Houtkachel met speksteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ben nieuw op dit forum en zit al enkele uurtjes te lezen tussen alle weetjes en tips. Graag had ik jullie ook een paar vraagjes gesteld en jullie mening geweten. Want voor mij is de wereld van de houtkachels volledig nieuw.

Wij verwarmen onze woning met stookolie. Gebruiken tot 1500-1750 liter per jaar (inclusief warm water). Omdat de stookolieprijzen de pan uit swingen, hadden we graag nog een extra verwarmingsbron.

Ik overweeg om me een houtkachel aan te schaffen van Barbas - het model Eco 410. De kachel heeft een vermogen van 5-9 kW en weegt 280 kg. en is vrij compact. Onze woonkamer is niet zo groot en daarom wil ik een compleet afwerkte kachel zonder dat ik een schouw hoef te metsen.

Wat ik me afvraag is of er voordelen (langdurige warmte) verbonden zijn aan een kachel die omringd is met speksteen.
Of is dit juist voor het uiterlijke zicht?

De verkoopster hamerde er ook op dat de kachels gemaakt zijn uit Corten staal van 4 mm dikte. Voordelen?

En dan nog het gewichtsverschil? Heb verschillende folders en kachels gezien maar ik merk dat er veel verschil zit in het gewicht van de kachels. De Barbas kachels met speksteen zijn een pak zwaarder dan bvb Faber kachels met speksteen. Is het beter/duurzamer van een zwaardere kachel te kopen? Of maakt dit geen verschil?

Als ik zo een kachel zou kopen, schaf ik dan een degelijk en duurzaam product aan? Of hebben jullie andere suggesties? Prijs/kwaliteit?

Alvast héél erg bedankt voor jullie tips.

Met vriendelijke groetjes,

Els - Affligem

Reacties

Els,
je moet je aankoop goed uitkienen, speksteenkacheles hebben het hoogste rendement maar zijn wel duurder, het zijn vooral kachels die geschikt zijn als je de volledige dag thuis bent, als je vier uur de kachel aansteekt dan heb je de rest van de dag warmte, maw de warmte zit in de dikke wand en die geeft dit langzaam af zoals een accuverwarming, een barbas kachel is ook goed om s'avonds bij te warmen, is ook zwaar en houdt ook lang zijn warmte, één iets moet je op letten, een zware kachel kan putten maken in je vloer,
veel succes

Ik heb in het afgelopen half jaar een aantal verkopers van inbouwhaarden afgelopen, de meesten verkopen allerlei houtkachels, enkelen ook speksteenkachels.

Wat mij opviel is dat iedere verkoper zijn eigen verhaal heeft, op zichzelf dikwijls wel overtuigend (sommigen helemaal niet). Maar als je ze allemaal naast elkaar zet zijn er infeite niet zo heel veel overlappingen. Soms ook wel grappige dingen, zeker 4 verschillende merken zijn de uitvinder van de liftdeurhaard (volgens hun verkopers toch).

Mijn aanraden, loop meerdere verkopers af met meerdere merken. 't kan geen kwaad om eens langs te lopen bij merken waar je op het voorhand al van weet dat je ze niet kunt (of wilt) betalen. Het verhaal van hun verkoper kan ook wel interessant zijn. Deze ronde van verkopers heeft voor mij 1 belangrijk doel. Jezelf slimmer maken in dat segment en uitmaken wat voor jou belangrijk is.

Wij gingen ervan uit dat we onze inbouwhaard zeker de komende 20 of 30 jaar willen houden. Dan kun je je geen miskoop permitteren. In het geval van een inbouwhaard is de manier van inbouwen en aansluiten al even belangrijk als de kwaliteit van het toestel zelf.

Voor ons was ondermeer belangrijk dat het mogelijk was om een externe luchttoevoer aan te sluiten op de verbrandingsruimte van de haard. Om zo een gesloten circuit te maken van buitenlucht die de verbranding voedt en terug via de schouw naar buiten gaat. Zo is er geen lucht uit de kamer die weggezogen wordt en waarvoor koude buitenlucht moet aangetrokken worden.

