Zonneboiler bijverwarmen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Graag zouden wij onze woning in de nabije toekomst van een zonneboiler voorzien, die we elektrisch wensen bij te warmen. Voor een zonneboiler worden meestal grotere volumes genomen om een buffer te hebben, in België jammergenoeg noodzakelijk. Voor een klein gezin reden ze vaak 300-400l aan.

Klopt mijn stelling?:

Voor elke liter water dat verbruikt zal worden zal er een liter koud water bijkomen (als os zonneke weg is. Bij een 90l boiler (1/90)zal dit een grotere invloed hebben dan op een 300l boiler (1/300). Een groter volume heeft dus een positieve invloed.

Een boiler is tegenwoordig goed geïsoleerd, maar als de zon enkele dagen niet meer schijnt zal het water enorm afkoelen waardoor bijverwarmd moet worden. Volgens mij komt dit in België vaak voor!? Natuurlijk zal het verbruik voor de 300l boiler bij te warmen groter zijn als die van 90l.
Zijn er oplossingen om te voorkomen dat er een meerverbruik is bij grotere boilervolumes? Ik flirte al met het idee om de boiler slechts als zonneboiler te gebruiken en het bijverwarmen extern te doen dmv een doorstromer of een kleine elektrische boiler ...

Ze hebben elk weer hun nadelen, maar ik denk (op 't eerste zicht) wel de moeite om eens af te wegen. Wat denken jullie ervan?

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

den Steef

Reacties

steef
koppel de warmwater uitgang van je zonneboiler aan de koud water ingang van je doorstromer ..als de temp van je boiler niet voldoende is ,ga die bijwarmen.Is je boiler warm genoeg ga die niet aan springen . je kan ook met een 3 weg klep werken.Maar daar is wel wat denkwerk bij nodig
groetjes jean

Jean,

Eerst dacht ik om een kleine elektrische boiler achter de zonneboiler te plaatsen. Maar die heeft ook weer als nadeel dat hij nooit via de zon zal bijgewarmd worden. Maar van een doorstromer ben ik langs de andere kant bang .. naar mijn weten zijn het niet de meest ecologische verbruikers, daar ze een hoog vermogen hebben.

Is een 3weg klep zoals je ook voorstelde zo ingewikkeld?

Groeten

Beste Steef,

* alles hangt af van een goede dimensionering van je zonneboiler. Op batibouw dit jaar kreeg ik van de mannen van www.zenrenewables.be een goed overzicht met daarop de samenstelling van een gezin in relatie tot de boiler en de collectoren.
* De boiler moet natuurlijk ook van een goede kwaliteit zijn. Goede isolatie (--> dit heb je zelf al aangegeven), aansluitpunten onderaan (--> warmte stijgt en kan dan op die plaatsen snel ontsnappen), goede gelaagdheid, ...
Met goede gelaagdheid bedoel ik dat er bij afname van warm water terug koud water onderaan wordt bijgevoegd en dat dit koud water onderaan in het vat moet blijven. (idem als in de zee: net aan het oppervlakte warm, onderaan kouder) De wand van de boiler mag geen of weinig warmte overdragen. bvb RVS heeft een kleine warmteoverdraagbaarheid, koper heeft een hele grote warmteoverdraagbaarheid.
* elektrisch bijverwarmer zou ik persoonlijk nooit doen, elektriciteit is te kostbaar...
* een single tank (met 1 warmtewisselaar) in combinatie met een gasdoorstromer vind ik de mooiste combinatie.
* persoonlijk vind ik dat een zonneboiler voor iedereen bijna een verplichting moet zijn, geringe investering en toch een goed rendement (dit in tegenstelling tot PV)

Groeten
Luk

met een goede regeling kun je gemakkelijk een drieweg kraan sturen, denk de eenvoudigste oplossingals je naverwarmt met gasboiler, eventueel zijn er reeds elektronische zonder waakvlam.

steef,

heb jij gas en een doorstromer die met warm water overweg kan kan je deze natuurlijk idealiter gebruiken om na te verwarmen of te verwarmen bij gebrek aan warmwater.Heb je gas met een kleine boiler lukt dit nog beter gezien dit temperatuursgeregeld is.
Heb je geen doorstromer dan kan je een elektrische overwegen, maar wel eentje die temperatuursgeregeld is. Hij zal slechts verbruiken éénmaal de temp te laag is. Let wel indien je geen warm water in je boiler hebt heb je een zwaar model nodig om warm water te produceren.
Doorstromers beperken het debiet water per minuut (ook al is het water warm), indien je je daar bewust van bent geen enkel probleem.
Een andere oplossing is inderdaad één of meerdere kleine boiler na de grote te plaatsen met de nadelen zoals je die reeds kent. 10l boilers met 2KW elementen kunnen hiervoor worden gebruikt en het aantal worden bepaald door het gebruik (met of zonder voorraad warm water).

Zelf heb ik een zonneboiler (300l) met 2 warmtewisselaars: eentje in de bovenste en eentje in de onderste helft. Indien alles leeg is ('s winters 10°) dan kan de eerste zon al meteen de bovenste helft opwarmen zodat er sneller warm water beschikbaar is. Eenmaal de bovenste helft een bepaalde temp bereikt heeft, of als er bewolking optreed en de paneeltemp lager is dan de bovenste helft wordt de onderste helft in werking gesteld. Soms werken beide helften in serie.
De bovenste helft heeft ook een elektrisch element die op nachtstroom kan warmen tot 55° en nu en dan eens tot 65°.Was de zon van de partij dan hoeft hij enkel te warmen tot 55° indien nodig.
In de winter bij hoogdagen wil iedereen (5) wel warm water en dan kan uitzonderlijk de temp op 85° komen te staan.

Marc,

dat is nu ook precies waar ik aan gedacht had maar ik twijfelde aan de haalbaarheid ervan. Kan je mij misschien meer uitleg geven over het systeem (leegloop? sturing voor het aansturen van de ene of andere helft?)
In de winter met 5 personen zeg je dat je moet opwarmen tot 85°, ik veronderstel dan dat men vlug na elkaar een bad wenst te nemen? Hoeveel reserve liters heb je dan in de winter bij het naverwarmen tot 55° a 65°.

bedankt bij voorbaat,

rik

rik

gezien het systeem gestuurd wordt door een micro-plc is de regeling flexibel en programmeerbaar, wat niet voor iedereen is weggelegd. De RVS boiler van onze keuze moet onder druk gebruikt worden dus leegloop is niet van toepassing. De ZP's dateren van 89 en werken met glycolwater en een WW.
In de winter staat de temp normaal op 60°, uitzonderlijk en wanneer iedereen dezelfde dag gebruik wil maken van warm water dient dit tijdelijke (1dag) op 85° gezet te worden. Nu is dit al minder frequent dan vroeger gezien er ook nachttarief is tijdens het weekend.
Ik leer ieder, wat niet makkelijk is, zich toch een beetje te laten schikken naar de hoeveelheid warm water er is ipv te produceren wanneer ieder denkt het nodig te hebben (al of niet terecht).
Gezien de bovenste helft bijverwarmd wordt is dit ongeveer 150l

Hier in de winter vult de zonneboiler de boiler die aan de cv hangt.Dus nooit geen koud water in de oude boiler,maar lauw zonnewater.In de zomer is die volledig uit .En werken we enkel met de zonneboiler.Dit reeds een 2 tal jaren uiterst tevreden.Zie mijn instal op de site onder fotos zonneboiler
vergeet niet iedere liter die de zon verwarmd is een gewonnen gratis warmte
groeten stef

http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm