besparingspotentieel koelcel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een vraagje waar ik al enige tijd een antwoord op zoek: heeft iemand enig idee of het verstandig is om een koelcel van bijvoorbeeld een café of restaurant dat één of meerdere dagen sluit tijdens de week gedurende die periode uit te schakelen en een paar uur (of zoveel nodig is) voorafgaand aan het opnieuw gebruiken ervan, terug aan te schakelen, in de veronderstelling dat deze dus gesloten blijft. Ik doel niet op inhouden als bederfbare etenwaren etc doch bijvoorbeeld een ordinair "bierkot" van het cafe om de hoek. Het bier wordt hierdoor toch niet slecht? Om nog niet te spreken van de compressoren buiten aan de muur op menig parking (in de zon)voor het koelen van tapinstallaties, die ook op vakantiedagen doordraaien, alsook de frigo's onder de toog.
Vetrekkend van de wetenschap dat koelen veel meer energie vraagt dan verwarmen (en het gaat hier dus zuiver om elektriciteit), schuilt hier toch een gigantisch besparingspotentieel? ... of kan iemand uitleggen waarom dranken best 24/24, 7/7 op dezelfde temperatuur dienen gehouden?

Reacties

echt geen cafébaas onder u allen die al gepoogd heeft op deze manier de kyoto-norm te halen?

dan maar zelf even reageren om het onderwerp in de belangstelling (en even in de top 10 berichten)te brengen.
Echt niemand gegevens hierover?

't is zo maar een gedacht, maar, de isolatie van koelcellen werden/worden berekend op basis van de financiële haalbaarheid en rendement. (OK dit klinkt niet goed in sommigen hun oren..)
De kostprijs van elektriciteit zal toenemen, dat staat vast. Indien hiermee rekening gehouden wordt bij het ontwerpen van een nieuwe koelcel, zou men verwachten dat er dan meer isolatie in gestoken zal worden. Misschien is het dan ook een goed idee om het effect van het plaatsen van extra isolatie in oude bestaande koelcellen te bekijken. Ja het effect van een geïsoleerde ruimte extra te isoleren is kleiner naarmate deze reeds goed geïsoleerd is (zie elders). Maar toch kan het misschien de moeite lonen. Ik heb geen idee over de huidige isolatie diktes (15-20-25cm??) of jaarverbruik. Ook de gewenste temperatuur verschilt van toepassing tot toepassing. Doe de rekensom.

Zolang het geen kwaliteitswijnen zijn (die trouwens niet te koud mogen staan) of andere verse dranken, lijkt het me weinig zinnig om die dranken continu gekoeld te laten. Maar ja, de electriciteit zal nog te goedkoop zijn zeker voor deze ingreep (afschakelen als geen gekoelde dranken nodig zijn)? Waarschijnlijk zitten toch overal ook bederfbare waren in, en dus is een ontdubbeling van zo'n koelcel ook mogelijk een te grote investeringskost.

Het doet me ook een beetje denken aan de discussie bij verwarming, waarbij sommigen menen dat het minder energie zou vergen om een huis op dezelfde temperatuur te houden dan om ze enkel op te warmen wanneer nodig.

Wel inderdaad Jan, met enige verschil in vraag en antwoord.
Is het verstandig een slecht geïsoleerd huis sterk te laten afkoelen? Over het algemeen niet, want het opwarmen vergt telkes weer veel energie en uw huis koud laten worden is sowieso niet verstandig mbt vocht, zettings- en andere problematiek. Mijn vraag betreft specifiek of bier en frisdrank uberhaupt 2 dagen op een week een iets hogere temperatuur mogen hebben en hierdoor al dan niet slechter worden. Feit is dat in horecazaken deze energieslokop (de koelcel- of kast) op sluitingsdagen gesloten blijft, dus op die manier geen spectacaleaire temperatuursstijging kan plaatsvinden, maar wel een behoorlijke elektriciteitsbesparing.

Indien het om een koelcel gaat voor enkel dranken die bijvoorbeeld in het weekend koud moeten zijn. UITZETTEN!
Spaart enorm veel energie, vooral in de zomer. Zorg dat de koelcel op nachtstroom (na 10 uur en zaterdag en zondag) inschakelt. Zet de cel een dag op voorhand aan, en een halve dag op voorhand uit.
Koelcellen zijn echt enorme energie vreters, omdat ze veel lucht bevatten in verhouding tot producten vanwege de loopruimte die moet vrij blijven. Het koelen van lucht kost veel meer energie dan het koelen van producten. Daarom is een gewone drankkoeling energie zuiniger.

Bedankt Gino, dien ik onder drankkoeling te verstaan: bier/frisdrank van 't vat? Kan de compressor van de koelinstallatie dan gewoon uitgeschakeld worden bij sluitingsdagen zonder kwaliteitsverlies van het gekoelde?
Waarom doet niemand dat dan (voor zover mij bekend)?

