keukenboiler of hot-fill boiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aangezien mijn te verbouwen huis geen korte leiding toelaat tussen (gas)ketel en keuken, is een kleine boiler in de keuken toch een optie. De afstand tot de "grote"boiler is +/- 8,5 m.
Nu twijfel ik tussen "gewone" keukenboiler (met timer) of een hot-fill (bijvullen met WW-leiding uit boiler). Ik vraag mij echt af wat het beste is. Niet gemakkelijk.

Ik reken ongeveer op 1m/s waterstroom en 15mm leiding. 15mm geeft 0.0175 l afgekoeld water per meter. 8.5m geeft dus 1,5l afgekoed water. Vanaf 1,5l aftap komt er dus 60° in de hot-fill?

Hoeveel keer tap je meer dan 1,5l af?

Reacties

Steven,

Als je toch een vaatwasser in uw keuken plaatst, is het dan niet beter het elektrische boilertje te vergeten.

Op uw boilertje kan u makkelijk 25 euro per jaar besparen en op uw hott fill vaatwasser ook.

Voor beide is dezelfde leiding nog.

ik ben niet alleen he.
Ik heb een gezin; en vaak is er warm water nodig.

Beste Steven,

Alles is een kwestie van gewoonte. ALs u uw keukenboilertje de gehele dag gaat gebruiken als aftappunt dan kan u rekenen op een verbruik van 500 kWh per jaar.

Als u dit keukenboilertje gebruikt naast de vaatwasser en alleen om een kleine afwas te doen ligt het verbruik op 250 kWh per jaar.

Voor 500 kWh elek. bent u 80 Euro kwijt. Voor 80 Euro kan u 160 m3 gas aanschaffen, waarmee veel mensen hun totale warmwaterverbruik bekostigen.

Om u maar een idee te geven.

Natuurlijk is er wel een nadeel met het koude water wat elke keer op het keukenblokje moet weglopen, maar dit kan u ondervangen door bijv. dit koude water op te vangen en te gebruiken voor: bijv. de koffiezetmachine, de waterkoker, de plantengieter enz.

Voor het maken van een bak warm water in de gootsteen is het geen probleem, het water uit de boiler is toch te heet, zodat het koude water toch nodig zal zijn om het watertemp. acceptabel te maken.

Hallo,

Ik vind de vraag van Steven zeer terecht.

Bij ons komt het ook frequent voor dat de gebruikers pas gebruiken als het water warm wordt (of lauw). Dus als in de winter je daardoor een 10 à 15 L water dagelijks gewoon wegspoeld en ook 10 à 15 L koud water wordt opgewarmd om terug te laten koud worden in de leidingen vind ik dat verspilling.

Ik had dus ook graag geweten wat op energiezuinigheid (en totale kostprijs) de beste oplossing is.

En om telkens bij gebruik het eerste beetje water te laten opvangen krijg ik hier zeker niet verkocht.

Zelf dacht ik bijvoorbeeld al aan volgende:
- Ik meen ergens eens gelezen te hebben dat er iets bestaat zoals een apparaat dat het water opwarmd vlak voor de kraan waneer er water doorstroomt. Stroom er geen water dan wordt er ook niets opgewarmd. Het is dus niet echt een boiler want het heeft geen voorraadvat. De opwarming zou zeer snel bereikt zijn. Maar wat is snel? Hoeveel water is er dan al door? Als het aanvoer water van je boiler uiteindelijk je kraan bereikt zou dit apparaat dus mogen afslaan.
- Je zou het ook kunnen zorgen dat er warm water ter beschikking is vooraleer je de kraan opent door bijvoorbeeld om de x min even een circulatiepomp te laten draaien. Of door een drukknop in te drukken voor je water neemt. Er moet dan wel een extra circulatiepomp zijn en een extra retourleiding om het te kunnen rondpompen.

Ik ben dus ook zeer benieuwd welke ideeën er nog zijn en of er reeds zijn die dit praktisch hebben toegepast en (on)tevreden zijn.

Groetjes,
Kimmeke

Beste Kimmeke,

"En om telkens bij gebruik het eerste beetje water te laten opvangen krijg ik hier zeker niet verkocht"

Om dit dus zo weinig mogelijk te moeten doen kan u zich afvragen waar pak ik warm water voor aan het keukenblok en waar zou dat evt nog meer kunnen ?

activiteiten:

1.handen wassen voor het eten
2.warm water pakken voor het dweilen
3.warm water pakken voor het opkuisen van de keukenblad na het eten

1. kan ook in de wasplaats of badkamer
2. kan ook in de wasplaats(maak daar een uitgietbak)
3. kan gewoon via het keukenblok want boiler leverd water van 60 graden en daar moet dan toch nog koud water bij gedaan worden.

misschien ben ik nog activiteiten vergeten, u mag mij aanvullen

Rationeel Energie Gebruik(REG) vraagt inderdaad inventiviteit maar dat is toch juist een uitdaging.