Bij één van de verkopers heb ik een merk van houtkachels gezien waar ze zeer lovend over waren en waarvan ik de indruk had dat het wel opmerkelijk goed was. Het merk is HWAM, een Deens merk dat zeer veel warmte geeft voor een klein verbruik.

http://www.heat-world.nl/merken/hwam_abc_houtkachels_haarden.html

http://www.onlinekachels.nl/assets/s2dmain.html?http://www.onlinekachels.nl/hwamhoutkachels.html

En hier kun je ook diverse prijzen vinden:
http://www.kachelplaats.nl/Kachels/Kachelshop/

Jan (wonko),

Slimmer willen worden betreffende een juiste kachel is erg aanbevelenswaardig, maar let op: ook veel van die “overlappingen” in de uitleg van verkopers bevatten weinig waarheid. De meeste kachelverkopers kletsen er helaas maar op los, gebruiken totaal ongegronde uitspraken betreffende temperaturen, rendement, uitstoot enz.. en gebruiken goedkeuringsattesten om de mensen eigenlijk te misleiden.

Wat het kachelmerk betreft dat jij ondertussen goed vindt. Je zegt dat het zeer veel warmte geeft voor een klein verbruik. Op de documentatie zie ik echter dat de rookgastemperatuur rond de 350 graden zal schommelen. Er verdwijnt dus, net zoals bij andere houtkachels, zeer veel warmte door de schouw. Verder is de kachel een echte convector, met andere woorden: hij verwarmt de kamer door het circuleren van lucht, die in dit geval tot zéér hoge temperaturen wordt opgewarmd. Met als gevolg een zeer grote gelaagdheid in de kamer. Tegen het plafond misschien een temperatuur van 50 graden of zelfs meer? Verder is de kachel zo licht dat geen warmte van betekenis kan gebufferd worden, deze kachel moet dus, net als de meeste houtkachels, voortdurend gestookt worden. Verder is het “regelen” van de verbrandingslucht met een bimetaal helemaal niet zo uniek. Veel hout- en kolenverbrandende kachels gebruiken dit systeem al vele tientallen jaren lang. Een bimetaal kan alleen maar een temperatuursverandering waarnemen en niet de samenstelling van de rookgassen. Een bimetaal kan dus nooit weten hoeveel en waar verbrandingslucht nodig is.

Dirk Bauwens

Heb de afgelopen week al vele artikels gelezen.

Weinigen kunnen mij vertellen dat Barbas Eco 410 een goede kwaliteit is. Corten staal 4 mm.

Ook ben ik langs geweest bij verschillende verdelers van kachels.

Een exacte prijs is moeilijk te geven. De kachel weet ik hoeveel deze zal kosten, maar wat komt er nog allemaal bij.

In de loop van volgende week komt een van de verkopers langs om de bestaande schouw op de bovenverdieping te bekijken. Het zou kunnen dat deze niet kan verder gebruikt worden, sowieso moet er een flexibel in geplaatst worden. Is de schouw te nauw moet ze weg en zullen we moeten werken met een dubbelwandige inox buis.

Blijkbaar moet je eerst je akkoord geven, vooraleer je een complete offerte kan krijgen. Maar zoals een ieder wil ik weten waar ik aan begin.

Ik wil gerust geld uitgeven maar dan moet ik zeker zijn dat de kachel degelijk is (voor 20-30 jaar), de schouw goed zal werken ! Maar wil graag het prijskaartje op voorhand kennen, en blijkbaar is dit toch een probleem in onze regio.

Belde deze week een verdeler op, was er langs geweest en had na het bekijken van de folders een mailtje gestuurd voor een vrijblijvende offerte. Geen reactie ! Eind deze week belde ik hem op! Offerte is geen probleem, maar als ik van plan was de kachel pas te plaatsen volgend jaar kwam hij liever volgend jaar om een offerte te maken.

De kachel komt er sowieso dit jaar! Liever vandaag dan morgen, begin er voor te vrezen dat ik straks zelf nog de kachel zal moeten plaatsen.

Met vriendelijke groeten,

Elske

@ Dirk: wat is jouw mening over Barbas kachels en hun rendement?

@ Elske

Mijn broer heeft een Barbas Eco 500 en is daar zeer tevreden over.
Hij heeft het complete huis er warm mee, maar wel met een dubbelwandige inox pijp, hier komt ook redelijk veel warmte vanaf op de bovenliggende verdiepingen.
Als je een gemetselde schouw hebt, heb je hier niet zoveel profijt van.

