duurzaam tuinhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een tuinhuis plaatsen met hout van thermowood, goed idee?

Reacties

zelf gedaan. Het thermowoodproces moet je zelf maar eens opzoeken. Slechts 2 opmerkingen :# nogal gevoelig voor splijten en splinteren en # lange planken buiken uit.
Wel Mooi !!

Dirk bedankt voor u antwoord, zouden er ook paketten bestaan voor dergelijke tuinhuizen of moet je alles zelf verzagen ?

Plaats je tuinhuis op een betonnen vloer. Op een platau van tegels kan ook maar leeg dan op je tegels een goede sterke folie en vervolgens de houten vloer. Zo voorkom je opstijgend vocht in je tuinhuis.
*Wim*

=> voor een tuinhuis is er niet echt een verplichting zeer goed hout te gebruiken. Je bent net zo ecologisch bezig (en beter), als je gewoon grenen (of andere veel gebruikte houtsoorten) gebruikt en het nadien verft. Maar dat verven zal je nadien dan wel nog eens moeten herhalen.
Neem je dan ook nog de juiste voorzorgen kan je tuinhuis dan ook 40 jaar meegaan (bescherming tegen vocht, verluchting,...)

Ik weet met zekerheid een firma die thermowood kippenhokken verkoopt. Zoek eens op het forum, ik dacht ooit een verwijzing gezien te hebben naar thermowooden tuinhuizen hier.

Walter

@pieter
reklame mag hier niet.
stuur een e-mail.

Ik zou me bij eerdere reacties willen aansluiten die goedkoop inlands hout aanraden voor tuinhuizen.  Grenenhout in dikke (bool)planken van 3cm dik is even duurzaam als ceder in dunne plankjes van 2 cm..  Echt duurzaam is tamme kastanje en robinia (valse acacia).  Lork en Douglas zijn de betere naaldhoutsoorten.   Duurzamere soorten kan je gerust op 2,5cm dik zagen, ze zullen nog meer dan 40 jaar meegaan.  Zorg alleen dat je dak ver genoeg oversteekt en vermijd grondcontact.  Alhoewel, mijn tuinhuis staat er al 30 jaar, en de verticale (grenen!) palen steken al zo lang in de grond en de boel staat nog altijd overeind.  Uit gewoonte denk ik... 

Als de esthetiek een belangrijke rol speelt kan je ook voor (Europees) eiken kiezen.  Als je zelf over boomstammen beschikt hoeft dat niet eens veel geld te kosten.

Over de verschillende labels denk ik dat het nut ervan bewezen is voor geïmporteerd hout uit landen waar illegale houtkap welig tiert.  Het is echter zeker geen waterdicht systeem.  Lokaal (of binnen een perimeter van 150 km) geoogst en geproduceerd hout is wellicht veel ecologischer dan gelabeld hout dat van de andere kant van de planeet moet ingevoerd worden. 

Een goedkoop idee: Een scandinavisch tuinhuis.

Ruwe dennen planken met een kookverf geverfd.

 

G

Wij hebben 2 de keus platowood gebruikt voor ons huis,  dat was aan 14 euro /m² (transport inbegrepen - gekocht via marktplaats.nl)

Heb wel hier en daar een losse noest gelijmd /opgestopt of een barst gelijmd, maar niemand ziet het verschil!

van de overschotten heb ik een originele schutting van gemaakt (moet hem nog plaatsen als ik eens tijd heb)

En met de echte slechte stukken die ik nu nog over heb, ga ik gebruiken voor een boomhut en/of voor nestkastjes van te maken.