Warmtepomp: horizontaal of verticaal?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als alles vlot verloopt, beginnen wij ons bouwproject (regio Brugge) na het bouwverlof, het wordt een K35-woning met een warmtepomp als hernieuwbare energiekeuze. We twijfelen nogal tussen horizontaal en verticaal en hebben reeds enkele offertes opgevraagd:
de "horizontale captatie" firma belooft een COP 0-35 van (maarliefst) 5,1 en een SPF van 4,4 -
de "verticale captatie" firma houdt het bij een COP 0-35 van 4,6.
We hebben 164 m² vloerverwarming boven en beneden en er werd voorgerekend om zo'n 300 m² horizontaal cptatienetwerk te voorzien; of 3x90 m verticale bodemsondes ... Nu is dit laatst natuurlijk een nogal een prijzige oplossing in onze klei! Toch stelden we ons vragen rond de keuze en rendement voor elk captatiesysteem:
1. Is de opgegeven COP voor het horizontale systeem niet overschat?
2. Risico op uitputting bodem bij horizontaal?
3. Werkzaamheid van passieve koeling bij horizontaal?
4. Andere factoren ? (de tuin is bvb. wel voldoende groot voor horizontaal...)
Het prijsverschil horizontaal-verticaal bedroeg al gauw meer dan 5000 euro (gratis koelmodule bij het horizontale systeem) in het voordeel van het horizontale systeem
Toch ligt -ook gevoelsmatig - het duurste systeem ons de meest betrouwbare optie, ondanks de lagere opgegeven COP en de extra kost... Graag uw ervaringen over deze materie, heb bewust geen namedropping gedaan alhoewel velen zullen weten om welke firma's het hier gaat!

Met vriendelijke groeten.

Reacties

Ik heb geen eigen ervaring met warmtepomp, 't is dus maar van horen
zeggen...

Eigenlijk recupereer je met beide sytemen warmte uit de bodem, en het
probleem is dan : hoe wordt die warmte terug "bijgevuld" ?

Bij een horizontaal systeem is dat vrij simpel : door de instraling van de zon ;
hierdoor krijg je dan ook naarmate het stookseizoen verder gevorderd is
minder goede prestaties (als je eind september begonnen bent met warmte te
onttrekken ga je in januari, wanneer de zon zo goed als nog geen kans gehad
heeft om je bodem terug op te laden, een heel wat mindere COP hebben)

Bij een verticaal systeem zou je dit heel wat minder hebben omdat de
temperatuur daar heel wat constanter is in de loop van het seizoen. Je kan
echter wel na verloop van jaren minder rendement krijgen omdat je altijd op
dezelfde plek warmte onttrekt, en deze ook niet 's zomers door de zon terug
wordt bijgevuld.

Misschien is het terugpompen van overtollige warmte (passieve koeling met
een soort invertersysteem ?) hiervoor wel een oplossing ?

Wij zijn van het idee van warmtepomp afgestapt ten gunste van een
watervoerende hout- of pelletkachel omdat
1) we sowieso een "gezellige" vlam in de living willen (dus schouw etc.)
2) geen geschikt terrein hebben voor horizontale captatie
3) steil achterover sloegen van de kostprijs van de boringen voor een verticaal
captatiesysteem : 50 EUR per meter (wel all-in, BTW ook). Dit zou in jullie
situatie neerkomen op 13.500 EUR zonder de installatie ??!?
4) het uiteindelijk electrische verwarming blijft...

Succes ermee !

Beste Roover,

De offerte voor een verticale boring in ons geval (3x90m in kleigrond) bedroeg: 8 250 Euro (exc. graafwerken horizontaal leidingnet naar collectorput en exc. BTW). Deze zou een stuk goedkoper uitvallen in zandgrond (veel minder diep boren voor zelfde bronvermogen)
De warmtepomp zelf (Nibe, 8.8 kW) kwam goedkoper uit dan de graafwerken!
We zouden graag WP met houtkachel combineren, eerder voor de gezelligheid daar je met hout te stoken het verbruik van je WP-compressor niet echt zou kunnen terugdringen...

Bedankt voor je reactie,

Jan

Jan,

als je anderen wil laten oordelen of de COP en SPF realistisch zijn, dan zal je toch de merknamen van de warmtepompen moeten noemen.
Zelf hebben we hier een warmtepompje met een horizontale collector. Het is maar een warmtepompje van een 1.5kW primair en heeft in ieder geval de voorbije 2 jaar zonder problemen ons huis warm gekregen (maximaal warmteverlies wat meer dan 6kW voor een 200m2 te verwarmen).
Ik heb ook een offerte gekregen voor een verticale boring en die prijs was ook waanzinnig (>5.000 Euro).
Zelf zou ik je vooral het volgende aanraden: laat in de eerste plaats een zeer goede warmteverliesberekening maken. 165m2 te verwarmen, K35, zal vermoedelijk toch een warmteverlies geven een eind onder 10kW. Misschien dat een goede berekening, zelf kan aanwijzen dat je 1 boorput minder nodig hebt, je vv-buizen 15cm van elkaar leggen ipv 10cm,...
Moest ik een degelijke warmteverliesberekening gehad voor ik de offerte van de boringen had zou die ook heel wat goedkoper zijn geweest.
Lang de andere kant, ik weet niet of je al een balansventilatie gepland heb, maar dat kost je net het prijsverschil en zal je meer plezier brengen...

Walter

Beste Walter,

Warmteverliesberekening werd uitgevoerd en op +/- 7 200 Watt verwarmingsvermogen berekend voor onze situatie. Eén enkele firma (over)dimensioneerde onze WP tot op 13,5 KW!
De aangehaalde COP's zijn voor telkens een NIBE Fighter 1140 warmtepomp (Resp. 9,98 kW voor het horizontale systeem en 8,8 kW voor het verticale systeem). De respectievelijke firma's Suntechnics en Klimaterra deden de offertes, laatstgenoemde voerde ook een adequate warmteverliesberekening uit en stelde voor om 3x90 meter dubbele verticale sondes te steken.
Misschien nogal veel, maar blijkbaar is het beter het bronsysteem te overdimensioneren en de WP wat te onderdimensioneren, zonder al te veel te willen generaliseren.
En ja, een balansventilatie is m.i. onontbeerlijk in een redelijk goed geïsoleerde woning met hernieuwbare energie...
Alleen, als het hele plaatje (WP, 300l boiler, passieve koeling, verticale sondes, balansventilatie) optelt, en dan leggen we de VV zelf, komen we uit op een vrij astronomisch bedrag, hoewel er niet altijd moet gedacht worden in termen van terugverdientijd maar ook comfort...

Jan

Jan,

goed om te zien dat je een goede warmteverliesberekening hebt. Mijn fantastische advies had je dus niet meer nodig (en gelukkig voor mij was mijn grove schatting er niet naast).
Volgens Nibe zelf hebben hun WP een COP van 5 bij 0-35 (zie http://www.nibe.net/warmetechnik/produkter/mvp/F1110b.htm type 8 en type 10). Best gek dat ze andere COP aanhalen dan op de website van Nibe zelf (rekenen ze echt de collectorpomp er eens bij?).
Wil je de kosten verder drukken kan je bv voor een direct verdamper gaan. Van de offertes die ik ooit gekregen heb waren die snel 30% goedkoper (hier WP, vv materialen zelf gelegd, horizontale collector materiaal, aparte WP-boiler, graafwerken 13.500 Euro excl BTW, wel 3 jaar geleden).

Walter

Hallo,

ik heb heb horizontaal captatienet op en diepte van 1 a 1.20m.
Op gebied van recuperatie zeker géén probleem, de vorige 2 winters(dze winter is geen referentie) nooit onder de 2 graden geweest op het einde van de winter(begin van de winter 10 graden, en hier hebben we meer vriesdagen dan bij U( Ardennen).
En in de zomer een aangename extra koeling voor de prijs van het energieverbruikvan een circukatiepomp.
Captatienet +/- 800m²
vloerverwarming +/- 550m²

Beste Walter,

Hoe is het te verklaren dat firma A berekent dat we een 9,98 kW nodig hebben (met 300 m² horizontaal captatienetwerk) en firma B stelt dat we het perfect met 8,2 kW kunnen stellen (beide Nibe WP). Nu is het wel zo dat firma A voor ons op K40-isolatieniveau berekende en firma B op K35?
Wie vertelt de waarheid? Of zit dit verschil van toch 1,8 kW vermogen louter vervat in de verschillende sterkte van isolatie buitenschil?

