PV INSTALLATIE in delen plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik herinner mij dat hierover al gediscussieerd geweest is , maar vind het niet terug via de zoekfunctie :

stel dat ik een (vrij grote) Pv installatie in bvb. drie fazen laat plaatsen, met het eerste jaar een (voldoende zware)omvormer en 1/3e van de panelen, het volgende jaar nog 1/3e enz.
Mij lijkt het voordeel dat je van in het begin stroom opwekt , niet onmiddellijk voor torenhoge facturen komt , en rustig ieder jaar je fiscale (aftrek-)korfje vult.
Geen geklungel met voorschotfacturen end.

nadelen ???

iemand ervaring mee ?

Reacties

ik heb daar ook al aan gedacht, maar ik zou het dan doen voor ong. 8600 eu/jaar, jerecupereert dan zowizo al 3440 eu per aan belasting.

Dus multistringomvormer voor drie strings.
Nadeel: slecht rendement van je omvormer het eerste en tweede jaar.
Oplossing: elke deelinstallatie op één omvormer.

In een andere bijdrage heb ik daar een grote uitleg over gedaan (ken dat onderwerp ook niet meer).
Er zijn ook invertoren die je zonder problemen maar met de helft van de panelen kan vullen. Zij gaan in hun beste rendementskurve werken en goede resultaten geven. UITERAARD geven ze dan maar de helft van wat ze kunnen.
Het éérste jaar (Op het einde van het jaar) betaal je een VOORSCHOT via een voorschotsfactuur van iets meer dan een 8600 Euro.
Factuur met de JUISTE formuleringen erop en voor je PV-installatie uiteraard.
Het volgende jaar komen ze installeren, de HELFT van de panelen maar alle profielen, alle kabels enz...
Aansluiten op je invertor (die DUBBEL aantal panelen aankan) en je betaald de FACTUUR die je hier voor krijgt. Weeral een 8600 Euro.
Het derde jaar laat je de overige panelen plaatsen en dan betaal je die factuur, weeral een goede 8600 Euro.
Hierdoor heb je DRIE jaar de maximale aftrek van een 3400, zijnde 40% van het bedrag.
Er zijn omvormers met twee ingangen die de kringen parallel hangen aan mekaar. Let dan op dat je de tweede groep van panelen laat plaatsen waarbij je de helft van de nieuwe in serie plaatst met de helft van de oude. Zo krijg je twee identieke kringen moesten de panelen ietsjes anders zijn kwa karakteristieken (er zit ook één jaar tussen he).
Neem natuurlijk dezelfde panelen, zelfde type.

Er bestaan ook omvormers xxxx TLHC (TL staat hier voor Transfo Loze) en zij hebben een zeer groot spanningsbereik.
Ook deze invertoren werken in hun maximale rendements kurve als ze ook maar voor de helft van het aantal panelen op hun kring krijgen aangesloten.
Het volgende jaar neem je hier gewoon de bijkomende panelen mee in serie en is alles ook OK.

Dit kan je gemakkelijk zelf TESTEN via een simulatie met het programma dat voor dat merk van invertoren voorzien is (te downloaden via internet)

Ik lees zojuist in een lokale krant dat Reynders van plan is om de mogelijkheid tot meervoudige aftrek door spreiding over meerdere jaren af te schaffen; de bouwunie
darentegen vraagt dit achterpoortje niet te sluiten maar dat de bedragen die respectievelijke maximumgrenzen overschrijden net overdraagbaar worden gemaakt naar de volgende aanslagjaren. Nog maar eens een demo waar de prioriteiten van de politiek liggen.