mazouttank reinigen en ombouwen tot hemelwatertank

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Ik heb een mazouttank (die tot juni 2005 nog gebruikt werd) staan in mijn kelder. Omdat ik hem niet door de kelderopening krijg zou ik hem moeten laten verknippen.
Omdat ik op termijn mijn regenwater wil trachten te recupereren dacht ik om die tank te laten reinigen om daar mijn water in op te slaan.
Kan zoiets?? Of is dat niet aan te raden?
vriendelijke groet, Dank bij voorbaat,
Bart

Reacties

Dat kan, je moet je mazouttank enkel extra laten reinigen en eventueel van een anti-roestmiddel voorzien als het een metalen tank is.

bedankt voor uw snelle reply,
Een anti-roestlaag?? (ja, lijkt me bij nader inzien logisch)
het is een metalen tank maar er zit alleen maar een groene dop op bovenaan en een aftapkraantje onderaan..
verder zijn er geen openingen. lijkt me moeilijk om daar een anti-roestlaag in aan te brengen.. (??)
een soort deksel eruit laten snijden?? (lijkt mij ook niet de beste oplossing..)

Tis dus eerder een kleine tank (1000-2000 L). Deze hebben inderdaad geen mangat. Water zal dan zeker gebruikt worden voor het sproeien van de tuin. Als je deze tank niet meer gebruikt voor mazout, moet ze gereinigd worden en zal er ook een gaat in gemaakt worden. Deze reiniging kost ongeveer 250 euro. Als ze het gat boven aan de zijkant maken, kan je hier eventueel de overloop maken. Anti-roestlaag aanbrengen zal ook moeilijk gaan. Foto is van de reiniging van een van onze tanks. Gat werd aan de zijkant gemaakt.

het is inderdaad zo een tank, (ik geloof zelfs dezelfde afmetingen)

Als men er zo een gat insnijdt lijkt de tank me onbruikbaar, of heeft men dat na het reinigen terug dichtgelast?
Het was ook niet de bedoeling om alleen de tuin te kunnen sproeien, ik wilde er eventueel een 2de plastictank aan koppelen want ik wilde wel wat meer recupereren en het niet alleen voor de tuin maar ook voor toilet en wasmachine gebruiken)
Het lijkt me bijna simpeler om gewoon nieuwe plastic-tanks te kopen en deze mazouttank gewoon te laten verwijderen.

Inderdaad, tank was voor verwijdering.

bedankt voor de moeite Roel,
als iemand anders tips of een oplossing heeft, heel graag,
thx
bart

Het grootste probleem is om de mazouttank zuiver te krijgen. Ik heb ze volledig doorgeslepen met de slijpschijf en toen gereinigd met plamuurmes, ontvetter en hogedrukreiniger. Nadien terug aan mekaar gelast.

vr gr

Pluto

Houdt rekening met het feit dat bij een plastieke ton mos en algen ontstaan als daar ook maar iets licht aan kan.

Een collega van me had meerdere lekken in zijn mazouttank. Tot mijn verwondering is er een firma die dergelijke tanken leeg maakt, vervolgens uitkuist om de gaten dicht te maken met een kunststofpasta en tenslotte in de gehele tank een kunststofzak aanbrengt, zodat deze tank terug als reservoir kan dienen voor minstens 20jaar!
De prijs varieert naar gelang het aantal te dichten lekken.

Ik dacht eraan om mijn enkelwandige mazouttank, inmiddels van zo'n 20jaar oud, preventief met zo'n binnenzak te voorzien.
Misschien kan hierin dan ook water worden opgeslagen.

Ik vind het vreemd dat niemand deze oplossing aanbood. Zou de kwaliteit van de lezers er op achteruit gaan?

Ik woon in een drassig gebied, mijn enkelwandige mazouttank(5.000 L) steekt reeds 20 jaar in de grond.In 2006 is deze gekontroleerd maar onlangs moest ik toch 3.000 liter water uit mijn mazouttank pompen, er lekt geen mazout uit de ton want mijn verbruik is niet abnormaal normaal. Graag had ik geweten waar ik zo'n binnenzak kan kopen ???

Thanks
Jean Luc

jEAN lUC

ik heb dan zelf navraag gedaan over die binnenzak.
Helaas mijn collega drukte zich verkeerd uit. De tank wordt geledigd en gereinigd. Vervolgens worden de binnenwanden behandeld met een epoxyhars en kleine gaten worden met hetzelfde hars gedicht. Dit is dus geen binnenzak en de kostprijs loopt redelijk hoog op. De firma was gevestigd in Menen. Ben de naam vergeten.

Ik schakel binnenkort over op aardgas. Probleem van een lekke tank zal ik hiermee vermijden.

Many Thanks

Jawadde pluto12, en ge kunt dit nog vertellen.
Een mazouttank kan vol explosieve gassen die bij het openschijven een
dodelijke knal kunnen veroorzaken. Het is reeds meermaals gebeurd. De
gassen van mazout zijn even gevaarlijk als deze van benzine.
De lasnaad is aan de binnenkant toch niet meer te behandelen tegen roest, en
zal door de doorstane hitte nog vatbaarder zijn voor roest.

Hey

Wat ik me dan ook afvraag is of je niet in de problemen komt met reglementeringen. Een oude tank (die vergund is) moet verwijderd of gevuld worden door een erkende firma. Voor de alles moet je een attest binnen brengen bij de gemeente.

Da's vooral ook belangrijk als je je huis wil verkopen. Indien je niet kan aantonen dat dit in orde is, kan dat de koper afschrikken en je bent niet in orde.

