hoe huis te verwarmen bij verbruik van 4KW?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik ben al enkele maanden een geïnteresseerde lezer van dit forum, maar soms zie ik tussen de bomen het bos niet meer.

Mede door de goede raad van vele forumbezoekers hebben ik en mijn vriendin besloten om sterk te investeren in isolatie. Een korte schets van onze situatie:

Het betreft een grondige verbouwing waarbij we ernaar streven om ons huis zo energiezuinig mogelijk te maken als ons budget toelaat (dat beperkt is). Zo slagen we erin om een K-peil te behalen van 20-22 (ik heb de berekeningen zelf gedaan, vandaar de marge). we behalen dit door volgende maatregelen:
-15cm rotswol in de volle spouw, Ytong binnenmuur waar mogelijk
-12cm EPS vloerplaten
-30cm isofloc dak waar mogelijk
-balansventilatie met warmterecuperatie.
-buitenschrijnwerk: minstens 0,91 totale u-waarde (driedubbelglas 0,6)
-goede indeling van het huis
Het is een verbouwing, meer isoleren is niet mogelijk (ofwel structureel onmogelijk, ofwel economisch niet haalbaar). Het wegwerken van talrijke koudebruggen is al een grote opgave op zich. Opwaarderen naar een passiefhuis is daarom niet haalbaar.

Dit maakt dat we nu nog een verwarming nodig hebben voor ons huis van 4kw. Echter een heel groot deel van ons budget is opgegaan in de buitenste schil, zodat we ons een dure oplossing niet kunnen permeteren:
- mazoutkachel wensen we niet
- er is geen gasaansluiting mogelijk, dus deze optie vervalt ook
- water-water warmtepomp is te duur (15.000euro - volledige installatie)

Daarom onze vraag: hoe zouden jullie dit huis verwarmen? Pelletkachel met vloerverwarming? luchtwarmtepomp? zonneboiler-zonnepanelen?... In de 4KW is wel de verwarming van het warmwater niet bijgerekend. Ik denk dat je dan een 800watt extra moet rekenen. Graag reacties.

Alvast bedankt.

Reacties

!!! Hoe kom je aan die 800Watt ?

Kijk, als je eens stookt en de warmte afgegeven hebt zelfs in de winter, is de kans groot dat de periode dat je niet moet bijverwarmen lang genoeg duurt om met diezelfd 4kW water op te warmen. Dus staar je niet blind op die warm waterbehoefte. Grote vermogens voor sanitair warm waterproductie bv. worden vaak verkozen omdat ze de voorraad sneller opwarmen, waardoor ze vlugger weer kunnen gebruikt worden voor de ruimteverwarming.

Trouwens, als je zo goed isoleert (en dus zo weinig vermogen nodig hebt), kan je je gaan afvragen of een CV op water nog zin heeft. Je kan gaan bijverwarmen via de luchtcirculatie bv. en in de badkamer met vloerverwarming. Met andere woorden: bekijk je huis als een "slecht passiefhuis" eerder dan een "zeer goede gewone woning". klintk negatief, maar is dat eigenlijk niet.

Kortom, ik zie een pelletkachel goed zitten in jouw geval. Of kijk eens naar een lucht-water warmtepomp-combi.
Vergeet echter niet dat vloerverwarming ook een kostenplaatje heeft.

Dergelijk lage vermogens kunnen idd geen klassieke sanitaire installatie meer verantwoorden naar kostprijs toe.

Denk aan een gewone pelletbrander voor de beneden of een lucht/lucht warmtepomp, eventueel een kwartzstraler in de badkamer.

Wat zie je niet zitten aan een verwarming op mazout?

Walter

Volgens mij : lucht-water WP. Ik denk voor zo'n € 4000

Jurgen, een compacttoestel dwz: ventilatie, verwarming, sanitair water in één en hetzelfde toestel is ook nog een mogelijkheid. Deze toestellen worden veelvuldig toegepast in passiefhuizen en laagenergiewoningen. Zeker overwegen.
Mon

dat was warmtepomp-combi waar ik op doelde.

noot: Ik dacht dat jurgen wel al warmterecuperende balansventilatie had, dus die kost wil hij waarsch niet nog een suitgeven.

Heel erg bedankt voor de snelle reacties.

@walter.
Ja, waarom zien we een mazoutkachel niet zitten? de installatie van een dergelijk systeem (de kachel, de opslagtank, ...) is niet bijzonder goedkoper dan een bv. een pelletkachel. Bovendien is de grondstof ook duurder, en naar te verwachten, zal deze prijs niet meer dalen. Maar, ik geef toe, het is ook deels een ideologische overweging. Ik denk gewoon dat er betere opties mogelijk moeten zijn.

