Sunny boy extra koeling

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een Sunny boy is voorzien van een passieve koeling (een grote koelplaat met ribben; dus geen geforceerde koeling met ventilator). De omvormer en de koelplaat worden behoorlijk warm.
Weet iemand of het rendement van een omvormer beter wordt wanneer deze extra gekoeld wordt?

Algemeen: is het rendement van electronica hoger (of het verbruik lager) naarmate de temperatuur van de electronicacomponenten lager is?
("een TV in een kast verbruikt minder dan een TV op een kast omdat deze laatste beter gekoeld wordt?")

Dirk

Reacties

Voornamelijk de levensduur gaat erop vooruit bij lagere temp en het zou kunnen dat bij het overschrijden van een bepaalde temp de output misschien begrensd wordt uit zelfbehoud...

Temperatuur speelt zeker een rol: in het algemeen bevordert een hogere temperatuur de veroudering van elektronische componenten. Dus hoe warmer je toestel wordt binnenin hoe groter de kans dat het voortijdig de geest geeft.

Een koelere omgeving is beter.
De in het toestel ontwikkelde warmte goed afvoeren is ook belangrijk: koelribben vrij van stof houden, zorgen voor vrije luchtcirculatie rondom.

Dirk,

het hangt er vanaf welk type Sunny Boy je hebt. De SB3300 en SB3800 bv hebben wel een geforceerde koeling!

Het zal dus zeker wel een verschil uitmaken !

@ dirk

Lees het volgende praktische experiment i.v.m. derating er maar eens op na:
http://zon.logocom.be/derating_probleem.htm

m.v.g.

Francis

Wat rendement betreft :
Afhankelijk van het werkingsgebied waarin de vermogenelectronica werkt kan het rendement van je Sunny boy hoger of lager zijn bij een hogere temperatuur van de koelplaat. Alles hangt af van de spanningsval over de (IGBT, MOSFET of Transistor) in gesloten toestand en de stijlheid van de in- en uitschakeltijd van deze component. Deze zijn namelijk afhankelijk van de junctie temperatuur.

Het is een Sunnyboy 1700 voor 1750 wp geinstalleerd PV.
Theoretisch zal er dus nooit derating optreden.

Maar op basis van de reacties hierboven kan het zeker niet slecht zijn om extra te koelen.

Enkele weken geleden heb ik een ventilator (recup van een PC voeding) met thermostaat geinstalleerd. De thermostaat is gemaakt van een oude aquariumthermostaat waarvan ik het verwarmingselement eruit gehaald heb. Het bimetaal is omgedraaid zodat het sluit wanneer de temperatuur oploopt.
Het geheel zit in een glazen buis.
De ventilator slaat dus vertraagd aan en uit (grote delta) maar werkt uitstekend.
Het verbruik zal minimaal zijn: de thermostaat schakelt 220V (primaire van de transfo dus geen sluimerverbruik). De sec. is 12V 400mA DC.

In ieder geval, de koelplaat is nu echt "fris" bij hoog vermogen van de omvormer.

Wat ik dus niet kan meten is of het rendement van omvormer beter is. Iemand een idee?

Voor een foto zie http://users.skynet.be/vanhoeckevervaet/images/omvormerkoeling.jpg

http://users.skynet.be/vanhoeckevervaet/

Dirk

ik denk dat het weinig zin heeft om

"een Sunnyboy 1700 voor 1750 wp geinstalleerd PV"

extra te koelen. Uw SB 1700 gaat nooit op max. vermogen draaien...

@dirk

Het is zoals Dirk schrijft, het heeft geen zin uw SunnyBoy 1700 extra te koelen.
Een verschil in rendement met of zonder extra koeling kan je het best opvolgen door aan datalogging te doen.
http://solarlog-home.eu/lugh/Rendement.htm

Francis

Francis,

een datalogger is inderdaad fantastisch (ook de draadloze Sunnybeam van SMA is dat. Maar 400 .. 500 euro is mij toch te duur). Of is de Solarlog veel goedkoper?

Dirk

Omvormers hebben een hoog rendement: zo rond de 95%. Bij maximum vermogen moet er dus 1700W * 0,05 = 85W aan warmte afgevoerd worden.

Met een kleine ventilator krijg je een betere luchtstroming langs de koelribben: dit komt zeker de levensduur van de omvormer ten goede.

Ik heb dit gisteren in een ander draadje gepost:

Het vermogen van de panelen is opgegeven bij een temperatuur van de panelen van 25°C. Als je panelen een hele dag in de zon liggen dan worden ze op de middag 60 à 70°.

Per graad warmer dan 25° vermindert je vermogen met 0,3 à 0,4%

Dus 40° verschil X 0.35% = - 14% ongeveer.

Er blijft dus een 1500W over.
In de winter zou je in principe meer kunnen halen (als het vriest bijvoorbeeld en je panelen lekker koud blijven, maar dan is de instraling van de zon weer minder sterk)

Uw SB1700 gaat dus maar zelden boven zijn nominale waarde gaan (1500w) en bijna nooit aan zijn piekbelasting van 1700w komen.

Geen koeling nodig dus volgens mij!

Wel verwarrend met al die Dirken hier...

@ Dirk ( allen onder hen )

Ik merkte onlangs, op een zeldzame zonnige dag in maart, dat mijn omvormer reeds in MPP Peak mode stond.

Volgens de handleiding wil deze aanduiding zeggen dat hij meer produceert dan normaliter kan. Ik vermoed dat dit kwam omdat ondanks de mooie zonnige dag er een strakke koude wind stond, waardoor de panelen lekker fris bleven?

Maar op dat moment was de ideale invalshoek, van de zon, nog niet bereikt voor mij. Ik kijk dus ook wel een beetje uit naar de eerste echte lente of zomerdag, want ik denk dat hij der tussenuit gaat. Ik heb 3240 KWP liggen met een Sunnyboy 3300.

Bang afwachten
groetjes,
Peter
http://www.zonneblog.be

Ik zal mijn omvormer ook eens goed in de gaten moeten houden dan.....

Wij hebben een Sunny boy 2500 en het vermogen van onze panelen is 2900 WP

Volgens Sunny design is dat een goede combinatie en ik zie op de grafieken van de sunny beam geen aftopping van de Gaus-curve (vooral op 100% zonnige dagen duidelijk). Ik neem dus aan dat het systeem goed functioneerd en goed gedimensioneerd is. De instalatie is op 21 juli in gebruik genomen, we hebben dus nog geen maximale piek gehad (theoretisch moet die rond 21 juni komen).

Goed om te weten dat ik nog wat zou kunnen knutselen met ventilatoren en dergelijke.

Jan,

Wij hebben een 3012 WP installatie en ook een SB2500.Ik heb op mijn sunny beam al pieken van 2500 watt gezien.Kijk maar op deze grafiek http://users.telenet.be/fotogallery/pv/20080331.png

Ik denk dat extra koeling wel de levensduur kan verhogen.Maar meer vermogen zal hij zeker niet geven.

christophe
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

lees dit hier eens : http://zon.logocom.be/derating_probleem.htm#Resultaten%20nà%20eigen%20ingreep

incl foto met geplaatse ventilator en veel meer uitleg

de volledige site is trouwens de moeite

MVG
Stefan

Die site ken ik,we zullen zien als mijn omvormer deze zomer problemen krijgt kan ik eens testen met ventilatoren,maar momenteel gaat hij nog niet in derating.

christ

Ik laat in ieder geval mijn ventilator staan. Al is het maar om de levensduur van de omvormer te verlengen wat goed is voor het milieu.
Bijkomend voordeel is: de omvormer hangt in de speelkamer op het eerste verdiep. Ik heb gemerkt dat waneer de vantilator aanslaat de temperatuur op de kamer omhoog gaat. Dit door de geforceerde koeling.

Allen dank voor de reacties.

Dirk

bij mijn omvormer(fronius) heb ik een filter gemonteerd die elektrisch geladen is en zo de vuile deeltjes uit de lucht neemt!
1 of 2 keer per jaar vervangen

Vandaag ook voor het eerst MPP Peak afgelezen op het display van mijn omvormer. Geinstalleerd vermogen is 5160Wp, omvormer SMA4200HCTL. Buitentemperatuur bedroeg op dat moment 12 graden, met een frisse bries. Omvormer gaf nog volgende data aan : Pac = 4535W, Pa = 2312W en Pb = 2290W. Rendement zou dus ca 98% bedragen, wat me vrij hoog lijkt. Ook ik kijk eerder met argusogen naar de zomerdagen wanneer de zonne instraling nog flink hoger zal worden.
Volgens mijn installateur is er met de keuze van de SMA4200 niets aan de hand. Wanneer ik echter op de website van SMA zelf een online simulatie uitvoer dan kom dan heb ik een zwaardere omvormer nodig.
Eric

Toch ook niet ikaros als installateur?

christophe

Waarom wordt er eigenlijk altijd een iets kleinere omvormer genomen dan de
kWp waarde van de panelen ? Is dat enkel om kosten uit te sparen of zijn er
ook technische redenen om de omvormer "klein" te dimensioneren ?

