Superisolerend glas in niet geisoleerde muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi

Ziehier mijn probleem van een fictieve - doch vaak voorkomende situatie: in de achtergevel van een bestaande woning wordt de bestaande enkele beglazing (U=5.7W/m2K) vervangen door nieuw (houten) schrijnwerk met superisolerende beglazing (U=1.1W/m2K). De bestaande muur een volle bakstenen muur van 18cm dik (U=2.5W/m2K)wordt niet geïsoleerd. De vraag: zal dit condensatieproblemen opleveren op de bestaande muur? Als de oppervlakteverhouding van muur/glas gelijk is aan 75/25, kan de bestaande muur dan wel gelden als koude brug? Ik kan mij voorstellen als de verhouding wijzigt naar 25/75 dat er werkelijk problemen optreden. Vanaf wanneer treden er problemen op? Graag jullie meningen/suggesties

Reacties

Een gelijkaardig probleem waar ik ook mee worstel is het plaatsen van dakisolatie bij plat dak in een ruimte met reeds dubbele beglazing, maar waar de (volle) muren niet geïsoleerd zijn... = ook problemen??

Ventilatie is een grote bondgenoot.
Zonder doordachte ventilatie heb je problemen.

Als je afstandhouders aluminium zijn, heb je toch koudebrugjes aan de glasranden, dus geen 1.1 overal! In deze een voordeel...

Alu kader ipv hout is ook een mogelijkheid, omdat die vaak boven 2.5W/m2K gaat.

Sarojinir rn davy,

De vraag die u zich dient te stellen is of u reeds een vochtprobleem heeft of niet.

Als nu het enkel glas elke dag rijkelijk voorzien is van vocht aan de binnenzijde heeft u reeds een vochtprobleem.

In die situatie uw raam vervangen is vragen om problemen.

Indien u geen vochtprobleem heeft is er alleen nog het vocht wat door mensen en binnenactiviteiten wordt geproduceerd wat afgevoerd moet worden.

Dit kan(moet zelfs) met ventileren opgelost worden.

Een massieve buitengevel aan de achterkant van een woning kan met een gevelisolatie goed geisoleerd worden. Dan is het raam toch weer het koudste oppervlak en kan het vocht van een evt vochtprobleem daar weer neerslaan.

Wij hadden dezelfde situatie. Oud huis met volle muur baksteen 32 cm. Wij hebben eerst nieuwe ramen (hout, k 1.1-glas) geplaatst en zijn nu aan het isoleren (helaas langs binnenzijde wegens prachtige gevel) met PUR-gipsplaten.

Troubles in de living: condens op de muren. In de reeds geïsoleerde kamers: een beetje condens op de ramen. Oplossing: ventileren.

Zou ventileren via roosteres genoeg zijn ?

Goed ventileren wil volgens mij zeggen:
zorgen voor toevoer en afvoer, waarbij je ervoor zorgt dat er een stroming tussen de twee ontstaat, ofwel omwille door mechanische toe- of afvoer, ofwel door natuurlijke ventilatie met het schouweffect. toe-of afvoer kan onrechtstreeks door doorvoerroosters, raamroosters, muurroosters, afhankelijk van het type ruimte (natte ruimte of leefruimte), als het gehele plaatje van de stroming maar klopt. Randvoorwaarden voor het schouweffect ken ik niet. Iemand?

Goed ventileren is voor geisoleerd als ongeisoleerd een pre.
Maar zou door het aanbrengen van isolerend glas de muren dan kouder worden waardoor deze dan zouden condenseren?

Lijkt me toch niet. Als je muren nu als vochtig zijn krijg je dit na isolatieglas eveneens.
Als je geen vochtige muren hebt nu dan zullen de muren na het aanbrengen van isolatieglas ook niet vochtig worden door condens.

Door het Brussels gewest is een brochure uitgegeven omtrent historisch houten schrijnwerk, waarin dat ter sprake is gekomen (te downloaden via www.vibe.be). Het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas kan voor vochtproblemen zorgen: waar voorheen het enkel glas de preferentiële condensatieplek was (waarbij het condenswater dan via de condensgootjes en -openingen kon worden afgevoerd) is het niet onmogelijk dat bij ongewijzigde (ongeïsoleerde) muur er wel vocht (en schimmel...) op de muren te vinden zijn na vervaning van het glas.

Als 1.1-glas superisolerend is, hoe noem je dan 0.6-glas (behalve peperduur)?