gedaan met 2 x belastingsvoordeel pv installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De regering wil het achterpoortje om 2 maal je pv installatie in te brengen sluiten.
Het zoveelste bewijs dat we in een apenland zitten.
Als er moet betaald worden dan kan het niet op, dure stookolie, aardgas ,diesel benzine, btw tarieven etc.
Als men dan al eens investeerd in groene energie, en men wil hierdoor de investering inbrengen, dan gaat men ingrijpen.
Hoog tijd dat we met zijn allen eens iets gaan doen tegen die hoge prijzen.

Reacties

staat u ook zo op uw achterste poten,als kleine inkomens niet van al die gunsten kunnen genieten
inderdaad apenland ieder voor zich

Iedereen gelijk in dit apenland, geschreven met een 'n' want je hebt meerdere apen nodig (zo schrijft de spelregel).

Heet van de Naald
Geniet (nu het nog kan) tot drie keer van fiscale aftrek zonnepanelen - 20/05/2008
Plaatsers van zonnepanelen kunnen rekenen op een fiscaal voordeel van 3.440 euro. Wie het een beetje handig speelt, kan hier zelfs tot drie jaar na elkaar van genieten. Financiënminister Didier Reynders wil hier een eind aan maken.

Nu de afschrikwekkende bruine enveloppe met het venstertje weer bij iedereen in de bus valt, is het tijd om je energiezuinige investeringen fiscaal te verzilveren. Investeerders kunnen tot 40% van hun factuur aftrekken met een maximum van 3.440 euro. Wie zijn voorschotfactuur in het ene jaar betaalt en de saldofactuur in het volgende jaar kan twee keer 3.440 euro aftrekken. Wie het heel clever met zijn installateur speelt, kan zijn factuur zelfs over drie jaar spreiden.

Reken uit je winst
Spreiding factuur over drie jaar

Kostprijs voor een gemiddelde installatie
20.000 euro

Voorschot 7000 euro in 2007: fiscaal voordeel 40%
2.800 euro

Factuur 7000 euro in 2008: fiscaal voordeel 40%
2.800 euro

Factuur deel 3 resterende 6.000 euro: fiscaal voordeel 40%
2.400 euro

Totaal voordeel
8.000 euro

Factuur over twee jaar

Kostprijs voor een gemiddelde installatie
20.000 euro

Voorschot 10.000 euro in 2007: fiscaal voordeel 40% met maximum 3.440 euro
3.440 euro

Saldofactuur 10.000 euro in 2008: fiscaal voordeel 40% met maximum 3.440 euro
3.440 euro

Totaal voordeel
6.880 euro

Factuur over één jaar

Kostprijs voor een gemiddelde installatie
20.000 euro

Factuur 20.000 euro: fiscaal voordeel 40% met maximum van 3.440 euro:
3.440 euro

Totaal voordeel
3.440 euro

[ Foto: SunTechnics nv ] Maatregel
Het ministerie van Financiën meldt dat het spreiden van een factuur over meerdere jaren geen belastingontduiking, maar –ontwijking is. Het is dus perfect legaal. “Minister Reynders wil een oplossing zoeken om aan dit systeem - waarbij de datum van bestelling en levering bepalend is voor het feit dat je één of meerdere keren van fiscaal voordeel kan genieten – een einde aan stellen. Wanneer is nog onduidelijk”, luidt het in Het Belang van Limburg.

Overdraagbaar maken
Bouwunie pleit er dan weer voor om het bedrag dat de bovengrens voor de belastingvermindering overschrijdt, overdraagbaar te maken naar het volgende aanslagjaar of -jaren. Op deze manier moet de (ver)bouwer geen creatieve oplossingen uitdokteren en kan hij meteen meer dan één noodzakelijke energiebesparende investering uitvoeren zonder te moeten rekening houden met het aanslagjaar waarin deze werken worden gefactureerd en betaald.

vreemd dat men het hier enkel over de pv-panelen heeft, dit past men toch algemeen toe bij alle energie besparende maatregelen bv vervangen van beglazing.
Heeft de electrabel lobby hier iets mee te maken uit schrik dat er teveel groene energie zou komen?

Fantastisch toch onze overheid...

Ondertussen worden mensen die in een 'verkaveling' wonen langs alle kanten tegen gewerkt met allerhande absurde regeltjes als ze PV-panelen willen plaatsen. Handtekeningen vragen van alle buren in de verkaveling (zelfs als die enkele straten verder wonen) en aangetekende brieven schrijven naar eigenaars van gronden in uw verkaveling. Waarna er later nog een maand een zo'n geel plakaat in uwe voorhof moet staan om ze't nog eens allemaal te laten weten. En dan heel de administratieve mallemolen die uw aanvraag nog moet doorploeteren: eerst het plaatselijke schepencollege, dan naar Stedenbouw van de provincie die er anderhalve maand over mag doen en vervolgens nog eens naar het schepencollege. En dan klappen we nog ni over den tijd dat uw dossier zomaar op nen bureau bij een of andere ambtenaar blijft hangen omdat die 'nog geen tijd' had om het door te geven aan de volgenden ambtenaar...

