natuurlijk houtbehandelingsproduct "wood bliss"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heeft er iemand tijdens zijn/haar verbouwingswerken het product "wood bliss" van Galtane gebruikt? Wij zijn er over aan het denken om dit te gebruiken voor onze vloerbalken in te smeren.

tnx

Reacties

Ik ben beroepshalve erg met dit onderwerp bezig. Kan je mij daarom zo veel mogelijk technische (en commercieele) gegevens van dit product doormailen?
(Men tracht op dit forum reclame voor product of firma's vermijden, vandaar de vraag om rechtstreeks doormailen van bedrijfsnamen of merknamen).

Ter verduidelijking:
Mijn overtuiging en ervaring is dat er vele natuurlijke organische (en ook minerale) verbindingen voorhanden zijn die de weerstand van hout tegen aantasting door bepaalde organismen drastisch kunnen verhogen.

Mijn absolute voorwaarde voor toepassing van zulke producten moet zijn dat het zowel voor de mens als voor de natuur toxicologisch niet, of zo weinig mogelijk belastend mag zijn.

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat er voldoende onschadelijke (natuurlijke....) grondstoffen voorhanden zijn die hout minder geschikt, zelfs ongeschikt maken als voedingsbodem voor insecten. Dit zou het gebruik van insecticiden beperken tot curatieve toepassingen want die kan je voor bepaalde toepassing ook niet uitsluiten.
(bv. Als de veiligheid van je dakconstructie in het gedrang komt.)

De insectafstotende werking van relatief onschadelijk plantenextracten is wel bekend (lavendelolie, rozemarijnolie enz. enz.).

Die aanmaak of het bekomen van deze producten in gebruiksvorm behoeft bovendien dikwijls een lagen energie-input.

@Rudy:

op de website galtane.be vind je die gegevens

Ikzelf heb ook vragen bij de claims van die firma. Als het werkelijk zo'n wonderproduct is (cf. die website), waarom wordt er dan nog zoveel met permethrine e.d. gewerkt.

Zelf ben ik eens gaan horen bij een verdeler (die ik ook op hun website vond), maar die raadde me dan eerder een product uit de "klassieke chemie" aan. M.a.w. hij was zelf blijkbaar niet erg overtuigd van dit produkt.

Ik zou graag de werking van dit produkt geloven (mineralisatie, hout onherkenbaar maken voor insekten e.d.), maar vooraleer er m'n hele huisconstructie aan toe te vertrouwen, is er meer nodig dan geloven vrees ik.

Typefout: insectiden, moet zijn: insecticiden. Sorry

@Rudy

Bedankt voor je input in dit verhaal. Ik heb dit topic inderdaad aangebracht omdat ik er zo weinig over terug vond en het product toch overduidelijk een goed alternatief voor de chemische industrie is.

Hetgeen de mensen het meeste tegen houdt om zo een product te gebruiken is de onbekendheid. Ze grijpen nogal gauw naar datgene dat iedereen gebruikt. Dat is ook de reden waarom doe het zelf zaken deze producten inslaan. Maar als je ecologisch wilt werken moet je af en toe 'out of the box' kunnen denken. Wij gaan het proberen met wood bliss. Het alkalisch effect is voor ons van geen belang omdat het vloerbalken zijn en dus aan het zicht ontrokken worden door plafond en dekvloer. We geloven sterk in dit soort producten, alhoewel we ook wel deels de werking op lange termijn ervan niet kennen. Maar zoals je al min of meer zei, vroeger kende men de toxische middelen ook niet.

Betreft de eitjes in het hout denk ik ook wel dat een toxisch product die eerder zal verwijderen. Doch heb ik van wood bliss ook al vernomen dat de eitjes/larven sterven omdat de 'uitvliegopeningen' afgesloten worden door wood bliss.

Maar goed eens erin, kunnen ze er misschien nog wel uit. Maar het belangrijkste is dat we geen nieuwe aantastingen krijgen.

Wood bliss is toch een product van Biofa? Ik vond het net via de site van Biofa en het is solventvrij en insecticide vrij