Boilerhaarden

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb ergens opgevangen dat er in Denemarken een nieuw type kachels worden gebruikt met ingebouwd boilersysteem. De KW-verhoudingen zouden 70 water / 30 lucht zijn, in tegenstelling tot Engelse modellen die 30/70 zijn. Naar verluidt is dit nogal duur, maar het lijkt me wel interessant. Wat denken jullie hiervan? Kent iemand een Belgisch alternatief?

Reacties

Wouter,

Wat wil je zeggen met ingebouwd boilersysteem en de verhouding 70 water/30 lucht?
We hebben wel een tegelkachel waarop de CV en de zonneboiler is aangesloten, maar ik vermoed dat je een ander systeem bedoelt.

Patrick

Het is een inbouwhoutcassette met daarin/boven een buizensysteem die je warm water verwarmt. Het hele toestel kan op volle kracht zo'n 14 KW geven, waarvan +/- 5 KW in stralingswarmte ( net genoeg voor ons huis) en +/- 8.5 KW zou dan gebruikt worden om het water op te warmen.

Zo'n systemen bestaan in vele versies (en prijsklasses) in landen als Oostenrijk, Duitsland, Italië. Zowel op pellets als op hout en zelfs in combitoestellen, zowel losstaande modellen als inbouwhaarden.
Een paar merken (lijstje is zeker niet volledig) : CTM, Brunner, Wallnofer, Palazetti, Wodtke, Leda,...
De meeste modellen die je gaat vinden hebben een theoretisch vermogen van net onder de 15kW, maar dat heeft meer te maken met de zeer strenge Duitse regelgeving qua schoorsteenonderhoud voor elke haard die de 15kW overschrijdt dan met hun werkelijke vermogen (zeker op hout wat een moeilijk af te regelen verbrandingsproces is).
Je gaat wel verschillen zien in de verdeling lucht/water qua warmteafgifte ; in een goed geïsoleerd huis zeker in het oog te houden om oververhitting te vermijden !

In België heb je bij mij weten 2 merken die zoiets aanbieden : DDG en Flam. Maar geen van beiden hebben al ooit gehoord van deftige verbrandingsrendementen of een "ruimteluchtonafhankelijke" werking, dus met een hermetisch gesloten luchtcircuit voor in huis met goede isolatie en luchtdichtheid...

Zelf zijn wij van plan een Brunner te kopen : de Kamin-Kessel. Minimum 60% van de warmte gaat naar water. Dit kan tot 70% gaan als ge de boel goed isoleert.
En inderdaad : lucht kan van buiten uit aangezogen worden, in tegenstelling tot DDG en Flam.

Wouter en Hans

Op onderstaande link kan je zien hoe dit bij ons geplaatst is.

http://picasaweb.google.be/Goverco/Tegelkachel

Patrick

Patrick,

Zou je ons een idee kunnen geven van de kostprijs van de door jou gebruikte brunner ketel?

mvg

Tegelkachel: 18000 euro BTW 6% inclusief voor hetgeen je ziet op de foto's, dus ook met plaatsing, maar ook met een enkelwandige inox schouwdoorvoer door de bestaande schouw en een dubbelwandige (geïsoleerde) inox op de verdieping naar een andere bestaande schouw.
Prijs is natuurlijk wel afhankelijk van het model brander dat je neemt,bij ons was dit de zwaarste versie van de HKD 4.1 en het model van kachel dat je laat ontwerpen.
Tevreden over het werk van Danny Dewael (zie website), hier en daar dacht ik soms waarom doet hij het niet anders, maar uiteindelijk is het resultaat zoals mijn vrouw het esthetische en ik technisch wilden, tevens een toffe gast. Hij is vorig jaar nog helemaal naar Vlimmeren gekomen omdat de kachel niet meer goed trok, bleek uiteindelijk een vogelnest in de schouw, hij heeft dan maar ineens
voorgedaan hoe we de warmetewisselaar en de rookkanalen moesten reinigen, ik moest hiervoor niks betalen.

