vlakke horizontale tov vlakke verticale collectore

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,
wij hebben een proefstand voor zonnecollectoren geplaatst. één van onze conclusies is dat de verticale vlakke plaat collector beter is dan de horizontale vlakke plaat collector. Beide collectoren komen van Viessman en hebben dezelfde oppervlakte. Weet er iemand hoe dit komt?
Het verschil in rendement is ongeveer 5%

Reacties

reflectie van op de grond??
Zou een kleine impact kunnen hebben.

Uit welk materiaal was de bodem in deze proefopstellingen? En hoever boven de grond stonden deze panelen?

stel warme lucht stijgt!dan komt bij de horizontaal geplaatste de warme lucht tegen uw glas te hangen.in het andere geval 1 zijde glas en andere zijden geisoleerd

mss dat dit het verschil maakt

:> zet de verticale collector eens horizontaal en omgekeerd.
Dan weet je op z'n minst of het verschil ligt aan de orientatie van het paneel. In werking denk ik niet dat het uitmaakt hoe de panelen georienteerd zijn (wel bv als ze moeten leeglopen).
=> doordat ze een verschil in inhoud hebben, moeten er toch intern andere verschillen zijn?
Heeft de ene langere buizen langsbinnen? of zijn de buizen dunner?
=> Daar ze allebei een andere inhoud hebben kan het debiet van de omlooppomp effect hebben op het rendement. Was dit debiet bij beide testopstellingen gelijk?
=> hoe is het rendement gemeten en berekend? Over welke tijdsspanne?
=> is voor beide identiek dezelfde vloeistof gebruikt?
=> het is niet omdat beide van Viessman komen dat ze ook verder technisch gelijk zijn (zoals het verschil in inhoud). Er kan andere glas gebruikt zijn, andere coatings... Wegen ze beide hetzelfde?
=> hoe groot is het verschil/spreiding in rendement tss dezelfde collectors?
=> Hoe groot is fout in je metingen? een dergelijke meting met 5% correctheid uitvoeren is zeer goed gewerkt. Misschien zit het verschil binnen de meetfout.
=> is de test herhaalbaar?
=> is er hetzelfde rendementsverschil bij verschillende weertypes?
=> Kijk eens naar tests met vergelijkingen tussen fabrikanten. Hoe groot zijn de verschillen daar?
=> is er een verschil als je 2 horizontale collecters boven elkaar zet en 2 vertikale laast elkaar?

zoveel parameters. En eigenlijk lijkt me 5% maar een zeer klein verschil. Vooral daar het blijkbaar toch om 2 verschillende producten gaat.

Walter

positie speelt geen rol,
debiet is hetzelfde,
manier van opmeten is identiek,
rendement is berekend vorige week tijdens prachtige weersomstandigheden(=identiek voor beide panelen)
vloeistof is ook gelijk,
gewicht is ook identiek,
vorige tests kwamen ook dit verschil in rendement uit(toen was dit echter maar 3.8%

Over de interne opbouw weet ik echter niets

Ik denk toch nog steeds dat de uitstraling van de bodem een verschil kan betekenen. De bodem zal immers ook zonnewarmte ontvangen, en een deel van deze warmte onmiddellijk terug uitstralen. Een vertikaal geplaatst paneel kan deze warmte voor een groot deel terug capteren. Een horizontaal paneel zal hier niet zoveel van kunnen profiteren.

De soort van bodem is hierbij wel belangrijk, een grasveld zal erg weinig reflecteren of terug uitstralen. Een parking in asfalt zal dan al heel wat meer warmte-uitstraling geven.

De precieze opstelling van de panelen zal natuurlijk aangeven of dit een invloed kan hebben of niet. Als de panelen bijvoorbeeld op de grond staan of op beperkte hoogte boven de grond zal het een grote invloed kunnen hebben.