Alleen door bewust al uw verbruik te bekijken kan uw elektriciteitsverbruik en aardgasverbruik(of stookolie, propaan) omlaaggaan. En inderdaad de rest van het huishouden hoort hier ook bij(betrokken te worden).

kimmeke,

bedankt voor de beaming.

Ivm uw ideetjes:
het eerste lijkt mij te slaan op "geisers" of doorstromers. Dit zijn "nep"-boilers omdat ze geen inhoud hebben maar ze hebben wel een enorm hoog vermogen (tot 30 000W). In die zin zijn ze volledig het omgekeerde van een hot-fill boiler. Die laatste heeft een enorm laag vermogen (400-500W), dat enkel dient om een klein verlies te compenseren (de eerste liters koud uit de hoofboiler).
Het tweede is een leuk idee. De vraag is of het praktisch is, niet alleen in gebruik, maar ook in installatie. Ik vraag me af of een pomp in dergelijk systeem wel een lange levensduur heeft... Aan/uit regimes heb ik nog nooit gezien zonder hoge pomponderhoudskosten.

Steven,

misschien nog wat aanvullingen:
=> de energie van het warm water in de leidingen is niet altijd verloren; tijdens het verwarmingsseizoen zorgt het gewoon mee voor het verwarmen van je huis (aan een iets lager rendement dan je gewone verwarming).
=> Werk je met een boilertje zal dat ding alleen aan stilstandverliezen meer energie verliezen dan je verliest het door warme water dat achter blijft in je leidingen
=> werk je zonder boiler, maar in doorstroom, moet je zeer voorzichtichtig zijn je elektriciteitsinstallatie niet te overbelasten wegens de hoge nodige vermogens (als je niet in comfort wil inboeten).
=> Eventueel werk je met een dunnere leiding bv 12mm of zelfs 10mm. Twijfel je of dat genoeg is, leg er nog een dikkere leiding naast. De kostprijs van een paar meter leiding zal nu ook niet zo hard doorwegen.
=> zet je ooit een zonneboiler, is er al helemaal geen energieverlies niet meer. Alleen wat extra water verlies.
=> Hier thuis nemen we bijna nooit warm water in de keuken. Alleen voor de afwas. Ik zou eigenlijk niet weten waarom je zo dikwijls "weinig" warm water nodig hebt in de keuken.
=> en in mijn ervaringen hebben die keukenboilers weinig lange levensduur (ik heb er zo 2 versleten van .
=> Wil je die dingen plaatsen om aan energiebesparing te doen denk ik dat je verkeerd bezig ben.
=> Wil je het comfort van snel warm water, kijk eens naar een ringleiding.

Walter

hehe, mijn 2de idee bestaat dus reeds en om de pomp niet continu te laten draaien zijn er ook al oplossingen.

Niet dat ik reclame wil maken maar deze sensor en het idee van de ringleiding samen met een zonneboiler lijken me op energieoogpunt niet zo slecht.

http://www.voltanova.nl/producten/m3_p2.html

Groetjes,
Kimmeke

Walter,

''de energie van het warm water in de leidingen is niet altijd verloren; tijdens het verwarmingsseizoen zorgt het gewoon mee voor het verwarmen van je huis (aan een iets lager rendement dan je gewone verwarming)''

-> Ja, maar met een isolatie errond is de tijdelijke "koude" stroom in de hotfill veel minder koud. Als je dan trouwens dunne leidingen (3/8") neemt, is de warmteafgifte sowieso extreem laag.

''Wil je die dingen plaatsen om aan energiebesparing te doen denk ik dat je verkeerd bezig ben.''

-> Ik wil energie besparen door een hot-fill te kiezen in plaats van standaardkeukenboiler. Voor grote afname tap je immers toch af op de betere (gas)boiler. Er is op het gelijkvloers geen warmwaterpunt, behalve in de keuken.

''Wil je het comfort van snel warm water, kijk eens naar een ringleiding.''

-> Heb ik al wat op gezegd. Lijkt mij minder zuinig. Elektrisch verbruik van de pomp?

''Eventueel werk je met een dunnere leiding bv 12mm of zelfs 10mm. Twijfel je of dat genoeg is, leg er nog een dikkere leiding naast. De kostprijs van een paar meter leiding zal nu ook niet zo hard doorwegen''

-> Bedoel je dat een dunne leiding te verkiezen is?

''Werk je met een boilertje zal dat ding alleen aan stilstandverliezen meer energie verliezen dan je verliest het door warme water dat achter blijft in je leidingen''

-> Je kan beide na-isoleren. Ik heb al vaak extra glas- en rotswoldekens rond boilers gezien.
Als je daarenboven op veel momenten warm water tapt, valt dat mee: de warme toevoer uit de hoofdboiler is immers weinig afgekoeld.

Steven,

een dunne leiding zal rapper warm water geven (of minder water moeten laten weglopen°. Dus op die manier is een dunne leiding beter. Alleen moet je eens navragen hoe dun je realistisch kan gaan. Te dun zal een te laag debiet geven.

