zonnepanelen draaibaar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bestaat er een draaibaar systeem voor platte daken om met zonnepanelen een beter en langer rendement te halen.
op google niks, bizar want dit lijkt me een logisch idee, maar is het rendabel op een 5Om² dak

Reacties

David,

Zoek eens op 'Zon volgsystemen' of 'Solar tracker'.

Mvg,

Geert.

denk voor op een plat dak dat ze meestal panelen om 1 as laten draaien.

denk voorbeelden bij site van sani solar

bedankt voor de snelle tip, is het al in België geplaatst?

staan bij esso station in zingem op luifel

3 stuks

Ik denk dat hier aan de andere kant van de leie ook zo'n opstelling is. De panelen staan schuin opgesteld, met een hoek op het platte dak. Ik heb de indruk dat ze kunnen draaien om de diagonale as van die ene hoek uit.

Ik dacht dat het niet zoveel zou uitmaken, maar een simulatie op deze site http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php#
wees uit dat er toch een serieus verschil is. Jaaropbrengst voor ons zou van 2500 naar 3200 kWh gaan. Deze berekeningen zijn wel voor een systeem met rotatie rond beide assen (horizontaal en vertikaal). Maar ik vermoed dat de horizontale as de belangrijkste is.

Als je de simulatie doet, niet vergeten op de kaart aan de linkerkant een locatie aan te geven. Je kunt redelijk goed inzoomen, toch voldoende voor deze doeleinden.

Ben reeds enkele jaren abonnee van PHOTON, een Duits magazine over het onderwerp ZONNEPANELEN...
Hierin staan regelmatig artikels betreffende dit onderwerp.

Er zijn zeer vele systemen van allerlei slag op de markt beschikbaar om dit te realiseren.
Zonder berekening via de site van vorig bericht (hetgeen een goede referentie is) kan ik zo uit het hoofd melden dat men met een TWEE-AS systeem een meeropbrengst kan realiseren van ergens tussen de 30 en vooraan in de 40%.
Met MOEITE halen de meeste system 35%.

Doch als een gemakkelijk voorbeeld, laat ons 30% stellen.

Een VASTE installatie van 1000Wpiek zou in België (weeral met de gemiddelde factor van 0,85) een goede 850 kWh elektriciteit opbrengen op jaarbasis. Deze installatie kost je momenteel een goede 5000 Euro.

Een bewegend systeem, indien je dat koopt (niet zelf maakt?) dan kost dit zeker EXTRA.

Nu ja, dit bewegend systeem met 30% MEER opbrengst bij een TWEE-AS systeem, maakt met die zelfde 1000Wpiek een 1105 kWh op jaarbasis.

Denk er wel aan dat je dan met een bewegend systeem zit. Dit vergt ONDERHOUD en als je dit niet zelf doet is dat duur. Het is een extra risico want die bewegende dingen vangen wind en zijn onderhevig aan storm. Alles dient in rekening gebracht te worden.
Tevens kan je MINDER panelen installeren daar deze systemen duidelijk meer plaats vragen.
Ik heb nog helemaal niet gesproken over de kostprijs van dit mechanisme... en vermits er in België nog niet veel ervaring is hiermee, de schaarsheid van "deskundigen" in de buurt. Weeral een risico volgens mij.

Wel alles in alles genomen lijkt het mij veel en veel simpeler om gewoon een STAR, VAST systeem te plaatsen.
Dit kan aan een prijs in de buurt van wat ik hierboven schreef. Geen enkel van de nadelen komt dan naar boven.
EN VOORAL, ALS JE TOCH MEER WIL UITGEVEN AAN EEN BEWEGEND SYSTEEM, GEEF DAN MEER UIT AAN EXTRA 30% MEER PANELEN, DAN HEB JE " O O K " die 30% meer opbrengst en je weet wat de prijs is, dit is namelijk een goede 1500 Euro.

Dit is mijn stelling natuurlijk en vrij voor interpretatie.

Een bewegend systeem lijkt mij enkel zinvol bij een ZEER grote installatie waarbij zeer vele systemen samen werken en de beveiliging (extra kosten) en het onderhoud een beetje verdeeld kunnen worden over die systemen.

Succes verder met je installatie.

Uw stelling is zeer aanvaardbaar vermits bewegende delen zeer kwetsbaar zijn in weer en wind. Maar vergeten we de omvormer niet die is ook een zwakke schakel als je de verhalen hierover moet geloven.
Als uitsmijter deze mooie link van een draaibaar systeem voor een plat dak met ...spiegels!

http://www.ws-energia.com/eng/homepage.html

Als vervolg op het draaibaar systeem geeft Deger Toptracker met een single axis systeem mooie vooruitzichten en het ding is onderhoudsvrij. garantiebepalingen en prijs zijn nog niet duidelijk en België beschikt niet over een importeur.

hoikes

ik ben eigenaar van een draaibaar systeem degertrack 1.9kw
op een paal die de felste licht opvolgt,monumenteel al 6maanden catief en opbrengst al 1020kwh dus niet slecht,systeem komt van sanisolar uit gavere,maar heb heel veel moeten bellen en ofertes aanvragen ook hun administratie is een rompslomp,maar hun materiaal is opperbest.
Nu in de zware stormmaanden heeft mijn systeem alles perfect doorlopen,het systeem werkt met 2 volgsensoren die de felste licht zowel uit de bewolking(donkerweer) als uit de volledige zonnedag volgt dus een opbrengst van ongeveer een meerwaarde van 30percent tegenover vast systeem.
nu systeem zonder grondwerken 16800euro met fronius ig20 en 10 panelen evergreen 195wp,grondwerken en beton heb ik zelf gedaan een besparing van 1250 euro,nu moest ik het opnieuw doen ik zou het zekers weer herdoen.
allee systeem is duits kwaliteit en degelijk dus investering is nog beter dan een spaarboekje die niks of bijna niks opbrengt en fiscaal heel gunstig.

hallo mijn naam is johan
ik woon Rotterdam nl.
ik heb een DEGER treker 300el gekocht voor 734 euro daar komt
de prijs van de mast nog bij -en 5 jaar garantie
gekocht bij waco www.wako.nl

Geert

Ik had je trackersysteem tussen de westvlaamse users op sonnenertrag.eu gevonden reeds een paar dagen geleden, omdat ik nu ook een volle maand opbrengst heb, en ik zie dat uw opbrengst van mei 147 tegenover het westvlaamse gemiddelde van 133 niet zo groot is , slechts 11 percent meer, en u bent de enige in de lijst met een tracker, enkel in de slechtste maand januari haal je 42 tegenover een gemiddeld van 24. In het gemiddelde zitten ook nieuwe installaties die nog niet voor een volledige maand opbrengen.

Het lijkt mij dus zoals Walter stelt simpeler om een vast systeem te plaatsen en eventueel meer panelen te plaatsen voor eenzelfde bedrag.

Ik geef Geert gelijk, want heren, jullie vergeten degenen welke hun dag niet goed geörienteerd is bv Oost-West.

Dan haal je één veel beter rendement met een tracking, in feite als je oost-west zit zou je beter geen vast systeem in overweging nemen!!.

V.

Hello,jandho

Ik ga er van uit dat jij over dezelfde panelen spreekt van 190 Wp.
Als dit zo is heb ik nog een groter probleem .
Mijn dak is zuid-oost georienteerd 45graden .
Hellingshoek dak 10graden
Totale oppervlak 32m²
Wat stelt u voor ?