6 à 7 maanden eer ge alles rond hebt om uw panelen te mogen plaatsen is geen uitzondering en zijt maar zeker dat heel die problematiek bekend is bij de overheden. Dat ze godverdomme daar eens wa aan doen...

Digitaloverdose,
Ik heb ook al zo'n mensen aan mijn deur gehad voor een zwembad in hun tuin...
Enfin, ik had ergens gelezen dat voor pv-panelen de regeling zal veranderen en er alleen nog meldingsplicht zal gelden.

@ Fre:

Dat klopt. Minister Van Mechelen speelt met dit idee. Lees maar eens op zijn website:

http://www.dirkvanmechelen.be/2008/meer-ruimte-voor-windturbines-en-zonnepanelen/

Dus vraag ik mij af welke Administratie nu nog lopende vergunningsaanvragen gaat weigeren, wetende dat er vanaf volgend jaar geen vergunning meer nodig is?

Filip, vergunningen worden nu al niet geweigerd, doch de opgelegde procedure diende gevolgd te worden en die kan (afhankelijk van de situatie) wat tijd in beslag nemen. Doel is dan ook om de tijd om een vergunning te verkrijgen in te korten, door bijvoorbeeld de plaatsing van de PV-panelen meldingsplichtig te maken.

Roel, er is een wettelijk vastgelegde maximale termijn (van 75 dagen, eventueel verlengbaar met nog eens 30 dagen)? Zie o.m. op http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/vergunningen/procedurebv_nieuwsysteem.html.
Je weet dus op voorhand dat je maximaal zolang gaat moeten wachten, en erg onoverkomelijk lijkt mij dat niet, toch?

P.S.: een tip: zit achter de vodden van de dienst Ruimtelijke Ordening, want die durven wel eens een onbelangrijk "PV dossiertje" laten liggen - wij kunnen er van meespreken!

Filip, dacht het wel, maar deze termijn hangt geloof ik ook samen met de situatie waarin je verkeert (verkavelingswijziging - verkavelingsafwijking - geen verkaveling)

Kan er mij iemand vertellen of en wanneer het dubbele belastingsvoordeel nu gaat gestopt worden? Zou dit ook met terugwerkende kracht zijn voor reeds geplaatste installaties dit jaar?

Dit laatste wil ik nu ook eens dringend weten; misschien moet de regering toch maar geen oplossing vinden tegen 15 juli en de regeerperiode verlengen waarbij enkel dringende zaken aangepakt worden; en deze voordeelmaatregel niet dus

Half mei 2008 verscheen in de kranten dat de Minister van Financiën had aangekondigd dat hij door een aanpassing van de wet de dubbele belastingkorting door de gespreide betaling van facturen voor zonnepanelen onmogelijk wilde maken. De woordvoerster van de minister heeft dit enkele dagen later echter ontkend.
Het zou inderdaad ook wat vreemd zijn dat een liberaal een algemeen geldend fiscaal principe (het jaar van betaling telt) gaat op de helling zetten voor één specifieke toepassing en daardoor het eigen paradepaardje van de belastingverminderingen ondergraaft.

groeten

rik

Als ik het goed begrijp zal het fiscaal systeem althans voor 2009 behouden blijven.
Iemand een andere mening toegedaan?
Dit is belangerijk omdat ik op het punt sta om mijn PV-installatie te bestellen.

Het kan nooit geen kwaad om te proberen te spreiden over 2 jaar, maar maak dan wel dat je in het eerste jaar al maximaal kunt genieten van de aftrek. Als ze het jaar daarna het systeem veranderen heb je toch 1 jaar maximaal kunnen genieten van het belastingsvoordeel. Zo heb je niets verloren in vergelijking met de situatie die zou kunnen komen.

Ikzelf heb maar gehoord van dat spreidingsmechanisme nadat onze panelen geplaatst en betaald waren
Maar ben toch tevereden dat ik dit jaar een fiks bedrag heb mogen aftrekken van mijn belastingsbrief

Voor zover ik over dit topic al dingen gelezen heb, was er een misinterpretatie van een bepaald interview dat Didier reynders zou gegeven hebben. Het zou er op neer komen dat hij net het tegenovergestelde gezegd heeft, wat zou betekenen dat hij juist aanmoedigd om de spreiding over 2 jaar te doen. En dat te weinig mensen dit weten (niet de controlediensten maar de particulieren, ik dacht ook elders op dit forum het juiste interview gelezen te hebben...

Facturatie spreiden over meerdere jaren om fiscaal in te brengen wordt overal gedaan, zeker bij bedrijven. Ook voor bijvoorbeeld ramen (isolerend glas) wordt dit bijna altijd gedaan. Het lijkt me dus bizar dat dit bij zonnepanelen niet zou mogen gebeuren.

zie bijlage uit de fiscoloog

Bijlage meezenden is niet gelukt,

het komt erop neer dat, als antwoord op een parlementaire vraag, de minister beweert dat hij nooit zou gezegd hebben dat het niet meer zou mogelijk zijn om de investering (betaling) te spreiden over 2 jaar, en dat deze aanpassing volgens hem ook niet zal gebeuren.

(Integraal verslag, kamercommissie voor financiën, 27 mei 2008,
nr52 com 227 blz 16)