Inderdaad Eric, volgens de SMA calculator is uw omvormer ondergedimensioneerd

Christophe echter heeft geen reden tot klagen: zijn systeem is perfect gedimensioneerd...

Dit kon ik nog vinden rond het thema van dimensionering bij SMA

Quote:

The Sunny Boy has a lower power than my PV generator. Am I miscounseled?

The power of the PV generator is dependant on the irradiation. Since a large part of the yield is achieved in case of low outputs it does not make sense to design the plant for the peak power that is rarely achieved.

The following rule of thump applies: With the current conveying conditions the input power of the inverter should be about 90 % of the peak power (Wp) of the generator (Germany: 2004). In other countries/ at other supporting conditions the recommendation can clearly deviate from 90%!

Computer programs are available in trade that offer an estimation of dimensioning and the expected yield of PV-plants.

http://www2.sma.de/en/solar-technology/servicesupport/quick-help/faq/all-groups/index.html#4

Groetjes,
Peter
http:://www.zonneblog.be

Eric,waar haal je het uit dat mijn systeem perfect gedimensioneerd is?Ik wil gewoon weten als deze zomer tussen 14u en 17u de omvormer op 100% zit dus 2500 Watt hij niet in derating gaat gaan?

christophe

Christophe, volgens de SMA calculator is uw systeem goed gedimensioneerd. Waarom zou SMA je een kleiner model willen aansmeren indien het technisch niet zou kunnen? Het is toch in hun voordeel dat ze een groter model kunnen verkopen?

Er moet dus een goede reden zijn waarom je niet te zwaar mag gaan. Ik zoek het verder uit...

Ik had eerst op de offerte een sb3000 staan.Deze zou iets over gedimensioneerd zijn.Maar ik heb hier al enkele offerte's die me een sb2800 voorstelden.
Nu ik zit wel op 210 graden dus bijna zuid-west,we zien wel deze zomer.

christophe
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Christophe,
je hebt ook de GenAu.xls exel van SMA,als je je 14 ALeo panelen ingeeft in het blad systemdesign heb je met de SB 2500 een maximum vermogenrendement van 90%(met max AC vermogen 2.5kWatt en max DC vermogen 2.7 kWatt),vul je de sb 2800i in dan krijg je 100% vermogensrendement,maar bij + 70°C(volle zon in de middag) is je Mpp spanning 333.8V met een max mpp stroom van 7.3A,dus krijg je 333.8x7.3=2436Watt.
Je inverter is goed gedimensioneerd want panelen hebben een dalende opbrengst bij stijgende temperatuur.(-130mVolt:°C voor 1 cel en je hebt 60 cellen per paneel en 14 panelen!)

Sinds 1 week installatie in gebruik.
2700 Wp, sunny Boy SB2500

Vandaag werkte de omvormer, ondanks het twijfelachtige weer regelmatig in MPP-peak (beperking van het vermogen) , en leverdede 2510 Watt.

Door het feit dat opklaringen en wolken elkaar afwisselden, en het bovendien redelijk fris was, waren de panelen relatief koel.

Ik heb ook het idee, dat dit eigenlijk een beetje te krap gedimensioneerd is, en dat een iets zwaarder model een beter alternatief zou geweest zijn.

Heeft er iemand een idee, waarom de koelprofiel van een SB zich eigenlijk aan de bovenkant bevindt ? Ik vind dit geen logische opstelling. Een koelvin werkt in principe efficienter, als ze vertikaal staat?

ps : ivm de vraagstelling of het koelen van het koelprofiel zinvol is ?

==> voor de levensduur van de komponenten in elk geval wel. De levensduur van electronische komponenten iis immers sterk afhankelijk van de temperatuur.

==> het rendement zal hierdoor niet beeinvloed worden. (de SB begrenst immers zelf zijn "output" tot 2500 Watt, (igv van SB2500) onafhankelijk van de temperatuur van de komponenten. Schakelrendement zal nauwelijks verschillen.

Op onze installatie - 3060 Wp met SB 3300 TL HC - heb ik met Pasen pieken van boven de 3700 W gezien (de verkoper had m.i. dus gelijk, wij/zij hebben gekozen voor 'van de betere' panelen ), en onze installatie ligt dan nog niet echt ideaal met z'n helling van 20° en oriëntatie 15° naar het westen. De andere data heb ik toen niet genoteerd en ik weet niet meer of ze toen in MPP-peak zat. Maar die MPP-peak zie ik toch ook regelmatig. En volgens wat ik hier lees zou onze omvormer verschrikkelijk 'overgedimensioneerd' zijn.
De SB 3300 TL HC heeft z'n koelvinnen aan beide zijkanten en is bij ons op de buitenmuur op het noorden gemonteerd (is waterdicht). Daar heeft hij ook de meeste koeling door de overvloedige wind die daar durft te staan (achter ons op het westen open velden, dus we zitten hier wel in een redelijk trekgat).

Groetjes,
Frank

Bij ons gelijkaardige ervaringen als Valerius

2900 Wp panelen op een SB2500
Onze Sunny-beam geeft nooit meer dan 2510 Watt, de ganse namiddag, we zitten dus met een afvlakking van de GAUS-curve (visueel niet te zien op de Sunny beam)

Ik neem dus aan dat het vermogen begrensd is op één of andere manier. Ik heb ons systeem eens uitgerekend met het programma Sunny design, en blijkbaar is het goed gedimensioneerd.

Ook de vergelijking met de verwachtingen op de website http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php# levert ons systeem de verwachtte opbrengsten

Vandaag schitterende dag.Op zolder waar de omvormer staat is het warm en de koelvinnen van de sb2500 staat heet.
Toch niet meer dan 2300 Watt.Omvormer staat MMPpeak.Ventilator laten draaien op de koelvinnen,na 10 min is de koelvin afgekoeld maar vermogen blijft op 2300 Watt.
Dus koeling van de koelvinnen geven geen hogere opbrengst.
Waarom dan toch maar 2300 ipv 2500 Watt waarschijnlijk doordat de panelen door de hitte zoveel % minder renderen.

Christophe
Mij opbrengst live:
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Zoninstraling en temp panelen
net ff gekeken wat de zoninstraling is en NU is ze hier 906w/m² al gans de week zo ,hoge sluier bewolking .Normaal op een zonnige dag draait dat rond de 1200w/m² instraling zon.Ik zit met een verlies(als je dat zo mag noemen)van een 7watt/m².
groeten stef

Al eens aan een sterling motor gedacht om uw omvormer te koelen? http://en.wikipedia.org/wiki/Stirling_engine

Wat betreft de hoge sluiter bewolking, schiet zilver jodium of droog ijs naar deze wolken zodat ze uitregenen, zoals de chinezen doen voor de olympische spelen.

De invertor in de KELDER plaatsen.
Daar is het KOEL.
Die iets langere DC kabel is geen probleem (berekenen met sunny design)

De hoge temperatuur van de panelen op dit moment is het grootste probleem. De zon doet deze opwarmen en die komen allemaal met deze hogere temperatuur in een slechtere rendementskurve te werken.
Vandaar dat je volgens mij je BESTE resultaten ergens in April/Mei zal krijgen en niet in Juli/Augustus.

De invertor temperatuur is natuurlijk belangrijk voor het toestel. Dit gaat gewoon langer mee als het koeler kan werken maar de huidige inkrimpingen van de maximale te halen opbrengsten komen volgens mij voor van de panelen die hun strot dichtgeknepen voelen door de temperatuur...

Groeten

Walter als je de omvormer in de kelder gaat hangen dan valt de functie van je kelder volledig weg.Toestel produceerd toch heel wat warmte en warmt zo je kelder op.Bij ons wordt een kelder gebruikt om voedsel en drank koel te bewaren.

Christophe

Christophe,

als jouw omvormer 'heel wat warmte produceert' dan is er toch wat mis ofwel met de dimensionering, ofwel met de omvormer zelf. Warme omvormer = puur rendementsverlies. Mijn omvormer (SMA 3300TLHC voor 3440Wp) die ook in de kelder hangt omdat het op de zolder veel te warm wordt op zomerdagen, warmt nauwelijks op, ook niet tijdens full power.

Johan

Je sma 3300 heeft een geforceerde koeling vandaar dat deze niet warm wordt.

christophe

SMA 3300TLHC is zonder geforceerde koeling. Enkel 2 flinke koelprofielen aan de zijkanten.

Johan

Ik heb een SB3800 in de kruipkelder hangen, net aan mijn kelder ingang, zeer gemakkelijk en overzichtelijk.
Ik heb vernomen dat sommige invertoren echt HEET lopen als ze vollebak moeten werken gedurende zekere tijd.
Welnu in mijn kruipkelder is het relatief koel.
Deze ruimte opwarmen, wel dan moet ik nog HEEL wat invertoren bijhangen volgens mij.
Mijn toestel heb ik de afgelopen weken regelmatig gaan controleren als ons zonnetje reeds lang ALLES aan het geven was. De interne ventilator draait dan wel zeer lichtjes en de kast is absoluut niet heet. Gewoon een beetje warm.

Ik heb dus helemaal geen last van hoge temperaturen.
En geloof me, de elektronica heeft het niet graag TE warm.

De ELCO's die in dat toestel zitten gaan gewoon UITDROGEN op termijn. Dat is ook de reden waarom je na een tiental jaar toch rekening moet houden met een vervanging (omruilen naar gereviseerd toestel). De capaciteiten kunnen vervangen worden door nieuwe en hij kan er weeral jaren tegen.
Doch in mijn geval, lage temperatuur, in de kruipkelder, ... HOOP ik langer mijn toestel in leven te houden.

Heb de handleiding nog eens nagekeken. MPP bij de SMA Sunny Boy staat voor Maximum Power Point en is de standaard bedrijfstoestand. De omvormer levert aan de hand van de binnenkomende spanning en stroom, het optimale vermogen aan het net.
De laatste (zeer zonnige) dagen heb ik ook lager dan gehoopte piekvermogens gezien. Waar in de paasperiode de pieken ruim boven de 3000W schoten, komen ze nu amper aan de 2900W. Gisteren nog de panelen afgespoeld (veel stof en vogeldrek), dat gaf een verbetering van een 100W, niet echt denderend. Ik ga er dus van uit dat de opwarming van de panelen een serieuze invloed heeft op de opbrengst.
Het blijft allemaal toch relatief, want uiteindelijk is al wat een installatie als de mijne (3060Wp) meer opbrengt dan pakweg 2600W (zijnde de voor onze contrijen te verwachten 85%) puur voordeel. Of zie ik dat fout?

Groetjes,
Frank

Frank,

Inderdaad de ietsjes lagere opbrengst van de laatste dagen heeft meer te maken met de OPGEWARMDE cellen die in een iets lagere rendementscurve gaan werken omdat ze gewoonweg te heet zijn.
Hetgeen niet wil zeggen dat het stof erop ook ietsjes zal tegenhouden.

Een eventuele TE warme invertor kan ook maar ik denk dat de hoofdoorzaak toch bij de temperatuur van de panelen te zoeken valt.

Gewoon ter info: er zijn mensen die een sproeiinstallatie op dak voor hun panelen hebben geplaatst. Ik heb daarvan artikels in een tijdschrift. Gewoon regenwater over de panelen spuiten af en toe, doet ze afkoelen.
Of de hele installatie hiervoor, het hele gedoe met leidingen en kleppen op dit aan/uit te zetten rendabel is, dat weet ik niet. Voor mij een beetje over de top

Ik heb eens met dit warme weer de panelen afgespoten en inderdaat 10% meer opbrengst.Maar ik zie het niet zitten om zo een installatie te ontwikkelen die de panelen koel houd.Als je een pomp moet doen draaien verbruikt die ook weer stroom.

Hier zie je het resultaat van de panelen even te koelen :

http://users.telenet.be/fotogallery/pv/20080512.png

Christophe

Christophe,

Toont de piek op 05/05 het resultaat van het afkoelen van uw panelen?

Wat met het stof en vuil afspoelen van de zonnepanelen, heeft dit invloed? Is het de moeite waard af en toe wat water en energie te verspillen om de zonnepanelen te reinigen?

Inderdaad die piek is van het afkoelen.Maar na 10 minuten zijn de panelen terug opgewarmd.En wat het reinigen betrefd, panelen moeten echt al heel vuil zijn wil je een groot verschil qua opbrengst vast stellen.
In mijn geval is het niet de moeite om er energie aan te verspillen,gebruik grondwater die ik moet op pompen.

christophe
http://users.telenet.be/fotogallery/pv

Hier is een PV-installatie in gebruik genomen op 14/3/2008.
Details: 22 Sanyo HIP 210 NKHE modules = 4620Wp – 1 SMA Netinverter SMC 7000 HV Mini Central -1 SMA Sunny Beam draadloze communicatie met USB connectie – 1 Enerdis mono-fasige digitale GSC meter klasse 0,1 hoge nauwkeurigheid.
Ligging: - -15°Zuid - dakhelling 40° , Oost-Vlaanderen.

Al ik nu hier op dit forum lees dat de gebruikte netinverters amper of zelfs niet het Wp-vermogen overtreffen en daardoor een grote warmteproductie opwekken met alle gevolgen vandien voor de levensduur van de inverter, kan ik begrijpen waarom mijn installateur daar waar in de oorspronkelijke offerte een netinverter SMA5000 voorzien was uiteindelijk deze heeft vervangen door een SMA7000 bij de effectieve installatie.
Ik heb hem daar toen op aangesproken. Het antwoord was dat men alle parameters ivm de installatie eens nauwgezet had bekeken en herberekend en dat men dit zwaarder model had genomen juist om het opvangen van de mogelijks veel hogere pieken welke op sommige momenten zouden kunnen gehaald worden.

En inderdaad in de maanden maart-april zijn er op momenten pieken geweest boven de 5000Wp met als uitschieter 5295Wp.

De recente zonnige dagen kwamen er ook nog pieken te voorschijn die de 5000 benaderden.

Maar wat nu de warmteproductie betreft, de inverter voelt lauw aan maar zeker echt niet warm.

Sinds de in gebruikname 14/3 tot en met 14/5 is er 1130 Kwh geproduceerd. Mijns inziens niet slecht denk ik. Eerste GSC reeds aangevraagd aan VREG.

Nog ff dit, voor de verzwaring van de omvormer werd GEEN meerprijs aangerekend door de installateur + is al het administratieve door hem afgehandeld.

Ik overweeg om 22 panelen Ubbink Atrium 180 Wp te plaatsen. Volgens de installateur heeft SMA geen gepaste omvormer, en moet ik het doen met 2 omvormers SB 1700. Voor mij geen probleem, want dan kan ik beide circuits vergelijken en een eventueel probleem vlugger opmerken. Heb natuurlijk dan twee omvormers die kunnen defect gaan. De SB 1700 heeft een passieve koeling (bovenaan, dus iets gevoeliger voor stof).

- Heeft iemand ervaring met deze opstelling van 2 omvormers?
- Heeft iemand een beter voorstel?
- Zou de SB 3300 of SB 3800 (met actieve koeling) een betere keuze zijn?

Kan iemand dit kort uitzoeken voor mij?

Ligging panelen is perfect Z en 45° helling.

Alvast bedankt voor de hulp !!!

Joris,
Met een SMA 3800 en 2strings van elk 11 Atrium panelen kom je aan de beste opstelling volgens het exel rekenblad van SMA (GenAu.xls).

Ik heb ondertussen vernomen dat men voor 22 panelen van 180 Wp niet meer zou opteren voor de SB 3800 toch voor 2 x SB 1700 omdat de wetgeving zou veranderen waardoor men met zo'n opstelling moet gaan voor 2 omvormers. Dit is dan weer in tegenspraak met de opstelling van 24 panelen waar men blijft gaan voor één omvormer. Verder is het zo dat men bij de SB 3800 werkt met twee strings, waardoor de voeding (gedeeltelijk) gescheiden blijft.

Kan iemand mij helpen bij mijn keuze?

Een SB 1700 heeft een piekvermogen van 1700W (nominaal 1550W).
Je gaat voor 3960W panelen leggen (22x180) en je 2 omvormers kunnen samen maar 3400WPiek aan...

Je zou beter een SB3300 nemen, die heeft een piek van 3600 Watt (hetgeen regelmatig gehaald wordt)

Ik heb je trouwens een mailtje gestuurd met een offerte die ikzelf een tijdje geleden gekregen heb (22X180W + SB3300) en een beetje uitleg van SMA over eventuele andere keuze's. Heb je dit gekregen?

Dat van die wetgeving, daar heb ik nog nooit van gehoord. Kan iemand mij daar wat meer uitleg over geven?