Jan,

als je warmteverliesberekening zegt dat je 7.2kW nodig hebt, heb je in principe voldoende met een warmtepomp die op het koudste moment van de winter 7.2kW kan produceren.
=> hierbij moet je nog iets toevoegen voor warm water
=> hoeveel levert je warmtepomp op het koudste moment? De vermogens worden normaal gegeven bij 0/35 regime. Gaat de aanvoer onder de 0 graden, dan zal de WP op dat moment minder dan het opgegeven vermogen kunnen leveren. Is je horizontale collector 'te klein', dan kan je op die koudste momenten dus niet het opgegeven vermogen halen. De verticale heeft dat probleem minder; in principe zou je voor verticaal toekomen met een iets kleinere WP.
Maar los daarvan denk ik dat het verschil puur zit in de isolatieniveau's. Het verschil in vermogen komt ongeveer overeen met het verschil tss K40 en K35. Eigenlijk zou je firma A een nieuwe kans moeten geven en laten narekenen volgens het juiste isolatieniveau.
Ik zou dus zeggen dat ze beide de waarheid vertellen.

Walter

Beste Walter,

Bedankt voor je verhelderende uitleg. Ook horizontaal moet het met een 8,2 kW WP kunnen doen, mits ik specifiek vraag om het horiz.captatienetwerk wat te gaan overdimensioneren (er is zo', 450m² beschikbaar voor 165 m² VV!)teneinde
1. tegemoet te komen bij aanvoer <0°C
2. uitputting van de bodem tegen te gaan
3. even adequaat te kunnen koelen als bij verticale sonde
Klopt deze redenering?

Jan,
Vanwege de supplementaire kosten van horizontaal en nog duurder vertikaal boren, hebben wij gekozen voor een lucht/lucht systeem, waarbij automatisch elk lokaal zijn eigen instelling heeft.
Tevens ontvingen wij inderdtijd ook nog een premie (nu afgeschat) echter gezien de meerkost van horizontale of vertikale systemen denk ik niet dat ik het ondanks het wegvallen van de premie een ander systeem zou kiezen.

Jan,

ik denk dat het enige juiste antwoord is dat je het ook met 8.2kW kan doen met een horizontale collector op voorwaarde dat de installateur kan garanderen dat je het nooit koud kan hebben. Wat de juiste voorwaarde hiervoor (juiste dimensionering) zijn kan ik niet beoordelen. Maar juist dimensioneren is natuurlijk het startpunt. Moest je die 450m2 gebruiken (daarvoor met je daarom niet meer buizen gaan leggen), dan zit je aan ongeveer 20W/m2 uit de bodem. En dat is best weinig. Ik dacht dat het ergens tss 30en50W/m2 wat normaal haalbaar is.
Met die kleinere vermogens die je nodig hebt denk ik niet dat uitputting van de bodem een probleem zal zijn.
Persoonlijk zou ik het koelverhaal links laten liggen en me puur concentreren op voorkomen van oververhitting in huis. Maar dat moet je zelf zien natuurlijk.

Walter

Beste Walter,

als je 30à50 W/m² horizontale captatie-oppervlakte haalt, hoeveel Watt warmte haal je dan per lopende meter verticale aardsonde meter uit een leemachtige grond?

Groeten,

Jan

Beste Walter,

als je 30à50 W/m² horizontale captatie-oppervlakte haalt, hoeveel Watt warmte haal je dan per lopende meter verticale aardsonde meter uit een leemachtige grond?

Groeten,

Jan

Even ons licht opsteken,

Vacantiehuisje in Ardennen, gelegen in natuurgebied.

Vloeibaar gaslijn (LPG) op 400 meter,doch geen toestemming
gekregen om af te tappen.

Verwarming traditioneel met 2 houtkachels,hout dt we halen van de 200 dennebomen rond het huis, doch steeds probleem
met rookvorming binnen het huis,ondanks goede schorsteen, de eerste uren, zeer vervelend als we eraankomen met jonge kinderen die nog een paar uur in de kou moeten buiten wachten.

