Warmtepompen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal, wij zijn op zoek naar een geschikt warmtepompsysteem om onze,in aanbouw zijnde,woning te verwarmen. Het berekende K-peil van onze woning is 36,de warmteverliezen zijn 22580W. De opp. gelijkvloers is 221m2 en op de verdieping 130m2. Onze tuin is in oppervlakte groot genoeg om met een horizontaal captatienet te werken.
We hebben een leem ondergrond en ons huis wordt gebouwd in de gemeente Bilzen (Limburg). Wat zijn de kosten van een goed warmtepompsysteem? Groeten, Stefan.

Reacties

nen k36 met 64kWh/m2??? lijkt me ergens iets niet kloppen.

Dag Jan,

De k36 heb ik uit het voorlopige rapport van onze EPB-coördinator gehaald maar die heeft nog niet alle info over de gebruikte isolatie bekomen. De warmte verliezen komen uit een offerte van Masser die een paar assumpties heeft gedaan voor de isolatie omdat we toen nog erg vroeg in ons bouwproject waren. Wat lijkt u een goede verhouding hier? Ik heb ondertussen voor een update gevraagd van onze EPB-coördinator.

350m2 is geen kleine woning. Maar 22kW aan warmteverliezen is toch zowat het dubbele van wat normaal zou zijn voor de waardes die je hier opgeeft.
Vraag eerst een goede warmteverlies berekening, en als het kan probeer toch nog net iets beter te isoleren. Voor een nieuwbouw vind ik toch dat je naar K30 mag streven. Zeker als je zo groot bouwt, mag je zeker wat beter je best doen om te isoleren.
Voor de warmtepomp, vraag je EPB coördinator om een correcte warmteverliesberekening te maken. Dat is wat meer werk dan de standaard EPB berekening, maar is het enige juiste vertrekpunt voor een goede verwarmingsinstallatie (of dat nu warmtepomp of iets anders wordt). En in een goede berekening zitten natuurlijk geen aannames, maar vertrek je van de juiste plannen.
En voor de warmtepomp systemen, vraag wat offertes aan (installateurs vind je in de goudengids, internet,...), kies zeker voor overal vv of wandververwarming, en dan is het vergelijken. Zoek wat referenties van installateurs, kijk of ze in staat zijn een serieuze dienst naverkoop te leveren en dan moet je maar kiezen.
Een schatting is moeilijk; enerzijds de vv, anderzijds de warmtepomp
=> vv: moet ik even passen (richtprijzen vind je wel elders)
=> warmtepomp: 8.000 tot 12.000 Euro met installatie
=> horizontaal capatatienet: 2.000-3.000 Euro
=> boiler voor warm water: 1.000 Euro

Walter

Dag Walter,

Zodra ik een juistere berekening heb kom ik hierop terug.
De woning wordt ook gebruikt voor beroepsdoeleinden.

Groeten,
Stefan.

jandc.

ik denk je bedoelt 64 watt/uur per m2.

ik denk de warmteverliesberekening ik ok. Ik heb er een eigen rekenbled, waar ik met spelen kan. Ik heb er alle muren, bodem en dak op een k of U waarde van 35 gezet en heb een warmte behoefde van 63 w/h/m2. Maar, de max temperatuur is ook op min 10 graden. Dat is dus een typisch verliesberekening voor gewone verwarminginstallaties. Warmtepompen worden anders berekend. Voral geen reserves en in Bilzen zeker geen min 10 graden. Ik bouw niet ver af van Bilzen, in Herk de Stad, mijn warmteverlies is maar 36 w/h/m2 en daarvan zijn 6 watt verluchtingsverliezen (syteen D). Ik benb bij verschillende instalateurs van warmtepompen geweest, alle gebruiken een programma voor mozoet en gasinstallatie. En ik heb tot nu nog niemand gezien, die toch enkele uren in steekt om een juiste verliesberekening te doen. Je kunt het allen maar zelfs doen, of iemand onafhangelijk vragen een verliesberekening te doen.