Belastingsbrief invullen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn hier mensen die hun belastingsbrief invullen online?
Ik heb de mijne ingevuld,krijg dankzij de inbreng van zonnepanelen (3380 €)bijna het dubbele terug dan andere jaren.Nauurlijk zullen we de centen pas voorjaar 2009 zien maar is toch iets om naar uit te kijken.

Hopelijk kunnen we dat in 2009 nog eens inbrengen voor de inkomsten 2008.

Christophe
mijn opbrengst zonnepanelen live: http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Reacties

Idem dito hier. De max 3340€ subsidie krijg ik volledig terug. Maar ja, betaal ook genoeg belastingen ...

Dat is meteen een vraagje waar ik mee zat : wordt die maximum 3340€ effectief van je te betalen belastingen afgetrokken. Of mag je dat bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen ?
Als ik de reacties van Christophe en Lambert hierboven lees is het effectief een bedrag van 3300€ netto die je terugkrijgt.

Klopt dat ?

Dit bedrag wordt van de te betalen belastingen afgetrokken. NIET van de belastbare basis. Zie ook de andere berichten.

Het gaat inderdaad om een volledige korting.
Het is ontstellend hoe veel verkeerde informatie daarover wordt verspreid, zelfs door de financiële pers (kort geleden in "Cash") en door fiscale experts (enkele maanden geleden een artikel gezien op naam van een nochtans gereputeerd bureau). Zelfs zij verwarren een belastingvermindering met een fiscale aftrek.

Hieronder een stukje uit een eigen brochure, waarin het volledige verhaal uit de doeken wordt gedaan.
groeten
rik

Is het bedrag dat ik terugkrijg van de belasting voor deze maatregel afhankelijk van de belastingschaal waarin ik val?

Neen.
Belastingtechnisch gaat het hier om een belastingvermindering, dus geen fiscale aftrek. In beide gevallen moet u minder belastingen betalen, maar wel op een andere manier. Waar een fiscale aftrek altijd rechtstreeks wordt toegepast op een belastbaar inkomen, wordt een belastingvermindering aangerekend op de te betalen personenbelasting. Bij een fiscale aftrek is de belastingbesparing minder groot dan bij een belastingvermindering. Bij een fiscale aftrek is uw belastingwinst gelijk aan uw zogenaamde marginale tarief in de personenbelasting. Het gaat meer bepaald om het belastingpercentage van toepassing op uw hoogste inkomensschijf. Uw belastingbesparing is op die manier gelijk aan maximaal 50 % (plus uitgespaarde gemeentebelasting) van de fiscale aftrek. Bij een belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen zult u echt 100 % van het bedrag van de belastingvermindering genieten. U kunt tot 2650 euro of 3.440 euro (plus uitgespaarde gemeentebelastingen) voordeel doen.

Het gaat van kwaad naar erger. De redactie van "Netto" (de bijlage bij de zaterdag Tijd) van 31 mei 2008 presteert het om de belastingkorting te verwarren met een aftrekbare uitgave.
Citaat: "De uitgave is voor maximum 40 procent aftrekbaar en wordt gesponserd met een plafond van 2.600 euro in 2007. Dat is 2.782 euro als men de gemeentelijke opcentiemen van 7 procent in aanmerking neemt.
En dat voor een financiële krant!! (de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het de eerste keer is dat De Tijd deze fout maakt, in vroegere edities stond het wel correct).

Overigens heeft de auteur het nog niet door dat hoogrendementsketels niet meer in aanmerking komen, alleen nog condensatieketels.

Ik zal die mannen/vrouwen subiet eens een gepeperde mail zenden.
Ik houd jullie op de hoogte als ik een reactie krijg.

groeten
rik

Ik heb meteen ook een mail gezonden naar Cash.
In Cash van 15 mei was de fout niet verwarring tussen vermindering en aftrek maar er stond dat de belastingvermindering voor zonnepanelen gelijk is aan maximaal 40 % van 3440 euro. Dit klopt niet. 3440 euro is het maximum bedrag van de belastingvermindering.
3440 euro is 40 % van een factuur van 8 600 euro (btw inbegrepen).

groeten
rik

Leuk he die belastingsregeltjes.
Gelukkig dat er velen zijn die het beter weten dan sommige kranten.
Inderdaad is dit een ZUIVER bedrag dat je minder gaat betalen. De gemeentelijke OPCENTIEMEN worden dan nog dikwijls vergeten want dit voordeel is ook voor jou.
Het is dus inderdaad MEER dan die 3440 en ook dit is niet altijd terug te vinden. Bij opcentiemen van 7% is dit toch ook al weer een goede 240 Euro.
Indien je de installatie over TWEE jaren kan spreiden hetgeen eigenlijk geen probleem mag vormen is dit TWEEMAAL.
Indien je een beetje PERST kan het zelfs in drie jaar.
De totale SOM is ook groot genoeg om het over drie jaren te spreiden. Het ziet er zelfs naar uit dat vadertje staat dit achterpoortje NIET gaat sluiten (Eindelijk eens een goede maatregel die veel kan bijdragen aan MEER installaties).
==> ==> Probeer IEDEREEN te overtuigen deze fiscale maatregel op te nemen in zijn aangifte door ... uiteraard... hen eerst een PV-installatie aan te praten!

