van brander naar pc

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Waarschijnlijk kunnen jullie me hier niet verder bij helpen, maar het is altijd het proberen waard.
In mijn vorige post ben ik geholpen om het debiet dat doorheen de brander gaat te bepalen.
Nu is het zo dat ik software geschreven heb (volledig ontwikkeld in labVIEW) en is dus gebruiksklaar. Enige probleem is is dat de stroom door de geleider naar de brander wordt gesimuleerd met een digitaal signaal (0/1).

De software berekend alle energieverbruik en kosten door om de minuut na te gaan of er een elektrische stroom naar de brander wordt gestuurd. Indien dit zo is, wordt er een debiet in liter per uur bijgeteld bij het gebruik. Programma is redelijk uitgebreid naar dag, week, maandverbruik, grafieken, gemiddeld verbruik etc..
Nu mijn vraag:
De brander wordt aangestuurd door een elektrisch signaal, nu zou ik dit signaal willen koppelen aan de computer via USB.
Maar ik vraag mij af hoeveel stroom er door zo'n geleider loopt en hoe ik best kan aftakken en wat voor relais/weerstanden ik nodig heb om de stroom via een velleman kaart of dergelijke naar de pc aan te sturen.

Ik weet niet of dit hier thuis hoort, misschien kent iemand een forum waar ik deze vraag nog kan stellen?

seppe

Reacties

Seppe, heb je het over een oude gasbrander die aan/uit gestuurd wordt of over een modulerende ketel?
In het geval van een modulerende ketel ga je het signaal niet zo gemakkelijk kunnen aftakken vrees ik, en is het vermoedelijk ook merk en type gebonden. Je kan dat zeker niet oplossen door er een slag in te slaan met een "gemiddelde" zoals je in je vorige berichtjes beschreef. Eigenlijk zou je je gasmeter electronisch moeten kunnen uitlezen, wat je bv. zou kunnen doen is op de laagste digit van uw gasmeter een fotosensor op reflectie plaatsen, die de stapjes telt tijdens het ronddraaien. Daaruit kan je dan heel nauwkeurig het verbruik bepalen (ik denk maar luidop, misschien schiet er mij nog iets beter te binnen)...

je moet even zoeken naar oplossingen DAQ (data aqcuisition) via USB. Ook application notes van IC fabrikanten kunnen helpen. Misschien ook de user-projects van het tijdschrift EDN

ok, dat zal ik eens een IC forum checken.
Onze ketel werkt wel op stookolie, en er kan er debiet door de brander gestuurd worden van 6.2 tot 12kg/u (heb het kenplaatje nu pas gevonden:D).
Dus gemiddelde van 10kg/u.. moet volgens mij toch kunnen hoor, kan wel zijn dat ik er een correctiefactor moet opzetten..

Neen, dat gemiddelde gaat er volledig naast zitten, afhankelijk van het stookseizoen kan mijn ketel 90% van de tijd op laagste vermogen moduleren en op koude winterdagen kan dat net omgekeerd zijn. Met zulk onnauwkeurige input gegevens kan je beter je programma vergeten...

Debietmeters voor stookolie zijn er al tegenwoordig voor ongeveer 300 Euro, dan weet je precies uw verbruik. Het is wel veel geld, maar anders blijft u maar raden naar uw verbruik.