook nog wel wat te verdienen, dus in bepaalde gevallen is het verschil tussen uw HR plus en uw HRtop toch nog zo'n 20%.

Ben, (en anderen)

Mijn ketel is 15 jaar oud...
ik schat (maar ik heb er eigenlijk geen verstand van) dat hij een rendement heeft van 65% (of misschien wel minder).
maar eigenlijk is hij nog niet aan vervanging toe...

Zoals ik uw mail lees, zou ik zodus nog niet moeten veranderen
van ketel?

Chris

Terugverdientijden worden inderdaad steeds korter met de stijgende prijzen. Maar het is natuurlijk nog altijd beter eerst meer te gaan isoleren e.d.

Beste Chris,

Kan u wat meer over uw huidige installatie vertellen ?

erik,

heb in een duitse krant eens een artikel over micro-WKK gelezen. Het voordeel is dat je de CO2 beperkt door lokaal electriciteit op te wekken en zo geen transportverliezen hebt. Ze leveren ongeveer 1 kw electrisch en 4 kw thermisch. de bedoeling is dat ze aanspringen als er thermische behoefte is. De weinigsten onder ons zullen toekomen met 4 kW. dus moet er steeds nog een een andere condenserende gasketel naast staan... dus voor zn portemonnee zal niemand het doen. Heb dit ook al overwogen, maar zolang in Belgie een groot deel van de electriciteit mbv kernenergie wordt opgewekt (=zonder CO2 uitstoot) zie ik er het nut niet echt van in.
ik moet ook mijn stookinstallatie vervangen. op dit moment lijkt mij een condenserende gasketel het optimum. Voor alternatieven is het nog 5 jaar te vroeg, denk ik. En als de overheid nu ook eens andere CO2-besparende technieken zou steunen in plaats van zich blind te staren en arm te betalen op de PV-installaties....

thomas

Thomas,
het zal steeds kiezen zijn tussen slecht en slechter zolang er geen technieken zijn om echt zelf bedruipend te zijn met energie te maken .De voltvoltariche zonnelementen hebben ook nog steeds niet de juiste sinus om echt goed te werken Maar zolang ze de kerncentrales open houden zal de stroomprijs
relatief laag zijn en de ontwikkeling van alternatieve energie bronnen in de weg staan.Er is al een aardige discucie op gang geweest over de kerncentrales, deze hebben inderdaad geen uitstoot van co maar wel van straling
Laat ons hopen dat de techniek het kan achterhalen

Dit toestel stond dit jaar bij vaillant op hun stand bij bati-bouw
De dietrich overgenomen door remeha zou dit jaar nog als eerste zo'n ketel op de markt brengen.Dit probeerd een bepaalde groothandel toch al een tijdje te verkopen.
Vijf jaar geleden op cusus bij merk X kregen wij al info over de opvolging van de condensatieketel.Men was toen al zulke toestellen aan het laten proefdraaien.

Mijn ketel is pas 7 jaar en ik ga hem vervangen door een pellet of houtsnipperketel. Waarom? Dit betaalt zich na 3 à 4 jaar al terug (ik stook wel zo'n 3 à 4000 jaar stookolie per jaar!)

Zie ook naar mijn topic "groepsaankoop pelletketel"

Rene,

Veel gegevens heb ik er niet over...
Buderus GK 105 met een Oertli Enerjet Plus type OEP10(mazout)

Een mede-forum-gast heeft dit ruw geschat...op dit forum...
op max 65%.

Peter,

Hoeveel plaats is er nodig voor zo'n pelletkachel en stockage van de pellets.

De enige plaats waarover ik beschik is mijn zolder, maar deze kan niet al te veel gewicht aan.

Chris

Beste Peter,

Als u nu zoveel stookolie verbruikt is het dan niet beter eerst te kijken naar potentiele verbeteringen tav de isolatie van uw woning ?

Peter,

ik sluit me aan bij mijn voorganger. En als je alles dan deftig geïsoleerd hebt kan je weer een kleinere ketel kopen en spaar je nog eens extra uit op het verbruik én installatiekosten.

Hallo,Mensen.In 1979 boude ik mijn eerste houtketel.In 1992 heb ik een HR houtketel geboud met nabrander.Mooie schone verbranding,en ook zuinig.Hij werkt met een stookautomaat,en verbrandt per uur 3 blokjes van 8x8x18 cm bij 0 graden buitentemp.Hij verwarmt een huis met inhoud van 1200 m3 Aan deze ketel zou ik wel een stirling motor willen hebben voor als de stroom uitvalt.Dan kunnen de pompen doorlopen.Hoe kom ik aan een geschikte stirlingmotor?