De speksteen is meer optisch dan echt functioneel, oke hij blijft na uitgaan kachel nog ong 2 uur warm, maar de oppervlakte is te klein om rendabel te zijn.
Neemt niet weg dat het als hij brand de stenen heel warm zijn en een zachtere straling geeft als van plaatstaal.

Zoals ik merk bij hem is een Barbas een goede keuze maar er zijn zoveel merken tegenwoordig die goede kachels hebben dat de keuze moeilijk is en ook visueel een grote factor speelt want over 15-20 jaar moet hij ook nog bij je interieur passen natuurlijk.

Probeer via dit forum mensen te achterhalen die een Barbas hebben staan, als dat niet lukt kan je aan een verkoper vragen van Barbas of hij misschien eens contact op kan nemen met een klant die zo'n kachel heeft staan, wil hij dit zeker niet doen voor je dan zal dat een reden hebben.
Heb je een goede zaak en kunnen je klanten reclame voor je maken zullen ze daar zeker op ingaan, lijkt mij.

Wellicht kan je dan eens langsgaan om een indruk te krijgen.

Wij waren op een info avond geweest van onze kachel waar hij brandend te zien was, niet overtuigt.
Hierna gingen we bij een bezitter van dezelfde kachel langs bij hem thuis en een heel groot verschil, toen wel ovetuigt en nu staat de kachel ook in ons huis en genieten we er volop van.
Moesten we alleen uit zijn gegaan van de ervaring in de winkel hadden we hem NIET gekocht.

Zo zie je maar weer dat een indruk veel uitmaakt.

Elske,

Sorry, die Barbas vind ik niet meer dan een veredelde doorsnee-houtkachel.
Zoals ik het nu zie, is er nog geen enkel alternatief voor het finoven-concept.

Het volledig verbranden van hout is (door de wetten van de natuurkunde) verbonden aan een aantal basisregels. Sommigen noemen dat (vereenvoudigd) de 3 T’s: Time, Temperature, Turbulence. Eén van die regels is voldoende verbrandingsruimte en –tijd: geen enkele doorsnee houtkachel voldoet daaraan, ook de Barbas niet.

Dan is er nog het relatief lage gewicht en kleine afmetingen van de kachel. Zelfs 280 kg aan massa kan maar relatief weinig warmte bufferen. Relatief kleine houtkachels worden heet gedurende een korte tijd. Echte finovens worden behaaglijk warm voor een erg lange tijd. Een echte finoven wordt nooit meer dan hoogstens éénmaal per dag gestookt.

Wat je specifieke vragen betreft:
Corten-staal is een staalsoort die iets beter bestend is tegen corrosie, maar ik denk niet dat dat erg belangrijk is voor een kachel. Een echte finoven heeft een haard die uitsluitend opgetrokken wordt met het meest ideale materiaal: kunstmatig samengestelde, vuurvaste steensoorten. Beter bestaat niet.
Wat die offerte betreft: men moet dat voor een dergelijke (toch) erg gewone kachel makkelijk kunnen doen. Als een verkoper daarin niet lukt, zou ik met hem niet in zee willen gaan.

Dirk Bauwens

Stan,

Als men, zoals je schrijft, ook “de bovenliggende verdiepingen van een compleet huis” via een dubbelwandige (geïsoleerde!) inox schoorsteen kan verwarmen, toont dat juist het zéér slecht rendement van deze kachel aan.

Dirk Bauwens

Dag Elske, Zoals ik jou bericht lees wil je een compacte kachel die een aanzienlijke beparing geeft in je stookolie kosten.
Je krijgt de beste besparing met het hoogste rendement. Dat lijkt een open deur intrappen maar dit is een regel die toch niet zo eenvoudig is als t lijkt.
Wil je langdurige warmtestraling dan is het nodig een buffer te hebben op je kachel, denk aan een soort batterij. Daar is bvb speksteen voor geschikt. De hoeveelheid buffer, grootte van je batterij, hangt af van het soort materiaal en gewicht, dus hoeveelheid materiaal.
Je komt dan altijd uit met de regel dat hoe meer massa/gewicht hoe langduriger de kachel blijft stralen.
De manier van verbranden, in een stalen kachel of bvb finoven is duidelijk verschillend. Een stalen kachel verbrandt tegen een lagere verbrandingstemperatuur dan een stenen kachel bvb finoven. Hieruit volgt dat het rendement van je houtverbranding in een stalen kachel veel lager ligt.
De vraag is mi. dat je moet kiezen tussen een kleine kachel met laag rendement en beperkte besparing of een iets grotere (vuur)stenen met veel hoger rendement en grotere besparing.
Verder vraag ik me ook af of je niet meer kan beparen door je sanitait water niet heel het jaar door te blijven verwarmen met stookolie. Als de ketel 1/2 jaar niet werkt verbruikt hij ook nix.
succes met je keuze

Ron4u schreef: “Een stalen kachel verbrandt tegen een lagere verbrandingstemperatuur dan een stenen kachel bvb finoven. Hieruit volgt dat het rendement van je houtverbranding in een stalen kachel veel lager ligt.”