Jan De Gols schreef: “Vertrekkend van de wetenschap dat koelen veel meer energie vraagt dan verwarmen…”

Koelen gebeurt door middel van een warmtepomp en is perfect te vergelijken met verwarmen door middel van een warmtepomp. Koelen hoeft dus zeker niet veel meer energie te kosten dan verwarmen. Een mooi bewijs daarvoor zijn de meest recente koelkasten en diepvriezers. Sommigen hebben een gedocumenteerd verbruik van minder dan 150 kWh per jaar! Koelen kan dus ook efficiënt en energiezuinig gebeuren.

Net zoals bij toepassingen voor verwarming moet men ook voor het koelen een warmtepomp met een zo hoog mogelijke COP (coëfficiënt of performance) kiezen. En net zoals een verwarmde ruimte moet ook een gekoelde ruimte zo goed mogelijk ontworpen en geïsoleerd worden. Om de energieverliezen zo laag mogelijk te houden.

Dirk Bauwens

Gino schreef: "Het koelen van lucht kost veel meer energie dan het koelen van producten"

Het omgekeerde is waar en nog niet een klein beetje: de specifieke warmte van dranken zoals limonade, bier etc. is ongeveer 4 keer groter (400%) dan de specifieke warmte van lucht!

Dirk Bauwens

Inderdaad Dirk, het klopt dat het meer energie vraagt om producten te koelen dan lucht. Maar om producten koel te houden kost wel meer energie dan producten. Omdat lucht ook weer veel sneller opwarmt. Vooral als de deur vaak wordt geopend.
En Jan een drank koeling is gewoon een koeling die is ingericht om drank in te bewaren. Ik bedoelde hiermee dat een kleine koeling onder de toog die goed vol staat in verhouding zuiniger is dan een koelcel met veel lege ruimte.

Gino schreef: “Maar om producten koel te houden kost wel meer energie dan producten…”

Ook onjuist Gino. Een koelcel wordt qua inhoud gekozen in functie van wat men moet koelen. Net zoals een auto of vrachtwagen gekozen wordt in functie van de lading die men gemiddeld wenst te transporteren. Hoe volumineuzer een koelcel (met een welbepaalde isolatiegraad) wordt, hoe zuiniger die wordt per eenheid van volume.

Dirk Bauwens

even de vraagstaart terug naar bovenhalen en wel om de reden dat ik nog steeds op zoek ben naar het anwoord:"kan het (voor de kwaliteit van de gekoelde dranken zelf) kwaad dat een tapinstallatie/koelcel/frisdrank-automaat/koeltoog buiten de openingsuren spanningsloos gezet wordt (uitgeschakeld) aangezien deze gesloten blijven gedurende deze periode. Dat het besparingspotentieel in horeca en cafetaria's allerhande enorm is leidt niet de minste twijfel.

Jan,

Over welke dranken gaat het ?

Bieren en frisdranken zijn in de winkel of bij de brouwer ook niet gekoeld.

Dus ik zou zeggen: besparen maar die energie !

Als het pintje maar fris is op het allerlaatste moment: als het moet gedronken worden !

"Dat het besparingspotentieel in horeca en cafetaria's allerhande enorm is leidt niet de minste twijfel."

Toch wel: het energieverbruik van een theoretische koelinstallatie hangt af van het temperatuursverschil tussen binnenkant en buitenkant van de installatie. Een installatie die nauwelijks moet draaien zal aan de buitenkant ook weinig boven de omgevingstemperatuur zijn. Een installatie die moet zwoegen om de boel koel te krijgen, zal zeer warm zijn aan de buitenkant. Sommige moderne industriële installaties zijn in staat hun compressie te optimaliseren afhankelijk van de buitentemperatuur. Hun C.O.P. verbetert dus met een lagere temperatuur van de warmtewisselaar buiten.

Dus jurgen, als ik het goed begrijp kan er ook ferm bespaard worden door de koelgroep (zo noem ik het maar: compressor enz.) aan de buitenzijd af te schermen van de zon. Daar wordt ij de praktijk ook weinig rekenig mee gehouden, zo lijkt mij. aan een afdakje tegen de regen boven dergelijk toestel wordt er blijkbaar wél atijd gedacht.

@ patrick: enig idee of dit ook geldt voor zo een cola-tapinstallatie: afschakelen gedurende de week zonder probleem, vb in een jeugdhuis, in de week dat onding eruit wegens te weinig vraag 's avonds, uit flessen tappen en zo besparen?

Ik heb geen idee Jan hoe het zit met de hygiënische vereisten, misschien eens bij de leverancier van de drank informeren ?