strobalen passief huis medebouwers gezocht brugge

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn vrouw Bora en ik gaan samen met twee andere families een strobalenhuis bouwen. De bouw vindt waarschijnlijk plaats in oostkamp, niet deze maar volgende zomer (2009). We vonden reeds 1 familie die mee met ons wil bouwen. Het gaat om drie apart, dus gescheiden woningen! onder 1 dak, met enkele gemeenschappelijke delen (wasplaats, naast eigen tuin, ook gemeenschappelijk stukje tuin, verwarmingssysteem, energiesysteem, gastenkamer,...). Het huis zal een passief huis zijn, dat wil zeggen door constructie, materiaal zo goed geisoleerd dat een klassiek verwarmingssysteem niet meer nodig is. We hebben reeds een architect gespecialiseerd in strobalenbouw en kennen eveneens ondertussen een gespecialiseerde aannemer. Het is de bedoeling om zelf samen de handen uit de mouwen te steken wat de bouw en voorbereidingswerken en denkproces betreft! de investering per familie bedraagt ongeveer 180000 euro inclusief grond. let op: energiekosten zullen bijna nihil zijn! wat ook besparing betekent, naast het heel gezonde wonen met respect voor de natuur.

wil u deze mail rondsturen naar vrienden, kennisen, ... die mogelijk geinteresseerd zouden kunnen zijn? iedereen mag me bellen op 0485189364 of kijken op www.samenhuizen.be

Hartelijk dank!
Bart Merlevede
Oude pastoriestraat 5
8340 Moerkerke

Reacties

Bart,

ik ben ook bezig met het ontwerp van ons passiefhuis. Met ook de intentie gebruik te maken van strobalen. Als je meer info wil, laat gerust weten.

Volgende inlichting wil ik u wel al graag meegeven. Als je een echt passiefhuis wil, kom je niet toe met een strobaal van 45cm dik alleen. Bij het begin van onze onderneming werd ons dit wel eens foutief voorgespiegeld door enkele experten. Besef dat er op dit moment in onze contreien nog geen enkel strobalenhuis staat met een passiefhuiscertificaat. En dit is niet zonder reden ! Er stellen zich namelijk enkele belangrijke problemen waar ge niet licht kunt overgaan.

Zorg er zeker voor dat uw architect niet rekent met een lambda waarde van 0,04 W/mK want dan grijp je alvast zeker naast een certificaat. En zo een certificaat betekent dat ge in een echt passiefhuis woont en niet enkel in een huis gebouwd volgens passiefhuis principes en dat ge ook nog de bijhorende subsidies zult krijgen.

Wil je meer info, laat gerust weten.

Bart en Jan,
misschien kennen jullie Casa Calida vzw reeds. Alsnog een deze tip. http://www.casacalida.be/

Twee weken geleden verbleven wij met ons gezin in hun huis-van-stro te Tongeren. Een prachtige ervaring, ondanks het feit dat het huis verschikkelijk slecht afgewerkt is. In mijn ogen geen modelwoning.

Alvast succes

Dirk

idd, casa calida reeds bekend bij ons. we zijn er nog niet geweest. we hebben wel reed een architect gevonden en aannemer die gespecialiseerd is in strobouw. uiteraard willen we zoveel mogelijk zelf doen, als we dat kunnen.
alle tips en info (vb balansventilatiesysteem, canadese put, ...) zijn welkom.

Bedankt voor de tip en info.

bart

Oeh, tof tof,
Zelf hebben we ook net een lapje grond gekocht en we zijn ook aan het uitkijken naar strobalenbouw. Maar daaromtrend nog maar wat aftastende zoeken op het net en zo, nog niets concreet... ('k vermoed dat we ook nog wat zullen moeten "opboksen" tegen vooroordelen van de omgeving, maar allez, dat zullen we op tijd en stond wel zien)
Wat ik me wel afvraag, op batibouw een gesprek gehad met iemand van Casa calida en ik meen me te herinneren dat je bij het bouwen van een strobalenhuis subsidies misloopt omdat stro (vooralsnog?? - mss is dit al veranderd) niet voorkomt op de lijst van vibe als "gehomologeerd" isolatiemateriaal. Maw je kan mss wel een LEW of PH zetten met stro, maar volgens de wet zou het niet eens voldoen aan K45 (en zou je dus wsl een boete moeten betalen) omdat er geen officieel papiertje zou zijn van de isolerende eigenschappen van stro... Maar misschien is dit al opgelost??

