aansluiting vensters op externe muurisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tegen de gevel van onze (nu nog) ongeïsoleerde woning komt polystyreen. Daarop komt er nog een laagje crepi. Er worden ook nieuwe ramen geplaatst.

Hoe zorg je er voor dat de ramen koude-brug-loos kunnen aansluiten op die isolatie?

- Ofwel komen de ramen in hetzelfde vlak van de muurisolatie. Maar waaraan worden die ramen dan vastgemaakt? Eerst een kader in hout waarin de ramen komen? En is dat esthetisch gezien niet erg vreemd? Zeker aangezien er een ver-uitstekende venstertablet moet geplaatst worden omwille van het proper houden van de crepi.

- Ofwel blijven de ramen op dezelfde plaats maar worden ze kleiner doordat de isolatie de dagkanten moet volgen. Ook niet ideaal.

Of zijn er nog andere oplossingen of tips?

Reacties

de ramen moet je bevestigen aan de stenen muur. De dagkanten kan je steeds wegkappen.

als de ramen bevestigd worden aan het metselwerk heb ik toch een koude brug?

Beste Ann,

De ramen zouden in lijn met de isolatie moeten steken, dus niet in het metselwerk.
De bevestiging moet natuurlijk aan de muur, dit kan via houten kader (dat vooruit steekt) of lange haken ... die het raam, vooruit steken, los van de muur.

Isolatie moet je tot tegen het raamkader brengen, event. door opvullen met daarvoor geschikte isolatiematerialen.

Beste Ann,

De ramen zouden in lijn met de isolatie moeten steken, dus niet in het metselwerk.
De bevestiging moet natuurlijk aan de muur, dit kan via houten kader (dat vooruit steekt) of lange haken ... die het raam, vooruit steken, los van de muur.

Isolatie moet je tot tegen het raamkader brengen, event. door opvullen met daarvoor geschikte isolatiematerialen.

Hoj,

Hier mijn bedenkingen.
Zoal Filips aangaf is het naar thermische isolatie niet zo goed om de ramen volledig in het metselwerk in te werken.

Ook de wijze van bevestiging die hij aanhaalt lijken me een goede oplossing.

Wat bedoeld wordt met in lijn met de isolatie weet ik niet goed maar thermisch gezien is het volgens mij ook niet goed om de glaspartij in lijn te laten lopen met de buitenzijde van de isolatie (trouwens ook niet mogelijk omwille van beperkte crepie dikte).

Een goed plaatsing is volgens mij het raam te plaatsen ergens tussen te buitenkant van de binnenmuur en het midden van de isolatie (thermisch gezien dan toch) Ik veronderstel hier dus dat je minstens 15 cm EPS gaat aanbrengen want anders blijft er niet veel vrijheid over.

Bij verscheidene raamprofielen is het ook mogelijk om de isolatie aan de buitenzijde wat te laten overlappen met het profiel.

Het venstertablet gaat dan ook zeker meevallen (alu plaat lijkt me beter als blauwe steen) zowel aan binnenzijde (en zeker als je er graag bloempotten zou opzetten ) als buitenzijde.

Indien gebruik gemaakt wordt van een houten kader zorg er dan wel voor dat deze kader niet te dik is als je gebruik maakt van zeer goede thermisch onderbroken raamprofielen anders maak je daar weer een kleine koude brug. Zorg dan ook zeker dat tussen het raamprofiel en de houten kader goed luchtdicht is gemaakt anders krijg je problemen met condens.

EPS heeft akoustisch geen waarde dus zorg er ook voor dat de opening tussen binnenmuur en raam goed is afgewerkt als je enig akoustisch comfort wilt.

Groetjes,
Kimmeke

In lijn met de isolatie bedoel ik dat de 'hartlijn' van het raam/glas in rechte lijn moet staan met de 'hartlijn' van de isolatie. (de aslijn moet doorlopen als het ware).
Bij 'normale' isolatie (dikker dan het raamprofiel) zal het kader dus 'zwevend' in de isolatie hangen, speciale haken bevestigen het kader dan aan het metselwerk, of in de houten balken ed.

Bij 'dunne' isolatie is het natuurlijk niet de bedoeling om uw raamprofiel naar buiten toe te laten uitsteken.

Goede aansluiting van isolatie aan het raamkader is belangrijk, omdat het kader zo-wie-zo al de zwaktste (isolatie) schakel is. Als je daar dan nog veel luchtspleten laat en niet fatsoenlijk 'luchtdicht' afwerk ... krijg je hommelles.

Filips,

We hebben een gelijkaardige situatie: een spouw van 20 cm en dan 10 cm
gevelsteen.

Indien wij het raam "zwevend" in de isolatie plaatsen, hoe werken wij dan de
raamkanten aan de buitenzijde af?

Met weinig isolatie worden de ramen op 0,8 cm geplaatst van de gevelsteen
en dan wordt de spleet opgespoten met sillicone tegen waterinfiltratie. Maar
indien ik de ramen achteruit plaats in het midden van mijn isolatie zit ik met
een serieus verschil tussen raamkader & gevelsteen.

Ik kan toch moeilijk crepi gebruiken om mijn dagkanten op te vullen?

Bedankt voor reactie,
Mike.