vloerverwarming op osb platen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan een huis bouwen met staalskelet.

Op het gelijkvloers komt vloerverwarming. Warmte zal worden geleverd door een warmtepomp.

Wij zitten echter nog met enkele vragen voor wat betreft de verdieping. Zo mogelijk zouden wij voor de verdieping een vloeropbouw van steeldeck en osb platen willen hanteren. Dit maakt dat we onze staalstructuur lichter (en goedkoper) kunnen houden. De vraag is wat we dan doen met de verwarming op de verdieping wandverwarming en/of ventilo convectoren moet zonder problemen kunnen. Maar vloerverwarming geniet toch onze voorkeur. Vraag is dan of dit mogelijk is op steeldeck en osb platen ...

Reacties

Er zijn systemen met droge platen (bv.fermacell) waarbij verwarmingsbuisjes lopen tegen metalen platen, die de warmte verspreiden naar de platen. Is sneller dan systeem met zware chape, maar heeft minder opslag (vooral minder winst van bv zon.)

Je kan ook altijd dunne chape leggen (eventueel anhydriet) op de steeldeck.

voorbeelden:
http://www.bicon-benelux.nl/droogbouw.htm
http://www.allesover-vloeren.nl/pg/Producten/Vloerverwarming/Razendsnel+een+warme+vloer
http://www.techneco.nl/systemen/vloerverwarming/droogbouw/
http://www.verwarming.net/idealframe.html

Zelf zou ik de ventilo convectoren toch proberen te vermijden. Die vragen toch weer net iets hogere temperaturen van de warmtepomp.
Hier ligt vv deels op OSB (op houten balken). opbouw: OSB/folie/gewone chape met vloerverwarming. Voorwaarde is natuurlijk voldoende draagvermogen. Op zich wordt dit wel meer gedaan in houtbouw.
Anhydriet is zeker wat lichter (vooral dunner mogelijk). Maar is ook weer relatief duurder. Misschien zoveel duurder dat je beter je staalconstructie wat steviger maakt.
Voordeel is wel dat een gewone chape (of anhydriet), een wat zwaardere opbouw geven wat een beter geluidscomfort en extra massa in huis brengt tov een volledige droge opbouw.

Walter

voorbeeld van systeem: radson TS14
voorziet in dit geval cementtegels van 25mm dik om massa te geven (ipv fermacell).

http://www.purmo.com/be/products/1514.htm

@Walter

Ik zie geen probleem voor het dragend vermogen. Een staalstructuur die een vloeropbouw met welfsels kan dragen zal zeker een soortgelijke vloeropbouw met steeldeck en osb-platen kunnen dragen. Waar ik schrik van heb is de stijfheid (of het gebrek er aan). Hout leeft ... steeldeck heeft evenmin de stijfheid van welfsels ... als daar een chape op komt dan vrees ik voor barsten. De vraag is of deze vrees terecht is ...

=> Chappe moet zelfdragend zijn: dus staalnetten in de chape
=> Chappe ligt zwevend op OSB (geen vaste verbinding tss beide). Beide kunnen afzonderlijk uitzetten. Zolang uitzetting horizontaal blijft zie ik geen problemen.
Natuurlijk je architect zijn akkoord zoeken.

Wat is steeldeck eigenlijk?

walter

@ walter

voorbeeld van een huis waar steeldeck is gebruikt voor de vloeropbouw

http://www.dilien.com/woningbouw/projecten/vandenbussche.html