Lambert

Nee, de gemeentelijke opcentiemen MAG je niet invullen. Er wordt wel AUTOMATISCH rekening mee gehouden.
De reden is logisch: de gemeentelijke opcentiemen worden berekend op het totale bedrag van de federale belastingen.

Walter

Je verwijst naar de uitspraak kort geleden van Reynders die het achterpoortje wou sluiten. Nu schrijf je dat het er naar uitziet dat vadertje staat dit achterpoortje niet zal sluiten. Waar haal je die informatie?

PS Het gaat overigens eigenlijk niet over een achterpoortje. Het is in fiscale zaken een vast principe dat het jaar van betaling telt. Dat is niet iets dat speciaal is uitgevonden voor de korting voor energiebesparende maatregelen.

groeten
rik

Ik heb in het vak nr 1363 3380 euro ingebracht.
Dacht dat je het bedrag niet met die gemeentebelasting mocht verhogen.Nu mij hoor je niet klagen,ik krijg sinds ik een huis gekocht heb telken terug van de belastingen en nu met het ingeven van die panelen is dat reeds een maandloon maal 4 .

christophe

mijn opbrengst zonnepanelen live: http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Was ik niet duidelijk genoeg? Ik zou het denken als ik commentaar Christophe lees.
Dus, anders gezegd:
Je mag alleen de federale belastingkorting invullen (dit jaar max. 3440 euro), de gemeentelijke korting krijg je er zonder vragen bij.

groeten
rik

Bedankt Rik.

Opletten die 3440 euro is voor de inkomsten 2008 aanslagjaar 2009.
Dit jaar zijn het de inkomsten 2007 en is het bedrag 3380

christophe

en hoe zit het als je geen belasting betaald of zelf al terug krijgt, kan ik naar de premie fluiten of wat?

nu is er een premie vast gelegd voor mensen die geen belastingen betalen
lambert zegt hiet ,ik betaal al genoeg belastingen, zal ook veel verdienen dan,zijn index navenant wij met klein pensioen noppes
hij mag dat hebben maar geef ons aub wat meer,ik zie bijna 75 euro ineens meer kadastraal inkomen,waar moeten wij dat op gaan bezuinigen ,de rest word ook maar duurder

Guido

Lees ik daar een klein misverstand?

Denk niet dat u geen belastingen betaalt omdat u bij de jaarafrekening niet moet bijbetalen! U betaalt immers elke maand bedrijfsvoorheffing. Als het totaal van de 12 maandelijkse voorheffingen hoog genoeg is, moet u niet bijbetalen. Als het totaal van de voorheffingen te hoog is dan krijgt u geld terug van de fiscus. Dank zij een belastingkorting zult u ofwel minder bijbetalen bij de afrekening ofwel meer terugkrijgen.

groeten
rik

door mijn werkloosheid heb ik praktisch geen te betalen belastingen, en ja via daar zoals u het uitlegd betaal ik toch enigsinds belasting, dus zou ik alsnog kunnen terugtrekken.

Efkes mijn vraag herhalen want moet dringend beslissen of ik zowel thermische als PV ga plaatsen :

Mag je 2 keer 3.380€ aftrekken in het zelfde jaar als je in tegelijkertijd zowel thermische als PV-panelen plaatst ?
Of is de blastingsvermindering op met 1 aftrek van 3380€ ?

Alvast bedankt voor de info.

Jerom

De maximumkorting van 2.600 euro (of 3.380 euro voor zonnepanelen) geldt per jaar en per woning.
Je mag meerdere maatregelen combineren per woning maar het totaal per woning mag het bedrag van de maximumkorting niet overschrijden.

groeten
rik

Rik, ik vreesde er al voor. Niettemin bedankt voor de info.

amai das knap, werkloos zijn EN PV's kunnen aanschaffen. Hoe doe je dat?

ik heb niet geschreven dat ik dat gedaan heb, maar kan wel als je de verkoopsuitleg van sommige bedrijven krijgt:
Je leend bij de bank de som aan 6 % voor de pv instalatie deels, (ik kan toch ook nog wat aan de kant staan hebben toch), maar daar gaat het niet om, de opbrengs van de panelen geven een intrest van rond de 9 %, bij verschillende prijsoffertes gezien die ik aanvroeg voor iemand, de som is al vlug gemaakt, enkel kwestie van het overbruggen van eerste jaren omdat je het geld niet effectief in je handen krijgt, indirekt wel.