el. minidoorstromer i.p.v. hot-fill boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Tijdje geleden heb ik draad gestart in verband met keukenboiler/hot-fill. Nu vraag ik mij af of het probleem van onmiddellijk warm water te hebben opgelost kan worden met een doorstromer. (ge ziet: ik heb nog niet losgelaten)

Er bestaan immers mini-doorstromers van bv. stiebel-eltron met een gering vermogen (3.5-5.5kW). Deze geven 2.5-3.5l/min warm water (met 10° begintemperatuur). Ze zijn onmenselijk klein (19x14x8cm klein baksteentje!).
Nu vraag ik mij af of je DAT kan gebruiken als hot-fill? geen stilstandverliezen.

Reacties

enkel indien de doorstromers zijn uitgerust met een elektronische uit-temperatuursregeling (cfr siemens)

Ja dat kan

Maar 2,5 l/min is natuurlijk niet veel maar in duitsland worden ze veel toegepast

Is denk ik ook energiezuiniger dan een hotfill want geen stilstandsverliezen etc.

Ik ben alleen niet zeker of je deze dingen ook kan combineren met een zonneboiler of dat er alleen koud in-warm uit kan. Bij de grotere > 11 kW kan dat wel (''solarfaehig'')

Mvg Arnold

hoeveel graden bereikt die doorstromer,en wat is zijn prijs

3,5kw a 11kw, amaai, dat vraagt toch wel wat uitleg. Energiezuinig? Electriciteit? Stilstandsverliezen, hoeveel op jaarbasis? enz... enz... .
Mon

@mon

geen stilstandverliezen (tis te zeggen: enkel in de leiding, maar dta heb je ook zonder die doorstromer)

Ik sprak over 3.5-5.5kW, niet 11. Daarenboven zijn de meeste gasgeiser ook vanaf een 18-tal kW.

Het grote probleem is thermostatische controle. Hoe zorg je voor een continue 60° uit aan het ding, terwijl de input varieert (komende van de (gas)boiler).

keukenboiler:
+/-0.5u per dag a 2kW= 1.00kWu = 365kWu/jaar

keukenboiler hot-fill:
+/-0.8u per dag a 0.5kW= 0.40kWu = 150kWu/jaar

minidoorstromer:
+/-0.1u per dag a 4kW= 0.40kWu = 150kWu/jaar

minidoorstromer hot-fill:
+/-0.05u per dag a 4kW= 0.20kWu = 75kWu/jaar

@mon

ongeacht hoe je het draait of keert water opwarmen vergt nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid energie per °C dat je het opwarmt. Of dit nu met olie,gas of elektriciteit gebeurt maakt voor dat water en zijn temperatuur niets uit. Hoe hoger de inlooptemperatuur hoe lager het energieverbruik van de bijkomende verwarmingsbron.
Jij stelt vragen bij die 11KW en gelijk heb je, niet zoveel mensen hebben zo'n aansluiting en diegenen die het wel hebben stellen zich vragen bij het grote aansluitvermogen.
Echter als jij je water verwarmt met gas of stookolie dan heeft je ketel meestal wel een vermogen van >20KW en daar sta je dan niet bij stil.
Heb je een ketel van exact 20KW dan kan je
8l/min 35° bijwarmen (45° uit in winter-douche)
5,75l/min 50° bijwarmen (60° uit in winter-bad)

Ik denk dat een electrische doorstromer mogelijk is in combinatie met een warmtepomp en/of een zonneboiler. De water temperatuur heeft naar mijn mening steeds een redelijke basistemperatuur nodig (+/-30°C) om dan door de electrische doorstromer verwarmt te worden tot 40 a 55°C.
In Duitsland wordt deze combinatie veelvuldig toegepast. Denk ook eens aan het aantal ampère die je nodig hebt.
Mon

Ivm Duitse toepassingen: enige internet-adressen voor info?
fabrikanten? (enkel stiebel-eltron gezien tot nu toe met vermogen <11kW)

ik ga 3 x 230V hebben.

http://www.siemenshuishoudelektro.be/?29=9&25=4150
blijkbaar tot 30° inlooptemp - 18KW

@mon

niet elektronische toestellen krijgen vol (of half, of kwart indien voorzien) vermogen maar hoofdzakelijk worden die dingen op debiet ingesteld en niet op temp. De in-line verwarmingselementen krijgen te warm, vormen lokaal een beetje stoom, zodat de warmte van het element niet meer weg kan op die plaats en uiteindelijk wegens spottemperatuursverschijnselen de geest geven.

