spouw isoleren met PUR schuim

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik wil mijn spouw laten isoleren met PUR schuim. Lijkt mij de beste oplossing. Nu heb ik enkele firma's gecontacteerd en één firma (MaxiPur Isolaties)zegt dat zij proberen de muren voor 95 % te vullen met PUR schuim. Nadeel is blijkbaar dat een gedeelte van de schuim uitloopt over de muren en daar strepen achterlaat die uiteindelijk met een beetje werk kunnen verwijderd worden. Heeft iemand hier ervaring mee. Ik heb ook reeds de firma Pluimers gecontacteerd doch deze vertelde daar niets van. Weet iemand voor hoeveel % andere firma's de muren vullen. Hieromtrent is blijkbaar nogal wat onduidelijkheid en controle achteraf is nogal moeilijk.

Reacties

Pluimers vult 100% en er is (bijna) niks uitgelopen over de muren. Het beetje dat er is uitgekomen (pakweg 1 dm3) is er via barsten uit gekomen. Dat is dan gewoon een dikke klodder die precies uit de muur komt. Kan je gewoon afsnijden.

Heb mijn muren laten isoleren door Isoprotect en hier ook geen last van gehad. Muren zijn 100 % gevuld geworden.

Net als bij jandc komt er alleen wat door indien er ergens een grote barst is of een kleine opening (vb. van doorvoor droogkast)

Indien dit gebeurd gewoon wachten tot het schuim is uitgehard en afsnijden.

Als het echt PUR moet zijn, zou ik navraag doen of de (meer) natuurvriendelijke PUR die Soudal sinds kort heeft ontwikkeld tSoudafoam SMX, andeer tread!), geen optie is!

Verder heb ik weet van een soort glaskristallen die door gaten in de spouw kunnen geblazen worden (invoerder Isoproc).

Wij hebben onze spouw laten naisoleren door Maxipur. Van die 95% hebben ze, zover ik me herinner nooit wat gezegd. Het is wel zo dat bij sommige gaatjes tijdens het opvullen wat PUR uitliep. Dat heeft volgens mij te maken met hoe (on)gelijkmatig de spouw is. Dat laat inderdaad sporen na die ze met een staalborstel (zo veel mogelijk) verwijderen. De poreusheid van de steen zal ook wel bijdragen tot het al dan niet volledig verwijderen van die sporen. Daar wij van plan zijn in de toekomst de gevel te bekleden stoort ons dat niet echt.
Zij gebruiken watergedrage PUR, en voor zover ik begrepen heb, neemt Soudal hun PUR af bij dezelfde fabrikant.
Voor de rest tot nog toe zeer tevreden. Afwachten wat komende winter brengt.

Groetjes,
Frank

Beste Joost (ea),

Het spouwvulmateriaal waar jij van praat werd vroeger door Isoproc verdeeld.
Het betreft SLS-20F (silicaat leicht schaum). Dit zijn silicaat korreltjes in grote 1-6mm. Isolatiewaarde (lambda) = 0,035Wm/K (helemaal niet slecht dus).
Het is een ideaal product voor na-isolatie van spouwen, ttz. goede isolator, vult makkelijke ALLE holle ruimtes, kan relatief makkelijk ingespoten worden, ecologisch verantwoord, dampopen (!!!), ... voordelige prijs.

De kleine korrels vullen echt wel elke ruimte (voordeel), maar komen ook door elke kier weer naar buiten (nadeel). Dus goede dichting van alle kieren is noodzakelijk.

De voorwaarden voor toepassing zijn in principe dezelfde als voor PUR ... nl. dampopen gevel (geen dampdichte verf of pleisterlaag), geen opstijgend vocht (membraan), ... .

Bij mij hebben zowel Pluimers als Isoprotect geen offerte willen afgeven. De muren zijn op een speciale manier volgemetst, en de kieren zijn te groot. Het is ook geen optie om alle kieren te dichten en voegen kan ook niet meer. Het probleem is dat die firma's de PUR inspuiten wanneer die nog vloeibaar is. Bij het inspuiten met een spuitbus wordt onmiddellijk schuim gevormd en zijn de kieren geen probleem. Is hier een oplossing voor te vinden ?

Beste Frank,

ik overweeg ons huis ook na te isoleren met pur, het dateert van 1996 en op aanraden van mijn vader gekozen voor een luchtspouw zonder isolatie. opbouw muur is 1cm pleister,19 cm isolerende snelbouw blok (poroton) ,6cm spouw, 10cm baksteen. vloer en zoldervloer zijn geisoleerd met 4 cm pollystyreen ( isomo). Superisolerend glas. 16 cm glaswol dakisolatie. stookkosten ongeveer 1900 liter mazout, inclusief warmwater. De grootste vrees is natuurlijk vocht in de toekomst,

jij hebt de stap al gezet, ben je er tevreden over? effectief een besparing?

alvast bedankt voor de reactie.

Als je shrik hebt voor vocht neem dan een isolatie die vochttransport nog toe laat.

Zoals thermoparels of SLS20

Beste Frank

Met grote belangstelling heb ik jouw reactie gelezen. Ik ben van plan om mijn spouwmuren en mijn kruipkelder te laten isoleren met pur.Misschien doe ik ook mijn dak.

Kan u mij vertellen of jullie een positief resultaat hebben bekomen

 

Alvast bedankt voor een reactie

 

Walter Teunis

0477 801 602

Dag Geert

 

Heb jij je huis reeds laten isoleren . Zoja hoe is het verlopen ? Wie heeft de werken uitgevoerd ?

Heb je resultaat op jouw energiefactuur?

 

Alvast bedankt voor een reactie

 

 

Walter Teunis

0477 801 602