De zonnepanelen met 1000 l buffervat en al de aansluitingen (aan bestaande installatie, aan tegelkachel en aan zonnepanelen) kosten ons een kleine 10.000 euro (BTW in) bij TIBRI (zie hun website).
Is inderdaad duur, maar je woning krijgt wel een serieuze meerwaarde en bij ons is er geen gasverbruik meer sinds december 2006 (nog wel voor koken, niet meer voor CV of SWW), of het rendabel is dat weet ik niet, maar aan de huidige gasprijzen besparen we toch een 1500euro per jaar. We hebben zelf een bos dat we duurzaam ontginnen (dennen en populieren weg en beuk, eik en els in de plaats)
Ook renovatiepremie aangevraagd en 9800 euro teruggetrokken. Hier komt dan nog eens 750 euro bij van de EANDIS en 500 van de gemeente.
Tevens door de betaling van de zonneboiler over twee jaar te spreiden twee maal belastingvoordeel. Uiteindelijk kostte ons de installatie maar de helft.
Websites:

Foto's van de plaatsing van de tegelkachel en de zonneboiler: http://picasaweb.google.be/Goverco/Tegelkachel#
Plaatsing zonneboiler en aansluitingen kachel: http://www.tibri.be/
Plaatsing tegelkachel en inoxschouw: http://www.dewaele-tegelkachels.be/

Firma die de brandhaarden maakt, keuze genoeg in allerlei groottes en vermogens: http://www.brunner.de/home.iterra
Hoe een huis wordt verwarmd met de zon en hout (of pellets), het neusje van de zalm (ook even duur als de zalm) http://www.david-online.org/

Patrick

Patrick,
Onze woning = 20kwh/m2 voor woningverwarming, open-plan.
Onze huistechniek ziet er zo uit:
-12,5m2 zonnepanelen
-1000 liter kombi-boiler
-6m2 wandverwarming
-BV
-verwarmingstoestel?????

Ik moet een keuze maken ivm. het verbrandingstoestel met brandhout. Ik weet dat stralingswarmte de beste oplossing betekent. De logische keuze is normaal een finoven, tegelkachel, grundofen? speicherofen te installeren. Deze oplossing is echter zeer duur.
De wandverwarming staat in de living op een 4 meter van de haardplaats/zithoek. Als ik nu in de haardhoek een CV-kachel plaats die 80% van zijn warmte stuurt via het water naar de boiler en waarvan ik het warm water dan stuur naar de wandverwarming dan heb ik als eindresultaat toch ook stralingswarmte?. De gehele woning met 133m2 oppervlakte, waarvan de living = 60m2 wordt dan eerst opgewarmd door de 20% convectie en straling van de cv-kachel wanneer hij brandt, nadien kan de warmtemuur overnemen met stralingswarmte gevoed door de opgeladen boiler. Meerdere malen heb ik hier op het forum gevraagd wat de specialisten denken over deze situatie, laat staan een onderbouwing waarom de meesten toch opteren voor een zware finoven/ tegelkachel. Tot op heden heb ik geen enkele reactie gekregen betreffende deze situatie.
Is een cv-kachel dan toch geen valabele oplossing voor onze woning?
Mon

Mon,

Volgens mij zelfs een logische oplossing. Maar had je een bepaald type of merk in gedachte. Op de website van Brunner vind je nogal wat informatie over vermogens van de kachels om een bepaalde hoeveelheid water op te warmen. Dan kan je mss bekijken, bij je huidige warmtevraag, welk systeem het best zou passen.
Bij ons warmt één stookbeurt (als we verbrandingsgassen door het ketelgedeelte sturen) 500 liter water op met 30 °C.

Patrick

Hallo Wouter,
Ben zelf ook op zoek naar een dergelijk systeem en ben uitgekomen bij SAEY, koplopers in Duitsland en Italië. Via kennissen en familie ben ik in beide landen op zoek naar boilerhaarden. Saey heeft twee types, waarvan de inbouwhaard "Inidro". Ze worden ook in België geleverd ca € 3.500,- ex btw, maar ik denk dat ze in Duitsland omdat ze daar langer bestaan, goedkoper zijn. Als je geinteresserd ben houd ik je op de hoogte.
Rob Mernnis