hoe herbruikbare luiers wassen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie kan er mij vertellen hoe je het energiezuinigst luiers wast.
Hoe kouder hoe zuiniger dat is evident maar natuurlijk moet ook alles hygienisch schoon zijn.

-Volstaat 60° of moet je luiers steeds met kookwas wassen.

- Is er misschien een product dat je kan bijvoegen dat alle bakteriën dood maar toch nog ecologisch is (kan dit?) zodat 60° voldoende is.

- Wat is dan het actieve bestanddeel van dit product.

Een heleboel vragen. Dus alle tips over luiers hoe ze te gebruiken en vooral te wassen zijn zeker welkom.

Reacties

Hey

Wij gebruiken katoenen luiers voor onze zoon. (nu 20m) en vroeger ook voor onze dochter (tot ongeveer 2j) Best wel wat ervaring dus op dat vlak. Veel info kan je krijgen bij je verkoper ervan of via yahoo groups en google.

We doen het als volgt;
- wassen steeds op 60° en in plaats van wasverzachter, gebruiken we azijn zodat de zeepresten goed opgelost worden
- we voegen bij het wasmiddel enkele druppels etherische olie toe (vb. tea tree olie)
- om de X aantal keren wassen we eens op 90° maar de meeste bacteriën overleven die 60° niet. (heb ik me tenminste laten vertellen)

Als je nog verdere vragen hebt...

alvast bedankt voor de info.

Waarom vervang je de wasverzachter juist door azijn? Dat oplossen van die zeepresten begrijp ik niet helemaal...

60° is genoeg. Kookwas doen we nooit. Moest ze "ooit" eens ziek zijn zou ik wel hoger wassen, maar normaalgezien is 60° goed. Dat heb ik toch van alle kanten gehoord. Tea tree-olie zou anti-bacterieel zijn. Maar ja, ik gebruik het niet.
Wasverzachter mag je niet gebruiken. 't Is niet gezond voor een babyhuid maar vooral: de luiers absorberen niet meer goed. Let maar eens op handdoeken die gewassen worden met veel wasverzachter. Kan je je handne niet aan drogen. Azijn maakt de was wel zachter zonder die neveneffecten.
Eventuele zeepresten zijn niet goed voor een babyvelletje.

PS: dit is toch niet echt een energievraagstuk? Geen info op babyfora?

Beste,

wij doen het als volgt:
- we laten de luiers gedurende de nacht weken in koud water met een scheut azijn,
- wassen ze vervolgens op 60° (nooit kookwas) samen met andere witte was (handdoeken, bavetten, ...)
- en doen dit juist zoals eefje, azijn in het bakje van de wasverzachter. Dit om de laatste zeepresten op te lossen en te verwijderen uit de luier en zo huidirritatie te vermijden).

Volgens mij heeft het azijn ook een (licht) bacteriebestrijdend effect.

Groeten

Peter

PS het gaat toch over de temperatuursinstelling van de wasmachine dus volgens mij een energievraag.

Peter zegt
"Volgens mij heeft het azijn ook een (licht) bacteriebestrijdend effect."

Klopt niet echt.
Over het algemeen kun je stellen dat zeer veel bacteriën niet goed gedijen bij een verlaagde PH (zuur milieu dus). Dat is het systeem waarop gebouwd wordt bij het inleggen van bepaalde groenten op azijn. Maar daar is de concentratie azijn vele malen hoger dan in je wasmachine.

De temperatuur van 60° zal waarschijnlijk 1000 x meer effect hebben op de bacteriën dan dat scheutje azijn. En dan druk ik me nog voorzichtig uit (1000000 x zal dichter bij de waarheid zitten vermoed ik)

Ik heb geen ervaring met het wassen van luiers, maar ik zou toch aanraden om ze niet te wassen samen met handdoeken en zo. Tenzij het volume van de luiers onvoldoende is om de machine te vullen (en ik kan me voorstellen dat het wel zo is).
Als je een beetje overlevend bacteriën hebt na zo'n wasje, dan kunnen die in de luier niet al te veel kwaad. Maar op slabbetjes en handdoeken .... da's een ander verhaal, die zouden (in theorie, in de praktijk zal het niet zo'n vaart lopen) kunnen een fecale besmetting via de mond.

Misschien best eens ten rade gaan op het seniorennet of zo. Vroeger gebruikte iedereen herbruikbare luiers, hoe werden die dan gewassen (dikwijls nog met de hand?). Beproefde methodes zijn dikwijls nog de beste.

Vroeger werden die meestal eerst geweekt, dan geschrobd op een wasbord en tenslotte afgekookt in een grote pot op het (gas)vuur. Die methode lijkt mij stilaan achterhaald.

Groetjes,
Frank.

60° lijkt mij wat hygiëne en bacteriën betreft voldoende. Tenminste als je de inlegdoekjes gebruikt.