Eefje, ik denk dat deze regel enkel van toepassing is bij ondergrondse tanks.

zou oude tank zeker wegdoen en geen kosten aan doen

zo een systeem met plastiekzak in tank is peperduur en wordt enkel toegepast indien er geen enkele andere optie bestaat.bv onder huis n geen andere plaats voor tank

je kan zo een plastiektank kopen met zwarte wand en dan geen problemen met algen

Rudy, bovengrondse tanks vallen onder dezelfde regeling. Deze dienen ook gesaneerd te worden.

ik heb ook zo een probleem : ben overgeschakeld naar aardgas maar heb nog een tank van 3300liter in de kelder staan. Ik zou deze ook eventueel willen gebruiken om hemelwater in op te slaan en dan te gebruiken voor tuin / wasmachine / WC's.
Die tank kan nog 100jaar mee want staat in een droge kelder en is dubbelwandig + optimaal tegen roest behandeld. Aan de buitenkant wel te verstaan.
Moet die aan de binnenkant ook behandeld worden tegen roest ? Is dat te doen ?

Dames en Heren,

interessante lektuur. Ikzelf zit met een ondergrondse tank, 30 jaar oud en moeilijk uit te graven. SInds vorige week aardgas voorzien met nieuwe ketel. Dus mazouttank recuperen tot watertank lijkt me de oplossing.maar wie heeft adressen? Ik zoek ook verder en hou jullie op de hoogte.

Bart

www.Tanklabo.be kan uw mazouttank omvormen

mvg

Frederik

Hallo

Wij hebben vorig jaar op Bis in Gent een bedrijf gezien dat dagelijks een oude mazouttank ombouwt tot regentank : www.tank-service.be in Menen.
Prijs: 2.050 €
Inbegrepen in de prijs:
 Reisuren personeel;
 Het afnemen van het mangatdeksel;
 Het inwendig manueel reinigen en ontvetten van de tank alsook de afvalverwerking tot max.200 lit.;
 Het zandstralen van de volledige binnenwand;
 De totale coating zelf (=Wandbescherming);
 Verplaatsingskosten materiaalwagen;
 5 jaar garantie op de epoxylaag.

Het is een prijs voor een ondergrondse tank, de onze staat gewoon in de kelder, dus waarschijnlijk gemakkelijker om te bewerken.

Met aflevering van attest. (hoewel wij er nog niet overtuigd zijn dat dit echt helemaal wettelijk in orde is).

Groetjes

Ingrid

In een offerte en bij uitvoering vroeg Tanklabo mij 2050€ voor een 5300L stookolietank volledig om te bouwen naar een regentank. Het Metalen deksel is daarbij vervangen in een dikke kunststof met inox bouten. En er was ook een zwevende aanzuigleiding met korffilter in de prijs begrepen. En heb als cadeau gratis gekregen, werden de binnen gemetalliseerd omdat ik er tijdig bestelde. Ja ook met dikke exopylaag. Ze zou zelfs kunnen dienen voor opslag van drinkwater volgens het attest van de verffabrikant.

Beste Frederik,
Zou het kunnen dat jij de zaakvoerder bent van de bvba Tanklabo?
Ik heb namelijk gezien dat op de laatst neergelegde jaarrekening als zaakvoerder "Freddy Pieraerd" vermeld staat.
Mvg
Lieve

Ik vermoed dat het ( zure) regenwater een metalen tank vrij snel zal doorboren.
Regenwaterputten worden of in beton of in plastic gemaakt om die reden.

Lieve, goed gezien. als je op Frederik zijn naam tikt kun je hem een mailtje sturen (en zie je ineens zijn emailadres).

Iemand waarschuwt me voor het plaatsen van een regenwatertank in de kelder (in ons geval eventueel de oude mazouttank die zou worden geneutraliseerd en omgebouwd) omdat we dan koude in ons huis binnenlaten, terwijl we juist plannen hebben om warmteverliezen tegen te gaan door extra isolatie.
Is dat zo ? Wat zijn jullie ervaringen?
Bedankt

De koude kan inderdaad binnenkomen via de buizen die het regenwater naar de tank leiden. Probeer de diameter van de buis te beperken.

Ik heb dit wat verholpen door isolatie rond de buis (10cm diameter) te bevestigen. Vroeger zag ik condens hangen aan de onderzijde van de regenbuis. Nu niet meer.

Ik heb ongeveer 6 jaar geleden mijn mazouttank bovenaan voorzichtig opengeslepen; alle mazoutresten eruit gehaald, ontvet en behandeld met 2 lagen anti-roest+ een paar betonnen stenen als oplossing zuurtegraad. Voor inlaat een wervelfilter en aanzuig via drijvende bol. Steeds perfect water voor WC, kuiswater en wasmachine gehad

Hallo,

Daar ik in de toekomst wens over te schakelen op gasverwarming leek het een goed alternatief de mazouttank dan te hergebruiken als hemelwatertank.

Bij mijn bezoek aan een bouwbeurs in Gent stond een firma die gespecialiseerd is in dit soort zaken .De tank word schoongemaakt en dan behandeld met een anti roest laag.Er werd ook een attest geleverd,nu lees ik in een parlemaintaire vraag van Schauwvlieghe dat ondergrondse tanks moeten gereinigd worden en dan verwijderd ofwel volgespoten met een soort schuim.Van hergebuik is geen sprake.

Aangezien dit attest alleen geld voor het reinigen overweeg ik dan dit zelf te doen.

Vandaar ook enkele vragen waar u wellicht een antwoord op hebt aangezien uw ervaring:

Hoe kan ik de tank ontvetten?

Welk soort anti roest?

Groeten

Arickx