@mon
je sprak over een compacttoestel. Zou jij, of anderen, enkele modellen/merken/types kunnen doorgeven zodat ik weet in welke richting ik moet zoeken. Als ik al één typevoorbeeld te weten kom, ben ik al erg tevreden. Ook (web)adressen van goede installateurs, informatiebronnen zijn erg welkom.

@HVH
Je sprak over een lucht-waterwarmtepomp. Wat ik me steeds afvraag, als ik hun brochures lees, dat ze steeds goochelen met erg hoge COP's, maar dan wel bij een temperatuur van 2°C. Dat mag dan wel de gemiddelde wintertemperatuur zijn in België, ik zou wel graag willen weten wat de prestaties van een dergelijk systeem zijn bij een temperatuur van -4 of lager.

deels terecht, alhoewel ik ervan overtuigd ben dat bij echte vriestemperaturen 's nachts de verwarming niet op volle toeren staat (en dus de COP ook relatief stijgt)?

@jurgen

luchtwarmtepompen: COP's worden gegeven bij 7°C buitentemp en een vaste waarde voor de binnentemp.
Voor mijn inverter installatie is dit 4,4 welke zakt naarmate de buitentemp lager wordt. Héél veel verschil maakt dit niet uit tot )5°. Bij -20 heeft de installatie nog steeds een COP van 2,6.
Voor zo'n lage warmtevraag moet je zeker voor een inverter systeem kiezen, zoniet heb je een systeem dat continue aan/af zal schakelen waardoor je meer zal verbruiken.
Even informeren bij KMI ivm het aantal vriesdagen op een jaar in uw buurt en het aantal <-5 en <-10. Dit is bitter weining en met de warmtevraag eigenlijk minder relevant.

Ik zeg het: een zeer lage buitentemperatuur doet zich vooral voor tijdens uren waarin je geen warmteafgifte nodig hebt, aangezien je onder de wol ligt. Je woning koelt dan zeer langzaam af (vergeet niet dat je nu eenmaal goed geisoleerd hebt) en tegen de ochtend heeft je slaapkamer misschien 16°C. What's wrong?

Aan Marc zijn commentaar kan ik niets meer toevoegen.

Vraagje ...
doet ge eventuele verwarming zelf of laat ge die doen?
Anders kan de prijs nog goed meevallen...

hello jurgen,

Ik zit ongeveer in dezelfde situatie als jij en ook om dezelfde redenen als jij heb ik GEEN mazout in huis.Aardgas is er niet in de straat zodus heb ik zonnepanelen gezet
(10m²) en dit gekoppeld aan een boiler van 1000 liter.
Eventuele bijverwarming van die boiler gebeurt met een pelletkachel met warmtewisselaar.Hoe dit systeem/principe werkt heb ik vroeger al uitgelegd op dit forum...
De leefvertrekken worden aldus verwarmd via vloerverwarming
(zelf gelegd).Vb voorbije winter is de temperatuur in de wonng NOOIT onder de 10 graden gedaald (ik werk nog in de woning maar woon er nog niet) zelfs toen het -5 vroor.En dan was het alleen nog maar verwarming via de zonnepanelen want de pelletkachel was nog niet aangesloten.
Met alle isolatiewerken die ik tot nu toe uitgevoerd heb
(oa 26cm rotswol in het dak, Pur isolatie 10/15cm in de vloer,alle ramen dubbelglas.....en binnekort buitengevelisolatie met crepi..)heeft mijn architect berekend dat ik op een k27 uitkom.En dit voor een huis gebouwd in 1937.
Wat ik jou echt aanraad is om van alle mogelijke premies die er bestaan (federale en regionale....)na te kijken of ze van toepassing zijn in jouw geval.Aangezien ik in Wallonie woon zijn er aardig wat verschillen met vlaanderen en zelfs de provincies/gemeenten hebben nog bijkomende premies.

succes

ludo/wallonië

Allen erg bedankt voor de reacties. Ik ga nu de verschillende mogelijkheden die hier voor mij liggen eens rustig onderzoeken: wat het meest rendabel is, wat wel of niet zelf te plaatsen is, wat me het beste gevoel geeft,... enzoverder.

Dat wil niet zeggen dat deze vraagstaart afgebroken moet worden. Er is steeds plaats voor alternatieven in mijn overwegingen.

een pelletketeltje (of kachel) lijkt me ideaal, ev in combinatie met zonneboiler/panelen
Voor groepsaankoop: zie mijn topic: groepsaankoop Pelletketel
Alternatief: speksteenkachel (kan ook op pellets of compact houtblokken)

Als je een heel goed geïsoleerd huis als het jouwe zou gaan verwarmen met
een systeem gebaseerd op water (lage temperatuur vloer- en/of
muurverwarming), dan denk ik dat het belangrijkste is : bufferen.