Ook in samen wassen met handdoeken en slabbetjes zie ik geen probleem. Je baby doet ook al eens een plasje op de handdoek en de billen worden er toch ook mee afgedroogd.

Volgens mij kan je dus:
1. In de week zetten (in koud water met azijn)
2. Kort koud wassen of gewoon spoelen in de machine als je ze samen met andere was wast.
3. Daarna samen met handdoeken, slabbetjes, ... op 60° wassen.

Eventueel 1 keer per maand of zo eens in de kookwas doen. Bij grotere kinderen (vanaf +/- 6 maanden) is kookwas volgens mij niet meer nodig.

Jan,

ik bedoelde ook niet dat azijn een dodend effect zou hebben maar wel dat de massale groei tijdens het weken voorkomen wordt omdat het milieu te zuur wordt en er dus geen optimale groeicondities voorhanden zijn. Het weken dient dan ook als wachtperiode vooraleer er genoeg luiers (en andere was) zijn om een machine te vullen.

Bij ons is het ook zo dat er nagenoeg een fecalien mee de wasmachine in gaan. In iedere luier wordt er een doekje gelegd en als er fecalien inzitten wordt dit uit de luier genomen en in de wc gegooid. Som gebeurd het dat er wel wat langs dat doekje gaat maar dat is eerder uitzonderlijk.

Wij doen al meer dan een half jaar de witte was samen met de luiers, met de luiers krijg je hoogstens 1 halve machine mee vol tenzij je een gigantische voorraad hebt, en hebben nog geen problemen gehad.

merci voor de tips hier!

Ha, hier gaat dit als volgt:

Elke keer ongeveer een halve wasmachine aan luiers, op 40° en in spaarstand (= minder water), geen wasverzachter en als wasmiddel zeker geen Savon de Marseille.

Elke maand één keer op 60° en een beetje azijn in het bakje van de wasverzachter (weeral geen wasverzachter)

Wij werken ook met inlegpapiertjes die in de wc gaan na een grote boodschap. Wanneer het doekje te klein was, wordt de pamper eerst grondig gespoeld. De pampers worden nooit samen met andere dingen gewassen.

Ik vind het anders wel mooi ook, die katoenen pampers... http://bdb-6660.myjalbum.net/Viktor/chez/slides/03.html

ja, en buiten drogen past helemaal bij een 'energieforum'!

@Peter

Azijn bij het weken kan inderdaad een goed idee zijn.

En ik kan me goed voorstellen dat er zelfs bij wassen op 40° geen enkel probleem bestaat met fecale besmettingen. In normale omstandigheden (goede gezondheid, geen verzwakt gestel) kan een mens gerust wat bacterien verwerken hoor.

Maar als je het theoretisch beschouwd bestaat er nog een risico op fecale besmetting (om helemaal zeker te zijn zou je echt bij 100° moeten wassen).
En neem gerust van mij aan dat er genoeg bacterien door die inlegpapiertjes kunnen gaan om voor een fecale besmetting te zorgen hoor.

Maar dat is natuurlijk het soort van redeneringen die er voor gezorgd heeft dat ze in de horeca aan ongeloofelijk (absurd) strenge regels gebonden zijn. De keuken van een klein restaurant moet voldoen aan quasi steriele regels. Ieder mens met wat gezond verstand kan zien dat dat van het goede teveel is (zeker als je een achtergrond in de microbiologie hebt zoals ik).

m.a.w. ik wil hier zeker niemand ongerust maken. Ik heb de indruk dat alle beschreven methodes voldoende veilig zijn.

ook wij gebruiken al 2,5 jaar katoenen luiers voor onze dochters (2,5 jaar en 10 maanden).
Hier worden de vuile luiers 'droog' bewaard in een gesloren emmer (max. 3 dagen). we gebruiken ook papieren inleggers die bij stoelgang gewoon in het toilet worden doorgespoeld (regenwater).
Wassen gebeurt op 40°, wel voorwas + hoofdwas (ook met regenwater) omdat ze anders toch niet fris rieken nadien; geen wasverzachter wel steeds een scheut azijn. Zo één keer om de maand eens op 60°. Nog nooit problemen gehad op die manier. De luiers worden steeds op het droogrek gedroogd; nooit in de droogkast. Ik ben dus blij met het mooie weer, want anders duurt het toch wel 1,5 dag vooraleer de luiers droog zijn. Ik heb steeds voldoende luiers voor een volle wastrommel, ik was ze dus ook niet met andere dingen samen.
Succes!
Ik heb me het gebruik van katoenen luiers nog geen seconde beklaagd; alle verklaren vele vrienden met kinderen van dezelfde leeftijd ons gek; ik heb nog maar 1 vriendin zo ver gekregen ook katoen te gebruik en zij is ook zeer tevreden.

die tea tree oil geeft die een lekker(dere) geur aan het wasgoed. Want met azijn ruikt het niet supersuper fris vind ik ...

In plaats van tea tree gebruiken we ook wel eens lavendelolie. Dat ruikt nog lekkerder!