Oud huisje,muur zeer dik,soms 1 meer, natuursteen, 3 kamers + één kamer onder dak, omgeving Vielsalm.In de kelder een nog oudere natuurstenen koepelkelder met natuurlijke water bron,
met altijd genoeg water voor 10 personen zelfs midden in de zomer.
We zoeken een oplossing, systeem wat autonoom draait,
en dat kamers continu boven vriestemperatur houdt.
We hebben bron nodig als watervoorziening, dus we willen daarin geen koper elementen.

Er is beschikking over minstens 400 vierkante meter wei
(gras) voor het huis, uitgevend op een riviertje.
Goede expositie, veel zon.

Een horizontaal systeem voor warmtepomp ligt voor de hand,

Welke betrouwbare firma met follow-up is in de buurt van Vielsalm, Lierneux?

Welke prijzen moeten we verwachten? Ai aI

Wat is de gegarandeerde levensduur van de ondergrondse leidingen?

We hebben Uw licht nodig, elke suggestie , zelfs denkende buiten de box, is welkom. Warme groeten,

Michèle

Jan

Ik ben verwonderd om te horen wat uw boring kost. Mijn invertor WP met 4 binnenunits en een 9KW lucht/lucht systeem komt op 7.500€ incl BTW (2004). Hierbij heb je niets anders nodig na installatie om die werkende te krijgen. Een COP van 4,4 bij 7°. Ik mag dan nog een beetje meerverbruiken (nu +/- 550€/jaar) de meerkost alleen al voor de boring (excl al uw andere kosten) ga je nooit kunnen recupereren.

Marc,

Dan blijf je natuurlijk wel luchtverwarming hebben wat natuurlijk niet iedereen wil.
En van die 'lelijke' bakken binnen (en buiten).
Het is ook een optie, da's zeker, maar het zou zeker niet de mijne zijn.

Marc,

4 binnen units maar? heb jij maar 4 ruimtes in je huis die verwarmd moeten worden?

Walter

Walter

Heb jij dan veel meer ruimtes die behoorlijk verwarmd moeten worden?
Living, keuken, bureau zijn toch de meest verwarmde gezien deze vele uren per dag gebruikt worden.
Voor alle andere ruimtes heb je een tijdelijke verwarming nodig die misschien enkele uren per jaar verwarming nodig hebben. De moeite niet om voor deze een overgedimentioneerde centrale verwarming voor aan te leggen.
En kinderslaapkamers zijn na enkele jaren leeg en ongebruikt.
Ik heb de berekening gemaakt om de kinderslaapkamers uit te rusten met een warmtepomp en kon 95€/jaar sparen (2004). Niet rendabel met een investering van 4500€. Nu zijn die met een laagtemp straalkachel uitgerust en verbruiken 2.000KWh/jaar.
Duurzaam verwarmen moet ook inhouden dat je nakijkt op het ingezet materiaal in verhouding staat tot het gebruik.

Marc,

hier staat de verwarming overal altijd aan. De kinderkamers worden hier wel veel gebruikt om te spelen.
Totaal verbruik voor heel de woning was vorig jaar 2000kWh om te verwarmen (via aparte meter op warmtepomp).

Walter

Spike, kun je even eenupdate bezorgen aub?

Intussen woon je waarschijnlijk wel reeds in je huis en kan je ons wat leren.

 

Piet
Zedelgem

 Ook ik begin deze zomer aan de bouw van een passief huis en ben benieuwd welk systeem het geworden is en de eventuele kostprijs ervan.

 

Tim, Lichtervelde

Ik heb ook prijs gevraagd voor een WP met boring. Uiteindelijk viel het allemaal nog mee van prijs omdat de warmtevraag bij een PH zeer laag is. Hierdoor moest er minder worden geboord en is er de lichtste compressor voldoende.

 

Er bij hebben we de passieve koeling in de prijs zitten die zeker een meerwaarde zal bieden in de zomer, ondanks we nu slechts 2% hitteoverschrijding hebben lijkt dit zeker aangenaam om het in de zomer wat koeler te hebben.