Bij een maximale warmtevraag van 4 kW (bij -8º) ga je in de praktijk het
grootste deel van de tijd een stuk minder nodig hebben dan dat.
Een pelletkachel bv. gaat dan altijd een stuk onder zijn maximaal vermogen
draaien ("gesmoord" worden) wat eigenlijk niet ideaal is voor het
vebrandingsproces.

Als je met een goed gelaagd buffervat gaat werken en een watervoerende
pelletkachel met weinig warmteafgifte aan de opstelruimte (kijk eens naar
fabrikanten als Rika, Wodtke, Calimax,...), dan kan je hem wel laten
"door"branden en sla je de overtollige warmte gewoon op, voor je chauffage
en voor je sanitair warm water. Bovendien kan je er later (als er terug wat
budget zou zijn...) makkelijk thermische zonnepanelen op aansluiten.

Wij plannen ook de bouw van een passiefhuis, op een bouwgrond zonder gasaansluiting. Hoogstwaarschijnlijk zullen wij de optie van een compacttoestel nemen. We hebben ook aan vanalles gedacht: mazout (zagen we om dezelfde redenen niet zitten), pelletkachel, speksteenkachel en compactcentrale. Onze architect heeft er ook wat ervaring mee, dus we gaan hem er zeker nog eens over uithoren en prijzen vergelijken. Ons leek dit de meest elegante oplossing, hoewel niet goedkoop... Groetjes, Tania

Hallo Jurgen,

ALs alternatief kan nog iets anders voorgesteld worden:

Vervang uw ventilatiesysteem type D met WTW door een type C, waardoor uw budget wat weer ruimte krijgt en de warmteverliezen verhogen naar ongeveer 6 kW. Let wel op dat ook voor C de luchtdichtheid goed moet zijn voor de goede werking hiervan(nog geregeld misverstanden dat dit alleen voor D met WTW nodig zou zijn).

Leg vloerverwarming(alleen vloerverwarming)aan in de kamers waar u wil stoken(living-keuken-badkamer en evt een studeerkamer) en stook met een gascondensatieketel op propaangas.

Door alleen vloerverwarming te leggen en deze goed uit te laten rekenen(dus ook warmteverliezen) kan u hier hydraulisch werken met alleen een circulatiepomp van de ketel. Systeem is zou makkelijk in te regelen en de basis voor een zuinige verwarmingssysteem is gegarandeerd. Kies een ketel welke heel laag kan moduleren en op propaangas afgeregeld kan worden.

Mocht u vervolgens nog milieuvriendelijker gaan werken(het is zeker niet budget vriendelijk) kan u opteren voor een buffervat en externe verwarmingsbron zoals zonnepanelen.

Evt begin je gelijk met het buffervat en een ketel om dit buffervat te verwarmen en voeg je later de zonnepanelen toe.

ALs u vanuit een theoretisch berekening vertrekt met als resultaat 4 kW warmteverliezen dan moet u er wel rekening mee houden, dat u veel inspanningen zal moeten doen om de factor luchtdichtheid in orde te krijgen, anders komt u nooit aan deze lage waarde. De renovatie situatie maakt dit alleen maar moeilijker.

Op papier kan u makkelijk een lage waarde voor de warmteverliezen creeeren door heel veel isolatie te plaatsen. De factor luchtdichtheid zal vervolgens de totale warmteverliezen bepalen, waarbij u hier gemakkelijk(als het niet goed gebeurd) alleen op deze luchtheid weer 4 kW kan verliezen en bijv op een werkelijke waarde van 10 Kw uitkomt ipv 6kW.

Neem een pelletketel met kachelvenster of een kleine pelletketel (is fiscaal interessant, ecologisch ok, rendement uitstekend en brandstof helft van gas of stookolie)

Indien interessen: volg topic groepaankoops Pelletketel

Peter

Ik zit in dezelfde situatie : K20
Net geen passiefhuis en ook een beperkt budget voor de verwarming van het huis en het sanitair warm water.
Ik heb geopteerd voor een kleine gascondensatieketel met boiler. Kostprijs veel lager dan pelletkachel en andere systemen.
Heb nu wel spijt dat ik niet verder gezocht heb naar langere spouwhaken, want dan was een verwarming uit den boze. (muur 18, vloer : 12 : dak 36 glas 0.5 passiefhuisvoordeur uitgeisoleerde garage balansventilatie met warmterecup)