alfamix warmwateronderdeel wasmachine

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kent iemand de voordelen van alfamix, een toestel dat aan de wasmachine het warm water recupereert tijdens het wassen?

Reacties

de alfamix is een ww en kw menger die zorgt dat het water op de juiste temp is voordat het de was/vaatwas/machine in gaat.Indien je een zonneboiler hebt spaart het in de zomer dus de energie die je normaal verbruikt om water door de was/vaatwas/machine te laten opwarmen.
De rest is larix et chousinge.
greetz

de alfamix is een ww en kw menger die zorgt dat het water op de juiste temp is voordat het de was/vaatwas/machine in gaat.Indien je een zonneboiler hebt spaart het in de zomer dus de energie die je normaal verbruikt om water door de was/vaatwas/machine te laten opwarmen.
De rest is larix et chousinge.
greetz

Dus als ik het begrepen heb is het een nutteloze aankoop?

Nee, helemaal niet.
Als je weet dat water elektrisch verwarmen 0,13 à 0,19€/kWh kost en via gas 0,06€/kWh kan je het ook op uw warmwater van de boiler aansluiten en zo goedkoper (en met minder CO2 uitstoot) uw was doen in de winter , of als je geen zonneboiler hebt.

dus warm water aftappen van de warmwaterboiler ok?

Dirkm, mijn zonneboiler is op mijn wasmachine en vaatwasser aangesloten en levert niet alleen in de zomer maar ook in de lente en herfst het grootste deel van het warme water. Zelfs in de winter heb ik nog een flinke besparing op warm water.
Sinds wij een zonneboiler hebben is ons electriciteitsverbruik van een 4500 KWh naar een 2500 KWh per jaar gezakt (twee volwassenen en drie jonge kinderen).

Beste Dirk,

Het eerste waar u aan dient te beginnen is wassen op lagere temperaturen. Meet vervolgens uw nieuwe verbruik.

U zal zien dat uw verbruik flink zakt.

Het is zelfs de vraag of zo'n alfa mix zijn eigen nog terugverdient als u op lage temperaturen wast.

wij wassen zo veel mogelijk op 40 graden en dan nog na 22 U

En wat verbruikt u dan nog ?

Dirk, je moet nagaan wat de afstand is van je warmwaterboiler tot je wasmachine.Als deze afstand te groot is, zal je merendeels koud water nemen en zal je wasmachine dit toch elektrisch dienen op te warmen

een verdieping van de boiler naar beneden is m .i .wat veel
ik denk dat een volgende wasmachine een AA++ label wordt
alvast bedankt voor jullie tussenkomst

Dirk, zoals ik reeds in een andere vraagstaart vermeldde is die afstand helemaal geen probleem: wij kiezen in onze wasmachine steeds een koud programma, wat maakt dan die 1 a 2 liter water uit op een hoofdwas die tussen de 15 a 20 liter water verbruikt? Wij merken dat ons water van 60 graden na 5 minuten gezakt is tot ongeveer 40 graden ( niet door dat beetje koud water uit de buizen, maar veel meer door de thermische massa van de machine). Eenmaal gezakt tot 40 ° blijft deze temp ongeveer een uur constant totdat er gespoeld wordt.
Het voordeel van dit systeem is dat we alle bonte en witte was *zonder* alfamix kunnen doen ( gewoon altijd water van 60° toevoeren voor de hoofdwas), en wij gebruiken geen Watt electriciteit voor het opwarmen van het water, en de was is steeds proper op die temperatuur (ook de witte was)....

Gebruik de zoekfunctie voor de uitvoerige beschrijving van mijn spotgoedkoop alternatief voor de alfamix...

@eric
Bij mij van 5000 naar 3500 kWh

maar dan gebruiken jullie allemaal drinkwater dus.
Is er er ook een oplossing voor regenwater?

Jakke (en anderen)
Een gelijkaardig toetel is al eens uitgebreid besproken. Zoek eens bij aquamix!