Dat is niet waar. Een hoge verbrandings(kamer)temperatuur betekent absoluut niet een automatisch hoog rendement.

Dirk Bauwens

Dag Dirk, uiteraard bedoel ik dit niet zo cru. Met mijn bijdrage wil ik enkel aangeven dat houtvergassing in een stenen kachel bvb finoven op een hogere temperatuur gebeurt en met ook een hoger rendement. Uiteraard zijn er ook nog andere onderdelen van de kachel belangrijk om een goede rendementsbepaling te maken, Oa. de schoorsteentemperatuur.
Ik hoop dat ik zo duidelijker ben.

Als ik puur chemisch analyseer zal er bij een hogere verbrandingstemperatuur toch meer energie vrijkomen vanuit chemische verbindingen die uit elkaar vallen. (en om tot die hogere temp. te komen heb je al meer energie vrijgezet) En meer doen we eigenlijk toch niet met ons hout. Dus bij een lagere verbrandingstemperatuur zullen er gassen zijn die niet hun chemische binding verliezen en gewoon met de rookgassen meegaann en dus ook geen energie vrijgeven waardoor je dus ook kan spreken van minder rendement van je verbranding. Of heb ik het mis?
Op zulke manier leren we elke dag bij. (en dat doe ik graag)
groeten, ron4u

Dag Dirk, na een nachtje slapen: aan de restassen na de verbranding kan je zien of en hoe je verbranding is gebeurt.

ron4u,

Dat wordt wel regelmatig als argument gebruikt, maar hoe kan as een maatstaf zijn?

Ook in een slechte houtkachel kan men alleen as overhouden.

Dirk Bauwens

Elske,

Je hebt al behoorlijk wat kilo's speksteen nodig om genoeg warmte te bufferen.
Toen wij op zoek gingen naar een kachel vertelde de verkoper ons dat die speksteen rond zo'n kachel vooral voor de 'sier' is en dat we daar niet veel van moesten verwachten. (Ter vergelijking: een massieve speksteenkachel weegt minstens een ton.)

Veel hangt natuurlijk af van wat je wil.
Als je gewoon een paar uur per dag wil bijstoken zie ik geen probleem, maar dit kan je volgens mij net zo goed in een gewone metalen kachel zonder speksteen doen.
Als je verwacht dat de speksteen rond die kachel nog lang na het stoken veel warmte blijft afgeven vrees ik dat je heel teleurgesteld zal zijn.

Een massieve speksteenkachel is behoorlijk duur maar er zijn alternatieven (o.a. finoven) die (volgens info van andere mensen op dit forum) evenwaardig zijn en stukken goedkoper.
Voordeel van een massieve kachel is dat ze eventueel je CV volledig kan vervangen. Je stookt dan maar een paar uur per dag en je huis is toch 24 uur lang warm.

Belangrijk dus om eerst eens te kijken naar wat je precies wil. Eventueel je aankoop een tijdje uitstellen en sparen.

Over speksteenkachels, finovens,... lopen op dit forum nog een paar andere draadjes.

Ik ben geneigd om Wendy Bij te treden in haar betoog. Zo'n plaatje speksteen op een houtkachel is wel erg mooi, en het zal wel nog wat nagloeien .... Maar ik denk toch dat het meer een lichte buffering zal zijn van het nagloeien van de kachel op zich. Als je neemt dat een houtkachel op zich al gemakkelijk 100 a 150 kg weegt, dat zal ook al wat warmte kunnen opslaan. Die Speksteen plaat doet daar dan nog een schepje bovenop maar het zal inderdaad niet te vergelijken zijn met een "echte" speksteenkachel.

