isolatie materiaal vlas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie heeft ervaring met het isolatie materiaal vlas?

Ik kwam deze site tegen en zoals ik het lees zou het beter isoleren dan glas en steenwol.
Ook zou je geen dampscherm aan moeten leggen omdat het natuurlijk zou zijn?

Het zou makkelijker en gezonder zijn qua verwerken en ook op lange termijn niet schadelijk.

Hoe denken jullie hierover?

www.eco-logisch.eu

Reacties

Ze spreken hier over een damscherm van plastic? Dampremmende folie die beschermt tegen vocht? Toch verwarrende info.Voor die materialen moet je niet tot in amsterdam gaan,die zijn hier ook te vinden.

Groeten
Koen d

Ik heb vlas gestoken als dakisolatie bij onze nieuwbouw, in totaal 17cm. Tot nu toe zeer kontent van. Het is goed te verwerken: ge hebt er wel stof van maar geen jeuk zoals met glaswol. Ik heb ook de indruk dat het de warmte van buitenaf een stuk beter buffert dan traditionele materialen. Onze zolder was de afgelopen weken bijlange ni te warm. 2 jaar geleden heb ik het trouwens gestoken met buitentemperaturen rond de 35°C (die warme juli in 2006) en zo gauw de eerste laag van 8cm gestoken was, heb ik eigenlijk gene last meer gehad van de warmte.

Als dampscherm heb ik gewone PE-plastiek gebruikt. Goed genoeg geschikt maar ge elimineert er wel het bijkomende voordeel mee dat vlas ook een vochtregulerende werking heeft. Keuze die ik toen persoonlijk gemaakt heb omdat ik van da dampdoorlatende materiaal ni al te erg vertrouwde en het nogal duurder was. En ik heb al een balansventilatie dus jah...

even voor de duidelijkheid: vlas isoleert minder goed dat minerale wol(rots-, glaswol). Er zit rap 10-15% verschil op. In een dak maakt vlas dat goed door beter warmte te bufferen.
En zonder dampscherm of damprem te werken is ook met vlas geen goed idee.
Maar vlas verwerken is echt toch wel een speciale ervaring. Het verwerkt minder eenvoudig dan glaswol of rotswol, maar het is een veel aangenamer in aanvoelen.

Walter

>In een dak maakt vlas dat goed door beter warmte te bufferen.

Dit is dan toch beter isolerend of zie ik dat verkeerd.

De isolatiewaarde is van vlas hoger dan van glas en/of steenwol, dan isoleerd het toch beter?
Of heeft dit met de eigenschappen te maken van vlas?

Oke een dampscherm lijkt me logisch maar zei zeggen dat het niet nodig is omdat het natuurlijk is en vocht kan opnemen?
Bij dakisolatie is deze redenatie toch niet goed?

Vlas isoleert inderdaad iets minder goed dan minerale wol.

Warmtecapaciteit is inderdaad beter, maar wordt dikwijls overschat. Andere factoren spelen vaak een veel grotere rol (zon via glas, mogelijkheid tot spuiventialtie,..)

Vocht opnemen wordt dikwijls compleet verkeerd begrepen. Nauwelijks invloed op binnenklimaat. Enkel van nut indien je je houtconstructie beter wil beschermen (bijvoorbeeld bij onbehandeld hout.)

Dampscherm is altijd nodig, want dit dient vooral als luchtdichting.

Goed isoleren is veel beter dan het politiek correcte materiaal gebruiken.

Geert

Dus toch maar beter een glas of steenwol zeggen jullie?

Een dampscherm is volgens mij nodig als de hoeveelheid vocht die zich in de winter in je constructie verzameld hoger is dan deze in de zomer weer uitdrocht.
Dus als vlas de eigenschap heeft het vocht op te nemen, als het ware in zich te houden en in de zomer weer af te geven en op te drogen blijft deze massa in orde. Uiteraard is het belangrijk hoe vochtig of hoe droog het bij je is.
Ter info.
Minerale wol [W.m-1.K-1] 0,045
Vlaswol 0,050
Ik weet niet of vlas of vlaswol het zelfde materiaal is.
*Wim*

wim,
informeer je eens goed op dit forum : een damprem is ALTIJD aangewezen in een dak , en bij houtconstructies in het algemeen .
voor binnenisolatie bij massieve wanden zijn er MOGELIJKE uitzonderingen, maar die moeten middels een dynamische vochtsimulatie kunnen bevestigd worden . bij capillair-actieve isolatie volstaat een simpele Glaser-berekening niet !
maar ook in die gevallen blijft een damprem de veiligste keuze .

lambda-waarde minerale wol : van 0.033 tot 0.045 W/(mK)
lambda-waarde vlaswol : van 0.035 tot 0.045 W/(mK)
(meest gangbare merken/type , er zijn er nog andere)

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Als ik opnieuw zou bouwen, ik zou direkt weer voor vlaswol kiezen.

Mischien wel nimeer de volle dikte van de isolatie: 1 laag vlas en een laag glas/steenwol of zo. De kostprijs van vlaswol is toch redelijk wa duurder dan die van de traditionele materialen en tijdens het plaatsen had ik den indruk dat een laag van 8cm vlas al heel wa warmte buffert. Bovendien zoudt ge dan als voordeel hebben dat ge achteraf geen dampscherm meer moet plaatsen als ge de glaswol aan den binnekant plaatst en van die rollen neemt waarop al een dampscherm zit. Die PE-folie dat ik achteraf nog moest plaatsen heeft me toch ook nog een 300€ gekost...

En veel werk!

Je hebt helemaal gelijk Bart. Ik ken deze regel. Dampremmen met folies is voor wanden een goede oplossing. Maar voor het platte dak zou het volgens mij toch beter zijn als je iets kan toepassen zonder de damprem. De kans dat een platdak lekt raak is best groot en dan is een dak zonder damprem in het voordeel t.o.v de daken met een damprem onder het isolatie materiaal. Na reparatie van het lek kan de boel weer opdrogen.
*Wim*

Dus wat zouden jullie kiezen?

minimaal 15cm vlas
of een combinatie 8cm mineraal en 8cm vlas
of toch geheel mineraal

Het is voor een schuin dak met dakbeschot.

Stan,

met vlas werken is toch een aparte ervaring (voor mij positieve ervaring). En in mijn herinnering is de prijs niet zoveel hoger dan minerale wol.
Langs de andere kant zal minerale wol veel sneller werken.
Aan jou de keuze. Vraag je mij om te kiezen dan is het antwoord 20cm...

nog veel succes ( ik heb echt de indruk dat je moeilijk kan kiezen)...

Walter

Ik vind het inderdaad lastig te kiezen want je kan maar 1 keer kiezen natuurlijk, daarom was ik op zoek naar jullie meningen en ervaringen.

isovlas kost 16,8 euro/m² a 14cm
rockwool 14,2euro/m²
glaswool 14,6euro/²
dus toch een verschil van 2a 2,5euro/m²

Ik vind alleen adressen voor vlas in Antwerpen, Limburg en NL. Iemand die een adres kent in O-Vlaanderen?

Met dank,
Danny

er zijn verschillende leveranciers in O-VL :
je vindt ze op www.vibe.be,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .