mijn zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

even laten weten hoe tevreden ik ben van men onlangs zelf geplaatste zonne boiler.....drukloos systheem van viallant...heel simpel en betaalbaar..alle dagen (toen met de zomerprik) water van 70graden..nu twee kwakkeldagen nog tussen da 45 en 50 graden. had ik het geweten had ik het al veel eerder gedaan

Reacties

Kan je even wat meer informatie geven. Waar gekocht, prijs, welk systeem van verwarming heb jet, etc.. Bedankt

ook wel geinteresseerd in meer info.

Wat is de reden dat je voor zelfplaatsing gekozen hebt, en dus de subsidies laten liggen ? Kwam dit goedkoper uit ?

willem en dirk
ik ben zelf cv monteur en heb dat op men bedrijf gekocht..heb ergens men uren zelf betaald...maar na aftrek van premie en belasting voordeel durf ik hier niet zeggen wat het me zelf kos
heb een vaillant condens wandketel hangen,men aansluiting van men kw ga nu door de zonneboiler...als die warm genoeg sta, ga men wantketel niet in bedrijf (gratis ww)..sta hij op 40 graden ofzo..warmt men toestel een beetje bij.leuk toch als je in je tuin van de zon zit genieten en dat je weet da er een vat water zich gratis aan het warmen is

Hallo Jean,

De zon is in deze tijd van het jaar al behoorlijk krachtig en kan een behoorlijke bijdragen leveren in de warmte behoefte. Ik ben echter niet zo onder de indruk van de opbrengst. Wij hebben zelf een Solar2all systeem aangeschaft en heb de afgelopen dagen de volgende temperaturen gemeten.
13-05-08: 99C
14-05-08: 99C
15-05-08: 95C
16-05-08: 99C
Temperaturen van 45..50 C verwacht ik pas weer in september te zien.
Technische specificaties:
Boilervat 300 liter RVS
Collector heat pipe 40 stuks
Prijs €2.350,-
Zelf geïnstalleerd

rutger
is dat de temp in je panneel of in je boilervat ?

En euh ... ik zie daar die 95 en 99° staan. Ik zet momenteel de onderkant van mijn 300L WW buffer op 80°, bovenkant is dan 85°. Tot hoever mag je eigenlijk gaan?

Lambert

kijk ne keer hier naar mijn zonnboiler en pv tjes
groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm

Hallo Jean,

Dit is de temperatuur van het boilervat.
Ik heb voor je twee nieuwe metingen.
16-05-2008: 99C
17-05-2008: 83C
Gister heb ik geprofiteerd van de opgeslagen warmte in het 300 litervat, hoog temperatuur die ik op de collector heb gezien was 69C. Het was gister (17-05) hier de hele dag bewolkt met veel regen. Ik neeem aan dat het bij lullie neit veel anders was.

Hallo Lambert,

Het RVS boilervat is uitgerust met een temperatuur en druk beveiliging waardoor er eigelijk niet mis kan gaan met het vat. Alle materialen in het systeem zijn uitgerust van materialen die tegen deze temperaturen bestand zijn. Ik neem aan dat jouw ketel daar ook tegen bestand is en dat je de temperatuur rustig 10C hoger kunt zetten.

Groet,

Rutger

Ik heb een vraag omtrent de metingen.

Stel dat u gisteren 85 of 90° had in uw boiler, de dag daarna is het weer bewolkt en reikt de temperatuur in de panelen amper tot bv 65 °, maar toch nog warm genoeg om een circulatie in de warmtewisselaar op gang te brengen.

Nu, klopt het dat in dit geval er een afkoeling plaats heeft in de boiler??

Dank voor deskundige uitleg.

wat doen jullie met zulke hoge temperaturen, bij mij slaat de beveiliging van mijn circulatiepomp in op 75°, dit is een veilige temperatuur voor de buizen van wandverwarming, heb wel een opslagvat van 1000 liter, 16,5 m² vlakke collectoren.

Johan,

De pompsturing zorgt ervoor dat de zonnebolier alleen werkt indien de temperatuur van de zonnecollectoren minstens 10° meer is dan de temperatuur onderaan in de boiler. In het geval dat jij beschrijft gebeurt er dus niks.
De maximumtemperatuur zou ik toch op 85° houden, anders riskeer je een behangafstomer te krijgen...

Beste Heren,

Gelieve geen acht te slaan op de berichten van Rutger, dit is namelijk een verkoop praatje. Rutger=Solar2all. en leverd chinese kwaliteit vacuumbuis collectoren de temperaturen die hij vermeld zijn voor dit systeem niet haalbaar (wel met nieuw buizen). Oudere buizen verlizen nml het vacuum na verloop van tijd waardoor ongemerkt het rendement terugloopt.

Jean,
Proficiat met je nieuwe zonneboiler!
Vermoedelijk is het type idem als de mijne (Vailliant aurostep). Ik ben er zelf enorm content van. Typisch levert het systeem ons warm sanitair 100% for 6 maanden/jaar en ik schat voor 50% in het voor- en najaar.
Voordien had ik een electrische boiler, nu is de bijverwarming gedeeltelijk op stookolie (gewoon een aftapping op het radiator circuit) en een electrisch element.. (nog niet gebruikt to nu toe).
Mijn electriciteitsverbruik is ongeveer met 20% gedaald over de laatste jaren. (inclusief plaatsing van spaarlampen etc..)
Ik zag in dit forum iets over de subsidies. Ik heb het systeem zelf geinstalleerd dus heb geen subsidies gekregen. Wel heb ik als zelfbouwer en goede klant van de sanitaire distributeur (vermits mijn vader een vroegere werknemer was ..) en scherpe prijs gekregen... ik denk dat de prijs id is als installatie door een vakman.

Maximum temperatuur in de boiler is 75°C, dan stopt de pomp.
Lege panelen worden in de zomerzon bangelijk heet (>150°C).. Ik weet niet of dat zo goed is voor de levensduur vd panelen, of ben ik gewoon paranoide.. Terwijl we op reis zijn in de zomer ben laat ik de boiler 's nachts afkoelen door de CV pomp (met tijdklokje) enkele uren te laten draaien (en enkele radiatoren op te warmen..). Spijtig van de energie die dan verloren gaat maar ik weet momenteel geen andere praktische manier om die warmte op dat moment te gebruiken.. Misschien kent iemand op dit forum wel een goed alternatief..

.. mijn vrouw denkt dat ik een vijs los heb.. de afdekplaat van de boiler heb ik niet geinstalleerd omdat ik graag als ik in de buurt ben even aan de in - en uitgang vd collector ga voelen .. gewoon prachtig om te voelen hoe het water aan't opwarmen is door het zonneke..

groeten
Marc

Beste,

Wat zijn de voor-nadelen van een hogere temperatuur
als 60° in uw zonneboiler, staat deze standaard niet op
60° à 65 ° ingesteld.

Voordeel is natuurlijk grotere energieopslag, maar als nadeel zie ik bv. hogere kalkaanslag in de boiler.

mvg,

Frank

Een nadeel van lagere temperatuur opslag kan de groei van legionella bacterien zijn. Deze kan men enkel elimineren bij water temperaturen van >55°C. Bij vele zonneboilers kan men opteren voor een legionella pomp. Deze warmt het water op tot 75°C terwijl de volledige boiler wordt opgemengt met een pomp. Ik geloof dat je dit elke 2 weken moet doen.
Ik heb het zelf niet geinstalleerd. Tijdens het tussensezoen staat de boiler regelmating op <55°C en soms voor een langere tijd. Ik kan aannemen dat op die moment dit systeem zeker het risiko op legionella kan verminderen.
groeten
Marc

dacht dat te hoge temperatuur voor extra kalk zorgt

ik ga alvast temperatuur verlagen van 90 graden naar 75 graden

dit is voldoende