Alleen is het me niet duidelijk of je het me nog niet echt duidelijk of je hetals een energiebesparing ziet die hotfill of als een comfortverhoging. Elektrische energie is zoveel meer vervuilend dat je naar energiebesparing toch echt een goede reden moet hebben.
Voor de ringleiding: je moet die pompjes niet 24Hop24 laten draaien.
En wat water rondpompen, vraagt wel veel minder energie dan 'hotfill' opwarmen.
bij de hotfill moet je wel wat opletten. Meeste toestellen zullen het debiet beperken om het water warm genoeg te kunnen maken. Je zal dus steeds 1,5 liter water moeten opwarmen.
=> om 1,5 liter water op te warmen van bv 20 naar 50°C, zal je ongeveer 50Wh verbruiken. Grofweg een gloeilamp die een uur brand.
Je kan dan eens uitrekenen hoeveel keer je de kraan mag opendraaien ivgl met een omlooppomp (die natuurlijk niet continu moet draaien voor een perfect comfort).

"Als je daarenboven op veel momenten warm water tapt, valt dat mee: de warme toevoer uit de hoofdboiler is immers weinig afgekoeld."
=> maar wat is dan nog het nut van die extra installatie onder je pompbak?

Hoe dan ook: energiebesparing zal je nooit hebben met hotfill of iets anders: enkel een mogelijke comfortverhoging.

Walter

ps: klein foutje in je eerste berekening:
15mm geeft 0.0175 l afgekoeld water per meter. => moet zijn 0,175l/m; je uitkomst blijft wel juist.

Ja, het is een comfortverhoging ivm rechtsreeks op hoofdboiler, dat is juist.

Ik zie het wel als een forse besparing ivm standaardkeukenboiler als je toch onmiddellijk warm water wenst. Ik verdedig hier geen onnodig warmwatergebruik, maar hoe meer water je gebruikt, hoe interessanter die hotfill, omdat je er toch zuiniger warm water in laat lopen.

"=> maar wat is dan nog het nut van die extra installatie onder je pompbak"
comfort ja inderdaad.

Ik vraag me anderzijds ook af wat het praktisch nut van een niet continue pomp is.
Ten eerste kan je zowel op de hotfill als de circulatiepomp een klokinstelling steken.
Ten tweede heb je ook stilstandverliezen ivm rechtstreeks (vanwege beweging zelfs klein ietsje meer tijdens circulatie).
Ten derde heb je, als je de pomp niet op voorhand laat werken (en dus meer laat verbruiken), geen enkele comfortverhoging (onmiddelijk water).

Een dunne buis van 10 mm heeft nog een aanvaardbaar debiet, het hangt een beetje af van de temp van uw boiler. In het geval van een zonneboiler is dat altijd minimum 60° of meer en lijkt dat nog goed mee te vallen...

de daalderop close-in's (bv.) hebben 3/8" aansluiting (=0.96cm). Buisje van 10mm is dus standaard.

Ik zie trouwens dat er ook een 5 liter hot-fill bestaat!
Zeer interessant. minder stilstandverliezen en vlugger opgewarmd! Aangezien in een 10mm buis van 10m lang slechts 0.8l zit, heb je helemaal geen 10l nodig.

voordeel:
-zuiniger en nog meer passend in de filosofie van hot-fill.
-zeer compact

nadeel:
-even duur als 10l in aanschaf. (maar zoals bijna alles peanuts ivm verbruik)

Een buis van 10 mm van 10 m lang bevat geen 0,8l maar 0,5l en voor jouw 8,5 meter is dat 0,42l dus echt niet meer de moeite om nog een hot-fill te plaatsen die veel meer verliezen zal hebben.

En by the way: een buis van 15mm van 10 meter lang bevat geen 1,75 liter maar 1,32 liter water, dus voor de 8,5 meter is dat slechts 1,1 liter.
Indien je een beetje nadenkt kan je dat water altijd nuttig gebruiken om bv. de gootsteen uit te kuisen of om het te warme afwaswater wat af te koelen. Voor de rest is er trouwens geen warm water nodig in de keuken (kan alleen maar bateriehaarden verhogen in schotelvod en andere natte voorwerpen).

Steven,

doe jezelf toch een plezier: als je zo een energetische ondingen ooit installeert, zet er dan ook ineens een energiemeter voor. Dan kan je zelf zien hoe verkwistend die zijn. Misschien dat je dan tot het besef komt dat die dingen niet passen binnen een beetje ecologisch denken.
En houdt te tools in huis om ze te demonteren.

Walter

Nog één bedenking: ik heb mijn warmwaterleiding geïsoleerd zodat de buizen toch gedurende een half uur tot een uurtje warm blijven. In het fictieve voorbeeld van hierboven dat er 20 maal per dag warm water zou afgenomen worden, zou je dus onmiddellijk warm water hebben, zelfs indien die 20 beurten gespreid zouden zijn over bv. 10 uur...