Eén zonnepaneel op mijn tuinhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik zou graag één zonnepaneel of installatie van minimum 160Whpiek of 220Whpiek op mijn tuinhuis zetten om mijn vijverpomp + batterij grasmachine + kleine elektrische apparaten mee te voeden.

Kan mij iemand zeggen of dit bestaat en als ik dit als doehetzelf pakket zou kunnen kopen. Dergelijke toestellen worden denk ik nu ook al volop geplaatst op caravans en mobilhomes om toestellen mee te voeden, daarbij zie ik vaak de merknaam Kyocera opduiken,

alle info welkom, groeten

Reacties

Hallo,

Ofwel eens kijken bij motorhome winkels (denk dat er ook wel een kans bestaat dat ze die apart verkopen...)
ofwel Conrad (conrad.be). Volledige internetwinkel waar zowat alles van electronica e.d. te vinden valt. en ook volledige zonnesystemen, cellen, omvormers,... (grootste vermogen in 1 module is denk ik wel 120Wp)...

ik zou ook in de eerste plaats aan Conrad denken hiervoor. Als alternatief kan je ook in de botenwereld gaan kijken.

Buiten mobilhomes hebben boten ook vaak zonnepanelen, dit is redelijk populair en je moet hier niet aan exclusieve jachten denken.

Patrick

Beste Geert,

Waarom zou je je mini PV-systeem niet netkoppelen?

Dan krijg je ook nog eens GSC's.

Zo wordt je systeem winstgevend, anders verlieslatend.

Mvg

JB

Ook ik zou overwegen om het te koppelen aan het NET (en zorgen dat je GSC's krijgt) maar dat is mogelijks niet te doen daar je waarschijnlijk geen elektriciteitsaansluiting hebt in je tuinhuis.
Ik stel voor om eens te kijken op de website van MASTERVOLT in Nederland (www.mastervolt.nl). Bijvoorbeeld SOLADIN 600.
Mastervolt is een producent van invertoren en heeft nogal verschillende toepassingen op dat gebied. Zij zijn sterk in de MARINE wereld (voor op BOTEN e.d.).

Zij hebben ook andere dingen die in staat zijn om batterijen te laden via een PV paneel. Doch eerst eens zelf zoeken en nakijken of dit iets is voor je tuinhuis (NOGMAALS..., het is NETgekoppeld...)

Toch denk ik dat CONRAD een zeer goed voorstel is, zij hebben zo een systemen zeker, volledig paneel en batterij.
Denk er aan dat een batterij voor SOLAR toepassingen een beetje speciaal is. Een gewone AUTO batterij is hiervoor NIET geschikt!

Ohh ja, indien je tuinhuis ver van je woning ligt of volledig vrij in een TUINTJE in een wijk, denk dan aan "diefstal" van je paneel. Dit is gevaarlijk.
Gewoon ter info: Er bestaan speciale INOX schroeven met een speciale kop dit je ERAF draait bij het vastdraaien. Dan zijn de panelen ZEER moeilijk te verwijderen. Maakt het moeilijk voor een potentiele dief, maar ook voor jou als ze weg moet(en).

Succes met je Tuinhuis installatie.

Hallo, bedankt allemaal, op conrad heb ik gevonden wat ik nodig heb denk ik, nl Zonnepaneelset PX 85 12V, Pmax is 85W ik moet me wel nog informeren over de batterij, kostprijs 640 euro is niet weinig, maar snelle rekening, een 60W vijverpomp kost al vlug 130 EUR per jaar aan verbruik, als ik ook mijn grasmaaier en sporadisch ander batterijen kan opladen met dit paneel denk ik ben ik uit mijn kosten, wat betreft het stelen, daar heb je een punt, ik heb reeds een zonneboiler en ik laat die speciaal opnemen bij mijn familiale verzekering
thanks

Is dat dan 640€ voor de volledige set?

Vrouwke wil hier ook een zwembad in de tuin met filterpomp natuurlijk en mijn voorwaarde is dat het ons niks aan extra energie kost.

hey

met een zonnepaneel van 85 watt kan je wel geen 24 uur een pomp laten draaien he!

geloof dat ze de helft nemen van 85 w x 8uur zon = 340w

en dit enkel maar in de zomer
bij conrad staat er een artikel hoe je het juist moet uitrekenen

Geert,

Tenzij je echt geen elektriciteit kan krijgen in je tuinhuis zou ik het niet doen.

Een netgekoppeld systeem zonder GSC is pas rendabel na +-20 jaar... een batterijsysteem heeft nog een lager elektrisch rendement én de batterij zal je geregeld moeten vervangen.

Jou berekening klopt ook niet:

85Wpiek geeft batt. gekoppeld max. 65KWh/jaar dus 65 * 17cent=11,05EUR! geeft dus 57,91 jaar afschrijving, zonder rekening te houden met vervanging batterijen...

Mvg

Jeroen Beeckx

Economisch is jou verhaal rendabel na 30, 40 jaar.

OPES!

"Economisch is jou verhaal rendabel na 30, 40 jaar."

Hoorde er niet meer bij natuurlijk!

Mvg

JB

@geert

je kan ook even op de duitse ebay kijken, er zijn soms batjes te doen.

@anderen
inderdaad indien er geen toelagen zijn is PV niet rendabel

om GSC's te krijgen dien je dit te laten uitvoeren door een erkend vakman (eigen installatie telt niet) en dat maakt het voor een kleine installatie niet rendabeler dan eigen installatie.

bedankt voor de info, en toch zal ik er voor gaan, ik heb geld over voor het milieu, het is ook zo dat het ok is als de vijverpomp 16 uur per dag draait, dat zullen mijn europese kois wel kunnen verdragen denk ik, (hoop ik), ook is het zo dat bij regen er sowieso vers water bij de vijver terecht komt, ik zie het wel zitten, misschien zal ik late wel het paneel integreren bij de rest mocht ik ooit eens PV's zetten
doeii

Geert Clayes: "ik heb geld over voor het milieu" :

Beperk u dan vooral niet tot uw eigen tuinhuis

Op die conrad site hebben ze ook specifieke solar vijverpompen, maar wat daar de techn. voorwaarden voor zijn laat ik aan anderen over.

Geert B.