Steven, info kan je vinden op:
www.de-online.info/archiv/2007/23-24/DE_23
Merken:
vaillant, stiebel-eltron,aeg,dimplex, siemens,clage
Mon

Steven, iets vergeten:
Vaillant en Clage hebben toestellen met aansluiting aan zonnewater. Van de andere merken weet ik het niet
Mon

het grootste (enige..) voordeel voor deze apparaten is dus dat je geen stilstandsverliezen hebt

MAAR

je moet wel je verbruikers (kranen, apparaten etc) direct achter de doorstromer zetten; als je keuken, badkamer(s) etc. ver uit elkaar liggen heb je misschien wel 3 van die apparaten nodig.

Ik plan wrsch. ook een zonneboiler met daarachter een doorstroomverwarmer, zeer belangrijk is dan ook de leidingdiameters zo klein mogelijk te houden (10mm) en zo kort mogelijk (indien mogelijk alle kranen binnen 2 of 3 m op beide etages); dan vind ik zo'n ding te verantwoorden; een ketel of buffervat moet toch ook constant op temperatuur gehouden worden en er is een pomp nodig om het vat op te warmen; die pomp(verbruik) spaar je ook uit

Zeker als je van het geld dat je uitspaart bijv. 3 voudig glas gaat kopen is dit energietisch toch een goede oplossing.

Mvg Arnold

Arnold,in mijn eerder vernoemd artikel heeft men het alléén over het voordeel van de stilstandsverliezen. Als je dit enige voordeel wil benutten zal je verorie goed moeten nadenken en calculeren om binnen die 3m buislengte te blijven, anders is het voordeel verloren. Het is echt niet zo eenvoudig om het correct uit te voeren.
Mon

De mini-doorstromers (stiebel en clage, max 7 kW) zijn specifiek voor keukens en wasbekkens en worden afgesteld op maximaal 50°C uitgaande temperatuur. Nu vraag ik mij af dat allemaal zo goed werkt met 60°C ingang. Slaat het ding dan tilt, als het -10°C moet "bij"warmen ???

Nog een ding voor de zonneboilers met doorstromers en legionella: als je vat op 40°C staat, is het dan voldoen om even te verwarmen naar 60°C over 2 seconden?

STEVEN

Je kunt direct achter je zonneboiler eenvoudig een 3 weg klep plaatsen waar je de uitgaande temp. van je zonneboiler kunt begrenzen tot bijv. 50 graden; bijkomend voordeel is dat je je nooit kunt verbranden als je boiler 90 graden is en de temp. in je leiding lager is dus minder verliezen

Ik heb dat ook en ingesteld op 45 graden, is perfect, als je eens warmer wilt draai je m zo open maar gebruiken we nooit

Mvg Arnold

Je bedoelt een permanente thermostatische kraan?

Lijkt mij interessant, want 65°C in een keuken is nooit gewenst en tot nu toe (in ons tijdelijk huurhuis) geeft dat problemen met ons keukenboilerke: kraanopen, auw!, terugdraaien, koud bij, ... weer veel te veel water weg...
Daarenboven heb je minder stilstandverliezen in de leiding naarmate het T-verschil tussen water en ruimte kleiner is.
En met die thermokraan kan het vat zelf wel boven de 55° gaan, zeer goed dus.

Ga ik doen.

Yep het is eigenlijk een T stuk waar aan 1 zijde water uit de boile komt en de andere zijde koud water en je kunt draaien tot en bepaalde verhouding, werkt perfect en kost iets vaneen tientje of zo

Mvg Arnold

ook wel een mengventiel genoemd

De elektrische doorstromer slaat inderdaad op tilt bij te hoge aanvoertemperaturen uit de boiler. Er zit namelijk een maximumtemperatuurbeveiliging in.