Maar onze ervaringen met onze kleine kachel (Dovre 350CB, ongeveer 5KW) geven aan dat je ook zonder speksteen een goed effect kunt hebben. Vorige winter hebben we enkele malen onze kachel goed opgestookt, de ganse avond laten branden (18h00 tot 21h00, dan laten uitdoven). En het effect was dat onze living zelf (de muren zijn in Thermoblok's, houden veel warmte vast) goed opgewarmd was. Toen ik 's morgens beneden kwam was er nog iets te merken van die gloed. Het zal niet te vergelijken zijn met een echte Speksteenkachel of finoven maar toch merkbaar.

Nu gaan we die kachel vervangen door een inbouwhaard met liftdeur. Een kachel of haard moet voor ons hoofdzakelijk gezelligheid brengen, we willen de vlammetjes zien. En natuurlijk willen we ook wel een reductie van onze gasfactuur zien .... Maar het is niet bedoeld om onze CV te vervangen, daarvoor staat de schoorsteen op de verkeerde plaats.

Mijn conclusie zou dus zijn, je betaalt meer voor een erg geringe meerwaarde. Visueel is het erg mooi natuurlijk, maar het prijskaartje is volgens mij buiten verhouding hoog.

PS: Iemand interesse in een occasie houtkachel (Dovre 350CB, ongeveer 5KW) slechts 2 winters gebrand. geef maar een seintje

Hey,

2 jaar geleden een Barbas ECO 75 gekocht (vrijstaand/spekstenen zij-en bovenkant). Vermits we beiden overdag uit huis werken, ging hij pas aan om 17 a 18u. Rond 21u stopten we met stoken(gezellig), het bleef nadien toch makkelijk warm tot 23-24u, iets wat je, naar mijn mening niet met andere gewone houtkachels hebt (tenzij van die dikke oude gietijzeren modellen). De speksteen blijft lekker warm doorstralen. Je mooet wel leren hoe je juist en rustig moet stoken hoor...de eerste malen deden we dit 'ietsje' te fel: resultaat 28° in de woonkamer van 50 vierkante meter. (ongeisoleerd oud huis-luchtspouw -enkel glas)...zuinig is die kachel ook hoor. We hebben we een inox flexibel in de schouw laten plaatsen.
de groeten

heeft er iemand ervaring met een eclips consol??
ik heb er plannen voor maar ! zou graag de mening eens
weten van iemand die er een staan heeft of keen kennis
een aanrader of is het maar zo of niet aan te raden
hoelang straalt hij na het stoken door enz.. je weet wel ik heb er mijn twijfels over bedankt bij voorbaat

Bedoel je de Altech Eclips?
Die heb ik hier staan en bevalt prima.

ja bart die bedoel ik dus hij valt nog mee kan je me soms nog wat ifo geven over over hoelang hij nog warmte geeft na het stoken verbruiken doet iedere kachel he maar ik zou me toch graag verbeteren ik heb nu een gewoon staan van de macro van zo een 300 euro maar begint na 4 jaar toch te vervormen thanks bij voorbaat

Ik ben ook van plan om zo'n altech eclips aan te schaffen.
Kan iemand hier wat meer info over geven?
Hoe lang stook je? Hoelang blijft het warm in de kamer?

Alvast bedankt,
Bart

Hallo naamgenoot Bart

Ik heb nu twee jaar een Altech Eclips.
Wij stoken twee keer per dag van 8 uur 's ochtends tot ongeveer half 11 en van 6 uur 's avonds tot ongeveer half 9.
Twee keer stoken is noodzakelijk omdat de kachel maar 250kg weegt en niet zoals een Tulikivi 2000kg. (minder warmte opslag)
Temperatuur in de woonkamer in ons huis uit 1991 is gemiddeld 21 graden bij een woonoppervlak van 55m2.
Voor het reinigen van de kachel is het binnenwerk makkelijk uit te nemen en weer terug te plaatsen.
Dit dient om de twee maand te gebeuren als je zoals ons dagelijks stookt.
Kachel bevalt verder prima, maar als je minder vaak wilt stoken moet je op zoek naar een kachel met een grotere massa.

Helaas doet bekleding van kachels niet veel meer dan er mooi uitzien... om echt warmt na het stoken te krijgen kan pas vanaf+-500kg speksteen en dit geeft dan maar een 10tal uur warmte om 24u warmte te hebben spreken we al vlug van een 1400kg voor een normale woonkamer....