Komen de vorderingen van het project ook op de website??

Bart,

met 55cm kom je ook nog maar net onder een geadviseerde U-waarde van 0,15 W/m²K, nl 0,145 W/m²K. Ik ga er hierbij van uit dat de strobaal niet wordt gekanteld en bijgevolg een lambda waarde van 0,08 W/mK moet gebruikt worden.

Nu moet je weten dat een U-waarde van 0,145 niet echt een schitterend begin is om tot een passiefhuis te komen. Passiefhuizen met certificaat hebben gemiddeld U-waardes van 0,10 tot 0,12.

Dus indien de strobaal niet gekanteld wordt, is een dikte van 55cm volgens mij nog niet voldoende. Verder moet ik zeggen dat ik voorlopig in mijn zoektocht naar gepaste strobalen ook nog nooit strobalen ben tegen gekomen met een breedte of hoogte van 55cm. Jij wel ?

Anders wordt het als de baal gekanteld wordt en een lambda waarde van 0,06 gebruikt mag worden. Dan brengt 55cm u op een U-waarde van O,11 en dat is wel goed. Maar zoals eerder gezegd, ik vind nergens balen met een hoogte van 55cm. Mijn huidig ontwerp maakt gebruik van jumbobalen. Deze bestaan in hoogtes van 60cm maar lokaal bij onze bouw heb ik ze voorlopig alleen gevonden met een hoogte van 70cm.

Als u een volwaardig passiefhuis met strobalen wil bekomen, heb je dus drie opties:

1) een gewone strobaal vinden met een hoogte van 55cm, en proberen een passiefhuis te bekomen met een U-waarde van 0,145, wat wel eens zeer moeilijk zou kunnen zijn, indien al niet onmogelijk

2) jumbobalen gebruiken met diktes van 60cm of meer
(volgens sommigen zou bij deze optie risico bestaan voor inwendige condensatie, maar zelf ben ik daar nog niet volledig uit, voorlopig denk ik niet dat dit een probleem is, maar ik moet het wel nog grondiger bestuderen)

3) niet alleen werken met strobalen maar ook nog andere isolatiematerialen voorzien in de muurdoorsnede zoals bijvoorbeeld papiervlokken en/of isolerende houtvezelplaten om de U-waarde van de muur te verlagen, ook hierbij moet ge dan wel goed opletten voor inwendige condensatie door de dampdoorlatendheid van de materialen af te bouwen van binnen naar buiten.

Dit was het dan wat transmissieverliezen betreft. Maar ook de luchtdichting heeft zo zijn specifieke problemen bij die strobalen. Hoe was je van plan de strobalen af te werken aan binnen -en buitenkant ?

Jan

Mijn ervaring (zelf ook zo'n huis aan het zetten): als je met strobalen bouwt, moet je je niet teveel focussen op die PH certificaten en officiële gehomologeerde certificaten (o.m. k-waarde van strobalen). Een strikte bouwplanning en budget (strobalen zijn niet duur - hebben me meer aan vervoer dan op het veld gekost - maar het hout, de schroeven e.d. kosten een veelvoud van dat) heb ik er ook niet op geplakt. Als je je veel vrij kan maken en je familie/vrienden komen helpen (en blijven dat doen), dan kan het best snel vooruit gaan.

Ik ben al blij genoeg dat het stro "gedoogd" wordt - en voor één keer is de "bouwen en laten bouwen" mentaliteit hier in dit landje een gunstige randvoorwaarde.

Ik kan je alvast zeggen: het stimuleert enorm de creativiteit. Ik heb er ook de rijke bouwtraditie mee leren waarderen (smalend hoor je me niet meer doen over Bokrijk), zo verdiep ik me momenteel in leem- en kalkpleisters. Het feit dat deze niet meer zo gebruikelijk zijn (alles cement of silicone als buitenpleister bijv.) heeft puur met economische redenen te maken (time is money - voeling met de seizoenen niet meer toegelaten en het moet rap rap gaan). Voor de zelfbouwer is het echter een zeer dankbaar, verdraagzaam (bijv. vochtregulerend - geen dampschermen e.d. in een strobalen muur nodig) en inspirerend materiaal.

Enfin, veel succes en plezier alvast.